Bélférgek - Visszataszító, veszélyes paraziták a testben

 

 

 

 

Akár tízméteres hosszúságúra is megnőhetnek az ember bélrendszerében tenyésző élősködők, amibe nemcsak kellemetlen és zavarba ejtő belegondolni, de egyben rengeteg veszélyt is tartogatnak a hasonló fertőzések. Dr. Tamássy Klára belgyógyász-gasztroenterológus főorvossal beszélgettünk a bélférgekről.

dr_tamassy_klara

Milyen organizmusokat nevezünk bélférgeknek, melyek a legismertebb, leggyakoribb fajtáik?

A bélféreg az ember és a magasabb rendű állatok – az úgynevezett gazdaszervezetek – bélcsatornájában ivarérett formában élősködő férgek gyűjtőneve. A béltraktus féregfertőzéseit három nagy csoportba soroljuk: a hengeres- vagy orsóférgek, a laposférgek és a mételyférgek okozta fertőzések csoportjába.

Vizuálisan elképzelve: átlagosan mekkorára nőnek a szervezetben ezek a férgek?

A férgek néhány centiméternyi nagyságtól 10 méter hosszúságúak is lehetnek. De nagyobb mennyiségben a kisebb férgek is komoly bélrendszeri tüneteket okozhatnak.

Hogyan fertőzik meg az embert, illetve az állatokat a bélférgek egyes típusai?

A hengeres-, illetve orsóférgeket geohelminthnek is nevezik, tekintettel arra, hogy földben találhatóak, és a fertőzött föld okozza a betegséget. A lapos- és mételyférgek elsősorban élelmiszer okozta fertőzésként szerepelnek a kórokok között. A hengeresférgek közül a cérnagiliszta az egyik legelterjedtebb féregfertőzés, ami elsősorban gyermekkorban jellemző. Fehér cérnaszálhoz hasonlító, 3-12 milliméter nagyságú kórokozóról van szó, amely a béltraktusban él és a végbélnyílás körül okoz viszketést. Erről a területről, illetve széklettel történhet szennyezett kézzel a továbbfertőzés a körülbelül 50 micron nagyságú petékkel is. A szintén a hengeresférgek csoportjába tartozó ostorféreg 30-55 milliméter nagyságú. Ez a vakbél és a féregnyúlvány területén él. Az  éretlen peték a talajba kerülnek, ahol érett állapotot érnek el, és a szennyezett talajjal fertőzött étellel kerülnek ismét az újabb gazdaszervezetbe. A hengeresférgek harmadik fajtája az orsóféreg. Ezek a 15-30 centiméter hosszúságú férgek a vékonybélben élnek. Az éretlen peték szintén a talajban válnak éretté. A fertőzött talajjal szennyezett étel elfogyasztását követően lenyelt petéből kialakult lárva átfúrja a bél nyálkahártyáját, és a tüdőbe, légutakba, majd innen lenyelve a bélcsatornába kerül. Nagy mennyiségű féreg akár bélelzáródást is okozhat.

belfergek
Forrás: www.drnatura.hu

Mi a helyzet a laposférgekkel? Ezekről mit kell tudni?

A laposférgek közül a sima fejű galandféreg 7-10 méter hosszúságúra is megnőhet. A bélrendszerben él, majd a peték a széklettel távoznak. A fertőzött nővényeket evő szarvasmarha szervezetébe kerülő petékből kifejlődő lárvák az állat izmaiba kerülnek. A nem megfelelően ellenőrzött hús, a „borsókás hús” elfogyasztása okozza a fertőzést. A horgas fejű galandféreg hasonló fertőzést okoz a disznóban, majd a hús elfogyasztása az emberben.
A törpe galandféreg a trópusokon okoz fertőzést, ennek nincs köztigazdája. A nem megfelelő higiénés körülmények között az ember szájon át fertőződik. A hal szalagféreg fertőzés során a hal a köztigazda. A körülbelül 10 méteres féreg a vékonybélben él, hasi panaszokat és vitaminhiány tüneteit okozza. Nyers hal fogyasztásának kerülésével a fertőzés megelőzhető.

A többivel ellentétben a mételyférgek meglehetősen hangzatos nevet viselnek…

Igen, ez a harmadik csoport. A mételyférgek okozta betegségek közül az óriás bélmétely is nyers fertőzött élelmiszer – vízisólyom, egyéb vízinövények – fogyasztása során kerül az ember bélrendszerébe, ahol fekélyeket és vérzést okoz. Az echinostoma nyers vagy nem megfelelően főzött csiga, kagyló, hal, béka fogyasztása során kerül a bélrendszerbe. A vérmételyek a trópusi vizekben élő csigákból kerülnek a vízbe, ahonnan a vízbe került bőrön át az emberi szervezetbe, húgyhólyagba, vékonybélbe férkőznek, majd májkeringési zavart okoznak. Megelőzhető a fertőzés a trópusi vizekben történő fürdőzés mellőzésével.

Elkaphatja-e az ember a fertőzéseket például a kutyáktól, macskáktól?

Természetesen elkaphatja a higiénés szabályok nem megfelelő betartása és az állatok nem  rendszeresen történő féregtelenítése során.

Mik a bélférges megbetegedések legelső és legnyilvánvalóbb tünetei? Milyen tünetek esetén forduljunk orvoshoz?

Változó tüneteket okoznak a különböző féregbetegségek. Gyengeség, hasi panaszok, vérszegénység, vashiány, végbélnyílás körüli viszketés, a vérképben az eosinophyl sejtek számának emelkedése fontos tünetek lehetnek. Fogyás, vérszegénység, különböző hasi panaszok vagy viszketés szintén jelentkezhetnek. A széklet vizsgálata, a peték alakja és a klinikai tünetek alapján lehet megállapítani a fertőzés okát.

Milyen korosztály esetében a leggyakoribb a hasonló megbetegedés?

Tekintettel arra, hogy a gyermekek gyakran vesznek szájukba mosatlan ételt, nyúlnak szájukba kézmosás nélkül, így a fertőzésnek jobban ki vannak téve.

Melyik fertőzés a legveszélyesebb a fentiek közül? Egyáltalán milyen veszélyeket rejtenek magukban a hasonló megbetegedések?

A mételyférgek súlyos máj keringési zavart, fekélyeket, vérzéseket okoznak, az orsóféreg bélelzáródást válthat ki.

Hogyan történik a megbetegedések kezelése, és mennyi időbe telik, míg meggyógyul a beteg?

Különböző gyógyszerek állnak rendelkezésünkre a férgek elpusztítására. Természetesen először meg kell határozni a féreg típusát, és a kezelést az adekvát gyógyszerrel kell végezni. A legfontosabb azonban a megelőzés! Étkezés előtt mindig kezet kell mosni. Ne fogyasszunk nyers húsokat, halakat, a gyümölcsöket és a zöldségeket azok fogyasztása előtt alaposan mossuk meg.

Mi történik, ha kezeletlen marad a betegség?

A kezeletlen beteg panaszai és fenti tünetei tovább erősödnek: az említett bélelzáródás, vérzés, májkeringési tünetek egyre fokozódnak az általános gyengeség és vérszegénység mellett.

Szükség van-e különleges óvintézkedésekre például akkor, ha a trópusokra utazunk?

A fenti szabályok betartása mellett trópusokon a vízinövények fogyasztása is kerülendő, valamint a trópusi vizekben történő fürdőzés is. Csak palackozott vizet szabad inni, nyers húst nem szabad fogyasztani, és a higiénés szabályokat nagyon szigorúan be kell tartani.

2011.06.29.

Az interjút készítette: Dr. Draveczki-Ury Ádám

http://tamassy.internettudakozo.hu/