Újdonságaink

dr. Mikola Bálint

dr. Mikola Bálint gyógyszerész
Egy fogvacogtató tél végi napon a többszöri egyeztetés után igyekszem beszélgető partneremhez, aki három minőségében is érdekel: mint magánember, mint gyógyszertár tulajdonos, és mint a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alapítója. Valamikor (ne írjuk le a dátumot!) Lajosmizsén beszélgettem egy kiváló, régi erkölcsi értékeket megszemélyesítő, bűbájos gyógyszerész úrral, Bartal Sándorral és kedves feleségével. Nagy élmény volt a találkozás. A családjukról beszélgetve megemlítették a fiukat, az ifjabb Bartal Sándort, és a vejüket, Mikola Bálintot, hiszen mind a két fiatalember szintén gyógyszerész és évfolyamtársként végzett. Majd „egy pár pillanat” múlva az ifjú Bartal Sándor kollégám volt a beszélgető partnerem. A családi esküvői képen Sándor mutatta a húgát, Évát, annak férjét, Mikola Bálintot és gyermekiket, akik azóta felnőttek lettek. Közben minden év „Siófokján” két-három udvarias mondattal üdvözöltük egymást. 2016 őszén megtörtént a csoda, dr. Mikola Bálint már a közhelyek közé beiktatott váratlan kérdésemre: mikor írhatunk Önről? – azt válaszolta: „Keressen meg!”

Tovább

dr. Muzsik Réka

dr. Muzsik Réka gyógyszerész
Egy érdeklődő emberben mindig van egészséges kíváncsiság, mert ha nincs… ezt ne taglaljuk. A jelen esetben hallunk valakiről valamit, ha nem ismerjük, óhatatlan, hogy ne képzeljük el. Velem is ez történt, a kolléganőmtől, Kiss Edit kereskedelmi képviselőtől hallottam, Szentesen van egy gyógyszerésznő (ha én meséltem volna róla azt mondanám egy kislány), aki magyar bajnok lett. Milyen bajnok? Itt kezdődött az utánajárás, az időpont egyeztetése – de a találkozás nem akart létrejönni, hol ezért, hol azért. Végül sikerült! Számomra tanulságos volt a bajnok kolléganő, mint látvány és mint ember. Nem volt óriás, nem volt kigyúrt testű, és mert szép és megnyerő, és mert megismertem, nem mondhatom, hogy az emberből hiányzik bármi, ami lényeges - gondolhattam volna, ha az a valami hiányozna, nem lenne diplomás gyógyszerész. A látvány egy dolog, de a megjelenése a szeme: határozott, egyenes tekintete, és a tudatos megfogalmazása magáról, a múltjáról, a jelenéről és a jövőjéről - lenyűgöző.

Tovább

dr. Török Pál

vitéz Török Pál gyógyszerész
2016. november 18-án Szegeden kapta meg ünnepélyes keretek között a még mindig snájdig vitéz Török Pál gyógyszerész a vasdiplomáját. Amikor dr. Czobor Anitától, a Dékáni Hivatal vezetőjétől kérdeztem, ott lesz-e a tábornok úr személyesen az ünnepségen, azt mondta a doktornő: Margit készülj fel arra, hogy a vele való beszélgetés közben nem veszed észre az idő múlását. A beszélgető partnerem megszólítása zavarba hoz: gyógyszerész úr, vasdiplomás kolléga úr, ’56-os szabadságharcos, stb.

Tovább

dr. Faragó Sarolta

dr. Nagyné dr. Faragó Sarolta gyógyszerész
Az időjárás elkényeztetett, szép, csendes, őszi napfényben úszó zempléni táj emlékeztet az 50 évvel ezelőtti komolyan figyelő évfolyamtársra, akihez megyek, akit akkor Faragó Saroltának hívtak. Meglepődöm a változáson, nem a magával ragadó, figyelmesen hallgató gyógyszerészen, hanem a közösségével együtt élő, vidám kolleganő mondanivalóján, hála Istennek van miről beszélnie. Mellette ül az idősebbik fia Gyula, aki közben ügyet intéz, a fiatalabb András pedig mivel három ikerfiú papája, állandóan úton van, hol velünk, hol a csöppségekkel. Ülök az asztalnál és nem győzök jegyzetelni. Mindjárt az ősök életével kezdjük:

Tovább

Dr. Zelkó Romána

prof. dr. Zelkó Romána dékán asszony
Akivel beszélgetni szeretnék közéleti személyiség. A kíváncsiság dolgozik bennem, hogy megismerjem a budapesti Semmelweis Egyetem Gyógyszertudományi Karának dékánját, Zelkó Romána professzor asszonyt. Nem volt problémánk a kora reggeli találkozást illetően, mert a gyógyszerész kar első embere is korán kezdi a napi pensumot.

Tovább

dr. Fülöp Papp Márta

Mindenkivel megesik, hogy elharapja a szája szélét, belső oldalát, így tisztában is vagyunk vele, mennyire kellemetlen tud lenni az ilyesmi. Létezik azonban a szájsebeknek egy egészen hasonló, mégis más eredetű fajtája: ez az afta. Szerencsére azonban tenni is lehet ellene. Dr. Fülöp Papp Mártával, a Naturadent vezető fogorvosával beszélgettünk arról, miként.

Tovább

dr. Lázár Erika

A hétköznapokban gyakran még mindig rosszízű tréfák táptalaja a menstruáció, miközben a nők egészen magas százalékánál nem pusztán kellemetlenséget, hanem szabályos betegséghez hasonló fájdalmakat és nehézségeket okoz a havivérzés – sőt, már az azt megelőző időszak is. Dr. Lázár Erika szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk a premenstruális szindrómáról.

Tovább

Myositis

Az izmok nem kizárólag megterhelés hatására fájhatnak, hanem léteznek olyan megbetegedések is, amelyek autoimmun hátterűek – és ebből kifolyólag a gyógyítás is komoly problémákat okoz. Dr. Szabó László sportorvost kérdeztük a myositisről.

Tovább

Schmelas Attila

A tyúkszem sokunk számára ismert kellemetlenség, ám annak ellenére, hogy eltávolítására akár még népi gyógyászati praktikákat is ismerünk, a legtöbben mégsem tudják, pontosan mi is ez az elváltozás. Dr. Schmelás Attila bőrgyógyász-kozmetológussal beszélgettünk a témáról.

Tovább

Szűcs Zoltán

A székrekedésnél kevés kellemetlenebb állapot létezik, ám dr. Szűcs Zoltán sebész, gasztroenterológus kérdésünkre elmondta: legtöbbször életmódbeli változásokkal, változtatásokkal meg tudjuk előzni a fájdalmas problémákat. Ehhez azonban szemléletben is módosítanunk kell mindennapjainkon.

Tovább

vasszoltan

Jót tesz-e a fülünknek, ha pálcikával tisztogatjuk, netán cseppekkel, olajokkal, spray-kkel gondokosunk a tisztaságáról? Dr. Vass Zoltán fül-orr-gégészt kérdeztük a témáról, és a válasz nagyon egyértelmű volt: nem. Sőt, többnyire ártunk vele.

Tovább

DrLazarErika

Nők millióinak okoz napi szinten komoly problémákat a felfázás – legalábbis így nevezzük közkeletű elnevezéssel azokat a tipikus tüneteket, amelyeket mindenki ismer. Dr. Lázár Erika nőgyógyász azonban felhívja a figyelmet: sokszor szexuális eredetű a probléma ilyenkor is.

Tovább

 

A metabolikus szindróma több különböző probléma egymásra rakódását jelenti, de vajon mi okozza, és mit lehet tenni ellene? Dr. Török Zoltán háziorvossal beszélgettünk.

Tovább