Fagyási sérülések

Szerző: Dr. Draveczki-Ury Ádám 2012. február 7.

 

 

 

A napokban bejött brutális fagyokkal kissé késve, de megérkezett Magyarországra az igazi tél. Mire kell ilyenkor odafigyelni, hogy ne essen bajunk? – erről kérdeztük Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyász szakorvost, a Rózsakert Medical Center munkatársát.

dr_jokay_kinga

Kik vannak leginkább kitéve a fagyásos sérüléseknek?

Talán meglepő, de a legtöbb fagyásos sérült a tapasztalatlan túrázók köréből kerül ki: a télen kirándulók, illetve a természetben sportolók, így például a síelők, korcsolyázók is óhatatlanul elszenvedői lehetnek fagyási sérüléseknek. Természetesen a fagyás kialakulása és súlyossága függ a külső hőmérséklettől, a hidegben tartózkodás idejétől, valamint minden olyan tényezőtől, amely rontja a vérkeringést.

Mik számítanak ilyen tényezőknek?

A nedves öltözék vagy a szoros ruházat mindenképpen, de vannak egyéb faktorok is: a dohányosok, sok alkoholt, koffeint fogyasztók is könnyebben szenvednek el fagyási sérüléseket a rosszabb vérkeringésük miatt. Ugyanígy az érszűkületben, érelmeszesedésben szenvedők is. Ami a további személyes hajlamokat illeti, a nagyon kicsi gyerekek és az idős emberek esetében is fokozott kockázatról beszélhetünk. Akiknek betegségükből eredően rosszabb a keringésük az átlagosnál – ilyenek például a diabéteszesek, a pajzsmirigy-alulműködésben vagy érelmeszesedésben szenvedők –, szintén még jobban figyeljenek oda, ha huzamosabb ideig tartózkodnak a hidegben.

Mi történik pontosan, ha beáll a fagyás? Hogyan alakul ki fagyási sérülés?

A hideg hatására a szervezet védekező mechanizmusai érszűkületet hoznak létre, így oxigénhiányos területek alakulnak ki, amely végül a hajszálerekben vérrögök kialakulásához, majd az erek elzáródásához vezet. Ez az állapot a szöveti vérkeringés megszűnése révén szövetelhalást eredményez. Leggyakrabban a végtagok, az ujjak, az orr, a fül fagynak meg egyébként.

Mik a tünetek, amelyekből egyértelműsíthető, hogy fagyásról van szó?

A fagyás sok tekintetben hasonló az égési sérülésekhez. Fagyási sérülés során a bőr elsőként elfehéredik, ezt zsibbadó, égő érzés és fokozott érzékenység kísérheti, súlyosabb esetekben néhány óra múlva vizenyő, hólyag keletkezhet. Az enyhe fagyás az első pillanatban ugyanúgy néz ki, mint a súlyos, de nagyjából 20-30 perc után normalizálódik a helyzet: a bőr visszanyeri eredeti színét, és ugyanúgy érez vele az ember, mint korábban. Ha nem csupán felületes fagyásról beszélünk, a bőr szürkévé, feketévé válhat, és mint említettem, felhólyagzik. Ilyenkor nem szabad habozni, azonnal orvoshoz kell fordulni.

fagyasiserules2

Mennyi idő szükséges ahhoz, hogy súlyos fagysérülés alakuljon ki?

Ezt nehéz megmondani, mindig az eset körülményeitől függ: milyen hideg van, mennyi időt töltöttünk odakint, vizes-e a ruhánk, és így tovább. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a folyamathoz nem szükséges a fagypont alatti külső hőmérséklet, de még csak az sem, hogy egész nap kint legyünk a szabadban.

A sérülés már néhány órás behatás után létrejöhet. Az sem mindegy, fúj-e a szél vagy sem. Pár számadatot tudok mondani ennek érzékeltetése érdekében: amennyiben -15 fokos a hőmérséklet, amihez 50 km/h-s sebességű szél is társul, azt -28 foknak érzékeljük. Ilyen hidegben még fél óra sem kell ahhoz, hogy az ember fagyási sérülést szenvedjen.

Mit tehet ilyenkor az orvos?

A sérültet mindenekelőtt meleg helyiségbe kell vinni, ahol a legelső tennivaló a fagyott testrész gyors visszamelegítése. Ehhez a 32-40 fokos vízfürdő az ideális, 40 foknál melegebb fürdőbe semmiképp se ültessük be a sérültet. A fagyásnak indult terület a legenyhébb esetekben is érzéketlenné válhat, illetve a felmelegedéskor fájhat, erre fel kell készülni. A kályhánál, nyílt tűznél, radiátornál történő visszamelegítés a fennálló érzékkiesés miatt igen komoly égési sérülésekkel járhat, ezért nem is ajánlott. Az azonnali ellátás során a legfontosabb a vérkeringés mielőbbi helyreállítása. Ennek érdekében a szorító ruházatot meg kell lazítani. A kiálló, így a fagyásnak leginkább kitett testrészeinket, így a fület, orrot, végtagokat bugyoláljuk meleg borogatásba. A sérült testrész hóval vagy ruhával történő dörzsölése a hideg környezetben inkább káros, mint hasznos, mivel csak újabb lehűlést eredményez, sőt, a mechanikus dörzsölés, masszázs további szövetkárosodást idézhet elő. A szembe felmelegített, maximum 36 fokos műkönnyet csepegtethetünk a kínok enyhítésére. Itassunk a sérülttel meleg, de nem túl forró italokat. Amennyiben nagyjából 30 perc elteltével nem áll vissza a normális állapot, orvoshoz kell fordulni. Fontos kiemelni, hogy amennyiben a láb, a lábujjak fagytak meg, a sérült lehetőleg ne gyalog közlekedjen, hanem hordágyon vigyék.

Mi ilyenkor a létező legrosszabb forgatókönyv?

A legrosszabb esetben a szövetek nemcsak átmenetileg halnak el, hanem véglegesen károsodnak: ilyenkor a vérkeringés teljesen megszűnik az összekötő erek miatt, oxigénhiány alakul ki, vérrögképződés kezdődik, és végül elzáródnak az erek. Ilyenkor a szövetekbe nem jut tápanyag és oxigén, az véglegesen elhal. Hasonló esetben akár amputációra is szükség lehet.

Mikor beszélünk kihűlésről?

Kóros kihűlésről, azaz hipotermiáról akkor van szó, ha a teljes test kihűl: ilyenkor a szervezet hőmérséklete a normális 36 fok alá süllyed. Ez az állapot messze nem olyan ritka, mint azt hinnénk: tartós téli szabadidős aktivitás, például túrázás, kerékpározás mellett könnyen bekövetkezhet, ha nem vigyázunk magunkra és nem tesszük meg a megfelelő megelőző óvintézkedéseket. A kihűlés tünetei a didergés mellett ügyetlen mozgás, határozatlan, furcsa, kicsit a stroke-oshoz hasonló zavart beszéd, nemtörődömség, rossz reakciókészség, illetve izommerevség. A pulzus lassul, extrém esetben pedig akár kóma is beállhat. Ilyenkor a sérültnek ugyanolyan elsősegélyre van szüksége, mint a fagyásnál.

Említette a megelőző óvintézkedéseket. Miről van itt szó?

Hidegben mindenképpen alapvető fontosságú a réteges öltözködés. Több laza ruharéteget viseljünk, ez ugyanis megfelelő szigetelő hatást biztosít. A legalsó réteg legyen nedvesség-elvezető, a legfelső, külső réteg pedig szélálló. Célszerű dupla zoknit viselni. És még egy fontos dolog: az egyujjas kesztyű sokkal jobban véd a faggyal szemben, mint az ötujjas.

fagyasiserules

Rózsakert Medical Center