Gyermekeink

 

alt

Az újszülöttkori sárgaság gyakori jelenség, de felnőttkorban szintén jelentkezhetnek hasonló elváltozások. Dr. László Tamás háziorvossal beszélgettünk róla, mi okozhatja ezeket.

Tovább

Dr. Sándor György

Vajon nem kellene már ágytisztának lennie? Elvigyem orvoshoz? Már megint bepisilt éjjel, miközben a szomszéd gyerekével egy éve nem fordult elő hasonló, normális ez? – bizonyára ismerős kérdések ezek, hiszen minden szülő számára okoznak néha kellemetlen perceket a gyerekek vizelettartással kapcsolatos problémái. Dr. Sándor György csecsemő-gyermekgyógyász és nephrológus szakorvossal beszélgettünk a témáról.

2016.

Tovább

dr. Kriván Gergely

Az immunrendszer állapota jelentős mértékben genetikai adottságainktól is függ, de mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy szervezetünk minél hatékonyabban védekezzen a kórokozókkal szemben. Bizonyos esetekben azonban egészen súlyos lyukak is tátonghatnak belső védővonalainkon. Dr. Kriván Gergellyel, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályának vezető főorvosával beszélgettünk. 2015.

Tovább

ADHD Hajdu Agnes

ADHD – attention disorder, hyperactivity disorder, azaz figyelemzavar-hiperaktivitás, hiperkinetikus zavar, a figyelem, a motoros aktivitás, a tanulás nehézségeit jelölő betűszó. Mit is jelent ez a kifejezés, és pontosan miben tér el az ADHD a többi egészen hasonló tünettel járó rendellenességtől? Erre a kérdésre kerestük a választ Hajdu Ágnes, az ADHD Magyarország Alapítvány szakmai vezetője segítségével. 2015.

Tovább

Dr. Holics Klára

Nem túl szerencsés, hogy így alakult, de a cisztás fibrózis nevű betegségnek még csak elterjedt magyar neve sincs, így nemcsak nem ismerik az emberek, de aki hallott róla, jellemzően az sem feltétlenül tudja hová tenni. Dr. Holics Klárával, a Heim Pál Gyermekkórház szakrendelésének vezetőjével, az Országos Cisztás Fibrózis Egyesület vezetőjével beszélgettünk. 2015.

Tovább

 szobatisztasag 300

A szülők gyakran aggodalommal veszik tudomásul, hogy gyermekük még nem szobatiszta, a helyzet pedig néha kilátástalannak tűnik e téren. Pedig előbb-utóbb mindenkinél megoldódik a probléma – egyszerűen csak egyéni adottságoktól függ, mikor. Nagy Orsolya pszichológussal beszélgettünk a témáról. 2013.08.21.
Tovább
 

hasmenes

A nyári hónapokban különösen gyakoriak a hasmenéses kellemetlenségek, sokak külföldi nyaralását teszi pokollá a „hasmars”. Szilágyi Noémi dietetikussal beszélgettünk a problémákról. 2013.07.25.

Tovább

gerincferdules

Mi a különbség a gerincferdülés és a hanyag tartás között? Egyáltalán nem mindegy, ugyanis lehet összefüggés a kettő között, mégsem pontosan ugyanarról van szó. Dr. Görgényi Szabolcs ortopéd szakorvossal beszélgettünk, hogy megvilágítsuk a fő különbségeket. 2013.06.03.
Tovább

heleszallasa

A here elváltozásairól, betegségeiről sokat beszélünk felnőtt korban, ám a gyermekkori rendellenességekről, a herék leszállásáról, problémáiról általában csak azok tudnak bővebbet, akiket gyermekük révén érint valamelyik gond. Dr. Bűdi Tamás gyermeksebésszel ezekről a témákról beszélgettünk – és egy örök vitatémáról, a fityma hátrahúzásáról is megkérdeztük a véleményét. 2013.05.13.
Tovább

dr gruiz katalin

A Down-kóros kisbabák, kisgyerekek, gyerekek mindennapjairól viszonylag sokat tudunk, ám lényegesen kevesebbet beszélünk arról, mi történik velük, miután felnőttek. Hol tudnak dolgozni, egyáltalán milyen munkákat képesek biztonsággal ellátni? Képesek-e hagyományos baráti és lelki kapcsolatok kialakítására? És mi lesz velük öregkorukban? Dr. Gruiz Katalinnal, a Down Alapítvány elnökével beszélgettünk. 2013.04.10.
Tovább

dr szanto imre

A Madarász utcai Gyermekkórházban működik az a centrum, amely a szülőket készíti fel a hirtelen csecsemőhalál megelőzésére, illetve – amennyiben mégis bekövetkezne minden kisgyermekes szülő legszörnyűbb rémálma – annak kivédésére. A téma hazai legismertebb szakértője, dr. Szántó Imre és kollégái minden kedden 16 és 18 óra között tartanak tréninget és előadást a bölcsőhalálról, amely tartalmazza az otthoni monitorozás megszervezését és a programban használt monitor forgalmazását is. Dr. Szántó Imrével beszélgettünk. 2013.03.12.
Tovább

embsors2013013

Csécsi Barnabás mesekuckó-hangulatú irodájában fogad – keresek egy fotelt, ahol nem ül plüssmackó. Maga is olyan, mint egy nagy, kedves medve – szabadulnék a gondolattól, míg el nem meséli: a gyerekek Balu bácsinak szólítják. De nem téveszt meg. Tudom róla, hogy számos szakterület ismerője, művelője, aki tudását több mint 20 éve iskolaigazgatóként kamatoztatja. 2013.01.22.
Tovább

allatterapia

Egyre gyakrabban hallani úgynevezett állatterápiás kezelésekről, amelyek során állatok segítségével gyógyítják a betegeket vagy fejlesztik a valamilyen hiányossággal küzdő gyerekeket, netán csak kedélyállapot-javítás céljából viszik közel a kutyákat, macskákat az érintettekhez. Miről is van szó pontosan ezekben az esetekben? A Tetra-2002 Alapítvány részéről dr. Sátori Ágnes állatorvossal, pszichológussal beszélgettünk. 2013.01.14.
Tovább

embsors2012121

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közel 20 éve működik 80-100 civil segítő bevonásával. 2010-ben az Év Önkéntes Programjának választották. Alaptevékenységén, a lelki segélyvonal üzemeltetésén túl, időközben további feladatokat vállalt. Szakmai vezetője a 33 éves, kedvesen kislányos megjelenésű R. Csekeő Borbála pszichológus, aki nem csak szakemberként győzött meg, 2012.12.21.
Tovább

hiperaktivitas

Sok gyerekre rásütik, hogy hiperaktív, pedig korántsem biztos, hogy tényleg az. A hiperaktivitás napjainkra amolyan hívószóvá vált, pedig nem mindegy, hogy egy gyerek hiperaktív vagy figyelemzavaros: valaki évekre skatulyába kerülhet egy téves minősítés alapján, ami aztán később az egész életére kihathat. Jávori Ildikóval, a „problémás” gyerekekkel foglalkozó Eleven Team vezető szakértőjével beszélgettünk. 2012.12.14.
Tovább

fejtetu

Gyakran elhangzik, hogy a tetvek csakis az ápolatlan gyerekeket fenyegetik, a valóság azonban nem is állhatna távolabb ennél: a fejtetűtől senki sincs biztonságban, aki közösségbe jár, a paraziták kiirtása pedig nehezebb, mint gondolnánk. Dr. Kiss Gábor gyermekorvossal beszélgettünk a tetvekről és az ellenük vívott, néha reménytelennek tűnő küzdelemről. 2012.11.05.
Tovább

oszinteseg

A serdülőkor nemcsak a leginkább érintett tizenévesek számára jelent komoly megterhelést, hanem a szülő számára is olyan néha, mintha imádott gyermekét kicserélték volna. Mit tehetünk a hirtelen hangulatváltások ellen, illetve hogyan nevelhetjük célravezetően kamasz fiunkat, lányunkat? A témáról könyveket lehetne írni, mi így csak néhány alapvonal felvázolására vállalkoztunk Nagy Orsolya pszichológussal. 2012.07.04.
Tovább

gyermek taplalkozas

Rengeteget hallani a csecsemők táplálásáról, a vonatkozó fórumokon vérre menő viták zajlanak azt illetően, az anyatej vagy a tápszer-e a megoldás, esetleg mindkettő egyszerre, ám a nagyobbak étkezéséről már lényegesen kevesebbet beszélünk. Pedig a bölcsődés, kisóvodás korosztály táplálkozása ugyanilyen fontos. Farkas Nándor dietetikust kérdeztük meg az alapvető szabályokról. 2012.06.11.
Tovább

skarlat

A hideg idő megérkeztével ismét több bölcsődében és óvodában köszöntött be a skarlát szezonja. A streptococcus baktérium egyik változata által okozott betegség napjainkban már nem számít igazán veszélyesnek, de ez még néhány évtizeddel ezelőtt sem feltétlenül volt így. A skarlát ettől függetlenül ma is kellemetlen lefolyású betegség, és mivel elsősorban a gyerekeket veszélyezteti, nem szabad félvállról venni. Dr. Kiss Gábor gyermekorvossal beszélgettünk. 2012.01.02.
Tovább

szulesi_fajdalom

A szülésről már a gyerekek is tudják, hogy fáj, de ma már szerencsére számos módszerrel lehet enyhíteni ezeket a fájdalmakat. Dr. Pop Andrea szülész-nőgyógyász segítségével tekintettük át az e téren nyitva álló egyes lehetőségeket. 2011.11.15.
Tovább

endometriozis

A meddőség hátterében számos esetben az endometriózis nevű probléma áll, amelynek létezéséről sokan nem is tudnak, pontos háttere pedig még a szakemberek előtt sem ismert. Dr. Zatik János szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk. 2011.08.08.
Tovább

nemjonababa_2

Akadnak, akiknél csak úgy véletlenül „becsúszik” a baba, méghozzá úgy, hogy ehhez semmiféle külön erőfeszítést nem tesznek, mások évekig hiába várják az olyannyira remélt gyermekáldást, pedig semmiféle szervi bajról, meddőségről nincs szó esetükben. Dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyász segítségével annak jártunk utána, min múlik, hogy sikerül-e teherbe esni. 2011.06.24.

Tovább

hasfajas

A hasfájásrohamok gyakran jóformán lehetetlen feladatok elé állítják a csecsemők édesanyját és édesapját: a kicsi ilyenkor vigasztalhatatlanul, élesen és panaszosan sír látszólag ok nélkül, ami gyakran egyáltalán nem enyhíthető. Dr. Németh Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász, homeopata, akkreditált nemzetközi homeopata oktatóval beszélgettünk a kisbabakori hasfájásról, másnéven kólikáról. 2011.05.04.

Tovább

 • Lisztérzékenység - Még egy szál ropit sem!
  A cöliákia avagy hétköznapi nevén lisztérzékenység viszonylag régóta ismert betegség, ráadásul a benne szenvedők száma az évek múltával világszerte folyamatosan nő. A tudomány jelenlegi állása szerint ez a fajta felszívódási zavar nem gyógyítható, így akinek a szervezete így működik, annak élethosszig tartó diétát kell szigorúan betartania. Dr. Hidvégi Edit gyermekorvossal, gasztroenterológussal beszélgettünk a cöliákiáról.
 • Méhen kívüli terhesség - Ha rossz helyen tapad meg a petesejt
  A terhesség kezdeti heteinek egyik legrettegettebb rémálma a méhen kívüli terhesség veszélye, ami az anya életét is veszélyezteti, amennyiben nem veszik észre időben. De miért ágyazódik be a petesejt a méhen kívül? Kérdéseinkre Dr. Kertész Ildikó szülész-nőgyógyász válaszolt.
 • Útvesztő számukra a világ: bővebben az autizmusról
  A világ nagyrésze 1988, azaz az Esőember film óta tud az autizmus létezéséről, melyben Dustin Hoffman feledhetetlen alakítást nyújtva formálta meg az autista Raymond Babbitt alakját. Az átlagember ismeretei azonban azóta is csupán közhelyszámba mennek az autistákat illetően. Szilvásy Zsuzsannával, az Autisták Országos Szövetségének elnökével beszélgettünk, hogy kiderítsük, miben is áll e zavarok lényege.
 • Gyermekbalesetek otthon és a ház körül
  Baleset. Szeretjük azt gondolni, hogy ez aztán tényleg csak mással, máshol történhet meg. Hitted volna, hogy évente nagyjából egymillió ember kerül orvoshoz baleseti sérüléssel? A hazai statisztikai adatok sajnos ezt bizonyítják. Az alábbiakban dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekorvosa hívja fel a figyelmünket a leggyakoribb balesetekre amelyek otthon, vagy a szabadban érhetik gyermekeinket, valamint arra, hogyan lehet ezeket a baleseteket megelőzni.
 • Császármetszés: mikor, miért és hogyan?
  Az érintetteket leszámítva az átlagember voltaképpen keveset tud a császármetszésekről, kezdve attól, hogy milyen esetben van szükség a szülés ilyen módjára, egészen az olyan technikai részletekig, hogy milyen irányú vágás révén segítik világra az orvosok az újszülöttet. Kérdéseinkre Dr. Vámosi Béla szülész-nőgyógyász válaszolt.
 • Vetélés - Tragédia áldott állapotban
  Az egyik legszörnyűbb dolog, ami egy családban történhet, ha az olyannyira várt gyermek végül mégsem tud megszületni, pedig minden jel arra mutat, hogy végre beköszönt a gyermekáldás. A vetélés esélyeiről, okairól Dr. Szabó Kinga szülész-nőgyógyász szakorvossal beszélgettünk.
 • Fogszabályzóval a szép mosolyért
  Régebben Magyarországon elsősorban gyerekek, illetve serdülők esztétikai és funkcionális fogproblémáit orvosolták fogszabályozás útján, mára azonban gyökeresen megváltozott a helyzet: felnőttek is szép számmal keresik fel a magánrendeléseket, hogy kiigazítsák csúnyán álló, nehezen tisztítható fogaikat. Dr. Hermann Gábor fogszabályozó szakorvossal beszélgettünk a felnőttkori kezelésekről, beavatkozásokról.
 • Védjük meg gyermekünket a hurutos megbetegedésektől!
  A hűvös idő beköszöntével egyre többen tapasztalják magukon a náthás megbetegedés kellemetlen tüneteit, mint például a rossz közérzet, fejfájás, orrdugulás, kaparó torok, orrfolyás. A változékony időjárásra főként a gyermekek reagálnak érzékenyen, ezért náluk ősszel és télen magas a hurutos megbetegedések száma. Az alábbiakban Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyász szakorvosa ad tanácsokat, hogy a szülőknek ilyenkor mire kell fokozottan odafigyelniük.
 • Anya lett, csak azért is!
  Amikor két összetartozó ember úgy érzi, eljött az ideje, hogy közösen szeressen egy harmadikat, nem az inszemináció vagy a lombik-progam szó jut eszébe, nem is a hasi injekciók, és a kétségbeesés-remény akár évekig tartó körtánca. Kati mára a szerencsések közé tartozik; két év megpróbáltatásai után egy 12 hónapos kislány édesanyja. Története nem tipikus, ám annál izgalmasabb – helyenként tragikomikus.
 • Új megközelítés a mozgásrehabilitációban
  A Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer (DSGM) minden eddigi mozgásrehabilitációtól eltérő, új szemléletre épülő rendszer, a mozgáskorrekció alapvetően új megközelítése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Dévény speciális manuális technikával a szülési sérült koraszülöttek és újszülöttek 75-80 százaléka gyógyítható, illetve állapotuk jelentős mértékben javítható. A módszer kidolgozójával, Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedzővel beszélgettünk.
 • Veszélyes lehet a mumpsz és a kanyaró
  A mumpsz és a kanyaró egymással rokon vírusok, a kötelező védőoltást is kombináltan kapják ellenük a gyerekek, lefolyásuk azonban nagyban eltér egymástól. Ennek ellenére mindkét betegség komoly szövődményekkel és következményekkel járhat. Dr. Kiss Gábor gyermekorvossal beszélgettünk.

 • Nemcsak viszket – bárányhimlő és rubeola
  Habár az emberek nagyrésze gyermekkorában átesik a bárányhimlőn, tévedés azt gondolni, hogy gyermekbetegségről van szó: éppen ellenkezőleg, felnőtteknél sokkal komolyabb problémákat okozhat a vírus, mint a kicsiknél. Ugyanígy a másik híres és általános himlős megbetegedés, a rubeola is speciális veszélyekkel jár. Dr. Kiss Gábor gyermekorvossal beszélgettünk.

 • Interaktív kiállításon gyógyultak a Tűzoltó utcai Gyermekklinika betegei
  Hétfőn a Csodák Palotájában tettek látogatást a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt daganatos és leukémiás gyerekek. A kis betegek az országszerte népszerű interaktív kiállítás szervezőinek meghívására érkeztek a Millenárisra, ahol más programok mellett látványos fizikai kísérlet bemutatón is részt vehettek.

 • Örömautózáson vett részt a Tűzoltó utcai Gyermekklinika közel száz betege
  Szombaton – 2009. március 7-én - rendhagyó eseménynek adott otthont a Tököli Repülőtér, ahol lelkes civilek kezdeményezésére már második alkalommal rendezték meg az Örömautózást. Az eseményen a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán ápolt daganatos, leukémiás gyerekek raliversenyzőkkel száguldottak igazi versenyautókban. Az Örömautózás a gyerekek rehabilitációját segíti.

 • Farsangi kavalkád a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán
  Már javában tart a farsangi szezon, így a Tűzoltó utcai Gyermekklinika is megrendezte 2009. évi vidám karneváli programját a kórházban kezelt gyerekek számára. Az egész napos eseménysorozat keretében a kis betegek az előadások mellett szórakoztató vetélkedőkön és sportversenyeken vehettek részt.

 • Nem szabad túlhajtani a gyerekeket
  Mozogjunk, sportoljunk, őrizzük meg egészségünket testünk rendszeres karbantartásával, és a gyerekeket is vigyük le edzésre, hogy levezessék fölös energiáikat – halljuk úton-útfélen a jótanácsokat. Nem mindegy ugyanakkor, hová járatjuk a kicsiket. Dr. Bódy Gábor sportorvos volt segítségünkre abban, hogy választ kapjunk a témával kapcsolatos kérdéseinkre.

 • Lelkileg is fel kell készülni a baba érkezésére
  A terhességgel kapcsolatban általában a fizikai változásokkal foglalkozunk, pedig a várandósság lelki feldolgozása és az általa beindított lelki folyamatokra is fontos megfelelő hangsúlyt fektetni. Velez Viktória terapeutával beszélgettünk a témáról.

 • Ne nyomkodjuk otthon a pattanásokat!
  Elsősorban a tinédzserkorhoz kötődnek, de nem kizárólagosan. Főleg az arcunkon és a vállunkon jelentkeznek, de máshol is keletkezhetnek a testünkön. Okaik elsősorban hormonálisak, de általános érvénnyel ez sem jelenthető ki. Egy kis odafigyeléssel azonban eredményesen vehetjük fel velük szemben a harcot. Dr. Apostol Éva bőrgyógyásszal, kozmetológussal beszélgettünk a pattanásokról.

 • Ekcéma - nemcsak a kisgyerekeknek viszket és ég a bőre
  Elsősorban kisgyermekek bőrelváltozásaként közismert, de a felnőttek jelentős százalékának is komoly kellemetlenségeket okoz az ekcéma. A megbetegedések hátterét és kezelését dr. Apostol Éva bőrgyógyász, kozmetológus segítségével tekintettük át.

 • Várandósság vagy terhesség? … a felfedezéstől a szülésig
  Most a terhesség folyamatát szeretnénk végigkísérni a szakember segítségével. Melyik trimeszterben (harmadban) mi történik a kismamával és a gyermekkel. Mikor milyen vizsgálatokat kell, célszerű elvégeztetni, melyiknek mi a célja. A gyerek hogyan fejlődik, melyek a szülés előjelei… A kérdéseket Dr. Polgár Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvosnak tesszük fel

 • Korlátozva teljes életet élni…
  Talán így foglalható össze Németh Márta életcélja, amelynek megvalósítására létrehívta a Búzavirág Alapítványt. 2007-ben Németh Márta elnyerte a Pannon Példakép Alapítvány idei egymillió forintos díját.

 • A feladat szerepe…
  Vajon hogyan hat a gyermekek közösségi, iskolai teljesítményére, a közösségbe való beilleszkedés képességére az a tény, hogy otthon, a családban az együttműködést várják el tőle, vagy mindent készen kap a szüleitől, rokonaitól… Erről a témakörről kérdeztük Tóth Borbála pszichológus, családterapeutát.

 • Iskolába megy a gyerek? De tényleg mehet?
  A szülőket leginkább az a kérdés foglalkoztatja, mi a szerencsésebb, ha még egy óvodás év következik, vagy ha a gyereket beíratják az iskolába? Ezekre a kérdésekre szeretnénk választ kapni Kerékgyártóné Maka Erzsébettől, a mendei Géza Fejedelem Általános Iskola igazgatójától.

 • Az örökbefogadásról
  Mi a teendő, hová forduljanak, mire kell felkészülniük, milyen feltételek biztosítottságát vizsgálhatja az örökbeadó, egyáltalán ki az örökbeadó. Rengeteg a kérdés, amelynek megválaszolására Dr. Vincze Krisztinát, az Ágacska Alapítvány projektvezetőjét kértük fel.

 • Genetikai óránk zavarai
  Dr. Iván László gerontológus professzor urat a Hutchinson-Gilford-szindrómáról, a Werner- ill. Turner-szindrómáról kérdeztük.

 • Apás szülés
  A szülés a világ legcsodálatosabb élménye. Nézzük, mit jelent a másik félnek, az édesapának az erre való felkészülés, majd maga az élmény, az apás szülés. Interjúalanyunk dr. Polgár Zoltán szülész-nőgyógyász.

 • A Williams szindróma
  A Williams szindróma egy ritka genetikai állapot. Becslések szerint átlagosan 10.000-20.000 szülésből egy esetben fordul elő, egészségügyi és fejlődési problémákat okozva. E ritka betegséggel kapcsolatos kérdéseinket Dr. Pogány Gábor tudományos főmunkatársnak tettük fel.

 • Különleges terapeuta – a Bohócdoktor
  Beszélgetés Dr. Hopplá Bohócdoktorral
  A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány működését arra a meggyőződésre alapozza, hogy a jó kedély és a nevetés nagymértékben hozzájárul a betegek gyógyulásához. A Bohócdoktorok - akik hivatásukat tekintve professzionális előadóművészek - folyamatos művészeti és pszichológiai képzésekben részesülnek.

 • Siket a kisfiam!
  Egy fiatal házaspár második gyermeke, Botond, 2003 májusában siketen született. A szülők mindezt nem azonnal, csak pár hónapos késéssel konstatálták. Mi történt ez után, hogyan fogadták a hírt, és mit tudtak tenni a gyermek érdekében.

 • Beszédhibák, beszédzavarok…
  Minden szülő aggódik, egészséges lesz-e a gyermeke. Néhány rendellenesség csak bizonyos korban észlelhető. Ezek közé tartoznak a beszédhibák, beszédzavarok is. Ha a beszédhibás gyereket szülei nem viszik időben szakemberhez, logopédushoz, az egész életére kiható negatív következményekkel járhat. Interjú Krasznár Felícia vezető logopédussal.

 • A leukémiáról - Ádám története
  Ádám 16 éves. 2003 októberében az un. ALL (Akut lymphoblastos leukemia) betegségét diagnosztizálták nála. A II.sz. Gyermekklinikán dr. Kovács Gábor és munkatársainak páciense volt és még egy kis ideig az ő felügyeletük alatt áll.

 • Gyermekeink fogai
  A fogak állapota számos más szerv működését is befolyásolja, így pl. az emésztést, a fog rejtett és tartós gyulladása akár szívpanaszokhoz is vezethet. Indokolt tehát kicsit jobban megismerkednünk a fogakkal, elsőként gyermekeink fogaival. A kérdéseket Dr. Balla Lászlónak a Doctor Dent Fogászati Praxis szakorvosának tettük fel.

 • Speciális gyermekmentés… de meddig?
  Hogyan történik a gyermekek mentése, miért más ez, mint ha felnőttet ér baleset? Erről és a speciális gyermek-mentőorvosos kocsiról kérdeztük dr. Gesztes Évát, a Szent László Kórház Gyermek-intenzív Osztályának szakorvosát.

 • A ’lombikbébi centrumok’ eredményessége… Melyiket válasszuk?
  Az utóbbi időben a médiában lehetett hallani, olvasni arról, miszerint elképzelhető a nyilvánosságra hozatala az asszisztált reprodukciós központok eredményességi adatainak. Maga a közzététel még szakmai körökben is vitatott. A kérdéskör egyik legautentikusabb ismerője Dr. Dévai István, a Dévai Intézet igazgató főorvosa. Neki tettük fel a témához kapcsolódó kérdéseinket.

 • Receptre írt gyógyszerek ingyen – egészségügy Hollandiában
  Mártával a szervezeten kívüli megtermékenyítés interjú révén kerültem kapcsolatba, így természetes volt, hogy az online beszélgetés kapcsán az orvosi ellátásra vonatkozó kérdések a mesterséges megtermékenyítésre és a szülésre is irányultak.
  Ahogy a bevezetőben szó volt róla, egy tündéri ikerpár boldog édesanyja vagy, de idáig eljutni nem volt könnyű. Elmondanád milyen procedurán mentetek keresztül?
  - Hányszor próbálkoztatok mire a várva várt áldott állapotról hírt adhattál?
  - Milyen rendszerű a ’lombikbébi’ kezelések finanszírozása Hollandiában?

 • Dr. Kulisics László: Nem akarjuk a babát, de jönne... (az abortuszról)
  Óriási dilemma elé kerülhet egy nő, ha a körülményei saját belátása szerint nem alkalmasak a gyermek vállalására, a baba viszont jönne…
  - Ha minden szempontot mérlegelve végül mégis úgy dönt valaki, hogy a gyermeket nem képes világra hozni, illetve felnevelni, mit tegyen, hová forduljon?
  - Kérem, adjon egy vázlatos képet arról, melyek lehetnek az abortusz kockázatai?
  - Megfigyelhető-e érzelmi hullámzás, krízis a pácienseknél

 • Dr. Jakab Dezső: Védjük gyermekeinket, védjük magunkat – oltással
  A védőoltások kapcsán felmerülő kérdésről – kérdezzük Dr. Jakab Dezsőt, a Fővárosi ÁNTSZ Járványügyi Főosztályának mb. főosztályvezető főorvosát.
  - Mi történik akkor, ha valaki – vagy annak szűlője – megtagadja a kötelező oltást, nem engedi beadni?
  - Van-e olyan betegség, amelyen esetleg „érdemes” inkább átesni, semmint az oltást – az esetleges láz- és mellékhatások miatt – beadatni?

 • Dr. Kalán Júlia: A haj - az ember koronája
  Dr. Kalán Júlia bőrgyógyász szakorvost, a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálat rendelésvezető főorvosát kerestük meg, hogy segítségével körüljárjuk a haj-problémákat, kezelésüket, megelőzésüket.
  - Terhes kismamák időnként panaszkodnak, hogy hajuk minősége a terhesség, illetve a szoptatás alatt romlik, fénytelen lesz, hullik. Minek tulajdonítható ez és mi ajánlható ellenszer gyanánt?
  - A pubertáskor - a pattanások, a zsírosodó bőr - együtt járhat azzal, hogy a kamasz haja is zsírosabbá válik. Mit lehet tenni ez ellen?

 • Törősné Fehér Ildikó: Pubertás
  Törősné Fehér Ildikó, klinikai gyermek szakpszichológus, 3 gyermeket nevelt fel. A CSALÁD munkájának tárgya, alapja és segítője. A pubertáskor problémáival kapcsolatban őt kérdeztük
  - Milyen főbb szakaszokra lehet osztani egy ifjú emberke életének első 16-18 évét?
  - Mit tegyen, és mit ne tegyen a szülő gyermeke problémáinak megoldása érdekében?
  - Ezek után adódik a kérdés, egyáltalán szabad-e, és ha igen meddig, mikor, hogyan befolyásolni a gyereket a továbbtanulással kapcsolatos

 • Rózsa Ibolya: Ki segít, ha gond van a szoptatással?
  Rózsa Ibolya IBCLC nemzetközileg elismert laktációs szaktanácsadó vizsgával rendelkezik. Őt kérdeztük erről az újnak mondható szakmáról és annak rejtelmeiről
  Mit jelent pontosan a szó: „laktációs szaktanácsadó”, ill. az IBCLC nemzetközi vizsga?
  - Szükség van-e a szülés előtt valamilyen előkészületre a szoptatáshoz?
  - Igaz-e, hogy örökbe fogadott csecsemőt is tud szoptatni az örökbefogadó anya?

 • Martinovichné Debulai Bianca: Kinek mit ad a szoptatás?
  A Le Leche Liga Magyarország, elnökét, Martinovichné Debulay Biancát kérdeztük a szoptatásról.
  - Ön hogyan, mikor találkozott a Ligával, s ebből hogy lett tartós kapcsolat?
  - Ha nagyon röviden kellene megfogalmaznia, akkor mit jelent a babának és mit a mamának a szoptatás?

 • Suhai-Hodász Gábor: Szülési alternatívák
  Suhai-Hodász Gábor a Tanszék tanársegéde, az Aktív Szülés Program Alapítvány kurátora. Egyik kutatási területe a szülés körüli időszak fájdalom- és testi élményei. Őt kérdeztük a szülési alternatívákról.
  - Ki a dúla és mi a szerepe?
  - Miben tud a pszichológus segíteni a kismamáknak a szülésre való felkészülésben?

 • Interjú Kiss Attila Jenővel
  Kiss Attila Jenő a Fogyatékos Gyermekekért és Szüleikért Egyesület elnöke, a www.hypotonia.org internetes honlap életre hívója és gondozója. A portál első verziójában rövid utalás volt olvasható Kiss Attila családjának személyes tragédiájáról és ennek kapcsolatáról a portál létrejöttével.

 • Interjú Dr. Müller Judittal
  Dr. Müller Judit a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Onkológiai Osztályának fiatal munkatársa, tanársegéd. Őt kérdeztük hivatásáról, a Klinika munkájáról és a gyerekekről.
  - Hogyan és mikor jutottál arra a döntésre, hogy rákos gyermekek gyógyításával foglalkozz?
  - Azt hallottam, hogy nemrég külföldön jártál. Milyen témában, mikor és hol voltál, s milyen eredménnyel végződött a kutatóút?
  - A Klinikának három alapítványa van. A „Gyermekeinkért 91”, a „Tumor-Leukémiás Gyermekekért”, ill. a „Játszóház” alapítványok. A Te munkaterületed melyikhez kötődik?

 • Interjú dr. Vida Zsuzsával
  Mi késztet egy praktizáló és mellékesen aktívan internetező háziorvos asszonyt – akinek saját, majdnem felnőtt gyermeke van -, arra, hogy gyermeket, sőt gyermekeket adoptáljon?
  - Mikor és miért döntöttél úgy, gyermeket szeretnél örökbe fogadni?
  - Melyek számodra a legfontosabb emberi értékek?
  - Ha lehetne három kívánságod, mit kívánnál?