HPV - Nem a vírus, hanem a rák ellen véd az oltás
Egyetlen nőnek sem kellene meghalnia méhnyakrákban, ha az emberek komolyan vennék a szűrővizsgálatokat – mondja Dr. Lázár Erika szülész-nőgyógyász. A szakemberrel a méhnyakrák legfőbb kiváltó okáról, a humán papillómavírusról beszélgettünk, amely – a közhiedelemmel ellentétben – a férfiakra is komoly veszélyeket jelent. dr_lazar_erika

 

Mit kell tudni a humán papillómavírusról?

Egy olyan vírusról van szó, amelynek mintegy százötven különböző típusa létezik. A HPV egyik csoportja a fertőzést követően kinövéseket – azaz papillómákat, condylomát – okoz vagy kívül, a bőrfelszínen, vagy belül, a hüvely belső felszínén. Ezek között vannak fájdalmas kinövések, és olyanok is, amik csak tapintással érzékelhetőek, egyébként nem okoznak kínokat. A vírusok másik csoportja hozza létre a méhnyakrákot. A betegség elsősorban szexuális úton terjed.

Kizárólag?

Nem kizárólag, de az esetek 99 százalékában szexuális érintkezés során kapják el a vírust a betegek. Szeretném felhívni rá a figyelmet, hogy a betegség a közhiedelemmel ellentétben orális szex útján is terjed, és a szájüregben is kialakulhatnak a condylomák. Leginkább a fogászok vagy a gégészek tudnának mesélni róla, milyen csúnya kinövéseket okozhat a vírus a szájban.

Úgy tudom, a méhnyakrákos megbetegedések többségéért a HPV a felelős. Igaz ez?

Olyannyira, hogy majdnem az összes méhnyakrákot a HPV okozza.

Milyen mechanizmusokon keresztül okoz daganatot a vírus?

A méhnyakat egy nagyjából 3 centiméter átmérőjű, vastag falú csőként lehet jellemezni, aminek a belső átmérője 4 milliméteres. Hüvely felőli külső felszínét laphám, belső részét hengerhám borítja, és a leggyakrabban a két réteg határán kezdődik a méhnyakrák kialakulása: a hám itt a legérzékenyebb a fertőzésekre. A leggyakrabban a laphám felé terjednek az elváltozások, bár ez nem kizárólagos. Amennyiben a hüvelyben gyulladás alakul ki, a HPV vírusok a gyulladt laphámsejtek felszínéről bejutnak a sejtek belsejébe, és változásokat idéznek elő a sejtmag kromoszómaállományában.

Korai stádiumban jól gyógyítható ez a rákfajta, igaz?

Igen, különösen annak fényében, hogy a szűrés már a kisebb elváltozásokat, rákmegelőző állapotokat is kimutatja. Vagyis ha valaki rendszeresen jár szűrésre, tulajdonképpen az orvosok szeme előtt fejlődik ki a megbetegedés, amelyet így aztán időben kezelnek is.

Mindenképpen rákhoz vezet a HPV?

Az említett százötven különböző típusból nagyjából öt olyat tartunk számon, amelyek erősen rákkeltőek, a többi kevésbé, vagy condylomát okoz. Ezek vegyszerekkel vagy úgynevezett elektrokoagulációs módszerrel eltávolíthatóak. Mivel azonban a vírusokat nem lehet kiirtani a szervezetből ezeken a módokon, számolni kell a condyloma ismételt megjelenésével.

hpv_oltas

A védőoltás eszerint nem pusztítja el a vírusokat?

Nem. Ez egy gyakori félreértés, amit fontos is tisztázni. A HPV-oltás nem a vírus ellen véd, hanem a rák ellen, a vírus által okozott betegség ellen nyújt védelmet. Lényege, hogy megakadályozza a vírusok bejutását a laphámsejtekbe. Amennyiben azonban már megkezdődött a laphámsejtek kóros elváltozása, nincs is értelme a védőoltásnak, mert a sejtekbe bejutott vírusokra semmiféle hatást nem gyakorol. Ráadásul a beteg a partnertől minden egyes szexuális érintkezéssel vissza is kapja a kórokozókat.

Az is csak tévhit, hogy a HPV kizárólag a nőkre jelent veszélyt?

Totális tévhit, nem véletlenül kezdik el az utóbbi években a férfiakat is egyre nagyobb számban oltani. Az ő szervezetükre valamivel lassabban hat a vírus, mint a nőkére, de náluk is húgyhólyagrákot, prosztatarákot, húgycsőrákot okoz. Mindezt egy beszédes adattal is alá tudom támasztani. A tüdőrák után a férfiak körében jellemző második leggyakoribb ráktípus a prosztatarák, amelyben Magyarországon évente mintegy 1600-1700 férfi hal meg. A nőknél harminc-negyven évvel ezelőtt, tehát a citológiai vizsgálatok elterjedését megelőzően – amikor már csak az invazív rákot észlelték, a megelőző állapotokat még nem – nagyjából hasonló számú méhnyakrákos megbetegedés vezetett halálhoz évente. Vagyis a két nem megbetegedéseit ugyanazok a kórokozók okozhatják. Másik bizonyíték: a prosztatarákból kimutatták a méhnyakrák előidézésében leggyakoribb 16 és 18 HPV-t. A különbség annyi, hogy a férfiaknál ma sem szűrhető ki a rákmegelőző állapot.

Napjainkban hány nő hal meg évente méhnyakrákban Magyarországon?

Átlagosan 450-500. De egynek sem kellene meghalnia, ha mindenki igénybe venné a szűrés és gyógykezelések lehetőségeit.

Jellemző, hogy milyen korosztályt betegít meg elsősorban a HPV?

Idősebb korban ritkábbak a megbetegedések, vagy csak a citológusok nem észlelik őket – ezt nehéz eldönteni. A vírusok csak elektronmikroszkóppal láthatóak, a rákszűrésnél viszont fénymikroszkópot használnak. A HPV által a sejtekben létrehozott jellegzetes zárványokat ugyanakkor fénymikroszkóppal is látni lehet. A klimax után mindenesetre nem jellemzőek a HPV-s megbetegedések, sokkal inkább a fiatal nők számítanak veszélyeztetettnek. Mint mondtam, természetesen a férfiak is, csak őket lassabban betegíti meg a vírus.

Mit kell tudni magáról a védőoltásról?

Kétféle védőoltás létezik. A négy-öt éve ismert amerikai fejlesztésű védőoltás csak hat-hét évig biztosít olyan ellenanyag-szintet, ami magasabb az alapimmunitásnál. A másik gond, hogy ezt elsősorban 9 és 15 év közötti, a szexuális életet még meg nem kezdett személyeknek ajánlják. Kérdem én: akkor mégis mi értelme van beoltani a kilencéves kislányt vele, ha úgyis elmúlik a hatása, mire 16-18 éves korában elkezd szexuális életet élni? A másik védőoltás nyugat-európai fejlesztés, ez 65 éves korig bevizsgált: megjelenése óriási áttörést jelentett, hiszen segítségével eredményt lehetett elérni a HPV-vel fertőzött, de kóros elváltozásoktól még nem szenvedő nők kezelésében. Ráadásul húsz évvel az oltást követően még a kifejlődött immunitás 80 százaléka megvan. Lehet tehát, hogy két évtized elteltével érdemes újraoltatni magunkat vele, de egyelőre még ez sem biztos. Az amerikai oltás egyetlen előnye ezzel szemben gyakorlatilag annyi, hogy a condylomát okozó vírusok ellen is védelmet biztosít.

http://drlazarerika.hazipatika.net

2011.08.17.

 

Az interjút készítette: Dr. Draveczki-Ury Ádám