Interjú Offenbeckné dr. Sólyi Ilonával


Offenbeckné dr. Sólyi Ilona kedvenc webhelyei

A gyógyszerészszakma szerint Offenbeckné dr. Sólyi Ilonának nagy szerepe volt a patikai számítógépek elterjedésében. Ma már mégsem ennek alapján, hanem internetes munkái kapcsán cseng ismerõsen a neve. Sokan csak az OSYNA nickname alapján ismerik. Hogy a teljes nevébõl kreált netes becenevet mióta használja? - ezzel kezdtük beszélgetésünket.


A kezdet kezdete óta, amióta levelezek. Ez pedig úgy 1994-95-re tehetõ. Körülbelül akkor kezdett elindulni itthon az internet. Volt néhány hátránya... A leveleinket sokan elolvashatták, sõt még ma is láthatják. Rendszergazdák, menedzserasszisztensek - akik gyorsabban sajátították el a technikát, mint fõnökeik -, egyszóval nemcsak azok, akiknek címeztük... Ezért volt hasznos ez a "beszélõ" becenév. Az akkori cégem piacvezetõ volt a patikai rendszerek tekintetében. 1996 végén már minden gyógyszertárban volt számítógép, a rendszereladások szükségszerûen csökkentek. A cég a gyógyszerészek internetes tartalomszolgáltatásában is a vezetõ pozíciót kívánta megszerezni. Látható volt, hogy hihetetlenül dinamikus ágazatról van szó.

1996-ban hogyan böngészett, keresett a neten?

Fantasztikus felfedezés volt számomra az internet. Persze az elsõ szó, amelyet a keresõbe, az AltaVistába (www.altavista.com) beütöttem, a gyógyszerészethez kapcsolódott: gyógyszer, medicine, Medikament... Olyan tárházát kaptam az információknak, amelyrõl nem is álmodtam. Az amerikai www.pharmweb.com volt az elsõ, a www.aponet.at után jött a www.apotheke.de, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Az első portálszerű site a www.datanet.hu volt, akkoriban a Matáv még ki sem jött az AltaVizslával. Ami akkori szörfözési szokásaimat illeti - még felidézni is vicces -, mindent, ami szakmailag figyelemreméltó volt, kinyomtattam. Egy-egy szakmai portál struktúráját többszintû számozással jelöltem. A fõnökömet - aki akkor még nem internetezett - meg akartam gyõzni róla, hogy milyen fantasztikus eszköz van a kezünkben, amelyet felhasználva mit kellene nekünk a gyógyszerészek részére nyújtani. Szerencsére remek fejlesztõcsapattal dolgoztunk, és az eredmény a máig mûködõ www.pharmanet.huportál lett. Sajnos a közelmúltban a globalizáció áldozatául esett, akárcsak a www.e-pharma.hu portál 2001-ben, amelynek fejlesztésén egy éven át jómagamat is beleértve hatan - szerkesztõk, gyógyszerészek, fejlesztõk - dolgoztunk. Szép munka volt, nagyon szívesen csináltuk. Szomorú tény, hogy egy ilyen kis nézettségû - szûk szakmai rétegnek szóló - portál szükségszerûen gazdaságtalan.

Milyenek a jelenlegi szörfözési szokásai?

1996 óta foglalkozom gyógyszerszakmai e-kommunikációs tréningek szervezésével és lebonyolításával. 1999 óta pedig - a 2001. évet leszámítva - a helpNeT Egészségügyi Internet Tanácsadó & Tréning Iroda keretében internetes tanácsadás és oktatás a fõ profilom, ezért mindennapi munkaeszközöm és munkám tárgya egyaránt a világháló. Ez a tény határozza meg internetezési szokásaimat. Bár ADSL-kapcsolatom van, a nyitó lapom üres. Nem hagyom magam rögtön az elsõ percben "megvezetni". Ezzel szemben nagyon tudatosan választom meg a hivatkozási soron lévõ oldalakat. Az angol- és a németszótár (dict.sztaki.hu/index.jhtml) mellett keresõként a Vizsla katalógusával (vizsla.origo.hu/katalogus) dolgozom. Természetesen a gyógyszerszakmai oldalak, a Gyógyszerész Kamara (www.mgyk.hu), a Magyar Gyógyszerészeti Társaság (www.mgyt.hu) és a Magángyógyszerészek Szövetsége (www.magangyogyszereszek.hu) honlapjai mellett a www.gyogyszer.wm.hu oldal is a hivatkozási soron található. Ez utóbbi szakmai weblapok gyûjtõhelye, tréningeken kiválóan alkalmazható. Páciensek, betegek és egészségesek számára egyaránt sok hasznos információ van a pár hónapja elindult www.mypin.hu oldalon. Nagyon jónak tartom még awww.weborvos.hu-t. A gyógyszerészek is megirigyelhetnék.
Hírforrások tekintetében melyek a kedvencei?

Az idei év februárjáig a Hirek.hu (www.hirek.hu) volt a hírforrásom, sajnálom, hogy lekerült a palettáról. Mostanában a www.hirkereso.hu-t nézem meg, ha képbe akarok kerülni a napi eseményeket illetõen.

Van kedvenc keresõje?

A Copernic 2001 keresõprogramot említeném. Már az ingyenesen letölthetõ Basic 2001-es verziója is nagy segítség a mindennapi munkában (www.copernic.com/products/copernic/index.html).

A már említetteken kívül vannak további kedvenc webhelyei a munkájához kötõdõen?

A munkám nemcsak a gyógyszerészekhez köt, hanem a férjem révén az antikvitáshoz is. A híres kül- és belföldi múzeumok, árverezõházak mellett - amelyek felsorolására nem lenne elég a hely - kedvenc oldalam az Art & Antik magyar régiségportál:www.artandantique.hu/H_index.html. Remélem, a közeljövõben már hasonló színvonallal - bár kicsit más tartalommal - léphet a közönség elé a Vízivárosi Patina Antikvitás oldala: www.vizivarosi-patina.hu. Ezt most teszteljük a férjemmel. A honlapot a Webdesign Kft. munkatársaival terveztük (www.webdesign.hu), a fejlesztés az õ munkájuk. Tehetséges és az ügyfél igényeit mindenben teljesítõ programozókkal dolgozunk együtt, sok jó ötletet kaptunk tõlük.

Említette, hogy régóta használja az e-mailt...

Így van, kiterjedt a levelezésem. Sajnos sokszor kapok spameket, amelyeket olvasatlanul a levélszemét-küldõk listájához adok, és törlök. Ezek közül különösen a "szegény kislány/kisfiú, csak az a kívánsága..." típusú lánclevelekre haragszom a legjobban. Akitõl ilyet kapok, annak Gervai Péter 1998-ban keltezett írását szoktam elküldeni. A címe "Lánclevelek küldõinek tanfolyama". Mindenkinek ajánlom: yikes.tolna.net/hoax. Tanácsadási tevékenységünk megkívánja, hogy naponta képben legyünk. Ezt a szakmai hírleveleknek köszönhetjük. Nekem a Prím Online (www.prim.hu), az NRC (www.nrc.hu), az Infinit (www.ittk.hu/infinit), a Jövõnézõ (www.stop.hu/jovonezo), a HáziPatika (www.hazipatika.com) és a MedCourier (www.med-courier.com) hírlevelei járnak.

Végezetül hadd kérdezzek rá a magánéletéhez kötõdõ kedvenc webhelyeire...

Heti bevásárlóhelyem a G'Roby (www.groby.hu). Jó a szolgáltatás. Hasonlók a tapasztalataim a www.libri.hu oldallal is. Karácsony elõtt különösen hasznos, amikor az embernek nincs már ideje... Utazásaink elõkészítése elképzelhetetlen az internet nélkül. Legutóbb júniusi nagy családi hétvégénkhez az õrségben találtam szállást a www.travelport.hu oldalon. Kedvelem a www.fotomuzeum.hu-t, ahol, remélem, rövidesen édesapám - dr. Sólyi József nemzetközi fotómûvész, szabadalmi jogász - képei is láthatóak lesznek. Az õ nevéhez fûzõdik a magyar jogalkotásban a fotónak mint szerzõi alkotásnak a jogvédelme. A nyaralóba általában elég késõn jutunk el ahhoz, hogy virágoskertet varázsoljunk belõle, viszont két hónapig itt vagyunk. A www.kertpont.huoldalon jó tanácsokat kapok, hogy mit ültessünk, hogyan csináljuk, hogy szép legyen a kertünk... Ezen a weblapon vannak a legszebb háttérképek is, havonta újak. Legfrissebb felfedezésem a www.theater.hu. Nyári színházi programunkat - Keszthelyen, a Festetics-kastélyban láttuk Shakespeare-tõl a Sok hûhó semmiért címû darabot - itt találtam. A kapolcsi Mûvészetek Völgye programjait már nem elõször keressük a www.kapolcs.hu oldalon. És még nem beszéltem a konyhás listáról: www.konyha.lx.hu. Nagyon szeretek fõzni, remek recepteket kaphat itt az ember. És meg kell említenem még a MINõket, a Magyar Internetezõ Nõk Egyesületét (www.minok.hu), ami ma még hobbinak mondható, de késõbb talán kicsit komolyabb lesz... Családtagjaim, barátaim, ismerõseim, kollégáim nem tudnak olyan életterületet mondani, amellyel kapcsolatosan ne használnám az internetet. A felsorolás így hát nem lehet teljes, befejezni nem tudom, csak abbahagyni.


Csapó Ida


Megjelent a Business Online magazinban www.prim.hu/business


Ezen cikk bármilyen további felhasználása csak írásbeli engedéllyel történhet.