Újdonságaink

dr horvath laszlo

A 20 évvel ezelőtt kezdődő PHOENIX továbbképzések első debreceni előadóit Mezei professzor úrnak köszönhetjük. Az idő telt, és az előadók hozták az egyetemi tanulmányaikat ott végző kiválóan teljesítő hallgatókat és a családtagjaikat. Így ma már az akkori tanársegédek professzorokként, egyetemi tanárokként mutatják be kutatási területüket. Egyik elismerést a másik után kapják itt vagy ott, és az idő múlását a sokirányú képzettségük, illetve az ezeket bizonyító diplomák, oklevelek tanúsítják. Akire most kíváncsiak vagyunk, Dr. Horváth László gyógyszerész, egyetemi oktató, a PHOENIX továbbképzések előadója. 2018.06.
Tovább

dr. Feminger Andrea

A diabétesz fajtái ezerféle módon befolyásolják a szervezet működését, és egyik jellemző következményük a látás romlása. Dr. Feminger Andrea szemészorvossal beszélgettünk a cukorbetegség szemészeti vonatkozásairól. 2017. május
Tovább

dr. Egedi György

Gyulladt fog, bőrgyulladás, középfülgyulladás is eredményezhet csontvelő-gyulladást, amely nemcsak roppant kellemetlen, hanem roppant veszélyes betegség is lehet. Dr. Egedi György ideggyógyásszal beszélgettünk. 2018.05.07.
Tovább

kurdics mihaly3

Kurdics Mihály ny. rendőr alezredes
A kollégák élettörténetei között szerepel egy-egy előadó szakmai útjának megismertetése is. A véletlen úgy hozta, nem kellett gondolkodnom kiről kellene írnom, hiszen Győrben, a továbbképzésen az érdeklődés középpontjába került Kurdics Mihály rendőr alezredes. Szinte hihetetlen, hosszú évek óta dolgozunk együtt, több helyszínen nem is egyszer tartott előadást, de ez a Duna-parti város kimaradt a repertoárjából. Így most nemcsak az ottani hallgatók kíváncsiságát elégítjük ki, hanem minden PHOENIX Futár olvasóét is: ki valójában ez a kívülálló?
2018.05.
Tovább

dr mikola eva n

Ahhoz képest, milyen magas a nyelv daganatos megbetegedéseinek aránya, a legtöbben meglehetősen keveset foglalkoznak e szervünkkel, pedig állapotát rendszeresen figyelni kellene, és mindennapos tisztítása is elengedhetetlen. Dr. Mikola Éva fogorvossal beszélgettünk. 2018.04.
Tovább

dr. Egedi György

Csonthártya-gyulladás bárkinél jelentkezhet, és amilyen kicsi sérülésnek tűnhet elsőre, annyira meglepően kellemetlen és fájdalmas lehet. Dr. Egedi György ideggyógyásszal beszélgettünk, mi ilyenkor a teendő. 2018.04.13.
Tovább

dr sipos peter

Az epekövek sokak kellemetlen ismerősei, ám az általuk okozott kellemetlenségeket gyakran még ma is lebecsüljük. Pedig mint azt dr. Sipos Péter sebész, gasztroenterológus szakorvostól megtudtuk, nem érdemes…

Tovább

Dr Dobson Szabolcs

Dr. Dobson Szabolcs
Jelenlegi beszélgetőpartneremre két kollégám hívta fel a figyelmemet, egy egyetemi professzor és egy kereteit feszegető gyógyszertárvezető, aki mint feltaláló vívja harcát. Ritkán hoz össze a Sors olyan kollégával, akinek még kérdést sem lehet feltenni, mert annyi mondanivalója van, hogy csak legyen ember, aki fel tudja - meg tudja – jegyezni, és netalán értékelni is képes. Megpróbálom a lehetetlent!
2018.04.
Tovább

dr. Gyorsok Zsuzsanna

A hidrokefalusznak többféle háttere lehet, és ennek feltárása mind a kezelés, mind a következmények szempontjából alapvető. Ugyanakkor tévhit, hogy a vízfejűség csak kisgyerekeket érintene. Dr. Gyorsok Zsuzsannával, a Bethesda Gyermekkórház gyermekneurológus főorvosával beszélgettünk. 2018.03.
Tovább

Dr. Koiss Róbert

Minden ikerterhesség automatikusan veszélyeztetett terhességnek minősül – ám nem feltétlenül azért, amire elsőre asszociálnánk. Dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk arról, mire is kell odafigyelni ilyen esetekben. 2018.03.

Tovább

Dr. Lukács Károly

dr. Lukács Károly
Elindultam Iharosberénybe 2017 utolsó előtti hónapjának egy szép napján. Mi az, hogy Iharosberény?- az értelmező szótárt kézbe véve már tudtam, az iharos a juharos szinonimája. Nagyon szép a télbe hajló somogyi táj. A települést sem ismerem, most látom először. Számomra minden új volt és jogos volt a várakozásom és a látottakra a rácsodálkozásom. A gyógyszerész úrral és a feleségén kívül még 2 asszisztenssel a megérkezésem után úgy beszélgettünk, mintha a régmúltbeli találkozásunk után most folytatnánk a csevegést és a szakma fájó pontjaként emlegetett magisztrális ügyet mi tudnánk megoldani. Mi magyarok már csak ilyenek vagyunk, hátha még a szakmabeliek találkoznak és világot akarnak váltani!
2018.02.
Tovább

Dr. Méhes Pál

A bölcsességfogak a fejlett világban mára már csak egy többé-kevésbé letűnt korszak kellemetlen maradványainak tűnnek, viszont ettől még nagyon tudnak fájni, és a fogorvosoknak is okozhatnak nehéz perceket. Dr. Méhes Pál fog- és szájsebész szakorvossal beszélgettünk. 2018.02.
Tovább

Dr Kiss Borbala

Javarészt a melaninnak köszönhető bőrünk fényvédő képessége, ám mind a megnövekedett, mind a lecsökkent melanintermelés problémákat okozhat. Dr. Kiss Borbála bőrgyógyászt, klinikai onkológus szakorvost kérdeztük a leggyakrabban előforduló komplikációkról. 2018.02.
Tovább

resnickeszter welkertunde

Az autizmus a szélesebb közvélemény számára a mai napig megfejthetetlen vagy félreismert rendellenességnek számít, ugyanakkor ma már Magyarországon is több helyen kaphatnak célzott fejlesztést az autista gyerekek, hogy könnyebben eligazodjanak a mindennapokban. A fejlesztés lehetséges irányairól, jellemző technikáiról Resnick Eszterrel és Welker Tündével, az Egy Másik Út Alapítvány gyógypedagógusaival beszélgettünk.. 2018.02.
Tovább

Dr. Apostol Éva

Esztétikailag kellemetlenek, ám többnyire egyáltalán nem veszélyesek a bőrön kialakuló jellegzetes fehér elváltozások – mondja Dr. Apostol Éva bőrgyógyász, kozmetológus. Az egyes rendellenességek azonban más-más okra vezethetők vissza. 2018.02.
Tovább

Koppány Viktória

Emberek ezreinek életét keseríti meg egy kellemetlen és gyakran visszatérő pajzsmirigy-rendellenesség, a Basedow-kór. Mit lehet tenni ellene? Dr. Koppány Viktória endokrinológussal, a Budai Endokrinközpont szakértőjével beszélgettünk. 2018.02.
Tovább

dr Lakatos László

A depresszióval rengeteg olvashatunk és hallhatunk, ám ennek ellenére Magyarországon még mindig nem ment át teljesen a köztudatba, hogy pontosan mit is takar ez az elnevezés, és mikor van szükség komoly terápiára. Dr. Lakatos László pszichiáterrel beszélgettünk. 2018.02.
Tovább

 dosa dora 1n

Mészárosné Dósa Dóra Erzsébet
Ezen a szép őszi napon nincs is nagyobb öröm, mint nézni a csodálatos színeivel magával ragadó festményeket. Megnyugtatom az Olvasókat, nem múzeumban ülök egy kanapén, hanem a munkahelyemen, és az asztalomon a 20 éve kolléganőm alkotásainak fotói vonzzák a tekintetemet.
Tovább

 dr. Bodor Miklós

Prof. Dr. Bodor Miklós gyógyszertervező
Bárhol járok és a kollégákkal beszélgetek, szívesen hallok olyan információkat, amelyeket nem tudok, felfigyelek rá, rákérdezek és elraktározom. Ilyen volt 3 évvel ezelőtti beszélgetésem Ádám György gyógyszerész úrral és családjával (az az interjú tulajdonképpen folytatása volt az édesapjával elkezdett beszélgetésnek). Ádám kolléga megemlítette, milyen neves, nemzetközi hírű kutató él Bercelen, akit van szerencséje ismerni.
Tovább

 dr. Szántó István

Dr. Szántó István gyógyszerész
Az előző vasdiplomásról szóló cikkhez válogattuk Ducikával (Dr. Pálovits Gyuláné Dr. Tóth Idával) a fotókat. A diploma átadáskor készült felvételek között láttam, hogy a riportalanyom mellett áll egy „fiatalember” fehér rózsával, fel is keltette érdeklődésem (ez a Sors keze). A vasdiplomás kolléganő némi megvetéssel nézett rám (már akkor tudtam akaratlanul valami hibát követtem el), és szólt: „Baba, nem ismered?! Ez a gyógyszerész úr szűkebb pátriádbeli, nagykamarási!” Sokként ért, hogy nem én vagyok a falubeliek közül az első patikus, vagyis a rangidős, mert utánam lépkednek egy-ketten. Így hozta tálcán az Élet a nagykamarási Pistike gyógyszerész urat, most már csak fel kell kutatnom.
Tovább

 dr csiky laszlo

Nem csak kényelmetlen, illetve esztétikailag kellemetlen, de életveszélyes is lehet a sérv, méghozzá abban az esetben is, ha a lágyéki területen alakul ki. Dr. Csiky László sebész szakorvossal beszélgettünk arról, mit lehet tenni ilyenkor.
Tovább

 DrLazarErika

Párok tömegei próbálkoznak eredménytelenül, és bele sem gondolnak: annak, hogy nem jön a baba, a biológiai mellett civilizációs okai is vannak. Dr. Lázár Erika szülész-nőgyógyász segítségével tekintettük át a kérdés hátterét.
Tovább

 dr. Pál Mónika

Ez fáj, az fáj, amaz fáj – az érzés többé-kevésbé mindennapos, viszont csak kevesen tudják, miért is alakul ki, és mitől függ, mennyire kellemetlen egy sajgó derék vagy egy beakadt térd. Dr. Pál Mónika reumatológussal néztünk a jelenség mélyére.
Tovább

 dr. Sejben József

Dr. Sejben József gyógyszerész
Sokoldalú technikai, magasfokú fizikai és pszichikai képesség, rokonszenves sportszerű viselkedés kell ahhoz, hogy valaki nagy egyéniséggé váljon. (Szabadon Comenius és Apáczai Csere János után.) Ezt a nem teljes összefoglalást segítségül veszem ennek a cikknek az írásához. Kollégák vagyunk sok tíz éve és egy munkahely alkalmazottjai kb. 20 éve. Mégis, mégis a beszélgetés segített ahhoz, hogy a találkozás estéjén megállapíthassam: „Ó, Istenem, nem is ismertem ezt az Embert!”.
Tovább

 Dr. Gutiné Dr. K. M.

Dr. Gutiné Dr. Krajcsovics Márta gyógyszerésznő
Ez év februárjában egy igen érdekes e-mailt kaptam Mezőhegyesről. A Szent György Patikából egy igazi szeretettel és tisztelettel átszőtt kérés érkezett Szüllőné Szűcs Ibolya szakasszisztens részéről. Arra kért, írjak a 40 éve főnökük, Márti gyógyszerésznőről. Ezt a meglepetést szeretnék átnyújtani neki a jubileum alkalmából. Mivel késő este volt, úgy gondoltam másnap felhívom a kolléganőt/kolléganőket - hiszen közös ötletük volt -, hogy megbeszéljük a részleteket. Másnap azután kisült, hogy a tótkomlósi Burián családról megjelent cikk adta az ötletet.
Tovább

A víz életet, a tömény mérgez

A kánikulában fokozott folyadékbevitelre van szüksége a szervezetnek, viszont nem mindegy, mit iszunk, és az sem, hogy mennyit. Dr. Szabó László sportorvossal teszünk rendet a kérdésben.
Tovább

 dr. Revoly család

Minden találkozás egy élmény. Szinte hihetetlen, ismét egy barna, vékony, okos, céltudatos tekintetű, törekvő, mindenre fogékony gyógyszerésznő, aki szemben ül velem. Őt is a „híre” hozta a látókörömbe. Sokat segítenek nekem az elégedett betegek. Az biztos, hogy nem mindegy, hogyan áll az egészségügy (orvos, gyógyszerész és az asszisztencia) a pacienseihez. Budakeszin a piacnál, a diófák árnyékában található egy patika. Dió Gyógyszertár. Az épület előtti ládákban számtalan élénk színű virág sütkérezik a már nem annyira kellemes hőmérsékletű napfényben. A gyógyszertárban találkozom Dr. Revoly Angélával, a gyógyszertárvezetővel, és a másik gyógyszerésszel Horváth Norbertné Ágival, aki - mint ahogy azonnal kiderül - a gyógynövények szakértője és az Egészségnapon gyógynövény- és drogbemutatót tart.
Tovább

 dbi

A progeszteron a termékenység hormonja, amelynek léte alapvető feltétele a baba érkezésének, hiányában azonban azok a nők is sokkal kellemetlenebbül érzik magukat, akik nem akarnak – vagy már nem akarnak – gyermeket vállalni. Dr. Deli Balogh Ildikó szülész-nőgyógyász szakorvossal, a Menopauzális Medicina Minősített Orvosával beszélgettünk a progeszteronról és a termelődésében bekövetkező zavarokról.
Tovább

dr. Pálovits

Milyen a vas, ha búzavirágkékben tündököl? Ez a kedvenc szín varázsolta feltűnővé az aranydiplomáját 2001-ben átvevő Dr. Tóth Idát. Azután elrepült a 10 év, Ducika csak azt észlelte, családja egyre népesebb, és addig ismeretlen új tagokkal bővül. Ismét előkerült a szekrényből a búzavirágkék csoda, hiszen át kellett vennie a gyémántdiplomáját.  
Tovább

 

Igen borsos árú a rotavírus elleni vakcina, ám amennyiben gyermekünk azon kevesek közé tartozik, akiket a lehető legvédtelenebb korban kap el a kórokozó, és kórházba kerül, aligha bocsátjuk meg magunknak, hogy nem adattuk be neki. Dr. László Tamás háziorvossal, gyermekorvossal beszélgettünk arról, pontosan mi is a rota, és miért veszélyes. Miért fokozottan veszélyes a rotavírus?
Tovább

 vigyazatkullancs

Közeleg a kullancsszezon, és ugyan sokan kívülről fújják, mit kell tenni a kellemetlen rovarok ellen, a baj néha mégis elkerülhetetlen. Éppen ezért ezúttal a védekezés, elsősorban a megelőzés oldaláról jártuk körül a kérdést az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága szakembereinek segítségével.
Tovább

 dr hevesi krisztina

A pornófüggőség kifejezéssel az utóbbi években egyre gyakrabban találkozhatunk, viszont nem mindig megfelelően használják a médiában – a jelenség és a vele összefüggő problémák azonban nagyon is valósak. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgettünk.

Tovább

 

Az RSV betűszót a többség még csak tanulgatja, ha egyáltalán hallott róla, pedig a csecsemő- és kisgyermekkori légúti megbetegedések igen jelentős részét ez a vírus okozza, és ha nem figyelnek rá oda, akár veszélyes is lehet. Kérdéseinkre az AbbVie Hungary szakértői válaszoltak.

Tovább

Dr. Feminger Andrea

Kevés kellemetlenebb érzést tudunk elképzelni, mint amikor a szemünk sérül. A szaruhártya károsodásairól, az e különleges részt érintő sérülésekről és ezek természetéről dr. Feminger Andrea szemészorvossal beszélgettünk.

Tovább