Balneoterápia és gyógyszerfelhasználás

Dr. Gyarmati Józsefné Dr. Tóth Lívia
Intézetvezetõ fõgyógyszerészSzent András Állami Reumatológiai és Rehabilitációs Kórház, Hévízfürdõ

Intézetünkben, a hévízi Szent András Reumatológiai és Rehabilitációs Kórházban reumás mozgásszervi betegek és baleseti utókezelésre szorulók gyógyítása folyik. A betegek komplex kezelésben részesülnek. Ennek részei: a komplex balneoterápia és a gyógyszeres kezelés.
A komplex balneoterápia a gyógyfürdõkúrát, a különbözõ gyógyvizes kezeléseket, a masszázst, gyógytornát, fizikoterápiát, klímaterápiát és a dietoterápiát foglalja magában. Intézetünk elhelyezkedése kiváló lehetõséget nyújt ezen terápiás megoldások megvalósításához, hiszen csodálatos, a világon egyedülálló természeti kincsünk, a Hévízi gyógytó partján épült. Rohanó világunkban itt megvalósulhat ember és természet közvetlen kapcsolata, azé a természeté, mely csodálatos gyógyhatásával gyógyuláshoz segíti az arra rászorulókat.

Intézetünk gyógyszerfelhasználását összehasonlítva más, hasonló feladatot ellátó intézet ill. kórházi osztály antireumatikum felhasználásával, kiderült, hogy nálunk jóval kevesebb reuma elleni gyógyszer fogy, mint a vizsgálatba bevont intézetekben. Gyógyszerfelhasználásunk keresztmetszetét vizsgálva megállapítható, hogy az összes gyógyszerfelhasználásnak kisebb része az antireumatikum, nagyobb részét a gyógyszerek teszik ki. Olyanok, amelyeket a betegek valamilyen más betegségük miatt tartósan kell, hogy szedjenek, és azt a komplex balneoterápia idején sem hagyhatják abba (pl.: antihypertensivumok (magas vérnyomás elleni készítmények), antidiabeticumok (cukorbetegség gyógyítására alkalmazható készítmény)-stb.)

A reumatológiai betegségek társadalmi-gazdasági jelentõsége rendkívül nagy. Erre utal a táppénzes- és a rokkantsági rangsorban elfoglalt harmadik ill. negyedik helyük. Kezelésük tehát fontos feladat.

Intézetünk gyógyszer-felhasználási adatai a balneoterápia hatásosságát bizonyítják, ráirányítva a figyelmet a természetes gyógymódok jelentõségére, mely nemcsak a cost/benefit (költség/hatékonyság) kedvezõ voltában, hanem a gyógyszermellékhatások és kölcsönhatások kiküszöbölésében is óriási jelentõségû.

Az egyre emelkedõ gyógyszerárakra és a gyógyszeres terápia veszélyeire gondolva, örömmel fogadhatjuk azt a tényt, hogy a balneoterápiával olyan lehetõség áll rendelkezésünkre a mozgásszervi reumatikus megbetegedések gyógyításában, amely hatásos, kockázatmentes, költségkímélõ és még kellemes is a krónikus fájdalmaktól elgyötört beteg számára.
Visszaadja a betegek életkedvét, feloldja feszültségüket, javítja hangulatukat, segítve ezzel rehabilitációjukat és a társadalomba való beilleszkedésüket.

Arany Jánossal, a nagy költõvel - a gyógyvizek tisztelõjével és dicsérõjével - vallhatjuk: "Ha a gyógyvizek nem lennének, már régen elvesztük volna."

Kapcsolódó témák:

Ezen cikk bármilyen további felhasználása csak írásbeli engedéllyel történhet.