Vetélés - Tragédia áldott állapotban

Az egyik legszörnyűbb dolog, ami egy családban történhet, ha az olyannyira várt gyermek végül mégsem tud megszületni, pedig minden jel arra mutat, hogy végre beköszönt a gyermekáldás. A vetélés esélyeiről, okairól Dr. Szabó Kinga szülész-nőgyógyász szakorvossal beszélgettünk. dr_szabo_kinga

Mit értünk vetélés alatt, és milyen fajtáit különböztetjük meg? Mit értünk a köznyelvben gyakran emlegetett „spontán vetélés” alatt?

Vetélésnek a 24. terhességi hét előtt bekövetkezett terhesség-megszakadást nevezzük. Ezt követően már szülésről beszélünk. Az egyik felosztás szerint a vetélés létrejöhet spontán, azaz orvosi beavatkozás nélkül, és orvosi beavatkozás eredményeként. A spontán vetélés esetében a terhesség megszakadása általában valamilyen magzati fejlődési hiba következménye.

Mit jelent a fennakadt vagy megtartott vetélés?

Ilyen névvel illetjük azokat a méhen belüli korai elhalásokat, amikor a magzat és a méh tartalma nem lökődik ki, legfeljebb kevés barnás folyás jelezheti az anyának, hogy valami nincs rendben. Sokszor az sem jelentkezik.

Milyen tényezők vezethetnek vetéléshez, mik a vetélés leggyakoribb okai?

A vetélés leggyakoribb oka a már említett fejlődési hiba, a természet egyfajta – durva kifejezéssel élve – szelekciója. Ezek a rendellenességek az élettel nem összeegyeztethetők. Egyéb okként előfordulhat a méh rendellenessége, illetve a párok valamelyikének rejtett kromoszóma-hibája is.

Mennyire és miként növelik a vetélési kockázatot az egyes élénkítőszerek, a dohányzás vagy a gyógyszerszedés?

A dohányzás – elsősorban érszűkítő hatásánál fogva – az egész várandósságra negatív hatással van. Léteznek bizonyos gyógyszerek, melyek komoly magzatkárosító hatással bírnak, így vetélést is okozhatnak. Tudomásunk szerint a kávé, tea fogyasztása a normál keretek között semmiféle káros hatással nem bír.

Milyen gyakori a vetélés?

Kevesen tudják, de a fogamzások 70 százaléka vetéléssel végződik: az esetek nagyobbik része a terhes nő számára is rejtve marad és egy megkésett menses formájában ürül ki.

veteles

A terhesség mely szakaszában a leggyakoribb a vetélés, és mi ennek az oka?

Az első három hónap a legkockázatosabb ilyen szempontból, mert ilyenkor alakulnak ki a magzati szervek, szervrendszerek, mely egy rendkívül finoman szabályozott, összetett folyamat. Az első három hónap után a vetélések száma minimális szintre csökken.

Milyen fizikai tünetekkel jár a vetélés a leggyakoribb okok esetében, és mennyiben térnek el egyénileg ezek a tünetek?

A spontán vetélés leggyakoribb tünete a vérzés és az alhasi görcs. Előfordulhat az is, hogy lázzal jár, ekkor a vetélés oka a méhűrben fellépő gyulladás.

Előfordulhat-e, hogy az anya adott esetben észre sem veszi a vetélést?

A nagyon korai esetekben igen, később már semmiképp.

Feltétlenül vetélésre utal-e a terhesség alatti vérzés? Mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz ilyen esetben?

Nem, szerencsére nem feltétlenül. Ilyenkor minden esetben tanácsos orvoshoz fordulni, aki eldönti, hogy mi áll a panasz hátterében és hogy rendben van-e a magzat.

Milyen orvosi szempontok indokolhatják a vetélés megindítását?

Leginkább élettel nem összeegyeztethető elváltozások indokolhatják ezt a beavatkozást.

Nagyobb-e az esélye a vetélésnek, ha már korábban is előfordult, illetve kisebb-e, ha a korábban nem volt rá példa?

Egy vetélés még nem emeli a kockázatot, gyakorlatilag bárkivel előfordulhat, a továbbiakban nem kell attól tartani, hogy nagy valószínüséggel megismétlődik. Két vagy több egymást követő esetben azonban már keresni kell az okot.

Mennyire gyakori, hogy valaki többször is elvetél, és visszavezethető-e ez alkati vagy genetikai okokra?

Ez szerencsére elég ritka, 1 százalék körüli az előfordulása. Az okok között szerepelhet genetikai rendellenesség az apánál vagy anyánál, a méh fejlődési vagy szerzett rendellenessége, esetleg valamilyen immunológiai eltérés.

Milyen hormonális változásokat és lelki folyamatokat indít be a vetélés? Nyilván eltérőek az egyéni reakciók, de mi a leggyakoribb?

A vetélés lelki feldolgozása nehezebb, mint a testi tünetek elviselése. Annak a nőnek, aki szerette volna a gyermeket, egyfajta gyászreakcióval kell szembenéznie, mindenképpen szüksége van lelki támogatásra és türelemre. Hormonálisan a szervezet gyorsan talparaáll, 4-6 hét múlva megjön a menstruáció, és az élet megy tovább.

Mik a tapasztalatai, mennyire befolyásolja a jövőbeli gyermekvállalási kedvet egy ilyen trauma?

Természetesen ez is nagyon egyéni, de a többség nyilvánvalóan több szorongással éli meg az első három hónapot, és a korábbi vetélés időpontja után nyugszik meg valamelyest, amikor meggyőződhet róla, hogy a terhessége ép és egészséges.

Vetélés után mikor foganhat meg a következő gyermek? A lelki tényezőkön kívül van-e bármiféle fizikai időhatár, amit ilyenkor be kell vagy be érdemes tartani?

Erre a szakmában íratlan javaslatok vannak, mely általában 3 hónap. Ugyanakkor egy első trimesteri vetélés nem terheli meg annyira a női szervezetet, hogy ne lehetne sikeres egy, a vetélést követő első peteérés során létrejött fogamzás. Sokszor a párok szeretnék úgymond a maguk számára is minél előbb bebizonyítani, hogy képesek életképes utódot nemzeni.

Mit tehetünk, hogy csökkentsük a vetélés kockázatát a következő terhesség során?

Annál az alapesetnél maradva, hogy egy első trimesteri egy alkalommal bekövetkezett spontán vetélés történt, gyakorlatilag semmit nem tehetünk. A kiegyensúlyozott, egészséges  életvitel, egészséges táplálkozás hozzájárulhat a sikerhez.

Milyen tevékenységeket kell kerülnünk a terhesség egyes szakaszaiban, hogy csökkentsük a vetélés kockázatát?

A nehéz fizikai munkát mindenképpen célszerű kerülni, ugyanakkor a könnyű sporttevékenység megengedhető. Látnunk kell, hogy ebben a problémakörben nem sok eszközünk van a megelőzésben.

Léteznek-e olyan vitaminok, gyógyszerek, amik csökkentik a vetélés kockázatát, és mikor indokolt ezeket szedni?

Egyes esetekben megfontolandó a sárgatest hormon pótlása, mely a szervezet természetes hormonja, és felelős a korai terhességek megmaradásáért. Ennek külső pótlása bizonyos esetekben indokolt. Ezen kívül a terhességi multivitaminok lehetnek hasznosak, melyek hiánya meggátolhatja, hogy a magzat ebben a rendkívül fontos első három hónapban kiegyensúlyozott fejlődjön.

 

Az interjút készítette: Dr. Draveczki-Ury Ádám

2010.05.25.

Kapcsolódó oldalak: