Öregedés

 

mamakavezik

agytorna

A memóriazavarokról múltkori összeállításunkban már volt szó. Az emlékezet problémái a kor előrehaladtával természetesnek tekinthetők, ám korántsem mindegy, mivel járnak együtt és milyen mértékűek. Dr. Szücs László ideggyógyásszal ezúttal az időskori elbutulás kérdéskörét jártuk körül. 2012.06.14.

Tovább

memoriazavar

Kinyitotta a hűtőt, de fogalma sincs, miért? Leugrott a boltba, de hirtelen kiment a fejéből, mit akart venni? A mondat közepén elfelejtette, mire akart kilyukadni? Nem jut eszébe, mi volt a neve általános iskolás szerelmének? Mindez lehet csupán a leterheltség jele is, ám a háttérben komolyabb betegségek is meghúzódhatnak. A memóriazavarokról dr. Szücs László ideggyógyásszal beszélgettünk. 2012.05.14.

Tovább

noi hajhullas

A kopaszodás a férfiaknak is komoly lelki és önértékelési problémákat okozhat, a nők esetében azonban még kellemetlenebb a haj ritkulása, hullása vagy teljes elvesztése. A női kopaszodásnak ugyanakkor sok oka lehet – ezeknek jártunk utána Dr. Kálmán Gábor bőrgyógyász, kozmetológus segítségével. 2012.04.27.
Tovább

 • Az enyhe halláskárosodás is halláskárosodás
  Mikor számít valaki halláskárosultnak: ha kicsit nehezebben érti meg, amit mondunk neki, vagy ha hallókészüléket kell hordania? Netán akkor, ha semmit sem hall? Egyáltalán, mi okozhat maradandó halláskárosodást? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Dr. Maródi Márta fül-orr-gégész szakorvossal.
 • Súlyosan rontja az életminőséget az inkontinencia
  Magyarországon is tízezrek életét keserítik meg a vizelet- és székletvisszatartási problémák, melyeket gyakran a változó korhoz kötnek, ez azonban korántsem általános. Dr. Mészáros Vera háziorvossal beszélgettünk.
 • Emberi sorsok - A végletek asszonya
  Élnek köztünk olyan hétköznapi hősök, akiket bárhová is vet az élet, személyiségük, hozzáállásuk emberhez méltóvá teszi a legreménytelenebb környezetet is. Legyen az idősek otthona vagy akár halottasház.
 • Emberi sorsok - Erre született
  Anikóval Nagykanizsán találkozom, egy temetésen: kiáll a gyászoló tömeg elé, és búcsúztatót mond. Elég a hozzátartozók arcát nézni, ahogy beszél, személyes és őszinte hangon: minden szava talál. Az idős férfi, akitől elköszön, a betege volt, de nyilvánvalóan sokkal több annál: valaki, akit nagyon megszeretett az együtt töltött mindössze három hónapban – akit most valóban megsirat. Anikó tökéletesen felülírja azt a sztereotípiát, amely sokakban a házigondozókról él. Csupa szív ember – így tudnám leginkább jellemezni. Hogy negyvenéves, csinos, fekete asszony, aki le sem tagadhatná, milyen kőkeményen dolgozott egész életében, csak a rend kedvéért teszem hozzá. Megismerni úgy lehet, ha hallják – vagy olvassák –, hogyan beszél arról, akit a gondjaira bíztak.
 • Szürke- és zöldhályog - Akár egy nap alatt is megvakulhatunk
  Ha azt halljuk, valakinek hályog van a szemén, rendszerint valami rétegződésre gondolunk, mely látószervünkre rakódva részleges vagy teljes vakságot okoz. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, ráadásul a szürkehályog és a zöldhályog jelentősen eltérnek egymástól. Szerencsére ma már viszonylag könnyen gyógyítható mindkettő, különösen, ha időben felismerjük, hogy baj van. Dr. Gellért Imre szemészorvossal beszélgettünk.
 • Parkinson-kór - Amikor a legegyszerűbb mozgás is pokoli kínokat okoz
  A világ egy része csak a filmsztár Michael J. Fox megbetegedése kapcsán döbbent rá arra, hogy a Parkinson-kór nem kizárólag az idős embereket veszélyezteti, hanem fiatalabb korban is megnehezítheti az életet. De mi is okozza ezt a kegyetlen, a legegyszerűbb, legalapvetőbb mindennapi cselekvéseket is megkeserítő betegséget? Dr. Buda Botond neurológus szakorvossal jártuk körül a témakört.