Súlyosan rontja az életminőséget az inkontinencia
Magyarországon is tízezrek életét keserítik meg a vizelet- és székletvisszatartási problémák, melyeket gyakran a változó korhoz kötnek, ez azonban korántsem általános. Dr. Mészáros Vera háziorvossal beszélgettünk. inkontinencia

Mit értünk pontosan inkontinencia alatt?

A köznyelvben, sőt, néha a reklámokban is csak a vizelet-visszatartási problémákat szokták inkontinenciaként emlegetni, de emellett orvosi értelemben véve a széklet visszatartásának zavarai is ide tartoznak. Alapvetően azt értjük alatta, ha akaratlanul vizelet vagy széklet távozik a testből, méghozzá úgy, hogy az érintett nem érez vizelési vagy székelési ingert. Hozzáteszem, hogy a vizelet-inkontinencia legsúlyosabb fokozatai tipikusan széklet-inkontinenciával is társulnak.

Igaz-e az, hogy itt elsősorban idős vagy idősödő emberek, és közülük is elsősorban nők problémáiról van szó?

Az igaz, hogy az évek előrehaladtával, a változó korba lépve egyre több embernek támadnak hasonló gondjai, kizárólagosságról azonban egyáltalán nincs szó, sőt. Az inkontinencia a társadalom széles rétegeit érinti, méghozzá kortól függetlenül. Pontos arányszámokat nehéz mondani, mivel a hasonló problémákat az érintettek nem szívesen osztják meg másokkal, még az orvosokkal sem. Úgy 70 éves kor fölött mindenesetre hozzávetőlegesen az emberek egyharmadát érinthetik a gondok, és az érintettek többsége valóban nő. A hasonló problémák azonban idősebb korban sem természetesek, vagyis sosem tanácsos rájuk a kor normális velejárójaként tekinteni.

Mik a vizelet-visszatartási nehézségek közvetlen fizikai okai?

Alapvetően a gátizomzat meggyengülését lehet említeni, mint közvetlen fizikai okot. A húgyúti szerveket a gátizomzat tartja, egyben ezek az izmok felelnek azért is, hogy a húgyhólyag zárva maradjon. Amennyiben gyengülnek, csökken a rugalmasságuk, elkezd szivárogni a vizelet. Annak már persze rengeteg különböző oka lehet, hogy mitől is kezdenek el gyengülni a gátizmok. Sokaknál ez egyszerű adottság, náluk tipikusan nem változó- vagy öregkori probléma szokott lenni az inkontinencia: egy tüsszentés, köhögés, egy jóízű nevetés egyaránt néhány csepp vizelet ürülésével járhat együtt. Szintén tipikus forrás a terhesség és a szülés, illetve a több szülés, aminek következtében „kilazulhatnak”, meggyengülhetnek, sérülhetnek a szóban forgó izmok. Már utaltunk a menopauzára. Ez is tipikus ok, hiszen ebben a korban az egész szervezet változik. Csökken a test progeszteron- és ösztrogén-szintje, ezzel együtt megváltozik az alhasi régió izmainak állapota is. Ugyanígy bizonyos nőgyógyászati beavatkozások is okozhatnak vizelet-visszatartási problémákat, különösen, ha azokat rosszul, nem kellő odafigyeléssel végezték el. Férfiaknál pedig a prosztata megbetegedései szoktak hasonló kellemetlenségekhez vezetni, így a daganatos elváltozások vagy a düllmirigy különböző megnagyobbodásai. Húgyúti, vizeletrendszeri fertőzések mindkét nem esetében okozhatnak problémákat a vizelet visszatartásának terén, de ez időleges szokott lenni. Az elhúzódó, makacs székrekedés is összefügg a vizelet visszatartásával, ha ilyenben szenvedünk, az szintén okozhat gondokat.

Azt illetően van különbség, hogy miként, vagy mikor jelentkeznek a kellemetlenségek?

Oksági, illetve kialakulási vonatkozásban is többféle inkontinenciát különböztetünk meg. Az első az úgynevezett stressz-inkontinencia vagy más néven terhelési inkontinencia. Ez az a fajta, amikor például fizikai megerőltetés vagy valamilyen fizikai tevékenység hatására jelentkezik vizeletszivárgás, vizeletcsöpögés: ha nevetünk, tüsszentünk, köhögünk, valamilyen megerőltető dolgot csinálunk. Ezekben az esetekben nő a hasűri nyomás, megfeszül a hasfal, a gátizomzat pedig képtelen ellenállni ennek. Többször szült nőknél, illetve a változó korban például tipikusan stressz-inkontinencia szokott jelentkezni, de ugyanígy túlsúly esetén sem ritka. A következő típus a késztetéses inkontinencia, amikor az agyi alapú vizelési inger és a húgyhólyag, illetve a gátizomzat között nincs meg az összhang. Vagyis a beteg érzi, hogy vécére kell mennie, csak későn, és nem is ér ki időben a mellékhelyiségbe. Itt elsősorban idegrendszeri okok szoktak állni a háttérben. A túlfolyásos inkontinencia esetében a húgyhólyag ürülésével akadnak problémák, melyek következtében az érintett folyamatosan úgy érzi, hogy telítve van a hólyagja, állandósul a vizelési inger. Ez általában férfiaknál szokott előfordulni például a prosztata elváltozásai esetében, a húgycső elzáródásakor. Ilyenkor rendszerint kis mennyiségű vizelet ürül, de az szinte folyamatosan, szivárgásos jelleggel. Tipikusan a gerincsérült, teljes bénulásban szenvedő emberekre jellemző a neurogén inkontinencia, ami idegrendszeri működési zavarokkal kapcsolódik össze. Ilyenkor a húgyhólyag magától kiürül, nem is jelentkezik vizelési inger.

Lelki eredetű ok állhat a háttérben?

Igen, ez lelki alkat és stressztűrő képesség kérdése is. Sokaknál eleve gyakrabban jelentkezik vizelési vagy székelési inger, ha feszültek, fokozottabb lelki terhelés alatt állnak. Másrészt ne feledkezzünk meg az inkontinencia lelki következményeiről sem, a hasonló zavarok ugyanis rendkívüli mértékben rontják az érintettek komfortérzetét, és komoly önértékelési problémákat, gátlásokat eredményezhetnek. Ha valaki vizelet-visszatartási problémákkal küzd, az csak nehezen fogja tudni magát elengedni, hiszen folyamatosan ott motoszkál a fejében a tudat, hogy a probléma bármikor jelentkezhet. Súlyos esetben pedig akár a munkavégzési képesség is veszélybe kerül, hiszen az érintett ember ilyenkor jóformán nem is tud közösségbe menni.

Beszéljünk egy kicsit a gyerekek vizelési problémáiról is! Mikor mondhatjuk azt, hogy gond van?

A gyerekeknél sem általánosak az okok. A leggyakoribb, hogy a már teljesen szobatiszta, nappal a vizelési ingert teljesen megfelelően kezelő, mindig időben „kiérő” gyerek éjszaka rendszeresen bepisil. A legegyszerűbb magyarázat itt az lehet, hogy a gyerek egyszerűen nem érzékeli időben, hogy teljesen megtelt a hólyagja, aminek az is lehet az oka, hogy a gyerekek jóval mélyebben alszanak a felnőtteknél. Másrészt esetükben az életkorból adódóan még nem olyan tökéletes az agy és a záróizom közötti koordináció, mint a szüleiknél. Szintén fontos tényező egy bizonyos hormon, az ADH szerepe, ami a vizelettermelődés mérsékléséért és az inger csökkentéséért felelős a szervezetben, és éjjel fokozottabb mennyiségben termelődik. Amennyiben a gyermek ADH-szintje alacsonyabb, az vezethet problémákhoz. És persze betegség is állhat a háttérben, hiszen a felnőtteknél már említett fertőzések a gyerekeket sem kímélik. Náluk is lehet szó valamilyen húgyúti megbetegedésről, ami vizelési gondokat okoz.

És a szorongás?

Az is okozhatja. Tipikus például, hogy a gyerek azért pisil be, mert ritkán megy vécére: nem szereti az óvodai, iskolai közös mellékhelyiséget, szégyenlős, és így tovább… Ez már persze nemcsak éjszakai bevizeléshez vezethet. Tényleg nincs általános recept arra, hogy ki miért pisil be. Mindig az adott gyermek esetét kell megvizsgálni.

Mikor kell szakorvoshoz fordulni?

Egy-két éjszakai bepisilés nem a világ vége, ilyesmi még az általános iskola első éveiben is előfordulhat a gyerekekkel anélkül, hogy bármiféle általános következtetést kellene belőle levonnunk. Ha azonban a gyerek rendszeresen bepisil, mindenképpen konzultáljunk szakemberrel, mert ki kell deríteni, mi áll a háttérben. A hasonló esetek jelentős része egyébként idővel magától elmúlik.

Mi a helyzet a széklet-inkontinenciával? Ezt mi okozza?

Az alapvető kiváltó ok itt is az izomgyengeség, ami viszont több okból is fakadhat. Lehet szó a kor előrehaladtával lazábbá váló izmokról, műtét, illetve szülés vagy szülések okozta károsodásról. És természetesen itt is állhatnak a háttérben különböző betegségek. Alaposan ki kell vizsgálni a beteget, hogy meg lehessen állapítani, pontosan miről is van szó, de aligha árulok el nagy titkot azzal, hogy az esetek óriási része rejtve marad. Az érintettek gyakran még az orvoshoz is szégyellnek elmenni, ami semmiképp sem helyes hozzáállás, de nem csoda. Ez a fajta inkontinencia tényleg teljesen megkeseríti azoknak az életét, akik elszenvedőivé válnak. Nők esetében egyébként a székletvisszatartási problémák is gyakoribbak.

Ezek után már csak egy kérdés adódik: mi a megoldás?

Ha szükséges, akkor műtét, illetve gyógyszeres kezelés. Ha ennyire nem súlyos a helyzet, akkor nagyon fontos az izomerősítő torna a kérdéses részen. Erre megvannak a megfelelő módszerek, elég, ha csak a közismert Kegel-gyakorlatokat említem. Másrészt az is lényeges, hogy tudatosan éljünk: táplálkozzunk rendszeresen és egészségesen, emellett pedig agyban is szabályozzuk, mikor megyünk vécére. Figyeljünk oda fokozottan a test jelzéseire. Enyhe esetben akár az is elegendő lehet, ha nem iszunk annyi vízhajtó italt, kávét, teát, sört. Minden eset más és más, de a lényeg, hogy van megoldás. A tünetek kellemetlenségének enyhítésére pedig a hölgyek részére léteznek speciális intim tisztasági betétek direkt inkontinencia-problémák esetére.

Az interjút készítette: Dr. Draveczki-Ury Ádám

2010.12.17.