Bőrkárosodást okozó mérgező növények

Egyes növények ill. növényfajok elsõsorban külsõleg idéznek elõ különbözõ bõrsérüléseket, melyek különbözõ módon jöhetnek létre.

  • 1. Mechanikus ingerhatás: Ide azokat a növényeket sorolják, melyek különbözõ emergenciákat, így tüskéket, töviseket, merevfalú serteszõröket tartalmaznak. Az általuk létrehozott mechanikus irritáció többnyire felületi sérüléseket okoz, de ha mélyebb rétegekbe is behatol, gyulladást válthat ki. (pl.: a rózsafélék családjának egyes képviselõi, maguk az egyes rózsafajok, szeder ill. málnafélék, továbbá az újabban felkapott dísznövényként termesztett tűztövis). Ezenkívül ide sorolnak egyes kaktuszféleségeket merev serteszõreikkel és egyes tüskés pálmaféléket is.
  • 2. Ha a mechanikus ingerhatáshoz kémiai is járul, a toxikus hatás felerõsödhet. A foltos buzogányvirág (Dieffenbachia picta) Ca(C00)2 tûinek mechanikus irritációjához hozzájárul az oxálsav kémiai ingerhatása. A csalánfélék érintése égetõ, viszketõ érzést vált ki a bõr felületén, ugyanis a növényeken lévõ szõrképletek feje könnyen letörik és hisztamint, szerotonint injektál a bõr mélyebb rétegeibe.
  • 3. Kémiai ingerhatás. Némelyik növényfaj tejcsövekben tejnedvet tartalmaz, (kutyfűfélék), melyekben gyulladás ill. rákkeltõ diterpénészterek fordulnak elõ. Ezek a vegyületek a bõrre kerülve hólyagosodást, fekélyeket okoznak. A szervezetbe kerülve a száj és nyelõcsõ nyálkahártyáján égetõ érzéssel járó gyulladást okoznak, melyet hányás, erõs hasmenés követ. Szembe jutva a tejnedv súlyos kötõhártyagyulladást okoz. Hasonló tüneteket okoz a boglárkafélék minden részében elõforduló protoanemonin, ill. anemonin, továbbá a nehézszagú boroka illóolaja.
  • 4. Fotoszenzibiáló anyagok. Ezek a vegyületek a napfény UV-sugárzásának hatására érzékennyé téve a bõrt, dermatitiszt okoznak. Közülük leggyakrabban a zellerfélékben elõforduló furanokumarinokat említik, pl. a medvetalpfűben, ill. a rutafélék közül a kerti rutában. Az orbáncfű nedve által kiváltott fotoderatitiszeket a maftodiantronok okozzák.
  • 5. Allergizáló anyagok. Számuk jelentõs, az ide sorolható anyagok a test egyes fehérjevegyületeivel reagálva váltják ki az allergiás tüneteket. A mérgesszömörce tejnedvében található alkilfenolok súlyos bõrgyulladást, szembe jutva kötõ- ill. szaruhártya gyulladást váltanak ki, a kankalin félék mirigyszõreinek kinoninjai, valamint a tulipánfajok hagymájának nedvében elõforduló tulipanilok a bõrön hólyagokat húznak, viszketést, bõrvörösödést okoznak. Ugyancsak allergizáló hatásúak egyes Aster-félék szeszkviterpénlaktonjai.

Dr. Marczal Gabriella
egyetemi adjunktus

Kapcsolódó téma:

Ezen cikk bármilyen további felhasználása csak írásbeli engedéllyel történhet.