Egészségvédelem

 

himalajaso

A sóbarlangok levegőjének egészségjobbító tulajdonságaival mindenki tisztában van, de az utóbbi években már Magyarországon is egyre elterjedtebbek a sószobák, ahol ugyanezeket az áldásos hatásokat modellezik kicsiben. Szalay Ferenc sóterápiás tanácsadóval beszélgettünk arról, miért is ajánlott ez a fajta eljárás. 2016.

Tovább

Ferenci Tamás

A konspiráció-elméletek korát éljük, ám míg azt bárki szabadon hiheti mások sérelme nélkül, hogy az amerikaiak nem jártak a Holdon, a Földet álruhás gyíkemberek uralják, az utasszállító repülőgépek pedig vegyszerekkel permeteznek bennünket odafentről, a védőoltás-ellenes megmozdulások túlmennek a puszta ostobaságon, hiszen konkrétan veszélyeztetnek másokat is azok, akik ellenállnak a kötelező oltásnak. Ferenci Tamás biostatisztikussal, az oltási témakör elismert szakértőjével beszélgettünk. 2015.

Tovább

Dr. Mészner Zsófia

Néhány éve Magyarországon is kötelező a pneumococcus elleni védőoltás. De milyen fertőzésekkel, betegségekkel szemben véd ez az oltás, és miért volt szükség arra, hogy kötelezőként kerüljön be az oltási rendbe? Dr. Mészner Zsófia védőoltási szaktanácsadóval beszélgettünk.2015.

Tovább

Háztartási balesetek

Véget értek az ünnepek, amikor mindig több háztartási baleset történik, mint az év többi szakában, de ennek azonban elsősorban annyi az oka, hogy az év utolsó napjaiban többet vagyunk otthon. Dr. Schendl Roland ortopéd-traumatológus szakorvos, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház baleseti sebészetének munkatársának elmondása szerint a szakembereknek egész évben bőségesen akad dolguk – köztük olyan esetekkel is, amelyeket egy kis odafigyeléssel el lehetne kerülni.2014.04.10.

Tovább

fagyasiserules2

A napokban bejött brutális fagyokkal kissé késve, de megérkezett Magyarországra az igazi tél. Mire kell ilyenkor odafigyelni, hogy ne essen bajunk? – erről kérdeztük Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyász szakorvost, a Rózsakert Medical Center munkatársát. 2012.02.07.

Tovább

mr_vizsgalat

„Elküldtek MR-re, CT-re”, halljuk-mondjuk nap mint nap. De vajon tisztában vagyunk-e pontosan azzal, miről is beszélünk? Okkal feltételezhető, hogy nem. A modern diagnosztikai képalkotó eljárásokról beszélgettünk Dr. Bács Évával, a Euromedic Diagnosztika Mammut II. központjának orvosigazgatójával annak érdekében, hogy ez a jövőben ne így legyen. 2012.01.16.

Tovább

gyogyvizek

Közhelyszámba megy, hogy Magyarország különösen gazdag természetes gyógyvizekben, mint ahogyan az is, hogy sokkal jobban ki lehetne használni a Kárpát-medence e téren kivételes adottságait, azt azonban nem tudjuk pontosan, honnan is erednek ezek az adottságok. Dr. Mészáros Vera háziorvossal beszélgettünk. 2011.03.07.

Tovább

asvanyviz1

Sima csapvíz vagy ásványvíz? Szénsavas vagy szénsavmentes? Ha ásványvíz, akkor milyen? És egyáltalán mi a különbség az egyes típusok között? Miben tér el az ásványvíz a gyógyvíztől? Erről beszélgettünk Dr. Mészáros Vera háziorvossal. 2011.02.28.

Tovább

  • Immunrendszer - A szervezet védőbástyája
    Miért leszünk betegek, és miért ellenállóbbak bizonyos emberek a kórokozókkal szemben, mint mások? A válaszok egy része a szervezet immunrendszerének működésében keresendő, mely az emberi test egyik csodája, páratlanul bonyolult és fejlett szisztéma. Dr. Bertalan Flóra háziorvos segítségével kíséreltük meg nagy vonalakban áttekinteni, miként is működik.

  • Az iroda mélyén ülni sem veszélytelen
    Nemcsak a nehéz fizikai munka, hanem a látszólag könnyedebb irodai környezetben végzett tevékenység és megviselheti az emberi szervezetet. Hogy miként, arról Dr. Szabó László sportorvossal beszélgettünk.

  • Immunterápia - Intsen búcsút az allergiának!
    Itt a tavasz, közeleg a nyár, így százezrek készítik kézközelbe zsebkendőiket, orrspray-jüket és egyéb eszközeiket, melyekkel védekezni szeretnének a kellemetlen allergiás rohamokkal szemben. Magyarországon ugyanakkor kevesen tudják, hogy létezik végleges módszer is a kellemetlen allergiák ellen. Ez nem más, mint az immunterápia, melyről a Budai Allegiaközpont munkatársával, Dr. Balogh Katalinnal beszélgettünk.