Mérgezõ dísznövények

mikulasvirag

A szemet gyönyörködtetõ szobai és kerti dísznövények veszélyt jelentenek a kisgyermekekre.

Õk már totyognak és érdeklõdésüket kielégítendõ nem csak megfognak mindent, hanem a szájukba is vesznek.

A szemnek és léleknek tetszõ növényeket érdemes megismernünk más oldalról is, hiszen elõfordulhat, hogy gyermekeink életét mentjük meg a tudásunkkal.

Melyek ezek a növények?

Flamingóvirág, primula, ciklámen, nárcisz, buzogányvirágok, leander, fikuszok, filodentron, kroton, mikulásvirág, gyöngyvirág, borostyán, földibodza, hóbogyó, difendachia, fagyal, tiszafa, ricinus.
A legveszélyesebbekrõl most részletesen is írok.
 • Flamingóvirág: nagy, látványos virágát viaszréteg vonja be, mely nyálkahártya izgató hatású szaponint tartalmaz.
 • Primula: a felszínét borító finom szõrök tövénél található mirigyek olyan nedvet tartalmaznak, mely bõrvörösséget, súlyosabb esetben hólyagot okoz.
 • Ciklámen: fõleg a föld alatti része, a gumója tartalmazza a méreganyagokat. Már viszonylag kis mennyiségben is komoly emésztõrendszeri (hasmenés, hányás) panaszokat okoz. A Magyarországon vadon növõ ciklámenfajták védett növények. Ne vigyük haza!
 • Buzogányvirágok: mindegyik változata mérgezõ! Amennyiben a száj nyálkahártyájára kerül, duzzanatot, lenyelés esetén gége, nyelõcsõ duzzanatot, égõ maró tüneteket okoz. Azonnali orvosi beavatkozással lehet csak a mérgezést megszüntetni.
 • Oleander: a szép díszcserje szívritmuszavarokat okozó hatóanyagot tartalmaz. Azonnali orvosi beavatkozást igényel, bármely részét rágta meg gyermekünk.
 • Tiszafa: emberre, állatra egyformán ártalmas anyagokat tartalmaz. Idegrendszeri, emésztõrendszeri és szívpanaszokat okoz. Intenzív orvosi ellátásra van szükség a mérgezés esetén.
 • Fikusz: tejnedve gyantát és kaucsukot tartalmaz, gyomor- és bélrendszeri tüneteket okoz. Amíg orvoshoz visszük a kicsit, elsõsegélyként széntablettát adjunk sok vízzel.
 • Filodendron: ennek a növénynek a gyökere tartalmazza a méreganyagot, éppen ezért ritkán okoz gondot. Bõrirritáló és hasmenést okozó hatású.
 • Kroton: látványos levelei csábítják a kisgyermekeket, de vigyázzunk, mert a levelek tartalmazzák a mérgezõ anyagot. Bõrvörösséget, viszketést okoz, elfogyasztva pedig hasmenést, hányást.
 • Mikulásvirág: tejnedve tartalmazza a mérget. Bõrirritáló és a gyomor-béltraktusba kerülve hányást okoz.

Végül két olyan növényre hívom fel a figyelmet, amely (remélhetõleg) közismerten veszélyes, mérgezõ anyagokat tartalmaz, de úgy vélem, hogy soha nem felesleges a figyelmeztetés.

 • Gyöngyvirág: a szép, kedves növény minden része mérgezõ, de a termésekben található a legnagyobb mennyiségben méreganyag. Szívritmus és idegrendszeri panaszokat okoz. Azonnali orvosi beavatkozást igényel. Csak úgy, mint a ricinus okozta mérgezés esetén.

 • Ricinus: a növénybõl nyert tisztított olaj közismert hashajtóhatású. A magja szép fényes, cirmos mintázatú, a gyerekek elõszeretettel gyûjtik össze. Vigyázzunk, mert nagyon gyakran fordul elõ a ricinusmag okozta mérgezés. Amilyen szép, olyan veszélyes, erõsen mérgezõ anyagot tartalmaz!

Gergely Katinka

Kapcsolódó oldalak: