Szív és érrendszer, keringés, nyirokrendszer, vér

 

Dr. Szauder Ipoly

A szívkoszorúér-megbetegedések igazi népbetegségnek számítanak a modern társadalmakban, de vajon miért törvényszerű, hogy ennek így kell lennie? Egyáltalán mitől alakul ki hasonló probléma, és mit tehetünk ellene? Dr. Szauder Ipoly kardiológus volt segítségünkre a kérdések megválaszolásában. 2015.

Tovább

Pacemaker

Rengetegen élnek pacemakerrel, ám nem mindenki tudja, pontosan mivel is jár, ha beültetnek egy ilyen szerkezetet a szívbe. Egyáltalán miben tér el a pacemaker a beépített defibrillátortól és a többi hasonló eszköztől? Dr. Toldy-Schédel Emillel, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatójával beszélgettünk.2014.05.15.

Tovább

visszer

A visszeresség az egyik legelterjedtebb egészségügyi problémaként az emberek több mint ötven százalékát érinti élete során valamilyen formában. Magyarországon évente mintegy 15 ezren szorulnak kórházi ellátásra visszérproblémák miatt, és a lakosság körülbelül 65 százaléka szenved valamilyen visszérbántalomtól. Dr. Czéh Béla sebésszel beszélgettünk. 2013.05.24.
Tovább

aramutes

Az áramütés mindenki által rettegett sérülés, amely akár otthonunkban is érhet minket. De valójában miért is rettegünk tőle annyira? Milyen károsodásokat okoz a szervezetben az elektromos áram, és mennyiben függ attól a károsodás nagysága, hogy mekkora a feszültség? Dr. László Tamás háziorvossal beszélgettünk. 2013.04.16.
Tovább

dr szanto imre

A Madarász utcai Gyermekkórházban működik az a centrum, amely a szülőket készíti fel a hirtelen csecsemőhalál megelőzésére, illetve – amennyiben mégis bekövetkezne minden kisgyermekes szülő legszörnyűbb rémálma – annak kivédésére. A téma hazai legismertebb szakértője, dr. Szántó Imre és kollégái minden kedden 16 és 18 óra között tartanak tréninget és előadást a bölcsőhalálról, amely tartalmazza az otthoni monitorozás megszervezését és a programban használt monitor forgalmazását is. Dr. Szántó Imrével beszélgettünk. 2013.03.12.
Tovább

szivkateter

Az utóbbi években már Magyarországon is ismert és bevett gyakorlat a szívkatéterezés, amely egy speciális, nagy körültekintést igénylő vizsgálat, és számos esetben láthatjuk hasznát. Dr. László Zsolt kardiológust kérdeztük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. 2012.03.23.

Tovább

szivizom

A szívizom zavarai közül az infarktus a legismertebb, amelynek veszélyeiről nem lehet eleget beszélni, hiszen Magyarországon évente átlagosan 20-25 ezer hasonló eset történik. Nem az infarktus azonban az egyetlen kockázati tényező, amely a szívizmot fenyegeti. Dr. László Zsolt kardiológussal beszélgettünk. 2012.03.12.

Tovább

fagyasiserules2

A napokban bejött brutális fagyokkal kissé késve, de megérkezett Magyarországra az igazi tél. Mire kell ilyenkor odafigyelni, hogy ne essen bajunk? – erről kérdeztük Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyász szakorvost, a Rózsakert Medical Center munkatársát. 2012.02.07.

Tovább

frontok

Bizonyos életkor után mindenki számára ismerősek a sajgó sebhelyek, nehézkesebbé válló ízületek az időjárás változásai idején. Az időjárás-jelentésekben is rendszeresen felhívják a figyelmet arra, milyen fronthatással kell számolni például az autósoknak a forgalomban az adott napon. Fülöp Andrea humánmeteorológussal vettünk számba a legfontosabb tudnivalókat. 2011.10.14.
Tovább

afazia

Számos speciális beszédzavar létezik a világon, az afázia azonban több ennél: a nyelvi képességek hiányát vagy sérülését értjük alatta, és ahány eset, annyi megjelenési formájával találkozhatunk. Mosányi Emőkével, a Fővárosi Beszédjavító Intézet vezetőjével beszélgettünk az ide tartozó rendellenességekről. 2011.06.15.
Tovább

amputacio_1

Igenis lehet teljes életet élni művégtaggal, bár az újrakezdés nehéz, és egy amputáció után már semmi sem lesz többé ugyanaz, mint előtte. Napjaink fejlett technikájának köszönhetően azonban a láb- és karprotézisek egyre többre képesek, és szinte csakis a betegen múlik, el tudja-e kezdeni élete új fejezetét. Varga Levente ortopédiai műszerész mesterrel beszélgettünk. 2011.06.10.
Tovább

hidegkez

Párja felszisszen, ha Ön hirtelen hozzáér? Állandóan melegíteni kell a kezeit, mert olyanok az ujjai, mint a légcsap, ha pedig a lábáról van szó, még rosszabb a helyzet? Ebben az esetben ajánlatos orvoshoz fordulni, a hideg kéz – hideg láb kettős ugyanis komoly betegségekre is utalhat. Dr. László Zsolt kardiológussal beszélgettünk.2011.05.12.
Tovább

 

 • Vércsoportok: eltérő mintázatok
  A, B, AB, 0, Rh pozitív, Rh negatív – naponta hallott kifejezések, melyekről mégsem tudjuk, mit jelentenek. Mi alapján különülnek el egymástól az egyes vércsoportok, és mi történne, ha valaki más vért kapna, mint amilyen a sajátja? Dr. Süveges Erzsébet haematológus szakorvossal beszélgettünk a vércsoportokról.

 • Leukémia - Ha beteg a vérképző rendszer
  Valóban a gyerekek betegsége-e a leukémia, és egyáltalán rák-e, mint ahogy az a köztudatban él? Hogyan kell élnie egy leukémiás betegnek, és milyen esélyei mutatkoznak a gyógyulásra annak, aki e szörnyű kórban szenved? Ezekre és egyéb kérdésekre is választ kaptunk Dr. Kispál Mihály Csaba belgyógyász, onkológus, haematológus szakorvostól.

 • Vérzékenység - Egy esés is halálos lehet
  Habár leghíresebb elszenvedői az orosz Romanov-uralkodóház tagjai közül kerültek ki, a vérzékenység vagy haemofília nem kizárólag a nemesi vérvonalakat egymás közötti rokonházasságok útján megőrző királyi dinasztiák betegsége, hanem a világ szinte összes országában jelen van. Az ebben szenvedők rendkívül komoly és állandó orvosi felügyeletet igényelnek, ám hála a genetika és az orvostudomány fejlődésének, napjainkban már ők is elfogadható minőségű életet élhetnek. Dr. Süveges Erzsébet haematológus szakorvossal beszélgettünk a vérzékenységről.

 • Mindig tünet, sosem önálló betegség: a vérszegénység
  Gyakran halljuk, sőt, mondjuk is azt a szót, hogy vérszegény, ám pontos jelentésével és elhatárolásával a többség nincs tisztában. Mit jelent a vérszegénység, mivel jár, milyen fajtái vannak és hogy lehet kezelni? Dr. Dévai Judit belgyógyásszal, osztályvezető főorvossal beszélgettünk.

 • Sófogyasztás - Mint levesben a sót…
  Belemerítjük a kanalat a levesbe, megkóstoljuk, majd gondolkodás nélkül a sószóróért nyúlunk, és hosszasan sózzuk az ételt – ismerős jelenet? Bizonyára az, nem véletlen, hogy a fejlett országokban, így tehát hazánkban is túl magas a sófogyasztás. Farkas Nándor dietetikus volt segítségünkre abban, hogy kiderítsük, miért is veszélyes ez.

 • A szív négy billentyűje
  A szívbillentyűk szerepe kiemelt az emberi szervezet működtetésében, mégis nagyon keveset tudunk ezekről a szervekről, pedig egyáltalán nem ritka, hogy valamely működési rendellenességük következtében komolyan károsodik egészségünk. Dr. László Zsolt kardiológussal beszélgettünk a témáról.

 • A lép szerepe és megbetegedései
  Az emberi test számos szerve közül jónéhány akad, melynek funkciójáról, működéséről jószerivel csak az orvosok tudnak valamit, az átlagembernek legfeljebb sejtései akadnak róluk. Ezek közé tartozik a lép is, pedig mint az a Dr. Berkes Klára belgyógyász-hematológussal folytatott beszélgetésünkből is kiderül, e szerv szerepe is roppant fontos és összetett.