Gyógyszer-táplálék kölcsönhatások

Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház, Makó

A hazai hivatalos gyógyszerelõiratok kölcsönhatás fejezete csak a gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatásokkal foglalkozik. A külföldi elõiratokban még kettõ kölcsönhatás szerepel a gyógyszer-táplálék és a gyógyszer-labordiagnosztikai eredmények kölcsönhatásai. A kölcsönhatások figyelmen kívül hagyása a gyógyszerterápia során azt eredményezheti, hogy a hatóanyag nem tudja kifejteni a kívánt hatást, a terápia eredményessége csökkenhet. Talán tendencia mutatkozik, hogy a gyógyszer-táplálék kölcsönhatások szerepeljenek a jövõben a hazai gyógyszerelõiratokban.

Ezen kölcsönhatás figyelembevétele azért fontos, mert a per orális gyógyszerek és a táplálék útja a gasztro-intesztinális traktusban azonos. A kölcsönhatás jelentõsége még jobban kitûnik, ha megvizsgáljuk a gyógyszer felszívódását befolyásoló tényezõket, amelyek a következõk:

A gyógyszer fizikai és kémiai tulajdonságai

 • A bélben jelenlevõ táplálék
 • A gyomor telítettsége
 • A bélrendszer motilitása
 • A gyomor-bél pH-ja
 • A metabolizáló enzimek aktivitása
 • A metabolizáló baktériumok jelenléte
 • A bélrendszer felülete
 • A proximális jejunum betegségei

A kölcsönhatás eredménye különbözõ lehet:

Csökkent gyógyszer felszívódás, amely során a gyógyszer nem éri el a terápiás koncentrációt a vérben, csökken a gyógyszer hatása.

Késleltetett gyógyszer felszívódás, amely során a gyógyszer idõben csak késõbb éri el a terápiás koncentrációt. Ez a kölcsönhatás krónikus terápiánál nem okoz problémát, akut terápia esetében nem érjük el idõben a kívánt hatást.

Növekvõ gyógyszer felszívódás, amely során a gyógyszer a terápiás koncentrációnál nagyobb koncentrációt ér el a véráramban akár toxikus tüneteket is okozhat. Ez a kölcsönhatás a gyógyszerek kis százalékában fordul elő.

A kölcsönhatás mértéke függ:

 • A gyógyszer fizikai és kémiai természetétõl
 • A gyógyszerformától
 • A táplálék típusától
 • A gyógyszer és a táplálék találkozásának idõtartamától.

A kölcsönhatások mechanizmusára több elképzelés létezik. A legelfogadottabb nézet szerint a gyomor maximális telítettsége csökkent vagy késleltetett felszívódást eredményez. A növekvõ felszívódás esetében a gyógyszer felszívódása már a gyomorban megkezdõdik.

A kölcsönhatások értékelését nagy körültekintéssel kel figyelembe venni. A szakirodalom gyenge, közepes és kifejezett kölcsönhatásokat deklarál, attól függõen, hogy a közölt klinikai adatok mennyire validak illetve általánosíthatók.

A teljesség igénye nélkül néhány fontosabb gyógyszer táplálék jelenléte esetén bekövetkezett kölcsönhatását szeretném bemutatni.

Antibiotikum csoport

Gyógyszer neve Kölcsönhatás eredménye
Amoxicillin Csökkent felszívódás
Amoxicillin+klavulánsav Nincs kölcsönhatás
Oxacillin 25-50% csökkent felszívódás
Cefalexin Késleltetett felszívódás
Cefaclor Csökkent vagy késleltetett felszívódás
Cefuroxim Növekvõ felszívódás

Antiepileptikumok

Gyógyszer neve Kölcsönhatás eredménye Fehérjegazdag táplálék Szénhidrát-gazdag táplálék
Karbamazepin Növekvõ felszívódás
Fenitoin Csökkent felszívódás Növekvõ felszívódás


Tekintettel arra, hogy az antiepileptikumok terápiás tartománya szûk a táplálék kölcsönhatás igen veszélyes is lehet. Igen jól látszik a táblázatból, hogy a táplálék összetétele ellentétes kölcsönhatást eredményezhet/fenitoin/.

Grapefruit hatása a gyógyszer felszívódásra:
Figyelemreméltó kölcsönhatás alakul ki a Kalcium antagonista vérnyomáscsökkentõ gyógyszerekkel, amelyeknek a plazmaszintje a kétszeresére emelkedik a grapefruit hatására. A terápiás következmény akár hipotónia is lehet. A magyarázat a grapefruitban jelenlevõ bioflavonoidok. A narancs és citrom italok ezeket a bioflavonoidokat nem tartalmazzák ezért ezek semmi változást nem okoznak.

Az antacidok savmegkötõ képességük csökken fehérjében gazdag táplálék jelenlétében. A táplálék a nem-szteroid gyulladáscsökkentõk felszívódásának sebességét csökkentheti de a mértékét nem. Így a gyulladáscsökkentõ hatás idõben késõbb érvényesül.

A széles körben alkalmazott teofillin a táplálék összetételétõl függõen eltérõen viselkedik. Zsírban gazdag táplálék jelenlétében a felszívódása nõ, szénhidrát gazdag táplálék estében viszont csökken.

Csökkent feszívódás tapasztalható táplálék jelenlétében a furoszemid, aszpirin, paracetamol és izoniazid esetében. Kiemelendõ az elõzõ gyógyszerek közül az izoniazid. Szigorúan betartandó az étkezés elõtti egy vagy az étkezés utáni másfél óra a bevétel szempontjából.

Késleltetett felszívódás tapasztalható a nitrofurantoin, omeprazol,izradipin és digoxin esetében.

Az említett példákból talán látszik, hogy a táplálék jelenléte nem elhanyagolható szempont a gyógyszerterápia során. Megítélésem szerint ez csak akkor fog érvényesülni a mindennapi gyakorlatban, ha az intézeti gyógyszerész közelebb kerül a beteg ágyához, és ha a gyógyító teamben dietetikus is dolgozik.


Dr. Pintye János


Kapcsolódó téma:

 

Ezen cikk bármilyen további felhasználása csak írásbeli engedéllyel történhet.