Neurológia betegségek

 

dr. Takáts Annamária

A Parkinson-kór közismert betegség, ám az utóbbi évtizedek kutatásai számos olyan vonatkozást derítettek fel e zavar kapcsán, amelyekkel a közvélemény mégsincs igazán tisztában. Ezekről beszélgettünk dr. Takáts Annamáriával, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinika Parkinson-kór és Mozgászavarok Ambulancia főorvosával. 2015.

Tovább

Hajnal Gergely

A konspiráció-elméletek korát éljük, ám míg azt bárki szabadon hiheti mások sérelme nélkül, hogy az amerikaiak nem jártak a Holdon, a Földet álruhás gyíkemberek uralják, az utasszállító repülőgépek pedig vegyszerekkel permeteznek bennünket odafentről, a védőoltás-ellenes megmozdulások túlmennek a puszta ostobaságon, hiszen konkrétan veszélyeztetnek másokat is azok, akik ellenállnak a kötelező oltásnak. Ferenci Tamás biostatisztikussal, az oltási témakör elismert szakértőjével beszélgettünk. 2015.

Tovább

sclerosis

A sclerosis multiplex a közismerten alattomos betegségek sorát gyarapítja: jó ideig nehéz diagnosztizálni, az idő előrehaladtával azonban lényegesen rontja a betegek életminőségét, a végső stádiumban pedig teljes rokkantsághoz vezethet. Dr. Szücs László ideggyógyásszal jártuk körbe, mivel is jár ez a súlyos kór. 2013.02.11.
Tovább

agytorna

A memóriazavarokról múltkori összeállításunkban már volt szó. Az emlékezet problémái a kor előrehaladtával természetesnek tekinthetők, ám korántsem mindegy, mivel járnak együtt és milyen mértékűek. Dr. Szücs László ideggyógyásszal ezúttal az időskori elbutulás kérdéskörét jártuk körül. 2012.06.14.

Tovább

memoriazavar

Kinyitotta a hűtőt, de fogalma sincs, miért? Leugrott a boltba, de hirtelen kiment a fejéből, mit akart venni? A mondat közepén elfelejtette, mire akart kilyukadni? Nem jut eszébe, mi volt a neve általános iskolás szerelmének? Mindez lehet csupán a leterheltség jele is, ám a háttérben komolyabb betegségek is meghúzódhatnak. A memóriazavarokról dr. Szücs László ideggyógyásszal beszélgettünk. 2012.05.14.

Tovább

autoimmun betegseg

Az autoimmun betegségek köre folyamatosan bővül, ám rossz hír, hogy igazi reménysugarat csak a genetika fejlődése jelenthet a betegeknek, e kórképek egy jelentős része ugyanis nem vagy csak nehezen gyógyítható, ráadásul csak azután ismerjük fel őket, hogy már kész a baj. Dr. Bertalan Flóra háziorvossal beszélgettünk általánosságban az autoimmun betegségekről. 2012.05.04.

Tovább

arcidegek

Remeg a szemhéja, ha túl sok a munka, netán néha meg-megrándul az arca, ha túl sok stressznek tette ki magát az utóbbi időben – ismerős érzések? A jelenség már ebben a formában is igen kellemetlen, de nem az úgynevezett tikkelés az egyetlen rendellenesség, amely az arcidegekkel van kapcsolatban. Dr. Szücs László ideggyógyásszal beszélgettünk a témáról. 2012.04.24.

Tovább

alt

Aludt már el egyik pillanatról a másikra úgy, hogy amikor felébredt, azt sem tudta, mi történt Önnel? Bizonyára igen, és amennyiben csak néha-néha fordul elő, nincs is ebben semmi rossz, ha azonban a dolog naponta többször is megtörténik, nem árt orvoshoz fordulni, ugyanis nem kizárt, hogy narkolepsziában szenved. Hogy mi is az a narkolepszia, arról Dr. Polgár Tamás ideggyógyásszal beszélgettünk. 2009.04.07.

Tovább

alt

A betegség megismerésében dr. Szabó Györgyi neurológus szakorvos - a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház Neurológiai Osztályának munkatársa - van segítségünkre, neki tesszük fel a kérdéseket. 2007.07.17.

Tovább

alt

Az egészséges emberek kicsit félnek is attól, hogy olyan emberrel kerüljenek kapcsolatba, aki epilepsziás, hiszen sosem lehet tudni, mikor tör az illetőre a roham. Ahhoz, hogy ezeket a félelmeinket eloszlassuk, meg kell, hogy ismerjük – az egészségügyi felvilágosítás szintjén – az epilepsziát. Ebben segít bennünket Prof. Dr. Rajna Péter, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának professzora, a Magyar Epilepszia Liga elnöke. 2007.03.12.

Tovább

alt

Kérdéseinkkel Dr. Tariska Péter főorvoshoz, az OPNI Memória Klinika osztályvezetőjéhez, a Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társasága Alzheimer-kór Szekciója vezetőségi tagjához fordultunk. 2007.01.10.

Tovább

alt

Az emberi szervezetnek a mindennapos megújuláshoz pihenésre, alvásra van szüksége. Ha nem tudjuk kialudni magunkat, csökken a koncentráló késségünk, ebből egyszerű esetben csak elfelejtünk dolgokat, de pl. autóvezetés közben egy kiélezett forgalmi helyzetben akár halálos balesetet is okozhatunk. Az embernek élete különböző szakaszaiban változó az alvásigénye. De mennyi az elég és mennyi a kevés? Érdemes tehát kicsit közelebbről megismerkedni az alvással. A kérdéseket Dr. Terray-Horváth Attilának, a Központi Honvédkórház Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ munkatársának tesszük fel. 2006.05.24.

Tovább