Patikanap Sopronban

2006. június 7-én a Magyar Gyógyszerész Kamara kezdeményezésére Sopronban is III. alkalommal került megrendezésre a Patikanap.


A korábbi évekhez hasonlóan szinte minden gyógyszertár csatlakozott a rendezvényhez. Ezévben első alkalommal városi megnyitót is szerveztek a soproni gyógyszerészek, ahol rész vett Kalmár István Sopron megyei jogú város alpolgármestere, Dr. Sárdy Péter az Orvosi Kamara soproni elnöke és dr. Tschürtz Nándor a SopronÉRT prevenciós program koordinátora.

Az ünnepség a soproni Patikamúzeumban került megrendezésre, aminek szimbolikus jelentése volt. A régmúlt gyógyszerészete találkozott a mai — méltán mondható — európai szintű gyógyszerészettel, amely az előző korok megszerzett és mindig gyarapított tudományára épít. Csak a napjainkig feltárt és ismert gyógyszerésztudományi alapokon tudott megújulni a mai kor szellemiségének megfelelően a magyar gyógyszerészet és ezen belül Sopron gyógyszerészete is.

A Patikanapon élővé vált Sopron egyik jellegzetessége a Patikamúzeum és nemcsak a megnyitó idejére. Aznap a múzeumba látogatók a gyógyszerészi gondozás keretében segítséget kaphattak vércukorszintjük ellenőrzéséhez. Ezen a napon kinyíltak a gyógyszertárak képzeletbeli és valós kapui, és a látogatók ismerkedhettek azzal az érdekes és felelősségteljes munkával, ami a patikai tára mögött folyik.
Ezen a napon a patikák olyan szolgáltatásokkal várták az embereket, melyekre egészségük megőrzése érdekében nagy szükség van. Ezzel a hazai egészségügy gazdagodik, hiszen a patikák országos hálózata szűrővizsgálatot végez és részt vállal a betegségmegelőzés állami feladatában.

A gyógyszertárak a gyógyszerkészítés és kiadás felelősségteljes tevékenysége mellett ma már komplex szolgáltatásokat nyújtanak, egészségnevelő centrumokká válnak, hangsúlyozva a prevenció jelentőségét.

Az egészség megőrzése legalább olyan fontos gyógyszerészi feladat, mint a betegség gyógyítása.

A soproni gyógyszerészek támogatják a SopronÉRT programot, mely szintén az egészségmegőrzést tűzte zászlójára. Minden Patikanapnak van egy kiemelt témája. Ebben az évben is tanácsadások, speciális szolgáltatások mellett a családoknak, a családban élő időseknek és gyerekeknek kívánunk segítséget nyújtani folyamatosan a házipatika és útipatika összeállításával. Mindkettőre nagy szükség lehet, ha késik az orvos, vagy messze van az ügyelet, ha gyorsan kell a segítség.
A központi elképzelések mellett minden gyógyszertár a saját lehetőségei és elképzelései szerint tette színessé a Patikanapot. Sopronban is lehetőség volt vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérésre, az 50 év feletti férfiak számára prosztataszűrésre egy csepp vérből, vizeletvizsgálatra, testtömeg-index meghatározására, hajvizsgálatra és különböző tanácsadások igénybevételére.

A soproni Patikanap kulturális záróprogramja egy jótékonysági koncert volt, melyet a Varga Gábor Jazztrió adott az Arany Kígyó Gyógyszertár kertjében.

Dr. Kárpátiné Gangl Teréz