A homeopátiás gyógymódról

A homeopátiás gyógymód alapjainak magyarázata elõtt had álljon itt egy idézet a Nobel-díjas George Vithoulkas, görög homeopatától: „Az egészség fizikai szinten fájdalom-mentes állapot, ami jó közérzetet biztosít, emocionális szinten vágy, és indulatmentesség, mely derühöz, nyugalomhoz, békességhez, kreatív állapothoz vezet, mentális szinten megszabadulás az önzéstõl, egoizmustól, ami jóságot eredményez.”

A hatalmas tapasztalattal és csodálatos eredményekkel rendelkezõ homeopata véleménye érzékletesen leírja, hogy a homeopátia az ember egészségét, teljességét kívánja helyreállítani, figyelembe éve a testi, lelkei tünetek összességéti. A homeopátia rendszerbe foglalója és megalapítója Samuel Hahnemann orvos, gyógyszerész volt, aki sajátmagán, tanítványain és családtagjain sok növénynek és ásványi anyagnak a hatását vizsgálta meg.

Ez a homeopátia egyik alapelve, a gyógyszervizsgálat, amikor egy anyag által, egészségeseken elõidézett testi-lelki tüneteket írják le. Hahnemann elõször a malária gyógyítására használt kínafa kérgét vette be, majd azt tapasztalta, hogy az a maláriás lázat váltja ki. Ebbõl következik a homeopátia másik alapelve, a hasonlósági szabály, ami azt jelenti, hogy amilyen tüneteket elõidéz egy szer egészséges embernél, ugyanazokat a tüneteket egy beteg embernél képes meggyógyítani.

A homeopátiás gyógyszerek alapanyagai nagyrészt friss növények (Arnica, Calendula, Veratrum) de vannak ásványi (Kalium chloratum, Magnesium phosphoricum) és állati eredetû (Apis, Lachesis) gyógyszerek is. A gyógyszerek egyedi, csak a homeopátiás gyógyszerekre jellemzõ eljárással, u.n. potenciálással készülnek, a D potencia sor esetében 1:10 arányú a hígítás és azt követi az ütve-rázás minden lépésben, a C potencia sor 1:100 arányú a hígítás és ezt követi az ütve-rázás minden lépésben. Ez azt jelenti, a D30-as potencia esetében harmincszor történik a hígítás és az ütve-rázás. Az alacsony potenciák (C/D5,6,9,12) elsõsorban testi tünetek gyógyítására használatosak, a közepes potenciák (C/D15,30) testi és lelki tünetekre egyaránt hatásosak, míg a magas potenciák elsõsorban a lélekre hatnak. A homeopátiás gyógyszereket picike cukorgolyócska formájában kaphatjuk meg a gyógyszertárban, ezeket nyelv alatt kell elszopogatni, majd nem szabad enni, enni fél óráig. Felnõtteknek 5-7 golyócska egy adag, gyerekeknek az évek száma szerint egy-egy golyó kell egyszerre. Mentolos, erõs illatú készítmények használata megszüntetheti a homeopátiás szer hatását!

Most nem a megszokott módon egy-egy betegség, klinikai probléma köré csoportosítva mutatok be néhány homeopátiás szert, hanem egy jellemzõ mondatot járunk körül. Ezek gyakran elhangzanak a beteg szájából, csak nem figyelünk mindig rá, talán nem is gondoljuk, hogy segíthetünk.

A gyógyszertárban láthatjuk, hogy a kedves paciens keresi a papírt, amire felírta, mit is szeretne vásárolni vagy keresgél az emlékezetében, hogy mire van szüksége. „Jaj, elfelejtettem” panaszkodik a beteg, ilyenkor felajánlhatjuk segítségünket, és homeopátiás szert adhatunk erre a problémára. A fitoterápiában is ismert a Ginkgo biloba, melyet a japánok úgy neveznek, hogy „az öreg sárkány repülni kezd”. A Ginkgo biloba valóban a természet nagy öregje, hiszen élõ kövületnek is szokták nevezni (250 millió éves), ebbõl a túlélõ képességébõl következtethetünk arra is, hogy mire használható fel. Testi és szellemi gyengeség, feledékenység, koncentrációs zavarok, amit a beszéd akadozása, az írás egyenetlensége és hibái is jelezhetnek. Alzheimer kór kiegészítõ terápiájában is kitûnõ eredményeket érhetünk el vele. Nem csak idõs korban fellépõ ilyen panaszoknál javasolhatjuk, hanem gyerekek iskolai figyelem zavaránál is. Javasolhatjuk idõskori látásromláskor és fáradékonyságnál. Amikor a végtagok nehezek, nehezen mozdíthatóak, esetleg elviselhetetlenül, akkor is gondolhatunk a Ginkgo biloba szedésére, fõleg ha ilyenkor vérellátási zavar húzódik a háttérben Az adagolás: D4, D6, D12 potenciában, napi 1 vagy 2 alkalommal 5 golyócska, 5-7 naponként 1 vagy 2 nap szünetet hagyva.

Természetesen rendszeresen gyógyszert szedõ beteg egyeztessen az orvosával, ha szeretné szedni!

Amikor olyan páciensnél tapasztalunk feledékenységet, aki nagyon sokat lót-fut, szaladgál, dolgozik és elfáradt, testileg, szellemileg kimerült, akkor az Acidum phosphoricum-ra lehet gondolni. Nemcsak a testi, hanem az érzelmi kimerültség is jellemzõ lehet az emberre, amit szomorúság, érzéketlenség, álmatlanság jelez, segít ilyenkor a túlhajszolt ember alvási nehézségein és koncentrációs zavarain is az Acidum phosphoricum.

Annál a mondatnál is gondolhatunk ezáltal az Acidum phosphoricum-ra, hogy „Jaj, képzelje, nem aludtam egész éjjel!”

Egy hétig három vagy négy napig, napi egyszer öt golyót adható ilyenkor az Acidum phosphoricum-ból a D12 vagy a C12 potenciából.

Ami szóba jöhet még ilyenkor, az az Avena sativa, ami javítja az agy vérellátását, anyagcseréjét, ezáltal az agy és az idegrendszer munkáját kiegyensúlyozza. Bár feledékenység esetén is szóba jön, elsõsorban betegség utáni kimerültség, legyengültség esetén adhatjuk. Kézremegésre, figyelemhiányra, álmatlanságra szintén javasolható. Az ilyenkor választható potenciák: D6, D12, C6, C12, amibõl napi egyszer vagy kétszer öt golyócska az adagolás.

A harmadik, a gyógyszertárban gyakran elhangzó mondat: „Még csak éppen meg vagyok fázva!”. Ha a kedves beteg ezt az állapotot hideg, száraz szélnek köszönheti – itt gondolnunk kell a légkondicionálóra és huzatra is-, akkor az Aconitum napellus a megfelelõ homeopátiás szer, de kiválthatja a tüneteket ijedtség is. Ilyenkor a kezdõdõ influenza vagy megfázás tüneteit tapasztalhatjuk: száraz láz, hirtelen felszökõ láz, hidegrázás, nyugtalanság, félelemérzet. Éjjel és fõleg melegben a betegnek még rosszabb, így a száraz, rekedt, fájdalmas köhögés is, ami a hallgatónak ugató sípoló, szinte csengõ hangot ad. Választható ilyen akut állapotban a D12, C12, D30 esetleg a C30-as potencia, az elsõ, viharos idõszakban akár óránként, négy-öt alkalommal, de ilyenkor öt-tíz golyócskát feloldhatunk vízben és úgy, kortyonként is odaadhatjuk a betegnek. A következõ napon egy vagy két adaggal kell elszopogatni összesen. Amikor hajmosás, fodrász vagy uszoda után nem elég alaposan szárította meg valaki a haját és megfázik, akkor a Belladonna-ra kell gondolnunk. A fej lüktetve, kalapálva fáj, a legkisebb mozgás is rossz, az orr vörös, duzzadt, a torok száraz, szorítóan fáj, az arc tûzpiros, duzzadt, forró, néha elsápad, az illetõ mégsem képes fekve maradni. Nem viseli el a fényt, a zajt, az érintést a beteg, az ilyen állapotú gyereket nagyon nehéz kezelni, ápolni. A D12, C6, vagy a C12 potenciát adhatjuk felnõttnek (5-7 golyócska), és gyereknek egyaránt (2-3 golyócskát), elsõ nap háromszor-négyszer, második, harmadik nap kétszer.

Ha azt tapasztaljuk, hogy éppen ellentétesen, a kis betegünk bújik, dédelgetésre vágyik, sír, sírdogál, esetleg ölbe véve lassan járkálni kell vele, akkor a Pulsatilla-ra gondolhatunk. Kiválthat ilyen állapotot a láb átnedvesedése, fagylalt vagy nehezebben emészthetõ étel. A gyerek orrából sárga, zöldes nem maró orrváladék ürül, nem érez szagokat, füle is fájhat, fõleg éjszaka, köhögése is este, éjjel rosszabb, száraz, míg reggelre felszakadó. A gyerek közérzetének a friss, szabad levegõ tesz jót, betakarózni sem szeret, de a simogatást, vigasztalást, dédelgetést kedveli, és egy kiadós sírás után is jobban érzi magát. A C6, D6, D12, C12 potenciát javasoljuk, napi két vagy három alkalommal.

Természetesen, ha a lázas állapot, a betegség egy, másfél napnál tovább fennáll, forduljunk orvoshoz!

Nemcsak a betegségek kezelésében, hanem megelõzésében is fontos segítség a homeopátia – természetesen ennél sokkal többféle szer létezik meghûlés, influenza kezelésére-. Az Echinacea angustifolia D2, D4, D6 potenciában elszopogatva csatarendbe állítja az immunrendszer katonáit, gyulladáscsökkentõ, gennyesedést gátló hatása van, a vírusok, baktériumok elleni védekezést aktiválja, úgy mondjuk, hogy „nem specifikus immunstimuláns, immunmoduláns”. Amikor akut tüneteket észlelünk pl. influenza, megfázás esetén, akkor napi 4-5 alkalommal szedhetjük, megelõzésre napi egy vagy két alkalommal, mégpedig úgy, hogy öt, tíz naponként tartunk pár nap szünetet. A másik nagyon fontos immunerõsítõ szer a Vincetoxin hirundinaria, ami elsõsorban a vírusok elleni védekezést fokozza, azon kívül a bõrt érintõ fertõzésekben is kiváló segítség. Adagolása az Echinacea-hoz hasonló.

Összeállította: Dr. Gábor Fruzsina

Elérhetõség: Gazdagréti Gyógyszertár, tel: 1/246-7009


Kapcsolódó témák:


Ezen cikk bármilyen további felhasználása csak írásbeli engedéllyel történhet.