A homeopátiás készítmények piaca és megítélése

Elsősorban a fiatal, magasan iskolázottak viszonyulnak pozitívan a homeopátiás szerekhez

 

A homeopátiás készítmények piaca évről évre dinamikusan fejlődik és a fiatalok körében egyre elfogadottabb gyógymódnak számít, ugyanakkor a lakosság nagy része még nem rendelkezik tapasztalattal és hozzáállása is semleges – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből.

Hazánkban jelenleg több mint 50 féle homeopátiás készítmény érhető el. A termékek között zömében megfázás elleni szereket, nyugtatókat, fájdalomcsillapítókat lehet találni. A forgalomban lévő homeopátiás készítmények egy része nem csak gyógyszertárakban érhető el.

Dinamikusan fejlődő piac

A forgalmi adatokat elemezve kiderül, hogy míg az 1990-es évek elején az eladott dobozszám mindössze ezer körül mozgott, addig a 2008-as év forgalma alig maradt el a másfél millió eladott doboztól. Sokatmondó adat, hogy az idei év márciusában közel 240 ezer dobozt vásároltak meg a különböző homeopátiás készítményekből.

Termelői értéket vizsgálva is szembetűnő a növekedés: a 2008-as forgalom több mint hétszerese a 2000 évben eladott mennyiségnek.

Kevesen ismerik a homeopátiás készítményeket

Összességében elmondható, hogy a lakosság jelentős része nem használt még homeopátiás készítményt, és nem is akar véleményt alkotni róluk. Száz lakosból 36-nak nincs tapasztalata és/vagy nem foglal állást, 27 inkább nem bízik bennük, míg 37 inkább bízik a homeopátiás készítményekben.

Míg nemek tekintetében nem tapasztalható szignifikáns különbség a válaszok között, addig az életkor tekintetében megállapítható, hogy a fiatal, felsőfokú képzettséggel rendelkezők között a legmagasabb azok aránya, akik tapasztalattal bírnak a készítményeket illetően, illetve pozitívan vélekednek a homeopátiás szerekről.

Az eddigi kutatási tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a háziorvosok többsége is inkább pozitívan vélekedik a homeopátiás szerekről, azonban nagyobb részük gondolja úgy, hogy a gyógyszeres kezelés kiegészítő terápiájaként működhetnek sikeresen ezen készítmények.

Az elemzésről
A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.


2009.05.22.

Forrás: WEBBeteg.hu , Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft.


Kapcsolódó oldal: További cikkek a témában