Szemészet

dr feminger andrea 2

A diabétesz fajtái ezerféle módon befolyásolják a szervezet működését, és egyik jellemző következményük a látás romlása. Dr. Feminger Andrea szemészorvossal beszélgettünk a cukorbetegség szemészeti vonatkozásairól. 2017. május
Tovább

dr. Feminger Andrea

Elsősorban gyerekeknél jellemző elváltozás a kancsalság, amit sok szülő nem vesz elég komolyan, pedig olyan rendellenességről van szó, amely nem kizárólag esztétikai jelentőséggel bír: ha a problémát tízéves korig nem kezelik, maradandó látáskárosodás következik be. Dr. Feminger Andrea szemészorvossal tekintettük át, pontosan miről is van szó. 
2016.

Tovább

Szigeti András

Itt a tavaszi-nyári allergiaszezon, közeleg a strandidőszak is, ám mindössze egy-két nap után nem tudjuk élvezni tovább a pihenést, mert a szemünk fáj, ég és viszket. Ismerős érzés? Bizonyára az, hiszen a kötőhártya-gyulladáson gyakorlatilag mindenki átesik legalább egyszer az életben. Dr. Szigeti András szemészorvossal, nemzetközi szakmai tanácsadóval beszélgettünk. 2015.

Tovább

Öregszeműség

Öregkorunkra „elromlik” a szemünk – akár közhelynek is tekinthető a megállapítás, valójában azonban jelentős mértékben árnyalható. A romlás ugyanis nem igazán fejezi ki a presbiópiaként ismert jelenség valódi lényegét. Dr. Szigeti András orvos, nemzetközi szakmai tanácsadó segítségével tekintettük át, miről is van szó. 2014.10.01.
Tovább

A kontaktlencsét mindig ki lehet venni

Számos különböző fajta kontaktlencse létezik, azonban mindenki számára másféle az ideális. De vajon melyik? Ezt mindig csak alapos vizsgálatok dönthetik el – tudtuk meg Dr. Gellért Imre szemészorvostól.. 2014.03.19.

Tovább

arpa jegarpa

Sokan házi körülmények között, kézzel esnek neki a szemhéjon keletkezett, néha igen kellemetlen kinézetű és érzetű elváltozásoknak, pedig az efféle rendellenességekkel minden esetben orvoshoz kell fordulni. Dr. Feminger Andrea szemészorvossal vesézzük ki, miért. 2013.01.28.
Tovább

embsors2011111

Amikor megpillantom a fehér botjával várakozó helyes, törékeny, pici lányt, kissé zavarba jövök. Nem tudom vele felvenni a szemkontaktust, mielőtt megszólítanám, ő pedig nem sejtheti, merről érkezem, mikor és ki lép oda hozzá a zsúfolt utcán. De miután bemutatkozunk, már minden a lehető legtermészetesebb. Határozottan közli, hogyan tudok neki segíteni, javasol egy másik kávézót a környéken a helyett, amelyikre én gondoltam, belém karol, és odavezet. Közben sorolja, még hová szokott beülni a barátaival a belvárosban. Egyik helyet sem ismerem. Kovács Klariszról annyi az információm, hogy két diplomát szerzett, szinte vakon, és elképesztő a kitartása, akaratereje. Még nem tudom, pontosan mit várok a beszélgetésünktől, és azt sem, hogy majd úgy köszönök el: többet kaptam, mint egy interjút. 2011.11.24.
Tovább

 • Óvjuk szemünket a káros környezeti hatásoktól!
  A tavasz és a nyár elmaradhatatlan kelléke a napsütés: feltölti a szervezetünket energiával, jó kedvre derít, fontos szerepet játszik a csontképződésben és hatására csodás színünk lesz. A káros napsugarak elleni védelemre azonban minden esetben gondolni kell! Ne felejtsük el, hogy nem csak a bőrünket, hanem a szemünket is védenünk kell az UV sugárzás káros hatásaitól! Az alábbiakban dr. Nagy Mária, a Budai Egészségközpont szemész, gyermekszemész szakorvosa mondja el, hogyan kell óvni szemünket a napsugarak káros hatása ellen.
 • Színtévesztés - A világ néhány száz színben
  A színtévesztők többségét nem zavarja fogyatékossága, és a mindennapokban sem okoz nekik különösebb nehézségeket, egy rendes színlátással rendelkező ember mégsem tudja elképzelni, milyen lehet a világ az ő szemükkel nézve. Dr. Feminger Andrea szemészorvos segítségével próbáltuk meg érzékeltetni ezt.
 • Szürke- és zöldhályog - Akár egy nap alatt is megvakulhatunk
  Ha azt halljuk, valakinek hályog van a szemén, rendszerint valami rétegződésre gondolunk, mely látószervünkre rakódva részleges vagy teljes vakságot okoz. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, ráadásul a szürkehályog és a zöldhályog jelentősen eltérnek egymástól. Szerencsére ma már viszonylag könnyen gyógyítható mindkettő, különösen, ha időben felismerjük, hogy baj van. Dr. Gellért Imre szemészorvossal beszélgettünk.
 • Íriszdiagnosztika - Mutasd a szemed és megmondom hogy vagy!
  Napjainkban az alternatív gyógyászati és vizsgálati eljárások újfajta reneszánszát éljük. A legtöbb efféle, a hagyományos orvoslástól eltérő módszer amolyan megtűrt mostohagyermekként létezik a hagyományos eljárások mellett, az érdeklődés mégis óriási irántuk. Az íriszdiagnosztikáról beszélgettünk Dr. Horti Ilona homeopátiás orvossal.