Mérgező vagy gyógynövény-e a Mahonia aquifolium Pursh?

A növény gyakori díszcserje parkokban, kertekben. Örökzöld, két méter magasra is megnövõ növény, páratlanul szárnyasan összetett, bõrnemû levelekkel. A növény áprilistól májusig virágzik. Virágai tömött, aranysárga fürtöket alkotnak. Termése sötétkék, gömbölyû bogyó, sötétpiros, savanyú ízû hússal, két-öt fényes, vörösbarna maggal.

Gyógyászati alkalmazása az észak-amerikai indiánokhoz vezethetõ vissza, akik a növény gyümölcsébõl készített lekvárt skorbut ellen fogyasztották. A gyökérbõl készült fõzetet gyomor-, bél- és májbántalmak kezelésére, szüléskor vérzéscsillapításra használtak (Stammel, 1986.)

A Mahonia aquifolium Pursh (Nutt) az indiai tradicionális gyógyászatban is szerepet játszik. Vértisztítóként, sárgaságban, hasmenés ellen alkalmazták.

Homeopátiás alkalmazása több indikációs területet foglal magába (Markus, Lampert 1998.):

  1. lokális vagy generális viszketés, hólyagok, kiütések, pusztulák ellen a bõrgyógyászatban
  2. görcsös, vaszkuláris fejfájáskor
  3. emésztõszervi panaszok, étvágytalanság esetén
  4. húgyúti szervek megbetegedésekor
  5. mozgásszervi panaszoknál, kéz és ujj reumatikus fájdalmaiban.

A Német Szövetségi Egészségügyi Hivatal engedélyezte, hogy egy homeopata készítményt alkalmazzanak száraz bõrkiütések, valamit egyes máj,- illetve epebántalmak kezelésére.

A növény jelenlegi profilja antiproliferatív, antiflogiszttikus, antimikrobás és antiseborrheás. Feltételezik, hogy az antiflogisztikus hatásban különleges jelentõségük van a biszbenzilizochinolin-alkaloidoknak, míg az antimikrobás hatásért fõleg a berberin és származékai a felelõsek.

Mahonia õstinktúrából (HAB 1) elõállított kenõcs psziorazisban alkalmazott terápiás értékére vonatkozóan az eredmények még nem lezártak. Új eredményeket szolgáltatott az a kontrollált kísérlet, amelyben a készítmény hatásosságát ditranollal (már egy forgalomban lévõ szerrel) hasonlították össze. 80 paciens eredményei azt mutatták, hogy a pszoriazisos betegek 3/4 részénél a preparátum hatásos volt.

További dermatológiai területeken is megvannak az elsõ utalások. Acne vulgaris indikációban már 1 %-kos gátló koncentrációban is hatásos volt az õstinktúra (HAB 1) a Propionibacterium acne ellen.

Ugyancsak kísérletek folynak neurodermitis constitutionalis indikációban. Klinikai megfigyelésekben kimutatták, hogy bizonyos ekcémafajtákra kedvezõ befolyással van a készítmény.

Ezen cikk bármilyen további felhasználása csak írásbeli engedéllyel történhet.

 

További cikkek a témában