Mi is az a gyógyszer?

gyogyszer
A mai világban nagyon sokat foglalkozunk a gyógyszerekkel, nem múlik el úgy nap, hogy a médiában ne lehetne hallani, olvasni róluk.
Az új gyógyszerek felfedezésétõl a gyógyszergyárak részvényárfolyamáig mindenféle variációban elõfordulnak, s akkor még nem beszéltünk a mindenkori kormányok azon törekvésérõl, hogy kordában tartsák a gyógyszerárak emelkedését.

No, de mi is az a gyógyszer?

Kézenfekvõ a válasz: a gyógyszer olyan anyag, amellyel az élõ (emberi) szervezet mûködését akarjuk befolyásolni.
Igen ám, de az élõ szervezetbe juttatott bármilyen anyag befolyásolja a szervezet mûködését, például a tápanyagok is, sõt még a víz is. Mitõl lesz akkor gyógyszer a bejuttatott anyagból? A kérdést az dönti el, hogy milyen céllal juttattuk be a szervezetbe.
Ha az élõ szervezetbe gyógyászati céllal juttatunk be valamilyen anyagot, akkor beszélhetünk gyógyszerrõl. Gyógyászati cél lehet a betegség gyógyítása, megelõzése, sõt a diagnosztikai vizsgálat is.


A gyógyászati célú alkalmazásból következik, hogy a gyógyszerek biológiailag nagyon aktív anyagok, vagyis viszonylag kis mennyiségben is jelentõs élettani hatásuk van. Ez természetesen együtt jár azzal, hogy a gyógyszerek gyógyító hatása meghatározott mennyiséghez köthetõ, ennél nagyobb adagban a gyógyszer mérgezi a szervezetet.

A másik problémát a mellékhatások jelentik. Ha egy biológialag aktív molekula bejut a szervezetbe, akkor nemcsak ott fejti ki a hatását ahol az kívánatos lenne, hanem máshol is. A fõ hatással tehát együtt jár a mellékhatás, mellékhatás nélküli gyógyszer azt jelentené, hogy semmilyen hatása nincs az adott gyógyszernek.
A gyógyszerek hatását befolyásolhatja a beteg kora és állapota, hiszen egy kisgyermek, vagy egy idõs, legyengült beteg sokkal érzékenyebben reagál.
Befolyásolhatja a gyógyszerek hatását az esetlegesen szedett másik gyógyszer (gyógyszeres kölcsönhatás), valamint egyes esetekben az elfogyasztott élelmiszer is.

Fentiek miatt érthetõ, hogy miért kell odafigyelni a gyógyszerek alkalmazására. A gyógyszereket általában az orvos rendeli a betegnek, miután alaposan megvizsgálta a beteget, s az orvos írja elõ a pontos adagolást.


Egyes gyógyszereknél lehetõség van arra, hogy a betegek orvosi rendelvény nélkül is megvásárolják õket a patikában. Ezek olyan gyógyszerek, melyek alkalmazásához általában nincs szükség orvosi utasításra. Egy fájdalom- vagy lázcsillapító, emésztést elõsegítõ vagy hashajtó gyógyszer beszedésérõl maga a beteg is dönthet. Ebben az esetben is fontos azonban a helyes adagolás és alkalmazás, mert nincs veszélytelen gyógyszer!


A gyógyszerészeknek nem csak az a feladata, hogy az orvos által rendelt gyógyszerek alkalmazásáról adjon részletes tájékoztatást, hanem köteles felhívni a beteg figyelmét az öngyógyszerezéssel járó veszélyekre, a pontos adagolásra, az együttesen szedett gyógyszerek esetleges együttes hatására.Hogy mindez mennyire fontos, azt bizonyítja , hogy Országos Gyógyszerészeti Intézet adatai szerint, a gyógyszerek helytelen alkalmazása miatt többen halnak meg, mint közúti balesetben!


Dr. Südy György


2005.07.12.

További cikkek gyógyszerészi gondozás témában