Mitől függ, mennyire fáj a szülés?
A szülésről már a gyerekek is tudják, hogy fáj, de ma már szerencsére számos módszerrel lehet enyhíteni ezeket a fájdalmakat. Dr. Pop Andrea szülész-nőgyógyász segítségével tekintettük át az e téren nyitva álló egyes lehetőségeket. dr_pop_andrea

 

Miben tér el a szülési fájdalom az „átlagos fájdalomtól”?

 

Eddigi életünk során azt tanultuk, hogy a fájdalom elől menekülni kell, ezáltal jelez a szervezet, hogy valamilyen káros behatás éri a szöveteket. A szülési fájdalom – ha lehet így fogalmazni – produktív fájdalom, minden egyes „fájás” közelebb viszi a kismamát ahhoz, hogy világra hozza magzatát. Sokkal könnyebb elfogadni, ha a folyamatot segítő méhösszehúzódásként gondolunk rá. Azoknál a természeti népeknél, ahol biológiai folyamatnak tekintik, a vajúdók sokkal kevésbé élik meg fájdalmasnak a szülést.

 

Milyen tényezők befolyásolják, hogy mennyire fáj?

 

A fájdalomküszöböt nagy mértékben befolyásolja a fáradtság és a szorongás. Kipihent állapotban ugyanazt az intenzítású fájdalmat kevésbé érezzük kínzónak. A szorongás beszűkíti a tudatot, a fájdalmas ingerek ilyenkor sokszorosan hatnak, ördögi körként tovább fokozzák a szorongást.

 

Milyen alternatív lehetőségek vannak a fájdalomcsillapításra?

 

Minden olyan tényező, ami a szülő nő komfortérzetét fokozza, relaxációját segíti, kedvezően hat a fájdalomra. Ide sorolandó, hogy lehetőség van szülőszoba-látogatásra, hogy a párok megismerjék a személyzetet és környezetet, illetve könyvek számos sora férhető hozzá, amelyek a szülés folyamatát írják le. A szabad mozgás, testhelyzetváltoztatás, kellemes zene, a meleg vizes fürdő, a masszázs, hipnózis, aromaterápia vagy a homeopátia szintén jótékony hatással van a fájdalomra.

 

Mik a mai orvostudomány által felkínált fájdalomcsillapító eljárások?

 

Többféle fájdalomcsillapító közül választhatunk a vajúdás során. Leggyakrabban az izomba adott „koktélt” alkalmazzuk, ennek ugyanis fájdalomcsillapító és méhszájlazító hatása egyaránt van. Az izomba beadva ugyan lassabban szívódik fel, de ezáltal hosszabban hat, általában 3-4 óra alatt szűnik meg a hatása. Tompítja a fájdalmat, nem szünteti meg teljesen, legtöbb esetben maximum két alkalommal lehet beadni, a méhlepényen keresztül ugyanis átlkerül a magzatba. Az epidurális érzéstelenítés, azaz EDA ezzel szemben többször ismételhető, teljes fájdalommentességet biztosít.

 

Milyen előnyei és hátrányai vannak az epidurális érzéstelenítésnek?

 

Az epidurális érzéstelenítés lerövidíti a tágulási szakot, és mint említettem, teljes fájdalommentességet biztosít, ezt az időt a kismama akár alvásra is használhatja. Az érzéstelenítőt a kemény gerinchártyán kívülre, egy kanülön keresztül juttatják be, többször ismételhető. Amennyiben császármetszésre kerülne sor, a legtöbb esetben hatása elmélyíthető, a műtét elvégzéséhez szükséges fájdalommentesség elérhető ezáltal. Hátránya, hogy a kitolási szakot elnyújthatja, átmeneti vizelés zavar, vérnyomásesés léphet fel. Infúzió adásával ez megelőzhető. A tágulási szak vége felé, a kitolási szak határán már nem alkalmazható. Beadását követően az alsó végtagokon részleges érzéskiesés léphet fel, azok gyengébbek lesznek, a szabad testhelyzetváltoztatást gátolja.

 

Mi a különbség az epidurális és a spinális érzéstelenítés között?

 

Spinális, azaz gerincközeli érzéstelenítést császármetszés esetén alkalmazunk. Ekkor a fájdalomcsillapító a gerinchártyán belülre, a gerincvelő körüli folyadékba kerül. Ennek hatására mindkét alsó végtagon, valamint csípőtájékon, körülbelül a köldök magasságáig teljes érzés- és mozgáskiesés áll be. Mellékhatása az úgynevezett „postspinalis fejfájás” lehet, ami függőleges testhelyzetben jelentkezik, és fájdalomcsillapítóval, bőséges folyadékbevitellel, illetve pihenéssel orvosolható. Nagyon ritka esetben szükséges a császármetszést altatásban végezni, amikor az anyát és/vagy magzatot veszélyeztető állapot miatt nincs idő megvárni a spinalis érzéstelenítés beállásához szükséges 10-15 percet.

 

szulesi_fajdalom

Gátmetszés esetén mi az eljárás?

Amennyiben gátmetszést alkalmazunk, előtte a gátba adott érzéstelenítő injekcióval tesszük fájdalommentessé a beavatkozást. A gátmetszés összevarrásához is természetesen helyi érzéstelenítést használunk, de a korábban bekötött epidurális kanülön keresztül is adható fájdalomcsillapító. Itt kell megemlíteni, hogy a legtöbb esetben törekszünk a gátvédelemre, a különböző olajok, gélek jótékonyan hatnak a gátra, hogy a magzat feje lehetőség szerint könnyen kigördülhessen.

 

Szülés után mikor van szükség fájdalomcsillapításra?

 

Leggyakrabban a gátmetszés fájdalmára panaszkodnak a kismamák. Nagyon ritkán van szükség fájdalomcsillapító tablettára, ilyenkor a gát jegelésével lehet a leggyorsabb hatást elérni. A jégzselé, a jégakku, a mirelit zöldség textilpelenkába csomagolva jótékonyan hat a duzzanatra és a fájdalomra egyaránt. A műtéti seb fájdalmát tablettával vagy farizomba beadott injekcióval szoktuk csillapítani.

 

Miben tud a partner segíteni a szülőszobán?

 

A partner támogató hatása felbecsülhetetlen. A vajúdó igényeit nem mindig egyszerű követni, előfordul, hogy a korábban „bevált” érintés, simogatás, biztatás a következő pillanatban már nem esik jól. Sok türelemre és empátiára van szükség a férjek részéről. Van, aki nagyon nehezen viseli, ha szenvedni látja a párját, tehetetlenségként éli meg, hogy nem tudja megszüntetni a fájdalmát. Ugyanakkor a kismama részéről a külvilág felé adott jelzések nagyon szubjektívek lehetnek, a beszámolókból az derül ki, hogy a partner puszta fizikai jelenléte is rengeteget segít. Ráhangolódással meg lehet találni azt a módszert, ami a szülést közös aktív „munkává” és felejthetetlen élménnyé teszi. Van olyan népcsoport is egyébként, ahol a férfiak vajúdva, fájdalomtól összegörnyedve körbetáncolják a szülőnőt, ezáltal magukra vonják a rossz szellemek figyelmét, mialatt az asszonyok békében megszülnek.

2011.11.15.

 

Az interjút készítette: Dr. Draveczki-Ury Ádám

 

http://www.g1intezet.hu/