Rákos megbetegedések

 

A biztos rossz tudata is jobb, mint bizonytalanságban élni

A citológiai vizsgálatok elengedhetetlenek az onkológiában, ám mégis keveset tudunk ezek lényegéről, bizonyos modernebb diagnosztikai eljárásokról pedig gyakorlatilag semmit. Dr. Járay Balázs patológus, citopatológus segítségével tisztáztuk a fogalmakat. 2013.10.01.

Tovább

Dr. Süveges Erzsébet

A limfóma daganatos betegség, és ezek közül is a jobb prognózisú elváltozások közé tartozik – ennyit általában mindenki tud. De rák-e a limfóma? És egyáltalán mink betegszik meg ilyenkor? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat Dr. Süveges Erzsébet haematológus szakorvossal. 2013.10.01.

Tovább

dr horvath bela

Az utóbbi években szerencsére Magyarországon is egyre több szó esik a melanomáról, amely – a közhiedelemmel ellentétben – nem azonos a bőrrákkal, azonban szintén a bőr daganatos elváltozásáról van szó. Arról, hogy egész pontosan mi is áll a háttérben, Dr. Horváth Béla bőrgyógyász szakorvost, a Melanomamobil vezető orvosát kérdeztük. 2013.07.30.

Tovább

mr_vizsgalat

„Elküldtek MR-re, CT-re”, halljuk-mondjuk nap mint nap. De vajon tisztában vagyunk-e pontosan azzal, miről is beszélünk? Okkal feltételezhető, hogy nem. A modern diagnosztikai képalkotó eljárásokról beszélgettünk Dr. Bács Évával, a Euromedic Diagnosztika Mammut II. központjának orvosigazgatójával annak érdekében, hogy ez a jövőben ne így legyen. 2012.01.16.

Tovább

agydaganat

Sajnos gyakoriak az agy daganatos elváltozásai, ám a köztudatban viszonylag kevés információ kering ezekkel és kezelésükkel kapcsolatban. Milyen fajtáik vannak, és hogyan lehet őket kezelni, ha egyáltalán lehet? Dr. Bagó Attila György főorvos, idegsebész, klinikai onkológus volt segítségünkre a kérdések megválaszolásában. 2011.12.20.
Tovább

hasnyalmirigy

Ahhoz képest, mennyire fontos funkciókat lát el az emberi testben, viszonylag kevés szó esik a hasnyálmirigyről, pedig e szervünk nélkül nem tudunk teljes életet élni, gyulladása, rákos elváltozásai pedig gyors és fájdalmas halálhoz vezethetnek. Dr. Király Ágnes belgyógyász, gasztroenterológus szakorvossal beszélgettünk. 2011.11.09.
Tovább

csontdaganat

A csontvelő eredetű rákos megbetegedésekkel szemben aránylag kevesebb szó esik a csontrendszer daganatos elváltozásairól, pedig gyermekkorban sajnos ezek a daganatok is a gyakrabban előforduló rákok közé tartoznak: az összes gyerekkori rákbetegség 8-10 százaléka ebbe a kategóriába esik. Dr. Bárdi Edit gyermekonkológus főorvossal beszélgettünk. 2011.11.04.
Tovább

 • Rákkezelés – alternatív gyógymódok vagy hagyományos terápia?
  Csupán minden második magyar vélekedik úgy, hogy a rák, illetve a daganatos megbetegedések kezelésének leghatékonyabb módját a különböző gyógyszeres terápiák jelentik, állapítható meg a Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó Kft. és a Magyar Gyógyszerészeti Kamara közös - országosan reprezentatív kutatásának - eredményeiből. A gyakorlati tapasztalatokról a WEBBeteg.hu egészségportál Dr. Tóth Judit klinikai onkológust kérdezte.

 • Adjon esélyt magának a mellrákkal szemben!
  Habár a rendszeres ingyenes szűrővizsgálatok lehetősége nálunk is adott, a magyar nők jelentős része ennek ellenére egyáltalán nem jár mammográfiai vizsgálatokra. Ennek oka nem ismert, pedig az időben diagnosztizált emlőrák a viszonylag könnyen gyógyítható daganatos megbetegedések közé tartozik. Dr. Nahm Krisztina radiológus főorvossal beszélgettünk a mellrákról és kezeléséről.

 • Rákos megbetegedés – amikor kiderül…
  Vendégünk Dr. Tulok István gyógyszerész klinikai biokémikus, aki 1957 óta rendszeresen kapcsolatban van a betegellátással, elsősorban az intenzív betegellátással, az utóbbi években pedig a daganatos megbetegedések anyagcsere problémáinak tisztázásával foglalkozik.

 • A vastag- és végbélrákról, a szűrés lehetőségeiről
  Tisztában vagyunk-e azzal, hogy milyen tünetek esetén merülhet fel a gyanúja esetleges vastagbél-, vagy végbélráknak? Ha valaki a rák szót meghallja, azonnal pánikba esik, és a még hátralévő hónapokat kezdi számolni, holott ez a típusú betegség éppen azok közé tartozik, amelyek korai diagnosztizálás esetén nagyon jó eséllyel gyógyítható. Interjú dr. Kolbenheyer Erik belgyógyász és gasztroenterológus szakorvossal.

 • Kékgolyó – ahol kétszer születtem… - Balogh Viktória naplójából
  Előző nap jöttem be - kivizsgálásra - és perceim sem maradtak a reménykedésre. A főorvos első ránézésre közölte a könyörtelen ítéletet: “Asszonyom, ki kell venni a méhét!”. Megfordult velem a világ, eleredtek a könnyeim, és csak motyogni tudtam, szinte csak magamban - magamnak - suttogtam: „De nekem még csak kilenc éves a kislányom!...

 • A leukémiáról - Ádám története
  Ádám 16 éves. 2003 októberében az un. ALL (Akut lymphoblastos leukemia) betegségét diagnosztizálták nála. A II.sz. Gyermekklinikán dr. Kovács Gábor és munkatársainak páciense volt és még egy kis ideig az ő felügyeletük alatt áll.

 • Holtodiglan
  Egy nő és egy férfi 9 éven át tartó küzdelme a rákkal.