Gyógy- és mérgező növények

gyogynoveny

tea

Manapság már a boltokban és a patikákban is számtalan gyógytea közül választhatunk, és jól is tesszük, ha élünk e készítmények áldásos hatásaival. Összeállításunkban Gillich István természetgyógyász, gyógynövény-szakértő segítségével vettük sorra a leggyakrabban fogyasztott gyógyteákat. 2012.05.21.
Tovább

Egyre nő azoknak a felnőtt lakosoknak az aránya, akik a természet-eredetű szereket fontosnak/nélkülözhetetlennek tartják. Meglepő módon Németországban ma már a megkérdezett felnőttek 81%-a választaná a természetes eredetű szert akkor, ha szabadon dönthetne arról, hogy mivel kezeljék.
Tovább

Ma az úgy nevezett civilizációs ártalmakban szenvedő, főleg 50 év feletti lakosság 20-40%-a fordul az orvos helyett, vagy rajta kívül alternatív terapeutákhoz, természetgyógyászokhoz, keres fel ilyen rendelőket, és fogyaszt az orvos által javasolt, vagy felírt szer(ek) mellett, vagy helyett egyéb szereket is.
Tovább

gyomber

A kínai tengerészek régóta gyömbért rágnak tengeribetegség ellen. Hasonló céllal használták a Karib szigetek halászai is. A kínai gyógyászat az évek során számos tapasztalati megfigyelést írt le a gyömbér gyógyhatásáról.
Tovább

arn_mont

Az Arnica montana L. a fészkesvirágzatúakhoz (Asteraceae) tartozó alpesi réteken élő növény, melyet régóta alkalmaznak a gyógyászatban. A készítmények indikációi közt zúzódások, hematomák, rovarcsípések és kelések is szerepelnek, de alkalmazzák reuma és visszérgyulladások kezelésére is.
Tovább

A drogot a több mint 200 éve ismert lombhullató fa, az Aesculus hippocastanum L. magvai szolgáltatják. Európába a törökök révén került a Közel-Keletről. Franciaországban a mag kivonatát már az 1800-as évek elején alkalmazták a gyógyászatban.
Tovább

mikulasvirag

A szemnek és léleknek tetsző növényeket érdemes megismernünk más oldalról is, hiszen előfordulhat, hogy gyermekeink életét mentjük meg a tudásunkkal.
Tovább

csalan

Egyes növények ill. növényfajok elsősorban külsőleg idéznek elő különböző bőrsérüléseket, melyek különböző módon jöhetnek létre.
Tovább

A Hamamelis virginiana L. kérgét és levelét alkalmazzák a gyógyászatban. A kivonatokat, valamint a vízgőzdesztillátumot krémekbe, kenőcsökbe dolgozzák be.
Tovább

mah

A növény gyakori díszcserje parkokban, kertekben. Gyógyászati alkalmazása az észak-amerikai indiánokhoz vezethető vissza.
Tovább