Meddőséget és fokozott szőrösödést okozhat a PCOS
A nők 5-8 százalékát érinti az úgynevezett policisztás ovárium-szindróma, amely fájdalmakkal ugyan nem jár, ám számos komoly hétköznapi és hosszabb távú kellemetlenséget okoz, amennyiben nem változtatunk életmódunkon. Dr. Pop Andrea szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk e rendellenességről. dr_pop_andrea

 

 

Mit értünk policisztás ovárium-szindróma alatt?

Akkor beszélünk PCOS-ről, ha az alábbi három kritérium közül kettő teljesül: ritka vagy egyáltalán nem jelentkező menstruáció, a férfihormonok emelkedett szintje, illetve a petesejtek policisztás jellege, amit ultrahanggal lehet igazolni. Maga a PCOS-ben szenvedő beteg ezeket a ritka, rendszertelen menses mellett abban érzékelheti magán, hogy fokozottan zsírosodik, illetve hullik a haja, kiütések, pattanások jelennek meg a bőrén, sok esetben pedig az emelkedett férfihormon-szint miatt erősebb szőrösödést tapasztal magán.

Jellemző egyébként, hogy a nőkben felmerül konkrétan a PCOS gyanúja?

A fokozott szőrnövekedés, hajhullás és pattanásos bőr miatt sokan jelentkeznek orvosnál, azonban a leggyakrabban meddőség kivizsgálása során szokott rá fény derülni. Irodalmi adatok szerint a PCOS-el diagnosztizált páciensek 70% -a küzd meddőségi problémákkal.

Összességében egyébként a nők hány százalékát érinti a PCOS problémája?

A szakirodalom általában 5-8 százalékot említ.

Mi áll a PCOS hátterében? Mi okozza az elváltozásokat?

Elsősorban anyagcsere-zavarról beszélünk, úgynevezett igazolt inzulin-rezisztenciáról. Ez azt jelenti, hogy a magasabb inzulinszint következtében közvetetten megnövekszik a vérben a tesztoszteron szintje, ez okozza a már felsorolt tüneteket. A betegség kialakulásában genetikai és életmódbeli tényezők egyaránt közrejátszanak, a családi kórtörténetben a páciensek nagy részénél előfordul valamilyen anyagcserezavar, például nem inzulinfüggő cukorbetegség, metabolikus szindróma, elhízás, és így tovább.

Említette a cisztákat. Ezek miként alakulnak ki?

A petefészek kérge alatt kialakuló, 5-10 milliméteres tüszőkről beszélünk, amik a szó szoros értelmében véve nem ciszták, hanem érésnek indult petesejtek, amelyek a hormoneltérések miatt az érési folyamatban megrekedtek. Ultrahanggal úgy néznek ki, mintha kis, fekete gyöngyszemek lennének a petefészekben.

Fájdalommal jár ez a rendellenesség?

Nem, gyakran éppen ezért nem is tudatosul, hogy valami probléma áll az említett jelenségek hátterében. Sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már huzamosabb ideje hasztalanul próbálkoznak, és nem jön a baba.

És mit kell érteni fokozott szőrösödésen? Adott esetben akár extrémitásokat is?

 

A PCOS enyhe formájában előfordul, hogy semmiféle plusz szőrösödés nem jelentkezik, a skála másik végén bajusz, szakáll, emlőbimbó-, valamint szegycsont körüli szőrösödéssel is találkozunk.

Okoz-e szexuális zavarokat a PCOS?

Közvetlenül nem, csak közvetett formában, hiszen a fokozott szőrösödés miatt nem ritkán gátlások alakulhatnak ki a nőkben. A libidóra és az együttlétek minőségére nincs hatással. Válaszom határozott nem.

 

pcos

Hogyan történik a kivizsgálás?

A diagnózis felállításához szükséges a részletes egyéni és családi kórtörténet felvétele, a klinikai tünetek részletes kikérdezése, majd vérből cukorterheléses- és hormonvizsgálat, nem utolsósorban nőgyógyászati- és ultrahangos vizsgálat.

 

Adja magát a kérdés: mi a megoldás, miután a vizsgálatok feltárták, hogy a problémák hátterében policisztás ovárium-szindróma húzódik meg?

 

A kezelés lépései: étrendváltoztatás, rendszeres mozgás, szükség esetén gyógyszeres kezelés. Fontos tisztázni, mi a cél. Amennyiben „csak” az esztétikai gondokról beszélünk, a különböző szőrtelenítő módszerek vagy az antiandrogén-hatású fogamzásgátló tabletták megoldást jelenthetnek, hosszú távon azonban mindenképp életmód-változtatás szükséges. Ha meddőség miatt történik a kezelés, akkor az esetek nagy többségében gyógyszerekkel tudunk peteérést és fogantatást elérni. Terápiarezisztens esetben laparoszkópos, úgynevezett „drilling” műtét szükségessége is felmerül.

 

Gyógyítható a PCOS?

 

Az alapkezelés elsősorban az inzulin-rezisztencia visszaszorítását célozza. Ha betartják a terápiás lépéseket, akkor teljes tünet- és panaszmentesség érhető el. Amennyiben a páciens ismételten meghízik, a tünetek újra jelentkeznek. Azaz „életre szóló” történetről van szó.

 

Milyen ételek ajánlottak?

 

Az alacsony glikémiás indexű ételeket javasolt előnyben részesíteni, amelyek nem okoznak hirtelen vércukorkiugrást, hamar visszatérő éhségérzetet, cukoréhséget. Ezek a következők: zöldségek (kivéve a burgonya és a hüvelyesek), gyümölcsök (kivéve aszalt gyümölcsök, szőlő, banán és görögdinnye), alacsony zsírtartalmú húsok, sajtok, és a többi. Nagy általánosságban azt tudom mondani, hogy a fehér lisztet vagy a finomított szénhidrátot tartalmazó ételek fogyasztása egyáltalán nem javasolt. A vitaminpótlásról se feledkezzünk meg, PCOS esetében különösen D-vitamin hiány fordul elő nagyon gyakran.

 

Mi a helyzet a dohányzással, az alkohollal?

 

Természetesen nem javasoltak ezek sem, de közvetlen összefüggés nem áll fenn a policisztás ovárium-szindróma és közöttük.

 

Milyen későbbi következményei lehetnek a PCOS-nek?

 

Várandósoknál PCOS mellett gyakrabban találkozunk úgynevezett habituális vetéléssel, koraszüléssel, terhességi cukorbetegséggel, szoptatási nehézségekkel. Idősebb korban cukorbetegség, metabolikus X-szindróma, méhtestrák kialakulásának emelkedett kockázatával kell számolnunk.

 

Milyen sportok ajánlottak?

 

A zsírégető, kardio típusú mozgásformákat ajánlanám, továbbá hangsúlyoznám a rendszeresség és a kitartás fontosságát. Hetente háromszor sportoljunk legalább fél-egy órát.

 

Mennyi idő után számíthatnak a betegek javulásra?

 

Ha a páciens tartja az előírásokat, a bőr zsírossága viszonylag gyorsan csökken, a pattanások átlagosan három hónap alatt javulnak, elmúlnak. Testsúlyrendezés esetén szintén néhány hónap alatt rendszereződik a menstruáció, vagy létrejön a kívánt várandósság. Ami a szőrösödést illeti, kb. fél év után várható javulás. A már kinőtt szőrszálak a rendelkezésre álló szőrtelenítő módszerek valamelyikével távolíthatók el, viszont új szállal egyre kevésbé kell majd számolnunk.

 

Az interjút készítette: Dr. Draveczki-Ury Ádám

 

2011.09.22.

G1 Intézet