A hólyaghuruttól a vesemedence-gyulladásig

Férfiak és nők tömegeinek életét keserítik meg hosszabb-rövidebb időre a különféle húgyúti fertőzések, melyek azonban jellegükből fakadóan eltérő kezelést igényelnek. Dr. Kardos Róbert urológus főorvossal beszélgettünk a leggyakoribb urológiai megbetegedésekről.


Dr. Kardos Róbert urológus, sebész, onkológus szakorvos, főorvos

Miként lehet csoportosítani a húgyúti fertőzéseket?


A húgyúti fertőzéseket elsősorban nemek szerint érdemes felosztani: azonos tünetek esetén is általában máshol keresendő a megbetegedések oka. A nőknél az egyik leggyakrabban előforduló húgyúti fertőzés a női hólyaghurut, mely fiatalabb és idős korban is egyaránt előfordul: tünetei elég jól ismertek a gyakori vizelési ingertől kezdve a fájdalmas, csípős vizelésig. Ez egy nagyon sűrűn előforduló probléma a hölgyeknél. Oka sokszor annyiban merül ki, hogy a női húgycső rendkívül rövid, és könnyen feljutnak kórokózok a hólyagba, ott pedig gyulladást okoznak. Hogy kinél alakul ki ilyesmi, az egyéntől is függ: vannak hölgyek, akiknek az immunrendszere, netán hólyag-ellenállóképessége gyengébb, mint az átlagnak, náluk már olyan fertőzések is komoly és tartós megbetegedésekhez vezethetnek, amik másnál szinte tünetmentesen zajlanak le. Akik érzékenyebbek, azoknál különböző termálfürdők vagy akár normál fürdők vize miatt is könnyen kialakul hüvelygyulladás, ami hólyaghuruthoz vezethet. Ezek a megbetegedések összefügghetnek bizonyos nőgyógyászati problémákkal is, egyes betegségek ugyanis bővebb hüvelyfolyással járnak, amik mellett szintén gyakrabban kialakul hólyaghurut. Fiatalabb hölgyeknél jellemző az úgynevezett mézeshetek-hólyaghurut, ami onnan kapta a nevét, hogy a mézeshetek alatti intenzívebb szexuális élet következménye a kialakuló betegség. Ezeknek természetesen mindig baktériumok állnak a hátterében, a mechanizmus azonban különböző. A legegyszerűbb változat az egyszerű hólyaghurut, amikor évente-kétévente valamilyen eseményhez kötődően alakul ki a gyulladás: ilyenkor a kezelés is aránylag egyszerű gyulladáscsökkentőkkel, antibiotikumokkal, a gyógyulás pedig mindössze pár nap. Az úgynevezett komplikált hólyaghurut esetében már évente többszöri előfordulásról beszélünk, ezeknek a kezelése, kivizsgálása már sokszor igen bonyolult folyamat: a hölgyeknek alaposan oda kell figyelniük ilyenkor, ha ugyanis ezeket a megbetegedéseket nem kezelik ki rendesen, krónikus gyulladás alakulhat ki.

Életkort tekintve mikor a legveszélyeztetettebbek a hölgyek ebből a szempontból?


Ezek a megbetegedések jellemzően 20 éves kortól 70 éves korig fordulnak elő. Fiatalabb korban elsősorban a gyakoribb szexuális élet miatt nagyobb a veszély, idősebbeknél pedig az immunrendszer általános gyengülése a legfőbb ok. Az általános higiéniára persze mindig ügyelni kell, így például szex után tanácsos hólyagot üríteni, mosakodni, és így tovább. Bizonyos hüvelybe helyezett fogamzásgátlók, spermicid anyagok is hajlamosítanak az efféle gyulladásokra. A hüvelyben lévő bakteriális egyensúly fenntartása is nagyon fontos..

A hólyaghurut mellett mely női urológiai gyulladásos betegségek fordulnak elő a leggyakrabban?

Ha nem is annyira, mint a hólyaghurut, de igen gyakoriak a vese- és vesemedence-gyulladások, amik nagyon komoly betegségek: rosszulléttel, magas lázzal járnak, és nem is biztos, hogy kezelhetőek otthon. Úgy is kialakulhatnak, ha a hólyaghurutot nem kezelik ki rendesen, és a kórokozók felszállnak a vesemedencébe, de ettől függetlenül is létrejöhet ez a betegség. Ha nem kezelik megfelelően, a vese normális működését, sőt, ritkán ugyan, de az egész vesét is veszélyeztethetik. Megemlíthető még a terhesség ideje alatt kialakuló vesemedence-gyulladás, ami azért alakul ki, mert a növekvő magzat nyomja a vesevezetéket, emiatt a vizelet ürülése megnehezedik és lelassul, majd gyulladás alakul ki.

Mivel segítheti a beteg a saját gyógyulását az orvosi kezelés mellett?

Hólyaghurut esetén oda kell figyelni a bőséges folyadékfogyasztásra, kerülni kell a tömény alkoholt, a csípős vagy túlfűszerezett ételeket. Emellett mindenképpen érdemes vörösáfonya-kivonatot magunkhoz venni, méghozzá megfelelő dózisban: vagyis nem elég pusztán szörpöket inni, hiába van bennük ugyanaz a hatóanyag, mint a patikákban kapható készítményekben. Utóbbiak nem antibiotikumok, nincsenek káros mellékhatásaik, egyszerűen csak nem engedik, hogy a baktériumok megtelepedjenek a hólyagnyálkahártyán. Természetesen ha a betegség többször fordul elő, a férfipartnernél is alapos vizsgálatokat kell végezni, hiszen fennáll az oda-vissza fertőzés veszélye.

És a férfiaknál mik a leggyakoribb húgyúti megbetegedések?

A prosztata- és húgycsőgyulladás. A krónikus prosztatagyulladás például az amerikai rendelők második leggyakoribb diagnózisa. Ez a fiatalabb korosztály, a 45 év alattiak betegsége.


Ez érdekes, mert a közhiedelem általában az idősebbekhez köti a prosztatagyulladást…

Természetesen idősebbeknél is előfordulhat ilyesmi, de jóval kevésbé jellemző. Ugyanígy az is szinte kizárt, hogy 20-30 éves férfiaknál prosztata-daganat alakuljon ki, a gyulladással azonban számolniuk kell. Egy krónikus gyulladás többféle módon alakulhat ki, de általánosságban elmondható, hogy szoros kapcsolatban van a szexuális élettel: a leggyakoribb ok az, hogy a húgycsövön keresztül feljutó baktériumok megfertőzik a vizeletet, és a prosztata irányába visszaáramló vizelet megfertőzi a düllmirigyet. Mivel a prosztata és az ondóhólyag igen nehezen elérhető szervek – a gyógyszerek számára is –, a kezelés ilyen esetekben cseppet sem könnyű. Maga a betegség is kellemetlen: az általános rossz közérzet mellett üléskor tompa nyomás érezhető a gátnál, ha pedig akuttá válik, nagyon sűrű vizelési inger, magas láz, a legrosszabb esetben pedig teljes vizeletelakadás is következhet belőle, akár még fiatal korban is. Ezek a megbetegedések önmagukban sosem fordulnak elő, a húgycső is mindig érintett. Az igazán alattomos ezekben a fertőzésekben, hogy többnyire nem okoznak elviselhetetlen fájdalmakat, mégis hónapokra meg tudják keseríteni a férfiak életét, hiszen antibiotikus kezelésre, gyulladáscsökkentőkre, a vizeletáramlást segítő, úgynevezett alfa-blokkerekre van szükség ellenük. Ez a kombinált terápia akár 10-12 hétig is eltarthat, és idegileg, lelkileg egyaránt megviseli a férfiakat, akár depressziós állapothoz is vezethet, ami még akkor is megmarad, amikor a betegség tünetei már többnyire elmúltak. Nehezíti a problémát, hogy bizonyos kórokozók nem mutathatók ki a hagyományos módszerekkel. Amennyiben új vagy alkalmi kapcsolat után egy-két héttel alakul ki hasonló megbetegedés, netán tartós, gyanítható, hogy a már említett pingpong-effektus miatt a partnernek is van hozzá köze, tehát érdemes neki is orvoshoz fordulnia és kivizsgáltatnia magát.

Milyen szövődményei lehetnek e megbetegedéseknek?


Ha nem is nagyon gyakori, de előfordul a krónikus prosztatagyulladások szövődményeként kialakulhat mellékhere és heregyulladás. Ez egyébként herét ért ütés, sérülés, netán elhúzódó húgyúti gyulladás következtében is felléphet. A férfiak nehezen tudják elkülöníteni, vajon miről lehet szó, ha azt tapasztalják, hogy megduzzad a heréjük, fogalmuk sincs, hogy gyulladás, netán mellékhere vagy daganat alakult ki, ezért aztán bármilyen elváltozást tapasztal a páciens a heréjén, azonnal forduljon orvoshoz. Amennyiben daganatról van szó, szinte minden nap várakozás rontja a beteg gyógyulási esélyeit.

Ennyire gyorsan terjed a betegség?

Igen. Annyira gyors és agresszív a sejtosztódás, hogy azt szoktuk mondani: amint felfedezzük a heredaganatot, azt azonnal meg kell operálni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az urológustól egyből megy a beteg a műtőbe, de az operációhoz szükséges vizsgálatokat lehetőleg haladéktalanul, adott esetben akár egy nap alatt el kell végezni. Ma már rendelkezünk olyan klinikai eljárásokkal, melyek révén egy rosszindulatú heredaganat után gyakorlatilag tökéletes, minőségileg az azelőttitől semmiben nem különböző életet lehet élni, miközben ebben a betegségben régen meghaltak. Vagyis nagyon komoly hiba elvenni a betegtől azt a sanszot, hogy ne kapja meg időben a szükséges kezelést. Azért emelem ki ezt ennyire, mert a férfiak hereelváltozások esetén rettenetesen tudják halogatni azt, hogy orvoshoz forduljanak. A másik ok, amiért fontos a sürgős orvosi vizsgálat, mert egy heregyulladás általában a mellékheréből indul, ám sosem tudjuk, hogy ráhúzódik-e a herére. Márpedig amennyiben igen, az a here működését veszélyezteti, méghozzá minden tekintetben, vagyis a sperma- és a hormontermelő funkció egyaránt súlyosan károsodhat. Ha azonban időben kezeljük a megbetegedést, ez nem szokott előfordulni.

Az interjút készítette: Dr. Draveczki Ádám

2008.07.22.

Kapcsolódó oldalak: