Hajbeültetés - Nincs többé kopasz fej?
Világszerte férfiak millióinak rémálma a kopaszodás: sokan nem is tudják megemészteni, hogy elvesztik hajzatuk nagyrészét, és parókát, különböző bizarr szeszeket, hajnövesztő készítményeket alkalmaznak, hogy visszanyerjék fejük eredeti állapotát. Létezik azonban olyan orvosi eljárás is, melynek révén az ember ismét természetes hajat növeszthet. Csernai Gáborral, a FUE-Medical Klinika vezetőjével beszélgettünk. Hajbeültetés

Kezdjük az elején: van-e különbség a kopaszodás és a természetes hajhullás között?

Igen. A kopaszodás általában visszafordíthatatlan folyamat, melynek leggyakoribb oka a hajhagymák fokozott dihidro-tesztoszteron érzékenysége, mely a szervezet tesztoszteron-szintjével is összefüggésben áll. Leegyszerűsítve a kopaszodás a hajjal borított terület csökkenését, a haj ritkulását jelenti. A természetes hajhullást sok minden okozhatja, ezekben az esetekben azonban a hajhullás új hajszálak növekedésével párosul. Persze ezen okok között is lehetnek olyanok, melyek kopaszodáshoz vezetnek.

Miként lehet megállapítani, hogy éppen melyikről van szó?

Meg kell vizsgálni, hogy a korábbi állapothoz képest mennyit és miként változott a haj sűrűsége, illetve vonala. A kopaszodásnak általában jellegzetes formái és stádiumai vannak. Így például férfiaknál tipikusan a fejtető és a homlok halántéki részén csökken először a hajszálak sűrűsége és vastagsága. Ezzel párhuzamosan növekedésük üteme is lassul, majd később e területek összefüggő hajtalan területet képeznek. Ilyenkor általában végül csak egy patkó alakú terület marad hajjal borított. Ami a természetes hajhullást illeti, ezt általában nehezebb felismerni, a haj dússágát ugyanis nem kizárólag a hajszálak száma határozza meg egyedül, legalább ennyire fontos a vastagságuk, a színük, a hosszuk is. Ezért lehetséges az, hogy bizonyos embereknek jóval kevesebb hajszáluk van, mégis dúsabbnak tűnik, hiszen a hosszabb, sötétebb, vagy éppen vastagabb hajszálak látványra nagyobb tömeget jelentenek. Vagyis simán előfordulhat, hogy világos hajszín esetén naponta akár 100-120 hajszál is kihullik, és még ez is természetes, sötétebb hajnál pedig mindössze 60-70 szál ez a mennyiség. Mindez azonban csak abban az esetben nevezhető természetesnek, amennyiben a kihullással párhuzamosan ugyanennyi új hajszál ki is nő.

Mik a leggyakoribb okok, melyek hajhulláshoz vezetnek?

Számtalan különböző ok létezik. A hajhullást egyaránt okozhatja rossz táplálkozás, vitaminhiány, a dohányzás miatti vér- és oxigénellátás romlása, vagy akár a bőr felületi problémái, így például a fejbőr meghűlése, a nem megfelelően kiválasztott, irritáló sampon vagy a nem megfelelő hajviselet. Ezeken túlmenően ugyanakkor komolyabb változások is állhatnak a háttérben, mint például daganatos, vagy más, a hormonháztartást befolyásoló megbetegedések, de természetes folyamatok is. A terhesség tipikusan ilyen például. Ezekben az esetekben a haj általában csak átmenetileg hullik ki, és a probléma megszűnésével a hajkorona is visszanyeri eredeti alakját.

Ami a kopaszodást illeti, megfigyelhető-e bármilyen szabályszerűség azt illetően, mikor kezdődik meg, vagy ez csak és kizárólag egyéni adottságok függvénye?

Nőknél általában 50 éves kor felett jelentkezik természetes időskori hajritkulás, de ennek a mértéke is csekély. Ezt leszámítva nem jellemző náluk – ha mégis, általában csak 30 év felett, és jól felismerhető formában. Férfiak esetében már a húszas éveikben járó fiatalok egy kis részénél is megfigyelhető a kopaszodás, a 35 év felettiek legalább egyharmada pedig biztosan kopaszodik. Az évek múltával ez az arány folyamatosan nő.

Mire jelenthet megoldást a hajbeültetés?

Először is le kell szögezni: a hajhullást nem lehet hajbeültetéssel megállítani, ezekben az esetekben a hajhullást kiváltó okot kell felismerni és megszüntetni. Kopaszodás esetén azonban a hajhiányos területeken hajbeültetéssel pótolható a haj.

Hogyan?

A férfias típusú hajhullásért a férfiaknál és a nőknél is elsősorban a már említett dihidro-tesztoszteron hormon jelenléte, illetve a fejen felül elhelyezkedő hajhagymák hormonérzékenysége tehető felelőssé. Az eljárás lényege, hogy olyan területről ültetünk át hajhagymát a hajhiányos területre, ahol jóval kevesebb, illetve kevésbé érzékeny androgén receptor helyezkedik el. Ezek tipikusan a fej hátsó és oldalsó területei, melyeket éppen emiatt nem, vagy csak csekélyen érint a hormonális kopaszodás. Vagyis a beültetett hajszálak már nem hullanak ki a későbbi életkorban sem, mert nem érzékenyek a férfihormonokra.

Erre csak egy módszer létezik, vagy többféle eljárás is használatos?

A hajátültetés, a hajbeültetés és a hajáthelyezés technikái mind ugyanezen az imént említett, régóta ismert eleven alapulnak: különböző technikákkal kinyerik a fejbőrből a hormonokra érzéketlen egységeket, majd beültetik azokat a hajhiányos területre. A módszerek közötti ugyanakkor komoly eltérések vannak. Az úgynevezett FUE technika a napjainkban alkalmazott legfinomabb, legkevesebb kellemetlenséggel járó egyetlen olyan technika, ahol a hajszálakat „egyesével”, közvetlenül emelik ki a fejbőrből és helyezik át a hajhiányos területekre. Ezzel szemben a FUT technika olyan műtéti beavatkozás, melynek során előbb kivágnak egy általában 10-15 centiméter hosszú, 1-2 centiméter szélességű fejbőrdarabot a tarkótájékról, majd az így kivágott fejbőr feldarabolásával nyerik ki a szükséges egységeket. Ez a folyamat a fejbőr mindhárom rétegének átvágását jelenti és összevarrását jelenti, ezért a műtét sokkal több kockázattal, kellemetlenséggel és fájdalommal járhat, illetve jelentős hajveszteséggel is. Magyarországon egyébként még mindig ez a legelterjedtebb módszer.

Milyen sűrűségű haj „telepíthető” a kopasz területekre?

Bármilyen, de az azért fontos, hogy a kívánt eredmény eléréséhez egyrészt több beavatkozás is szükséges lehet, másfelől pedig a bőr által meghatározott szabályszerűségek is befolyásolják, mit lehet elérni. Bizonyos mennyiség felett – az eredetinél sűrűbben – nem is célszerű hajhagymákat beültetni egy adott területre, és egymásra sem ültethetjük a hajhagymákat, mert az a hajhagymák elhalásához vezethet.

Nem ritkul-e a haj ezzel párhuzamosan azokon a fejterületeken, ahonnan kinyerik az újonnan beültetett hajhagymákat?

De igen. Ez azonban az esetek nagyrészében nem jelent semmit, mivel a hajmennyiség 70 százaléka esik ezekre az alsó és hátsó részekre, és mindössze 30 százalék oda, ahol androgén receptorok helyezkednek el. Úgy is fogalmazhatunk, hogy oldalt és hátul sokszoros a fedés, míg a fejtetőn akár egyszeres fedés is hozhat tökéletes eredményt. Hogy gyakorlati példával is megvilágítsam a dolgot: ha elmegyünk a fodrászhoz, aki felnyírja a hajunkat oldalt és hátul, az látványban akár az ott növekvő haj 40-50, de akár 60 százalékos ritkítását is jelentheti. Itt ennek csupán a töredékéről beszélünk. Másrészt azt se felejtsük el, hogy ahonnan kinyerjük az újonnan beültetett hajszálat, ott akár újra is nőhet, regenerálódhat a haj. Léteznek az utóbbit elősegítő úgynevezett hajmultiplikációs technikák is, ezt gyakran hallani amolyan marketingelemként, ezek azonban feleslegesen keltenek túlzott reményt a páciensekben. Ilyen esetekben sokkal inkább egyéni adottságok játszanak közre, mintsem bármiféle speciális technika alkalmazása. Amúgy a FUE technika alapvetően nevezhető hajmultiplikációs technikának.

Mennyire lesz eltérő minőségű az így beültetett haj?

Semennyire, nincs különbség. Egyénileg nyilván itt is adódhatnak eltérések, például előfordul, hogy a beültetett hajszálak valamivel erősebbek, mint amilyenek eredetileg a kopasz területen nőttek, de lényeges különbségről nem beszélhetünk, hiszen saját hajszálak kerülnek áthelyezésre. Inkább jellemző az eltérés akkor, ha nem a fejről, hanem a test egyéb részeiről ültetnek át szőrt. Mivel a kopaszodás hátterében hormonális okok állnak, kissé furcsa, de logikus, hogy a kopasz férfiak testének egyéb részein több szőr nő. Ez szintén beültethető a fej csupasz területeire. Az így nyert új hajszálak egy ideig hozni szokták az adott terület karakterét, de idővel megváltoznak, a terület „mondja meg” a szőrtüszőknek, hogy milyen szőrre van szükség. Vagyis az eredetileg göndörödő mellszőrzet is egyenesebbé válik majd idővel a fej tetején.

Kellemetlen-e maga a beavatkozás?

Érzéstelenítést végeznek előtte, így a hajátültetés alatt a páciens semmit sem érez. A procedúra azonban időigényes, mivel roppant aprólékos munkáról van szó. A hajszálakat növesztő egységeket egy közel hajszál vastagságú eszközzel, egyesével emelik ki a fejbőrből és helyezik át a hajhiányos területekre. Viszont a FUE eljárás esetében – a FUT-tal szemben – nincs szükség varrateltávolításra és utókezelésre, illetve nem keletkeznek hegvonalak és sebek sem.

Van-e valamilyen eltérés a férfiak, illetve nők esetében végzett hajbeültetés tekintetében?

A nők esetében viszonylag ritkán fordul elő a kimondottan férfihormonok által okozott kopaszodás, viszont sok egyéb ok állhat a háttérben. Ebből következően eleve nehezebb megállapítani, hol a probléma gyökere, ugyanakkor a nőknél a társadalom is sokkal kevésbé fogadja el a ritkuló hajzatot, mint a férfiaknál. Ugyanígy a rövid hajat is egyébként, ha már itt tartunk. Ebből fakadóan sok nő már akkor hajbeültetést szeretne, amikor arra még nincs is lehetőség, és egy nő esetében a hormonokkal sem szabad „játszani”, hiszen ez komoly gondokat okozhat például a menstruációs ciklusok rendjében. Vagyis a nők részéről nagyobb igények párosulnak szűkebb lehetőségekkel. Gondoljunk bele: ha egy férfi megkopaszodik, 4-5-10 ezer hajszál beültetésével már jó eredményt érhetünk el. Egy nő ezzel szemben akár akkor is problémásnak érezheti a kinézetét, ha még mindig van 20 ezer hajszál a fejtetőn… Könnyen belátható, hogy ebben az esetben 2-3-5 ezer hajszál beültetése sem jelent lényeges változást.

Mit jelent az, hogy olyankor szeretnének hajbeültetést, amikor arra még nincs lehetőség?

Ez azt az állapotot jelenti, amikor a hajhagymák még nem haltak el, csak a hajszálak száma csökkent. Egy hajhagymából ugyanis nem csak egy, hanem adott esetben három-négy hajszál is nő egyszerre. Vagyis elképzelhető, hogy valaki már elveszítette a hajszálainak háromnegyedét, de még megvannak a hajhagymái.

Előfordulhat-e olyan, hogy valakinél a hajbeültetés sem hoz eredményt?

Igen. Ez sok tényezőtől, például az immunrendszer állapotától is függ, milyen eredményt hoz a beavatkozás. Bár olyanra azért ritkán van példa, hogy a beavatkozások teljesen eredménytelenek legyenek. Másrészt az sem mindegy, milyen hajtípusról van szó, honnan ültetünk be hajhagymákat és hová. Így aztán előzetesen elég nehéz becsléseket mondani – és ez természetesen az árakra is áll. A nőknél pedig eleve nagy a hajszálszám-igény, így az elvárások is komolyak. Ezeknek nem mindig lehet megfelelni, és az ár is igen magas lehet.

Melyek azok az esetek, amikor nincs értelme hajbeültetést végezni?

Női nemi hormonokkal kapcsolatos problémák esetében például általában nincs értelme. Ugyanígy pajzsmirigy-problémáknál sincs, hiszen ebben az esetben az újonnan beültetett haj is ki fog hullani. Ha autoimmun betegség okozta foltos kopaszodásról van szó, szintén felesleges hajbeültetést végezni, hiszen ilyenkor sok esetben az immunrendszer pusztítja el a hajat az adott területen. Létezik még számos betegség is, amit fel lehet sorolni, például bizonyos anyagcsere-zavarok, melyek miatt megritkul, elvékonyodik a haj. Ezen esetekben viszont vissza is nő magától, ha megszűnik maga a betegség. Összességében egy dolgot tudunk biztosan ígérni: ha valakinek úgynevezett androgén allopéciája, férfias típusú kopaszodása van – azaz nemtől függetlenül, ha a hajvesztés kizárólag a fej felső területére korlátozódik –, akkor a hajbeültetés minden esetben működik.

Milyen nagyságrendű összeggel kell számolnia annak, aki ilyen módon kívánja visszanyerni a hajkoronáját?

A végleges megoldást nyújtó beavatkozások általában 300-600 ezer forint körüli összegtől elérhetők. Mint már korábban is említésre került, ez az összeg az áthelyezni kívánt hajszálak számától függ, hiszen a számolás hajszálanként történik.

Az interjút készítette: Dr. Draveczki-Ury Ádám

2010.09.27.

Fue Clinic - FUE hajátültetés, hajbeültetés, hajáthelyezés, hajplasztika Magyarországon