Egészségvédelem

 

himalajaso

A sóbarlangok levegőjének egészségjobbító tulajdonságaival mindenki tisztában van, de az utóbbi években már Magyarországon is egyre elterjedtebbek a sószobák, ahol ugyanezeket az áldásos hatásokat modellezik kicsiben. Szalay Ferenc sóterápiás tanácsadóval beszélgettünk arról, miért is ajánlott ez a fajta eljárás. 2016.

Tovább

Ferenci Tamás

A konspiráció-elméletek korát éljük, ám míg azt bárki szabadon hiheti mások sérelme nélkül, hogy az amerikaiak nem jártak a Holdon, a Földet álruhás gyíkemberek uralják, az utasszállító repülőgépek pedig vegyszerekkel permeteznek bennünket odafentről, a védőoltás-ellenes megmozdulások túlmennek a puszta ostobaságon, hiszen konkrétan veszélyeztetnek másokat is azok, akik ellenállnak a kötelező oltásnak. Ferenci Tamás biostatisztikussal, az oltási témakör elismert szakértőjével beszélgettünk. 2015.

Tovább

Dr. Mészner Zsófia

Néhány éve Magyarországon is kötelező a pneumococcus elleni védőoltás. De milyen fertőzésekkel, betegségekkel szemben véd ez az oltás, és miért volt szükség arra, hogy kötelezőként kerüljön be az oltási rendbe? Dr. Mészner Zsófia védőoltási szaktanácsadóval beszélgettünk.2015.

Tovább

Háztartási balesetek

Véget értek az ünnepek, amikor mindig több háztartási baleset történik, mint az év többi szakában, de ennek azonban elsősorban annyi az oka, hogy az év utolsó napjaiban többet vagyunk otthon. Dr. Schendl Roland ortopéd-traumatológus szakorvos, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház baleseti sebészetének munkatársának elmondása szerint a szakembereknek egész évben bőségesen akad dolguk – köztük olyan esetekkel is, amelyeket egy kis odafigyeléssel el lehetne kerülni.2014.04.10.

Tovább

fagyasiserules2

A napokban bejött brutális fagyokkal kissé késve, de megérkezett Magyarországra az igazi tél. Mire kell ilyenkor odafigyelni, hogy ne essen bajunk? – erről kérdeztük Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyász szakorvost, a Rózsakert Medical Center munkatársát. 2012.02.07.

Tovább

mr_vizsgalat

„Elküldtek MR-re, CT-re”, halljuk-mondjuk nap mint nap. De vajon tisztában vagyunk-e pontosan azzal, miről is beszélünk? Okkal feltételezhető, hogy nem. A modern diagnosztikai képalkotó eljárásokról beszélgettünk Dr. Bács Évával, a Euromedic Diagnosztika Mammut II. központjának orvosigazgatójával annak érdekében, hogy ez a jövőben ne így legyen. 2012.01.16.

Tovább

gyogyvizek

Közhelyszámba megy, hogy Magyarország különösen gazdag természetes gyógyvizekben, mint ahogyan az is, hogy sokkal jobban ki lehetne használni a Kárpát-medence e téren kivételes adottságait, azt azonban nem tudjuk pontosan, honnan is erednek ezek az adottságok. Dr. Mészáros Vera háziorvossal beszélgettünk. 2011.03.07.

Tovább

asvanyviz1

Sima csapvíz vagy ásványvíz? Szénsavas vagy szénsavmentes? Ha ásványvíz, akkor milyen? És egyáltalán mi a különbség az egyes típusok között? Miben tér el az ásványvíz a gyógyvíztől? Erről beszélgettünk Dr. Mészáros Vera háziorvossal. 2011.02.28.

Tovább

 • Óvjuk szemünket a káros környezeti hatásoktól!

  A tavasz és a nyár elmaradhatatlan kelléke a napsütés: feltölti a szervezetünket energiával, jó kedvre derít, fontos szerepet játszik a csontképződésben és hatására csodás színünk lesz. A káros napsugarak elleni védelemre azonban minden esetben gondolni kell! Ne felejtsük el, hogy nem csak a bőrünket, hanem a szemünket is védenünk kell az UV sugárzás káros hatásaitól! Az alábbiakban dr. Nagy Mária, a Budai Egészségközpont szemész, gyermekszemész szakorvosa mondja el, hogyan kell óvni szemünket a napsugarak káros hatása ellen.
 • Gyermekbalesetek otthon és a ház körül
  Baleset. Szeretjük azt gondolni, hogy ez aztán tényleg csak mással, máshol történhet meg. Hitted volna, hogy évente nagyjából egymillió ember kerül orvoshoz baleseti sérüléssel? A hazai statisztikai adatok sajnos ezt bizonyítják. Az alábbiakban dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekorvosa hívja fel a figyelmünket a leggyakoribb balesetekre amelyek otthon, vagy a szabadban érhetik gyermekeinket, valamint arra, hogyan lehet ezeket a baleseteket megelőzni.

 • Immunrendszer - A szervezet védőbástyája
  Miért leszünk betegek, és miért ellenállóbbak bizonyos emberek a kórokozókkal szemben, mint mások? A válaszok egy része a szervezet immunrendszerének működésében keresendő, mely az emberi test egyik csodája, páratlanul bonyolult és fejlett szisztéma. Dr. Bertalan Flóra háziorvos segítségével kíséreltük meg nagy vonalakban áttekinteni, miként is működik.

 • Hat plusz egy hasznos munkahelyi tipp az influenza ellen
  A betegségek elkerülésének alapvető feltétele a személyes és környezeti higiéniai követelmények betartása, és manapság rengeteg hasznos információt hallhatunk a megelőzéssel kapcsolatban is. Dr. Nagy László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programjának vezetője a már ismert módszereken kívül további praktikus tanácsokkal lát el mindenkit, hogy munkahelyünkön is lehetőség szerint betegség nélkül vészeljük át ezt az időszakot.

 • Az iroda mélyén ülni sem veszélytelen
  Nemcsak a nehéz fizikai munka, hanem a látszólag könnyedebb irodai környezetben végzett tevékenység és megviselheti az emberi szervezetet. Hogy miként, arról Dr. Szabó László sportorvossal beszélgettünk.

 • Egészség – mi számít hiteles forrásnak a lakosság szerint?
  Tíz lakosból kilenc gondolja úgy, hogy az egészségmegőrzés alapja a széles körű tájékozottság, mégis csak a magyar felnőtt lakosság 12 százaléka tájékozódik rendszeresen az egészség híreivel kapcsolatban – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg kérésére készített felméréséből.

 • Immunterápia - Intsen búcsút az allergiának!
  Itt a tavasz, közeleg a nyár, így százezrek készítik kézközelbe zsebkendőiket, orrspray-jüket és egyéb eszközeiket, melyekkel védekezni szeretnének a kellemetlen allergiás rohamokkal szemben. Magyarországon ugyanakkor kevesen tudják, hogy létezik végleges módszer is a kellemetlen allergiák ellen. Ez nem más, mint az immunterápia, melyről a Budai Allegiaközpont munkatársával, Dr. Balogh Katalinnal beszélgettünk.

 • Jelentősen nőtt a multivitamin-fogyasztás idén télen
  Két-két és félszer több vitamint fogyasztunk az őszi és téli hónapokban a fertőző betegségekről szóló hírek következtében, mint az év többi szakaszában. A gyógyszerpiaci trendeket a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából a Szinapszis Kft. elemezte.

 • Vízparti örömök és bánatok
  Mint mindennek, a strandolásnak is vannak veszélyei. Ezt a témát szeretnénk körbe járni, elsősorban az előírások, azok betartása és betartatása szempontjából, majd megkérdezve szakorvosokat különböző szakterületekről. Elsőként dr. Ócsai Lajost, az ÁNTSZ Közegészségügyi Főosztályának vezetőjét kérdeztük

 • Felelősségünk egészségünkért
  Az utóbbi időben egyre több szó esik arról, hogy milyen mértékű a felelősségünk saját egészségünkért, ez mennyire fejezhető ki pénzben, ösztönzésben, vagy valamilyen más mércével. Nem első ízben fordulunk egészségünk megőrzésével kapcsolatos témában Dr. Bakanek Györgyhöz, aki a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium tagja, a MOB Orvosi Bizottságának meghívott tagja, életmód-szaktanácsadó orvos.

 • Tájékoztató anyag a Védőoltási Hét alkalmából
  Magyarországon január 1-től változik a kötelező védőoltások rendje. Az orvosok, szülők és a média tájékoztatása céljából november 14-20 között az Országos Tisztifőorvosi Hivatal megrendezte a Védőoltási Hetet, melyen az érdeklődök részletes információkat kaphattak az új oltóanyagokról, bevezetésük indokairól.

 • Dr. Jakab Dezső: Védőoltások külföldi út előtt
  A védőoltásokról készült előző interjúnk folytatásaként a témáról kérdeztük ismét Dr. Jakab Dezső tisztifőorvost.
  - Melyek azok az országok, ahová az utazás előtt gondoskodnia kell az utasnak valamilyen védőoltás beadatásáról?
  - Hol lehet az oltásokat beadatni, illetve hogyan igazolhatja valaki, hogy megkapta a szükséges oltásokat?
  - Mennyi idővel az utazás előtt kell beadatni az oltást, oltásokat?

 • Dr. Jakab Dezső: Védjük gyermekeinket, védjük magunkat – oltással
  A védőoltások kapcsán felmerülő kérdésről – kérdezzük Dr. Jakab Dezsőt, a Fővárosi ÁNTSZ Járványügyi Főosztályának mb. főosztályvezető főorvosát.
  - Mi történik akkor, ha valaki – vagy annak szűlője – megtagadja a kötelező oltást, nem engedi beadni?
  - Van-e olyan betegség, amelyen esetleg „érdemes” inkább átesni, semmint az oltást – az esetleges láz- és mellékhatások miatt – beadatni?
  - Ön szerint milyen Magyarország helyzete a világban a védőoltásokat illetően?

 • dr. Makara Mihály: A szűrővizsgálatokról…
  - Mikor kötelező és mikor függ az egyéntől a vizsgálaton való megjelenés? Mennyire kor- és nemfüggőek a vizsgálatok?
  - Szólna néhány szót az un. kötelező szűrővizsgálatokról? Melyek ezek és hogyan tudjuk, hogy részt kell vennünk rajtuk?
  - Van-e olyan szűrővizsgálat, amelyet Ön kötelezően bevezetne bizonyos kor felett?
  Ezekrõl a kérdésekrõl kérdeztük dr. Makara Mihály orvosigazgatót..