Autoimmun betegségek - Amikor a test saját maga ellen fordul

Szerző: Dr. Draveczki-Ury Ádám 2012. május 4.

Az autoimmun betegségek köre folyamatosan bővül, ám rossz hír, hogy igazi reménysugarat csak a genetika fejlődése jelenthet a betegeknek, e kórképek egy jelentős része ugyanis nem vagy csak nehezen gyógyítható, ráadásul csak azután ismerjük fel őket, hogy már kész a baj. Dr. Bertalan Flóra háziorvossal beszélgettünk általánosságban az autoimmun betegségekről.  autoimmun betegseg

Mit értünk az autoimmun betegségek kategóriája alatt?

Az autoimmun betegségek esetében arról van szó, hogy a test idegen anyagként ismeri fel és kezeli a saját fehérjéit, és így is reagál ezekre, vagyis antianyagot termel ellenük. Az alap minden esetben ez, maguk az ide sorolható kórképek azonban hihetetlen változatosságot mutatnak, és akkor azokat a betegségeket még nem is említettük, amikről csak feltételezzük, hogy autoimmun jellegűek. Azt ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy az immunrendszer bizonyos szinten minden sérülés esetén produkál bizonyos szintű ellenreakciót a saját antigénekkel szemben, vagyis nem maga a folyamat a kóros, hanem a jellege és a mértéke. Változó, hogy az adott téves immunreakció egy konkrét fehérje ellen irányul, vagy pedig bizonyos típusú fehérjék ellen.

Mitől függ, hogy valaki hajlamos-e ezekre a megbetegedésekre?

A válasz a lehető legegyszerűbb: nem tudjuk. Annyi bizonyos, hogy a nőknél lényegesen gyakoribb a hasonló megbetegedések aránya, mint a férfiak esetében, és az is, hogy gyermekkorban kevésbé jellemzőek az autoimmun betegségek. Mindezek oka azonban ismeretlen.

Mi váltja ki a szervezet téves reakcióját?

Éppen ez az, amit nem tudunk, amiben az is közrejátszik, hogy betegségenként változik az összkép, sőt, a hajlam is. Vannak autoimmun kórképek, amelyeknél alighanem örökletes tényezők is közrejátszanak, és akadnak olyanok is, amelyek jellemzően valamilyen fertőzést követően alakulnak ki. Más esetekben viszont totális sötétségben tapogatózik az orvostudomány.

Veszélyesség szempontjából miként osztályozhatók ezek a megbetegedések?

Léteznek enyhe kellemetlenségeket okozó problémák, amelyek például bőrtünetekkel járnak, és agresszív, roppant veszélyes kór is, amely viszonylag rövid idő lefolyása alatt szinte menthetetlenül halált okoz, ha nem kezelik sürgősen.

Léteznek-e olyan tünetcsoportok, amik több autoimmun betegségre is jellemzőek?

Igen, akadnak főbb tünetek, amik árulkodóak lehetnek, hogy a háttérben valamilyen autoimmun betegség húzódik meg. Jellemzőek a bőrtünetek, az ízületi panaszok, a fokozott fáradékonyság, a fogyás, a láz, illetve a nyálkahártyák fokozott érzékenysége, a normálistól eltérő és állandó szárazsága, netán fekélyes, sajgó elváltozásaik. Sokszor a szem működésében is kisebb-nagyobb rendellenességek jelentkeznek például egy masszív kötőhártya-gyulladás formájában.

Úgy tudom, terhesség idején változások állhatnak be az autoimmun betegségek tekintetében.

Igen, ez valóban így van, ilyenkor általában az enyhébb autoimmun betegségek tünetei enyhülni szoktak – ennek a pontos oka szintén nem ismert. Bizonyos kórképek esetén ugyanakkor nem is ajánlott a gyermekvállalás, ugyanis jóval nagyobb a spontán vetélés aránya épp a betegség megléte miatt. És ahol csökkennek a tünetek, sajnos ott sem jelent végleges rendeződést a várandósság, a szülés után ugyanis a beteg rendszerint ott találja magát a problémái tekintetében, ahol azelőtt.

Nyilván nem létezik adekvát válasz a sokféle különböző kórkép miatt, de hogy történhet a kezelés? Nem a konkrét esetek érdekelnének elsősorban, hanem hogy létezik-e valamilyen általános vezérfonal…

Mivel az immunrendszer téves reakciója okozza a kellemetlen tüneteket, gyakorlatilag minden esetben ezt, tehát a saját szervezet „tévedését” kell kikapcsolni. Ez az úgynevezett immunszupresszív kezelésekkel történhet, amelyek az immunműködés elnyomására, csökkentésére irányulnak, méghozzá fokozatosan. A legenyhébb szinten szteroid gyulladásgátlókkal lehet csökkenteni a problémákat, amennyiben ez nem jelent megoldást, jöhetnek az erőteljesebb szerek. Igazából az ezzel a probléma, hogy az immunszupresszív kezelés eleve számos kockázatot rejt magában, hiszen általános értelemben teszi sebezhetőbbé a szervezetet annak érdekében, hogy egy vagy több nem kívánt hatástól megszabaduljunk. Nem kell túl messzire menni ahhoz, hogy ezt beláthassuk, hiszen hasonló kezelések akadályozzák meg például szervátültetések esetében az új szerv kilökődését is. Éppen ezért minden esetben roppant komoly mérlegelésnek kell megelőznie a hasonló kezeléseket az autoimmun betegségek esetében. A kezelések kellemetlen mellékhatásairól pedig akkor még nem is beszéltünk…

Megelőzni lehetséges a hasonló betegségeket?

Bizonyos tekintetben az orvostudomány sötétben tapogatózik az autoimmun kórképeket illetően. Ez a konkrét kérdésre válaszolva azt jelenti, hogy a betegség megléte már csak akkor szokott kiderülni, amikor a beteg produkálja az adott tüneteket. A genetika fejlődésével persze előbb-utóbb egyre alaposabban lesznek kiszűhetők azok, akiknek hasonló hajlamaik vannak.

Életmódbeli tényezőkkel mennyire befolyásolható a gyógyulás?

Az életmód nyilván itt is befolyásolja a gyógyulás időtartamát és intenzitását, ennek azonban inkább általános okai vannak: könnyű belátni, hogy egy alkoholista, láncdohányos, magas vérnyomású személy akármilyen betegséggel szemben kevésbé ellenálló, mint rendszeresen sportoló, egészséges életritmust tartó társa.

Mondana pár ismertebb autoimmun betegséget?

A reumás ízületi gyulladás, azaz rheumatoid arthritis például ilyen: a szervezet gyulladásos reakcióval lép fel az idegenként elkönyvelt saját kötőszövettel szemben, ami az ízület belhártyájának megvastagodásához vezet, maga az ízület pedig fokozatosan pusztulni kezd. Ez egy rendkívül kellemetlen, fájdalmas megbetegedés, ami ráadásul százból egy embernél elő is fordul valamikor élete során. Szintén ismert megbetegedés a sclerosis multiplex, bár ezt illetően ma sincs teljes egyetértés azt illetően, hogy valóban autoimmun betegségről beszélünk avagy sem. A téves immunreakció célpontja itt az agyidegek, illetve a gerincvelői idegek körül található myelin-hüvely. Roppant veszélyes betegség a lupus, azaz SLE, amely egyszerre érintheti a hámszöveteket és a belső szerveket, illetve az ízületeket. Mivel a fájdalmak, gyulladások, görcsös rohamok mellett vérrögképződéssel is járhat, akár a beteg halálát is okozhatja tüdőembólia vagy stroke révén. Rossz hír, hogy a lupus gyógyíthatatlan, legfeljebb a tünetek enyhítésén dolgozhatunk. De az 1-es típusú diabétesz is autoimmun betegség, akárcsak bizonyos pajzsmirigy-eltérések, így a Graves-kór vagy a Hashimoto-thyreoiditis. A lista sajnos elég hosszú, és folyamatosan bővül, ahogy a tudomány fejlődik.