Gyermekeink

dr. Gyorsok Zsuzsanna

A hidrokefalusznak többféle háttere lehet, és ennek feltárása mind a kezelés, mind a következmények szempontjából alapvető. Ugyanakkor tévhit, hogy a vízfejűség csak kisgyerekeket érintene. Dr. Gyorsok Zsuzsannával, a Bethesda Gyermekkórház gyermekneurológus főorvosával beszélgettünk.
Tovább

dr koiss robert

Minden ikerterhesség automatikusan veszélyeztetett terhességnek minősül – ám nem feltétlenül azért, amire elsőre asszociálnánk. Dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk arról, mire is kell odafigyelni ilyen esetekben.
Tovább

resnickeszter welkertunde

a szélesebb közvélemény számára a mai napig megfejthetetlen vagy félreismert rendellenességnek számít, ugyanakkor ma már Magyarországon is több helyen kaphatnak célzott fejlesztést az autista gyerekek, hogy könnyebben eligazodjanak a mindennapokban. A fejlesztés lehetséges irányairól, jellemző technikáiról Resnick Eszterrel és Welker Tündével, az Egy Másik Út Alapítvány gyógypedagógusaival beszélgettünk.. 2018.02.
Tovább

alt

Az újszülöttkori sárgaság gyakori jelenség, de felnőttkorban szintén jelentkezhetnek hasonló elváltozások. Dr. László Tamás háziorvossal beszélgettünk róla, mi okozhatja ezeket. 2016.

Tovább

Dr. Sándor György

Vajon nem kellene már ágytisztának lennie? Elvigyem orvoshoz? Már megint bepisilt éjjel, miközben a szomszéd gyerekével egy éve nem fordult elő hasonló, normális ez? – bizonyára ismerős kérdések ezek, hiszen minden szülő számára okoznak néha kellemetlen perceket a gyerekek vizelettartással kapcsolatos problémái. Dr. Sándor György csecsemő-gyermekgyógyász és nephrológus szakorvossal beszélgettünk a témáról. 2016.

Tovább

dr. Kriván Gergely

Az immunrendszer állapota jelentős mértékben genetikai adottságainktól is függ, de mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy szervezetünk minél hatékonyabban védekezzen a kórokozókkal szemben. Bizonyos esetekben azonban egészen súlyos lyukak is tátonghatnak belső védővonalainkon. Dr. Kriván Gergellyel, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályának vezető főorvosával beszélgettünk. 2015.

Tovább

ADHD Hajdu Agnes

ADHD – attention disorder, hyperactivity disorder, azaz figyelemzavar-hiperaktivitás, hiperkinetikus zavar, a figyelem, a motoros aktivitás, a tanulás nehézségeit jelölő betűszó. Mit is jelent ez a kifejezés, és pontosan miben tér el az ADHD a többi egészen hasonló tünettel járó rendellenességtől? Erre a kérdésre kerestük a választ Hajdu Ágnes, az ADHD Magyarország Alapítvány szakmai vezetője segítségével. 2015.

Tovább

Dr. Holics Klára

Nem túl szerencsés, hogy így alakult, de a cisztás fibrózis nevű betegségnek még csak elterjedt magyar neve sincs, így nemcsak nem ismerik az emberek, de aki hallott róla, jellemzően az sem feltétlenül tudja hová tenni. Dr. Holics Klárával, a Heim Pál Gyermekkórház szakrendelésének vezetőjével, az Országos Cisztás Fibrózis Egyesület vezetőjével beszélgettünk. 2015.

Tovább

 szobatisztasag 300

A szülők gyakran aggodalommal veszik tudomásul, hogy gyermekük még nem szobatiszta, a helyzet pedig néha kilátástalannak tűnik e téren. Pedig előbb-utóbb mindenkinél megoldódik a probléma – egyszerűen csak egyéni adottságoktól függ, mikor. Nagy Orsolya pszichológussal beszélgettünk a témáról. 2013.08.21.
Tovább
 

hasmenes

A nyári hónapokban különösen gyakoriak a hasmenéses kellemetlenségek, sokak külföldi nyaralását teszi pokollá a „hasmars”. Szilágyi Noémi dietetikussal beszélgettünk a problémákról. 2013.07.25.

Tovább

gerincferdules

Mi a különbség a gerincferdülés és a hanyag tartás között? Egyáltalán nem mindegy, ugyanis lehet összefüggés a kettő között, mégsem pontosan ugyanarról van szó. Dr. Görgényi Szabolcs ortopéd szakorvossal beszélgettünk, hogy megvilágítsuk a fő különbségeket. 2013.06.03.
Tovább

heleszallasa

A here elváltozásairól, betegségeiről sokat beszélünk felnőtt korban, ám a gyermekkori rendellenességekről, a herék leszállásáról, problémáiról általában csak azok tudnak bővebbet, akiket gyermekük révén érint valamelyik gond. Dr. Bűdi Tamás gyermeksebésszel ezekről a témákról beszélgettünk – és egy örök vitatémáról, a fityma hátrahúzásáról is megkérdeztük a véleményét. 2013.05.13.
  Tovább

dr gruiz katalin

A Down-kóros kisbabák, kisgyerekek, gyerekek mindennapjairól viszonylag sokat tudunk, ám lényegesen kevesebbet beszélünk arról, mi történik velük, miután felnőttek. Hol tudnak dolgozni, egyáltalán milyen munkákat képesek biztonsággal ellátni? Képesek-e hagyományos baráti és lelki kapcsolatok kialakítására? És mi lesz velük öregkorukban? Dr. Gruiz Katalinnal, a Down Alapítvány elnökével beszélgettünk. 2013.04.10.
  Tovább

dr szanto imre

A Madarász utcai Gyermekkórházban működik az a centrum, amely a szülőket készíti fel a hirtelen csecsemőhalál megelőzésére, illetve – amennyiben mégis bekövetkezne minden kisgyermekes szülő legszörnyűbb rémálma – annak kivédésére. A téma hazai legismertebb szakértője, dr. Szántó Imre és kollégái minden kedden 16 és 18 óra között tartanak tréninget és előadást a bölcsőhalálról, amely tartalmazza az otthoni monitorozás megszervezését és a programban használt monitor forgalmazását is. Dr. Szántó Imrével beszélgettünk. 2013.03.12.
  Tovább

embsors2013013

Csécsi Barnabás mesekuckó-hangulatú irodájában fogad – keresek egy fotelt, ahol nem ül plüssmackó. Maga is olyan, mint egy nagy, kedves medve – szabadulnék a gondolattól, míg el nem meséli: a gyerekek Balu bácsinak szólítják. De nem téveszt meg. Tudom róla, hogy számos szakterület ismerője, művelője, aki tudását több mint 20 éve iskolaigazgatóként kamatoztatja. 2013.01.22.
  Tovább

allatterapia

Egyre gyakrabban hallani úgynevezett állatterápiás kezelésekről, amelyek során állatok segítségével gyógyítják a betegeket vagy fejlesztik a valamilyen hiányossággal küzdő gyerekeket, netán csak kedélyállapot-javítás céljából viszik közel a kutyákat, macskákat az érintettekhez. Miről is van szó pontosan ezekben az esetekben? A Tetra-2002 Alapítvány részéről dr. Sátori Ágnes állatorvossal, pszichológussal beszélgettünk. 2013.01.14.
  Tovább

embsors2012121

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közel 20 éve működik 80-100 civil segítő bevonásával. 2010-ben az Év Önkéntes Programjának választották. Alaptevékenységén, a lelki segélyvonal üzemeltetésén túl, időközben további feladatokat vállalt. Szakmai vezetője a 33 éves, kedvesen kislányos megjelenésű R. Csekeő Borbála pszichológus, aki nem csak szakemberként győzött meg, 2012.12.21.
  Tovább

hiperaktivitas

Sok gyerekre rásütik, hogy hiperaktív, pedig korántsem biztos, hogy tényleg az. A hiperaktivitás napjainkra amolyan hívószóvá vált, pedig nem mindegy, hogy egy gyerek hiperaktív vagy figyelemzavaros: valaki évekre skatulyába kerülhet egy téves minősítés alapján, ami aztán később az egész életére kihathat. Jávori Ildikóval, a „problémás” gyerekekkel foglalkozó Eleven Team vezető szakértőjével beszélgettünk. 2012.12.14.
Tovább

fejtetu

Gyakran elhangzik, hogy a tetvek csakis az ápolatlan gyerekeket fenyegetik, a valóság azonban nem is állhatna távolabb ennél: a fejtetűtől senki sincs biztonságban, aki közösségbe jár, a paraziták kiirtása pedig nehezebb, mint gondolnánk. Dr. Kiss Gábor gyermekorvossal beszélgettünk a tetvekről és az ellenük vívott, néha reménytelennek tűnő küzdelemről. 2012.11.05.
Tovább

oszinteseg

A serdülőkor nemcsak a leginkább érintett tizenévesek számára jelent komoly megterhelést, hanem a szülő számára is olyan néha, mintha imádott gyermekét kicserélték volna. Mit tehetünk a hirtelen hangulatváltások ellen, illetve hogyan nevelhetjük célravezetően kamasz fiunkat, lányunkat? A témáról könyveket lehetne írni, mi így csak néhány alapvonal felvázolására vállalkoztunk Nagy Orsolya pszichológussal. 2012.07.04.
Tovább

gyermek taplalkozas

Rengeteget hallani a csecsemők táplálásáról, a vonatkozó fórumokon vérre menő viták zajlanak azt illetően, az anyatej vagy a tápszer-e a megoldás, esetleg mindkettő egyszerre, ám a nagyobbak étkezéséről már lényegesen kevesebbet beszélünk. Pedig a bölcsődés, kisóvodás korosztály táplálkozása ugyanilyen fontos. Farkas Nándor dietetikust kérdeztük meg az alapvető szabályokról. 2012.06.11.
Tovább

skarlat

A hideg idő megérkeztével ismét több bölcsődében és óvodában köszöntött be a skarlát szezonja. A streptococcus baktérium egyik változata által okozott betegség napjainkban már nem számít igazán veszélyesnek, de ez még néhány évtizeddel ezelőtt sem feltétlenül volt így. A skarlát ettől függetlenül ma is kellemetlen lefolyású betegség, és mivel elsősorban a gyerekeket veszélyezteti, nem szabad félvállról venni. Dr. Kiss Gábor gyermekorvossal beszélgettünk. 2012.01.02.
Tovább

szulesi_fajdalom

A szülésről már a gyerekek is tudják, hogy fáj, de ma már szerencsére számos módszerrel lehet enyhíteni ezeket a fájdalmakat. Dr. Pop Andrea szülész-nőgyógyász segítségével tekintettük át az e téren nyitva álló egyes lehetőségeket. 2011.11.15.
Tovább

endometriozis

A meddőség hátterében számos esetben az endometriózis nevű probléma áll, amelynek létezéséről sokan nem is tudnak, pontos háttere pedig még a szakemberek előtt sem ismert. Dr. Zatik János szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk. 2011.08.08.
Tovább

nemjonababa_2

Akadnak, akiknél csak úgy véletlenül „becsúszik” a baba, méghozzá úgy, hogy ehhez semmiféle külön erőfeszítést nem tesznek, mások évekig hiába várják az olyannyira remélt gyermekáldást, pedig semmiféle szervi bajról, meddőségről nincs szó esetükben. Dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyász segítségével annak jártunk utána, min múlik, hogy sikerül-e teherbe esni. 2011.06.24.

Tovább

hasfajas

A hasfájásrohamok gyakran jóformán lehetetlen feladatok elé állítják a csecsemők édesanyját és édesapját: a kicsi ilyenkor vigasztalhatatlanul, élesen és panaszosan sír látszólag ok nélkül, ami gyakran egyáltalán nem enyhíthető. Dr. Németh Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász, homeopata, akkreditált nemzetközi homeopata oktatóval beszélgettünk a kisbabakori hasfájásról, másnéven kólikáról. 2011.05.04.

Tovább

 • Lisztérzékenység - Még egy szál ropit sem!
  A cöliákia avagy hétköznapi nevén lisztérzékenység viszonylag régóta ismert betegség, ráadásul a benne szenvedők száma az évek múltával világszerte folyamatosan nő. A tudomány jelenlegi állása szerint ez a fajta felszívódási zavar nem gyógyítható, így akinek a szervezete így működik, annak élethosszig tartó diétát kell szigorúan betartania. Dr. Hidvégi Edit gyermekorvossal, gasztroenterológussal beszélgettünk a cöliákiáról.
 • Méhen kívüli terhesség - Ha rossz helyen tapad meg a petesejt
  A terhesség kezdeti heteinek egyik legrettegettebb rémálma a méhen kívüli terhesség veszélye, ami az anya életét is veszélyezteti, amennyiben nem veszik észre időben. De miért ágyazódik be a petesejt a méhen kívül? Kérdéseinkre Dr. Kertész Ildikó szülész-nőgyógyász válaszolt.
 • Útvesztő számukra a világ: bővebben az autizmusról
  A világ nagyrésze 1988, azaz az Esőember film óta tud az autizmus létezéséről, melyben Dustin Hoffman feledhetetlen alakítást nyújtva formálta meg az autista Raymond Babbitt alakját. Az átlagember ismeretei azonban azóta is csupán közhelyszámba mennek az autistákat illetően. Szilvásy Zsuzsannával, az Autisták Országos Szövetségének elnökével beszélgettünk, hogy kiderítsük, miben is áll e zavarok lényege.
 • Gyermekbalesetek otthon és a ház körül
  Baleset. Szeretjük azt gondolni, hogy ez aztán tényleg csak mással, máshol történhet meg. Hitted volna, hogy évente nagyjából egymillió ember kerül orvoshoz baleseti sérüléssel? A hazai statisztikai adatok sajnos ezt bizonyítják. Az alábbiakban dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekorvosa hívja fel a figyelmünket a leggyakoribb balesetekre amelyek otthon, vagy a szabadban érhetik gyermekeinket, valamint arra, hogyan lehet ezeket a baleseteket megelőzni.
 • Császármetszés: mikor, miért és hogyan?
  Az érintetteket leszámítva az átlagember voltaképpen keveset tud a császármetszésekről, kezdve attól, hogy milyen esetben van szükség a szülés ilyen módjára, egészen az olyan technikai részletekig, hogy milyen irányú vágás révén segítik világra az orvosok az újszülöttet. Kérdéseinkre Dr. Vámosi Béla szülész-nőgyógyász válaszolt.
 • Vetélés - Tragédia áldott állapotban
  Az egyik legszörnyűbb dolog, ami egy családban történhet, ha az olyannyira várt gyermek végül mégsem tud megszületni, pedig minden jel arra mutat, hogy végre beköszönt a gyermekáldás. A vetélés esélyeiről, okairól Dr. Szabó Kinga szülész-nőgyógyász szakorvossal beszélgettünk.
 • Fogszabályzóval a szép mosolyért
  Régebben Magyarországon elsősorban gyerekek, illetve serdülők esztétikai és funkcionális fogproblémáit orvosolták fogszabályozás útján, mára azonban gyökeresen megváltozott a helyzet: felnőttek is szép számmal keresik fel a magánrendeléseket, hogy kiigazítsák csúnyán álló, nehezen tisztítható fogaikat. Dr. Hermann Gábor fogszabályozó szakorvossal beszélgettünk a felnőttkori kezelésekről, beavatkozásokról.
 • Védjük meg gyermekünket a hurutos megbetegedésektől!
  A hűvös idő beköszöntével egyre többen tapasztalják magukon a náthás megbetegedés kellemetlen tüneteit, mint például a rossz közérzet, fejfájás, orrdugulás, kaparó torok, orrfolyás. A változékony időjárásra főként a gyermekek reagálnak érzékenyen, ezért náluk ősszel és télen magas a hurutos megbetegedések száma. Az alábbiakban Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyász szakorvosa ad tanácsokat, hogy a szülőknek ilyenkor mire kell fokozottan odafigyelniük.
 • Anya lett, csak azért is!
  Amikor két összetartozó ember úgy érzi, eljött az ideje, hogy közösen szeressen egy harmadikat, nem az inszemináció vagy a lombik-progam szó jut eszébe, nem is a hasi injekciók, és a kétségbeesés-remény akár évekig tartó körtánca. Kati mára a szerencsések közé tartozik; két év megpróbáltatásai után egy 12 hónapos kislány édesanyja. Története nem tipikus, ám annál izgalmasabb – helyenként tragikomikus.
 • Új megközelítés a mozgásrehabilitációban
  A Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer (DSGM) minden eddigi mozgásrehabilitációtól eltérő, új szemléletre épülő rendszer, a mozgáskorrekció alapvetően új megközelítése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Dévény speciális manuális technikával a szülési sérült koraszülöttek és újszülöttek 75-80 százaléka gyógyítható, illetve állapotuk jelentős mértékben javítható. A módszer kidolgozójával, Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedzővel beszélgettünk.
 • Veszélyes lehet a mumpsz és a kanyaró
  A mumpsz és a kanyaró egymással rokon vírusok, a kötelező védőoltást is kombináltan kapják ellenük a gyerekek, lefolyásuk azonban nagyban eltér egymástól. Ennek ellenére mindkét betegség komoly szövődményekkel és következményekkel járhat. Dr. Kiss Gábor gyermekorvossal beszélgettünk.

 • Nemcsak viszket – bárányhimlő és rubeola
  Habár az emberek nagyrésze gyermekkorában átesik a bárányhimlőn, tévedés azt gondolni, hogy gyermekbetegségről van szó: éppen ellenkezőleg, felnőtteknél sokkal komolyabb problémákat okozhat a vírus, mint a kicsiknél. Ugyanígy a másik híres és általános himlős megbetegedés, a rubeola is speciális veszélyekkel jár. Dr. Kiss Gábor gyermekorvossal beszélgettünk.

 • Nem szabad túlhajtani a gyerekeket
  Mozogjunk, sportoljunk, őrizzük meg egészségünket testünk rendszeres karbantartásával, és a gyerekeket is vigyük le edzésre, hogy levezessék fölös energiáikat – halljuk úton-útfélen a jótanácsokat. Nem mindegy ugyanakkor, hová járatjuk a kicsiket. Dr. Bódy Gábor sportorvos volt segítségünkre abban, hogy választ kapjunk a témával kapcsolatos kérdéseinkre.

 • Lelkileg is fel kell készülni a baba érkezésére
  A terhességgel kapcsolatban általában a fizikai változásokkal foglalkozunk, pedig a várandósság lelki feldolgozása és az általa beindított lelki folyamatokra is fontos megfelelő hangsúlyt fektetni. Velez Viktória terapeutával beszélgettünk a témáról.

 • Ne nyomkodjuk otthon a pattanásokat!
  Elsősorban a tinédzserkorhoz kötődnek, de nem kizárólagosan. Főleg az arcunkon és a vállunkon jelentkeznek, de máshol is keletkezhetnek a testünkön. Okaik elsősorban hormonálisak, de általános érvénnyel ez sem jelenthető ki. Egy kis odafigyeléssel azonban eredményesen vehetjük fel velük szemben a harcot. Dr. Apostol Éva bőrgyógyásszal, kozmetológussal beszélgettünk a pattanásokról.

 • Ekcéma - nemcsak a kisgyerekeknek viszket és ég a bőre
  Elsősorban kisgyermekek bőrelváltozásaként közismert, de a felnőttek jelentős százalékának is komoly kellemetlenségeket okoz az ekcéma. A megbetegedések hátterét és kezelését dr. Apostol Éva bőrgyógyász, kozmetológus segítségével tekintettük át.