Kérjünk olcsóbb gyógyszert?

Megbetegszünk, felkeressük orvosunkat, aki megvizsgál és ha kell gyógyszert ír fel nekünk.
Gyógyítóink többsége ma már konzultál a betegével a gyógyszerek áráról is, hiszen sok embernek gondot okoz a drága gyógyszerek kiváltása. Szerencsés esetben a bajunkra kaphatunk többféle orvosságot, olcsóbbat is, drágábbat is. Kaphatunk ún. originális gyógyszert vagy generikus készítményt is, melyek árban lényegesen különbözhetnek, de a gyógyszerek támogatásának mértéke is eltérõ lehet.
olcsobb_gyogysz

De melyik mi is valójában, mennyibe kerül, és hogyan befolyásolja a gyógyszerek árát a fixesítés, mint támogatási forma?
Szeretnénk most közérthetõen, egyszerûen elmagyarázni néhány alapfogalmat, ezzel is segítve a kevésbé tájékozott betegek tisztánlátását e témában.

Az originális (eredeti) gyógyszerek azok, melyek szabadalmi védettséget élveznek. Ez röviden azt jelenti, hogy a sok-sok millió dollárért és sok-sok év (évtized) alatt kifejlesztett, kikísérletezett, engedélyeztetett készítmény egy bizonyos idõtartamig (pl: 20 évig) nem másolható le. Teljesen természetes, hogy a költségeknek meg kell térülniük, a további kutatásokhoz nyereséget kell produkálni, ezért ezek a termékek általában drágábbak.

Generikus készítményeknek nevezzük kissé leegyszerûsítve azokat, amelyeknek szabadalmi védettsége lejárt, ezért azokat más gyógyszergyár is elõállíthatja, forgalmazhatja. E termékcsoportot magyarosítva nevezhetjük „hasonmás gyógyszereknek” is.
A generikus (hasonmás) készítmény tehát átveszi az originális (eredeti) készítmény jellemzõit, szabadon gyártható, egyszerûbb az engedélyeztetése és lényegesen olcsóbb. A generikus termékek egyenértékûségét (tehát azt, hogy egy hasonmás termék helyettesíthet-e egy eredeti gyógyszert) szakemberek állapítják meg különféle szigorú, szakmai szempontok szerint. Ennek ismeretében tehát fontos kiemelni: attól, hogy egy generikus gyógyszer jelentõsen olcsóbb, nem rosszabb. Itt nem igaz az, mint például az iparcikk kereskedelemben: ami nagyon olcsó az legalábbis gyanús…

A receptre felírt gyógyszerekért a legtöbb esetben kevesebbet fizetünk, mint amennyibe az valóságosan kerül, hiszen az állam változó mértékben támogatást biztosít a gyógyszerek árához.

Az egyik támogatási forma az ún. fixesítés, de mi is ez és hogyan befolyásolja a gyógyszerek árát?
Vannak olyan különbözõ márkanéven futó gyógyszerek, melyek hatóanyaga ugyan azonos, de árai mégis különbözõek lehetnek. Ezek közül az Országos Gyógyszerészeti Intézet jó néhány készítményt egyenértékûnek minõsített s így egymással helyettesíthetõk.
Az egyenértékûnek minõsített gyógyszerek közül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a legolcsóbbhoz igazít egy fix forint összegû támogatási mértékét és a drágább készítmény is csak ugyanazt a fix összegû támogatást kapja. Ebbõl az következik, hogy az egyenértékûnek minõsített készítmények esetében, a beteg által kifizetésre kerülõ térítési díj összegében jelentõs különbség lehet.

Mindez tehát elvileg azt is jelenthetné, hogy rendszeresen szedett gyógyszerünket készítményünket, szigorú orvosi ellenõrzés mellett vagy orvosi javaslatra „lecserélhetjük” egy olcsóbbra. Orvosaink nyilván sok esetben ezt el is mondják nekünk betegeknek, ha mégsem, akkor mi is rákérdezhetünk.
Természetesen a gyógyszertárban is kaphatunk felvilágosítást arról, hogy van-e az orvos által rendelt gyógyszernek egyenértékû, helyettesítõ készítménye. A gyógyszerész akkor adhatja ki a helyettesítõ gyógyszert, ha az orvos ezt a vényen nem tiltotta meg.

Gyógyítóink tudják, hogy az adott betegség esetén van-e egyáltalán lehetõség olcsóbb gyógyszeres terápia alkalmazására, illetve, hogy mikor, milyen kockázatot jelent a gyógyszerváltás.

Természetesen elõfordulhat az is, hogy a betegek szervezete eltérõen reagál egy-egy készítményre, akár a hatékonyság, akár mellékhatások tekintetében, de ez minden gyógyszerre igaz, legyen az drága vagy olcsó.


El kell mondani azt is, hogy a fixesítés ugyanakkor kedvezõtlenül is érintheti pénztárcánkat akkor, ha valamilyen okból nem térünk vagy nem térhetünk át egy olcsóbb gyógyszeres terápiára. Lehet, hogy az eddig megszokott és bevált készítményünkért többet kell majd fizetni ezután, mert mondjuk arra a gyógyszerre kevesebb támogatást kapunk ezentúl.

Az állam több milliárdos megtakarítást remél a generikus termékek elterjedésétõl, de a „hasonmás” gyógyszerek alkalmazása nekünk, betegeknek is komoly spórolást eredményezhet. Feltéve, ha az elõzõekben leírtak ismeretében nem idegenkedünk az olcsóbb gyógyszertõl és bízunk orvosunkban, gyógyszerészünkben.

Naponta látjuk, halljuk a tévében: …kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét! Merjünk kérdezni!


Dr. Südy György - Pegán Zsolt

2005.07.22.

További cikkek gyógyszerészi gondozás témában