Tejallergia, laktóz-intolerancia - A legnagyobb odafigyelést igénylő diéta

A tejérzékenységnek több fajtája is van, és habár ezekről leggyakrabban gyerekek kapcsán esik szó, nem kizárólag az ő problémájuk: ezt tudtuk meg Dr. Kiss Gábor gyermekorvostól, amikor a tejcukor-intoleranciáról és a tejfehérje-allergiáról beszélgettünk vele.

Mit értünk az alatt, hogy valaki tejérzékenységben szenved?

Először is pontosítsunk egy kicsit! Egyfelől beszélhetünk arról az esetről, amikor valaki tejallergiás. A másik eset a laktóz-intolerancia, vagy másnéven laktózérzékenység: ebben az esetben a tejcukorral kapcsolatban tanúsított érzékenységről beszélünk.

tejerzekenyseg_2
A két rendellenesség nem ugyanaz, vagyis ne keverjük őket, mivel többek között – hogy csak a legegyértelműbb következményt említsem – mindkettő másféle diétát igényel.

Eszerint a laktóz-intolerancia gyakoribb?

Igen, ez az egyik leggyakoribb gyermekkori felszívódási zavar. A tejallergia nagyjából a felnőtt népesség egy százalékára jellemző, a csecsemőknek pedig két-három százalékára.

Beszéljünk akkor először a laktóz-érzékenységről! Miből ered a probléma?

A tejcukor, azaz a laktóz a vékonybél nyálkahártyájában bomlik el a bélbolyhokon. A folyamatban egy laktáz nevezetű enzim játszik kulcsszerepet. A rendellenesség voltaképpe ennek hiányából vagy diszfunkcionális működéséből fakad. Ha a laktáz nem vagy nem megfelelően tölti be a szerepét, nem szívódik fel a bontatlan formájú tejcukor, hanem a vastagbélben kerül felbontásra és felhasználásra. Ebben az esetben tulajdonképpen egy bakteriális erjedési folyamatról beszélünk.

Miért okoz ez fájdalmat vagy kellemetlenségeket?

Mert az erjedés velejárója a gázképződés, ez pedig fájdalmas puffadáshoz, görcsökhöz vezet. Emellett hasmenést is okoz, hiszen a bélben felbontatlan cukormolekulák maradnak, amik megkötik a vizet.

A hasonló rendellenességek zömében örökletes okokra vezethetők vissza. Itt is ez a helyzet?

Igen, elsősorban genetikai okok állnak a háttérben. De egyes betegségek is okozhatnak laktóz-érzékenységet, amennyiben a vékonybél nyálkahártyájának károsodása a következményük. Súlyos fertőzések, gyulladások sorolhatók ide elsősorban, de egy másik táplálék-intolerancia, a lisztérzékenység is megemlíthető kiváltó okként.

Mikor gyanakodhatunk arra, hogy laktózérzékenyek vagyunk vagy a gyermekünk az?

A folyamatos hasfájás, szélképződés, hasmenés mindenképpen intő jel. Persze sok minden okozhat hasi görcsöket és híg székletet, így biztosan csak akkor állapítható meg, hogy mi áll a háttérben, ha orvossal konzultálunk. A tartós hasmenéssel egyébként sem szabad viccelni, mert veszélyes, magában hordozza a kiszáradás rémét, illetve ilyenkor a táplálékok sem tudnak megfelelően felszívódni, hiszen a folyamatos hasmenés kimossa őket a bélből. Éppen ezért a laktóz-intolerancia tipikus jele gyerekeknél, hogy nincs súlygyarapodás, sőt, fogyás jelentkezik. Ha öt-hat nap alatt sem múlik el a hasmenés, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A betegséggel gyakran jár hányinger és hányás is.

Ha már hányinger: aki érzékeny a tejcukorra, az ettől még kívánhatja a tejet, vagy éppen ellenkezőleg, ösztönösen rosszul van tőle?

Nem tudok arról, hogy ezt illetően létezne bármiféle szabályszerűség. Van, aki kiütéses lesz a földiepertől, mégis imádja. Vagyis hogy ki mitől undorodik és mit szeret, önmagában még nem perdöntő. A szervezet ugyanakkor ösztönösen tudja, mire van szüksége, és mit nem tud tolerálni, vagyis semmi csodálnivaló nincs azon, ha valaki laktózérzékeny és nem kívánja a tejet. Ha tudatában is van a betegségének, akkor pláne nincs, hiszen a fejében is rögzül, hogy a tej számára ártalmas, és éppen ezért nem is akar tejet inni.

Mi a teendő, ha megállapították a laktóz-érzékenységet?

Egyetlen teendő van: ki kell iktatni az étrendből a laktózt. Vagyis nem szabad tejet és tejtermékeket fogyasztani. Amennyiben a diétát betartják, a problémák aránylag gyorsan megszűnnek.

Térjünk át a tejallergiára! Mire allergiás az, aki ebben a rendellenességben szenved? Eszerint nem a tejcukorra…

Tejallergia alatt elsősorban a tejben található fehérjékkel szemben tanúsított allergiás reakciókat értjük. Ennek egyes tünetei egészen hasonlóak a laktózérzékenység jeleihez: hasmenés, hasfájás, fokozott bélgáz-képződés jelentkezik. Ezek mellett azonban gyakran a bőrön is különféle elváltozásokat tapasztalhatunk miatta, így kiütéseket, pörsenéseket, ekcémát, viszketést. Szerencsére ritkán, de akár légzési nehézségek is jelentkezhetnek, miután a beteg tejterméket fogyasztott.

Azt mondta, a tejallergiás ember a tejben található fehérjékre allergiás. Vagyis nem mindre?

Nem mindre, de a további életmód szempontjából igazából teljesen lényegtelen, hogy éppen melyikre. A tehéntejben rengeteg különböző típusú fehérje található, és ha valamelyikre vagy többre allergiásak vagyunk, csak az a biztos megoldás, ha komplett módon elkerüljük a tejtermékeket.

Van ebből a szempontból különbség a frissen fejt falusi tehéntej és a magas hőfokon pasztőrözött, hőkezelt tejek között?

Van különbség, de mint mondtam, nincs jelentősége. Simán elképzelhető, hogy egy adott tejtermékből a homogenizálás során kikerült az az összetevő, amire a gyerekünk éppen allergiás, de az a szülő, aki azt akarja, hogy a kicsi jól érezze magát a bőrében, nyilván nem fogja ezt tesztelgetni, hanem biztosra megy. Biztosra márpedig csak a tejtermékek teljes mellőzésével mehetünk.

Tehát aki allergiás a tejre, az pasztőrözött tejet sem ihat. Ha felforralja, akkor sem?

Akkor pláne nem, a forralás ugyanis csak növeli az allergizáló hatást. Vagyis eszünkbe ne jusson a tejallergiás gyereknek forralt tejet adni azzal a felkiáltással, hogy úgy már biztosan nem árt majd neki, mert éppen ellenkezőleg, még rosszabbul lehet tőle, mintha forralatlanul issza.

Mint az eddigiekből is kiderült, elég kellemetlen rendellenességekről van szó. Megelőzhetők ezek valahogy?

Klinikailag igazolt, hogy minél kisebb korban adnak a csecsemőknek rendszeresen tehéntejet és tehéntej-származékokat, annál nagyobb eséllyel alakul ki náluk laktóz-érzékenység vagy tejfehérjékkel szembeni intolerancia. Sőt, ha már itt tartunk, diabétesz is, de az most nem tartozik ide. Vagyis egyéves kor alatt ne adjunk a babának tehéntejet vagy abból származó termékeket.

A tejtermékeket nélkülözhetetlennek tartják az egészséges étrendben, ennek ellenére mind a laktózérzékeny, mind a tejfehérjére allergiás beteg életétből ki kell iktatni. Nem okoz ez problémát?

Helyrehozhatatlan problémát semmiképp sem okoz, mivel a tejtermékeket ki lehet váltani. Ezek a tápanyagok elsősorban azért töltenek be fontos szerepet az étrendben – különösen a gyerekek étrendjében –, mert magas a kalciumtartalmuk.

tejerzekenyseg_1 A megfelelő mennyiségű kalcium kiskorban valóban nélkülözhetetlen az egészséges csont- és fogfejlődéshez, tehát ha a gyerek nem ihat tejet, nem ehet sajtot, joghurtot, kefirt, gondoskodni kell arról, hogy más ételekből jusson hozzá a szükséges mennyiséghez. Ilyenkor még több zöldséget, halat kell etetni velük.

Ugyanígy a gyógyszertárban kapható kalciumkészítményeket is érdemes beépíteni a mindennapokba, de ezeket szigorúan csak az orvos utasításainak megfelelően adagoljuk, különösen, ha gyerekekről van szó. Laktózérzékenyeknek ott vannak a laktózmentes tejtermékek, amiket direkt úgy fejlesztettek ki, hogy a tejcukrot feldolgozni képtelen emberek is fogyaszthassák őket. Ezeknek az ára persze nem éppen a legolcsóbb.

A tejfehérje-allergiások esetében egyáltalán hogyan valósítható meg az, hogy semmiféle tejterméket ne egyenek?

Valóban nem egyszerű a feladat, de nem is megoldhatatlan. Alapvető táplálékokról van szó, ráadásul a tejtermékek, tejfehérjét tartalmazó élelmiszerek számos esetben csupán adalékanyagok más készítményeknél, és aki érzékeny, annak bizony erre is oda kell figyelnie. Még egyes gyógyszerek is tartalmaznak tejszármazékokat. Nagy általánosságban elmondható, hogy zöldségeket, gyümölcsöket, halat, hagyományos kenyeret és kenyérféléket nyugodtan ehetünk, vagyis a többi alapvető élelmiszerről nem kell lemondani.

Fogyaszthatja-e a tejallergiás a laktózmentes tejtermékeket?

Nem, hiszen azokból csak a tejcukor hiányzik, az allergizáló tejfehérjék azonban ugyanúgy ott vannak bennük.

Az elmondottak csak a tehéntejre vonatkoznak? Ihat-e például kecsketejet, aki tejallergiás?

Nem, szintén szigorúan tilos. Senkit se tévesszen meg, hogy a kecsketejnek másmilyen íze van, mint a tehéntejnek. A bennük található fehérjék ettől még hasonlóak. Ugyanez áll a többi háztáji állat, így a ló vagy a juh tejére is, amelyek egyébként önmagukban szintén alkalmasak emberi fogyasztásra.

Van-e esély arra, hogy valakinél idővel megszűnjenek a fenti betegségek?

A kisgyerekek általában az évek múltával kinövik a tejfehérje-allergiát, mire általános iskolába mennek, már jellemzően nem okoz problémát a dolog. Ami a laktóz-intoleranciát illeti, ott más a helyzet: az ilyen típusú felszívódási zavar általában egész életén át elkíséri a beteget. Ha a laktózérzékenység betegség velejárója volt, a betegséggel együtt múlik el, miután a szervezet érintett részei regenerálódnak.

Az interjút készítette: Dr. Draveczki-Ury Ádám

2010.11.30.