Az ínygyulladásról
Dr. Déry Péter

 

Egészséges száj, ép fogazat megtartása

A száj betegségei közül leggyakoribb az ínygyulladás. A felnőtt lakosság 70 százaléka, de még a 10-15 év körüli gyerekeknél is 20% a megbetegedés aránya. Remélhetőleg, a ma már széles választékban kapható szájápoló szerek hatására javulni fog ez az arány.
Az egészséges ember szájában mindig jelen vannak mikroorganizmusok. Ezek lehetnek baktériumok, vírusok, gombák, protozoonok. A szájban lévő állapot: a meleg, nedvesség, szervesanyag-tartalom kedvező körülményeket biztosít ezek szaporodásához. Az egészséges száj nyálkahártyája azonban ellenáll a betegségek kialakulásának. A száj mikroflórája és a szervezet ellenállása normális körülmények között egyensúlyban van. Ha ez az egyensúly bármilyen okból felborul, a szájban gyulladás keletkezik.

A szájnyálkahártya sérülése, vagy patológiai ártalom (fogkő) hatására a mikroflóra összetétele megváltozik, a kórokozók felszaporodnak, gyulladást okoznak.

Gyulladást okozhat allergiás reakció is. Nem megfelelő fogpótlás anyaga, tömés (amalgám higany tartalma allergizál, mérgező hatású!), sőt egyes szájvizek, fogkrémek hatására is bekövetkezhet allergiás reakció, mely az íny, nyálkahártya, nyelv gyulladásában mutatkozik meg. Legszembetűnőbb és leggyakoribb az íny gyulladása.

A helyi kiváltó ok lehet hiányos rágás, ugyanis a beteg, szuvas fogat kíméljük az étkezésnél, így a természetes öntisztulás megszűnik, felszaporodik a lepedék, ami ínygyulladáshoz vezet. Ugyanez a jelenség áll fenn hiányos fogazat esetén is. (Öntisztulás hiánya).

Fontos a megfelelő táplálkozás. A jó rágás nemcsak az emésztést könnyíti meg, hanem a fogazat automatikus tisztántartása által a caries (fogszuvasodás) terjedésének, a fogkő, lepedék felhalmozódásának és így az ínygyulladás kialakulásának is gátat vet. Az erőteljes rágás, dús rosttartalmú ételek fogyasztása a fogazatot lesúrolja. A nyers gyümölcs, bő vitamintartalma mellett jó öntisztító hatású.

Lehet ok az elégtelen tisztítás, fizikai vagy vegyi ártalom. A helyes fogmosás nem túlságosan puha fogkefével, a fogsor mindegyik felszínét alaposan megtisztítva, legalább 2 percig tart.

A krónikus ínygyulladás kialakulása lassú folyamat, kezdetben alig okoz panaszt. Fájdalmatlan, többnyire csak az ínyvérzés hívja fel rá a figyelmet. Később az íny duzzadt, vörös lesz, a fognyaktól elemelhető, fehér, nyákos váladékkal fedett, esetleg kellemetlen szájszagot okoz. Ebben az állapotban is megtalálható a fogkő a fogak felszínén, főleg a fognyaknál, az ínytasakban. A gyulladás előrehaladott állapotában a gyulladt íny gócként szerepel, mely gócbetegséget okozhat.

A gyógyításban legfontosabb teendő a szájhigiéne visszaállítása, a menthető szuvas fogak tömése, gyökértömése, koronázása, a nem menthető fogak eltávolítása. Fontos szerepet játszik a gyógyulásban a hiányzó fogak pótlása, a normális rágás helyreállítása. A fogkő eltávolítása (lehetőleg ultrahanggal) elengedhetetlen a maradéktalan gyógyulásban.

A LÉZERES kezelés intenzív gyógyító hatású a gyulladás bármelyik szakaszában.

Az ínygyulladás kezdeti stádiumában (ha egyébként a fogazat ápolt, és a beteg rendszeres orvosi ellenőrzés alatt áll) elegendő lehet 3-4 LÉZERES kezelés. Nincs mellékhatása, emiatt nyugodtan alkalmazható terhességi ínygyulladás esetén is, illetve gyermekkorban a nehéz fogáttörési problémák megkönnyítésére: a gyulladt, feszes ínyre sugározva, fájdalomcsillapító hatására a gyermek hamarosan megnyugszik.

A fog fehérítése után a zománc felszíne tömörebb, simább lesz, a lepedék kevésbé tapad a felszínére, így az ínygyulladás is kevésbé lép fel! Tehát nem csak esztétikailag hasznos a fogfehérítés, hanem ellenállóbbá tesz a gingivitis (fogínygyulladás) ellen.

A LÉZER hatásos az aphták gyógyítására is, a hámosodást, (gyógyulást) nagymértékben meggyorsítja, a betegség néhány nap alatt gyógyul. (Az aphta fehéres, kissé kiemelkedő, piros udvarral körülvett egy, vagy több lencsényi fekély, mely fájdalmat okoz, esetleg lázzal, hőemelkedéssel jár.)

A lézertechnika eredményesen alkalmazható fogsorviselőknél előforduló decubitus (feltörés) gyógyítására.

Az ínygyulladás enyhébb esetében a gyógyulás már akkor is bekövetkezik, ha a felborult egyensúlyt a szájban helyrebillentjük a száj megfelelő ápolásával. A rendszeres fogápolással megelőzhetjük az ínygyulladást és az esetleges következményét, az ínysorvadást, a fogak meglazulását, elvesztését.

Fontos tudni, hogy az öblögetés nem helyettesítheti a rendszeres fogmosást. Fájdalmas, gyulladt íny esetén is fontos a fogak, íny tisztítása, mert a fogakon megtapadó lepedék fokozott mikróba tartalmával nehezíti az egyensúly helyreállítását.

A szájban már kialakult súlyosabb gyulladásos esetben okvetlen keresse fel a szakorvost, ahol az okok kiderítésével, majd azok megszüntetésével, ultrahangos fogkő eltávolítással, LÉZERES gyógyítással lehet helyreállítani AZ EGÉSZSÉGES SZÁJ, ÉP FOGAZAT ÁLLAPOTÁT.


Dr. Déry Péter
fogszakorvos


2006.08.08.

 

Kapcsolódó oldalak: