Urológiai betegségek

 szobatisztasag 300

A szülők gyakran aggodalommal veszik tudomásul, hogy gyermekük még nem szobatiszta, a helyzet pedig néha kilátástalannak tűnik e téren. Pedig előbb-utóbb mindenkinél megoldódik a probléma – egyszerűen csak egyéni adottságoktól függ, mikor. Nagy Orsolya pszichológussal beszélgettünk a témáról. 2013.08.21.
Tovább

sztoma

„A sztóma kényes téma, ami igen ritkán kerül szóba, pedig Magyarországon is ezrek kénytelenek úgy élni, hogy valamilyen betegség, baleset vagy műtét miatt vizelési vagy székelési funkcióik károsodtak, és emiatt képtelenek azokat a hagyományos módon végezni. Dr. Vitán Gáborral, a Mediszintech ügyvezető igazgatójával, a téma szakértőjével beszélgettünk. 2012.08.31.

Tovább

kateter

Rengeteg ember él katéterrel, ám a többiek jóformán semmit sem tudnak arról, mivel jár a hasonló eszközök felhelyezése. Dr. Papp Ferenc urológussal beszélgettünk. 2011.11.21.
Tovább

 • Súlyosan rontja az életminőséget az inkontinencia
  Magyarországon is tízezrek életét keserítik meg a vizelet- és székletvisszatartási problémák, melyeket gyakran a változó korhoz kötnek, ez azonban korántsem általános. Dr. Mészáros Vera háziorvossal beszélgettünk. 2010.12.17.

 • A hólyaghuruttól a vesemedence-gyulladásig
  Férfiak és nők tömegeinek életét keserítik meg hosszabb-rövidebb időre a különféle húgyúti fertőzések, melyek azonban jellegükből fakadóan eltérő kezelést igényelnek. Dr. Kardos Róbert urológus főorvossal beszélgettünk a leggyakoribb urológiai megbetegedésekről.

 • Inkontinencia – a szabályozás csődje vagy valami más?
  Mivel a probléma korra és nemre való tekintet nélkül gondokat okoz az érintetteknek, pusztán a gyakoriság nagyobb a nőknél, náluk is elsősorban a menopauza státuszában lévőket érinti, úgy véltünk, a vizelet-tartási problémákat életszakaszok szerint kíséreljük meg áttekinteni. Ebben Dr. Szabó Tamás gyermekgyógyász és Dr. Ditrói Péter szülész-nőgyógyász szakorvos lesz segítségünkre.

 • A vese és betegségei
  Mit tud az ember erről a fontos belső szervéről? Talán hallottunk már vesekőről, vesemedence gyulladásról, de az már nem biztos, hogy például a dialízist, sokan kötik az ember veséjéhez. Érdemes tehát áttekinteni, milyen funkciót lát el a vese, mi a szerepe, hol található, hogyan működik, és milyen betegségei lehetnek.
  Kérdéseinkre Dr. Fábián Károly urológus főorvos válaszol.