Aromaterápia: Természetes illatokkal a gyógyulásért

Illatmécsese, illóolajjal teli kis üvegcséje, illóolajakkal készített fürdőfolyadéka sokunknak van, Magyarországon azonban egyelőre még csak gyerekcipőben jár az aromaterápia, melynek Nyugat-Európában nemcsak komoly hagyományai vannak, de rendszeresen alkalmazzák kiegészítő gyógymódként különböző orvosi kezelések mellett. Feller Adrienne nemzetközi okleveles aromaterapeutát kérdeztük arról, mégis mi az aromaterápia lényege.
feller_adrienne
Tisztázzuk mindjárt a legfontosabbat: mit értünk aromaterápia alatt?

Az aromaterápia illóolajokkal, valamint növényi olajokkal dolgozó egészségmegtartó holisztikus gyógymód, mely önállóan és kiegészítő formában egyaránt alkalmazható. Több évezredes múltra tekint vissza, gondoljunk csak Egyiptomra, ahol a fáraók bebalzsamozásánál már köztudottan alkalmazták az olajokat antimikrobális és szakrális tulajdonságuk miatt. Perzsiában Kr.e. 2000 tájékáról találtak egy agyag desztilláló készüléket, mely arra utal, hogy már akkor desztilláltak illóolajakat.

Miről van itt szó, egy tényleges alternatív gyógymódról vagy pedig afféle kellemes kedvtelésről?

Mindkettőről. Az aromaterápia alkalmas arra, hogy otthon kellemes hangulatot teremtsünk, illatos fürdőt vegyünk és csodálatos olajokkal kenegessük magunkat, melynek nem csak hangulatfokozó hatása van – bár az sem elhanyagolható –, de bizonyítottan erősíti az immunrendszert is. Az aromaterápiában két irányzat létezik: az angol, illetve a francia aromaterápia. Mindkét módszer kiváló a maga nemében. Az angol vonal sokkal óvatosabban nyúl az olajokhoz, pár cseppet használ, inkább masszírozáshoz, fürdőkhöz javasolja. A francia irányzat ennél sokkal összetettebb. Ők előszeretettel alkalmazzák az illóolajokat belsőleg, és a külső alkalmazásnál is jóval nagyobb mennyiségben használják ezeket. A francia aromaterápiánál komoly hangsúlyt kap az illóolajok kémiája és ezáltal a célzott aromaterápia. A francia aromaterápiát éppen ezért inkább aromatológiának nevezik, az irányzatot évekig tanulják az aromaterapeuták. A Magyarországon kapható könyvek mindegyike az angol irányzatot képviseli, melyek sokkal inkább az egészség megőrzésről, mintsem a betegségek gyógyításáról szólnak.

Vagyis az említett itthon kapható könyvek komolytalannak tekinthetők?

Dehogy, semmiképp! A szóban forgó könyvek nagyrésze remekül használható, de mint mondtam, két különálló dologról van szó. Szakképzett aromaterapeutákat Magyarországon jelenleg csak mi képzünk immáron tíz éve. Iskolánk mindkét irányzatot tanítja. A nálunk végzett hallgatók csak egy töredéke kapja meg az oklevelet, mivel a mércét nagyon magasra tettük. Ezért teljes biztonsággal állíthatom, hogy az okleveles aromaterapeutáink kiváló szakemberek.

Az aromaterápia tehát illóolajokkal dolgozik, de hogyan készülnek ezek az illóolajok?

Elsősorban desztillációval, ami a legtisztább olajat, a desztillátumot eredményezi, illetve az úgynevezett enfleurage útján, ami szerves oldószerrel történő kivonást jelent. Utóbbi alkalmazandó kényes, érzékeny növények, így például a tubarózsa esetében. Az enfleurage-zsal készült olajok jó minőségű abszolútumok. Ez persze nem kizárólagos, hiszen a citrusféléket például préselni szokás, így abban benne marad a növények viasza, illetve egyéb anyagok is.

Miként hatnak ezek az olajok?

A hatásmechanizmusukat még kutatják, de az bizonyos, hogy minden illóolaj 50-300 kémiai vegyület összessége, melyek lehetnek baktériumölő, vírusölő, fertőtlenítő, vérzéselállító, sejtregeneráló és még egy sor egyéb hatásúak. A parányi molekulák a sejtmembránon át jutnak a sejtekbe, és a szervezet öngyógyító képességét erősítik: a legfrissebb kutatások szerint amolyan „információ-hordozó” szerepet töltenek be. Emellett a szaglás útján az orrba kerülve a szaglóreceptorok idegimpulzusokat juttatnak el a szaglóhagymába, mely továbbítja ezeket a limbikus rendszerbe, az pedig a hipotalamuszba. A hipotalamusz pedig, mint az endokrin rendszer karmestere, az illat hatására egyes hormonok kibocsátásával reagál. Így lehetséges, hogy vannak olajok, melyeknek fájdalomcsillapító, esetleg nyugtató, harmonizáló, vagy serkentő hatásúak.

Mik a legfontosabb szabályok, amiket be kell tartani az aromaterápiás kezelés során?

Az első és legfontosabb szabály, hogy csak és kizárólag megbízható forrásból származó, terápiás célra alkalmas illóolajat használjunk. Sajnos semmit nem jelent, hogy egy üvegre rá van írva, hogy 100 százalékos tisztaságú illóolaj, ettől még lehet benne adalékanyag, és az is elképzelhető, hogy egész egyszerűen egy harmadlepárlású olajról van szó, melynek alig van terápiás jelentősége. Olyan, mint egy harmadjára kifőzött teafilter.

Akkor mégis miként lehet megkülönböztetni a hasznos készítményeket a hamisítványoktól?

Egy laikus nem tud különbséget tenni ezek között, a különböző mérgező adalékanyagok ugyanis láthatatlan, színtelen, szagtalan vegyületek. A harmadlepárlású olajok jóval gyengébb illatúak, de ez sem támpont azok számára, akik még nem szagoltak igazi, jó minőségű illóolajat. Nem tudok jobb tanácsot adni, csakis aromaterapeutától vásároljanak illóolajat.

Van olyan, akinek esetleg nem javasolt az aromaterápia?

Aki allergiára hajlamos, annak óvatosan kell kezdeni az elején. A praxisom során azonban alig találkoztam allergiás reakcióval. Előfordulhat még az is, hogy egy illat zavaróan hat valakire, ebben az esetben más illatot választok, de lehet, hogy idővel újra megpróbálom az elején még elutasított illatot. Általában sikerrel.

Miként lehet felhasználni ezeket az olajokat az ön által is említett terápiás kezelések során?

Számos felhasználási mód létezik: fürdőbe cseppentve, krémbe téve, borogatáshoz adva, a gerincre vagy a pulzuspontokra kenve, inhaláláshoz, ülőfürdőként, lábfürdőként, masszázsolajba téve vagy egyes testrészek bekenésével. Mindegyik módszer alkalmazható önállóan és a többivel kombinálva is. Megfázásnál a mellkas és a gerinc bedörzsölését, illetve az inhalálást alkalmazzuk. Stressz oldására, illetve a hamónia megőrzésére fürdőt, masszázst ajánlunk.
illoolajos_masszazs
Immunerősítésre a gerinc és a talp bedörzsölését javallom. Szorongás, depresszió esetén az úgynevezett olfactorikus módszer a legjobb megoldás. Az olfactor terápia az illóolajok szaglás útján történő alkalmazását jelenti. Ilyenkor hosszas beszélgetés után személyre szabott illat esszenciát készítünk. Ezzel az esszenciával a páciens különböző pulzus pontokat dörzsöl be, illetve egy megfelelő ritmusban naponta többször belélegzi az illatkeveréket. Áthülés, átfázás esetén a lábfürdő tanácsos. A szépségápolásban az aromaterápia az egyik legbeváltabb módszer. Az olajokat antimikrobális, sejtregeneráló, bőrfeszesítő, antioxidáns és stresszoldó hatásuk miatt mind az otthoni ápolásban, mind pedig a szalonkezelésekben kiválóan alkalmazzuk. Az eredmény magáért beszél.

A belsőleges kezelést hogy kell elképzelni a gyakorlatban?

Franciaországban és Belgiumban az illóolajokat sok esetben alkalmazzák belsőleg. Készítenek belőlük kapszulákat, pasztillákat, cukorkákat, illetve különböző kúpokat.
Vírusos megbetegedéseknél erős vírusölő hatású illóolaj-kapszulát alkalmaznak, immunerősítésre pedig az immunrendszert megtámogató illóolaj keverékbők készült kapszulát. Nőgyógyászati megbetegedéseknél kúpokat javallanak. Azonban óva intenék mindenkit attól, hogy önmagától inspirálva illóolajokat szedjen belsőleg, mivel ezek erős szerek. Mindenképpen érteni kell hozzá, hogy mit mikor és legfőképpen kinek kell szednie.

Milyen az aromaterápia viszonya a hagyományos orvosláshoz? Komolyan veszik-e az orvosok ezeket a módszereket vagy sem?

Azt mondanám, hogy aki ismeri, az nemcsak komolyan veszi, de javasolni is szokta az aromaterápia alkalmazását kiegészítő kezelésként. A többség azonban egyáltalán nem ismeri, már amennyiben Magyarországról beszélünk. Ha a kérdés erre irányul, előítéletekkel nem szoktam találkozni az orvosok részéről, csak azzal, hogy nem tudják pontosan, miről is van szó. A szülészetben szerencsére már nálunk is megindult a módszer áttörése, köszönet az ott dolgozó fantasztikus szülésznőknek és az őket támogató kiváló orvosoknak. Elképzelhető, hogy ezen a területen keresztül következik majd be az aromaterápia áttörése kis hazánkban. Mert hogy be fog következni, az egészen biztos, a kérdés csak az, hogy mikor.


Az interjút készítette: Dr. Draveczki-Ury Ádám

2010.04.12.

Kapcsolódó oldalak: