Ápolás, gondozás

 • Emberi sorsok - A végletek asszonya
  Élnek köztünk olyan hétköznapi hősök, akiket bárhová is vet az élet, személyiségük, hozzáállásuk emberhez méltóvá teszi a legreménytelenebb környezetet is. Legyen az idősek otthona vagy akár halottasház.

 • Erre született
  Anikóval Nagykanizsán találkozom, egy temetésen: kiáll a gyászoló tömeg elé, és búcsúztatót mond. Elég a hozzátartozók arcát nézni, ahogy beszél, személyes és őszinte hangon: minden szava talál. Az idős férfi, akitől elköszön, a betege volt, de nyilvánvalóan sokkal több annál: valaki, akit nagyon megszeretett az együtt töltött mindössze három hónapban – akit most valóban megsirat. Anikó tökéletesen felülírja azt a sztereotípiát, amely sokakban a házigondozókról él.

 • Kóma, amikor nincs kapcsolat a külvilággal
  Habár természetesen világszerte jelentős, szerteágazó kutatásokat végeznek a témában, az orvosi gyakorlatban hasznosítható tudásunk sajnos nem sokat változott az évek folyamán a kómáról. De mit is értünk valójában kóma alatt, és mi okozza ezt az állapotot? Vajon tényleg létezik-e, hogy valaki egyik pillanatról a másikra visszatér belőle? Milyen ápolást igényel a kómás beteg? Összeállításunkban az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Koponya-Agysérültek Rehabilitációs Osztálya munkatársai válaszolták meg a legfontosabb kérdéseket.

 • A magyarországi hospice helyzete
  - Melyek a hospice rendszer felvételi kritériumai?
  - Biztosítható-e ma Magyarországon az az elv, amely szerint az embernek joga van méltósággal megválni életétõl?
  A magyarországi helyzetrõl, illetve errõl a kérdéskörrõl ismét Ferencz Ritát kérdeztük, aki korábban az otthonápolás témakörében beszélgetõpartnerünk volt.

 • Otthonápolás
  - Mit jelent a beteg emberek otthonápolása?
  - Ha valaki otthonápolási szolgáltatást kíván igénybe venni, hová fordulhat?
  Családtagjaink betegsége többnyire váratlan eseményként következik be, kórház, orvos, nõvérek, konzultáció, dignózis, gyógyítás-, gyógyulás, vagy a szomorú közlés: szerettünk tartós ápolásra szorul! Mi a teendõ? Ferencz Ritához, az L&F 2000 Humánegészségügyi és Szolgáltató Bt. szakmai vezetõjéhez fordultunk kérdéseinkkel.