Gombák, baktériumok, kellemetlen hüvelyi fertőzések

Élete során gyakorlatilag minden nő átesik különféle hüvelyi fertőzéseken, megbetegedéseken, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, pontosan honnan is erednek a különböző kórokozók és megbetegedések, illetve miként lehet hatékonyan védekezni ellenük. Dr. Závodszky Zsuzsanna szülész-nőgyógyász segítségével tekintettünk át néhány fontos és alapvető kérdést a témát illetően, különös hangsúlyt fektetve a sok kellemetlenséget okozó gombás fertőzésekre.

bakt

1.  Miként lehet a legegyszerűbben meghatározni a hüvelyi fertőzéseket?

A hüvelyi fertőzések között alapvetően három nagyobb csoportot különböztethetünk meg: a gombás fertőzéseket, a bakteriális fertőzéseket és a trichomoniázist. Utóbbit egy sajátos kórokozó okozza, ez indokolja az elkülönítést. Az esetek nagyjából felében gombás fertőzésekkel találkozom, ezek 70-80 százalékát a candida albicans okozza. Ezen kívül gyakoriak a herpeszes, bakteriális megbetegedések is. A mai laboratóriumi eszközökkel és gyorstesztekkel már igen egyszerű feladat megállapítani a fertőzés jellegét.

2. A beteg is képes lehet erre? 

Nem. A hüvely ilyenkor ég, viszket, bővebb a váladékozás is, ezek azonban már a gyulladás tünetei, amik tulajdonképpen mindegyik kórokozó esetében azonosak. Vagyis amit a beteg észlel, már csupán a fertőzés következménye, ami persze külső szemmel is érzékelhető: a nyálkahártya vagy a külső nemi szervek érzékenyebbek, duzzadtabbak, pirosak, váladék lepheti el őket. A lepedék színéből lehet következtetni a kórokozóra, de ehhez is szakértő szemre van szükség. Azért nagyon fontos, hogy meghatározzuk a kórokozót, mert a baj csak akkor múlik el megfelelően, ha adekvát módon kezeljük. Magyarán szólva minden típusú megbetegedés más elbánást igényel.

3. Mi a sok kellemetlenséggel járó gombás fertőzések oka? Honnan erednek ezek a gombák?

A gombás fertőzés zömében a szervezet belső problémája: felborul a gyomor-bél traktus flórájának egyensúlya, amitől a szervezetben jelenlévő, jótékony hatást kifejtő baktériumok részben elpusztulnak, részben patogénné válnak, és elszaporodnak a gombák. Egyes vélemények szerint a férfiakat nem is kell kezelni, mert a nők szinte sosem a partnertől kapják el a fertőzést. Ezek az ivarérett kor megbetegedései, az első menses előtt ritkábban fordulnak elő.

4.  Mitől borulhat fel az említett egyensúly?

Ezen a téren sajnos rengeteg tényező dolgozik a nők ellen. A hüvely kémhatása alapvetően savas, ezt azonban számtalan különböző tényező felboríthatja: a menstruációs vértől kezdve az ondón át a habfürdőig minden lúgosítja a hüvelyt. A műszálas fehérneműk, a tamponok, a betétek egyaránt kockázatforrást jelentenek. Gyakori eset az is, hogy az egyensúlyt olyan antibiotikumos kezelés borítja fel, ami egyébként valamilyen egyéb megbetegedés – például tüdőgyulladás – kezeléséhez abszolút szükséges. Ezekben az esetekben mindig gondolni kell arra, hogy a kezelés az egész szervezetre hat, megváltozhat tőle a hüvely védőflórája, ami után nagyon könnyedén elszaporodhatnak a gombák. Egy előrelátóbb, körültekintőbb körzeti orvos ezért az antibiotikum mellé ma már automatikusan felírja a gombaellenes szert is. Egyetlen szem ilyen gyógyszer is megakadályozhatja a gombák elszaporodását, vagyis rengeteg kellemetlenséget előzhetünk meg viszonylag egyszerűen.

5.   Mennyiben segítenek a hatékony védekezésben az intim tusfürdők, mosakodószerek?

Tévedés azt hinni, hogy ezek a gyakran csodaszerként emlegetett készítmények feltétlenül pozitív hatást fejtenek ki, de ebben a kérdésben megoszlanak a vélemények a nőgyógyászok körében. Akad, aki úgy véli, hogy elengedhetetlen a gyakori hüvelyöblítés, mások szerint szinte egyáltalán nincs szükség ilyesmire. Én úgy gondolom, hogy időnként mindenképpen ki kell öblíteni a hüvelyt. Néha egy tejsavas irrigálás nem árt, például menstruáció vagy akár egy szexuális együttlét után, de napi rendszerességgel végezve egészen biztos, hogy nem tesz jót. Véleményem szerint az emberi szervezet egy tökéletes alkotmány – a mai napig nem vagyunk teljesen tisztában a pontos működésével – , és a hüvelyi fertőzések területén is elvégzi azt, amit kell: a hüvelynek van egy természetes tisztulása. Időt kell hagyni a testnek, mert az saját maga korrigál. Egyébként kifejezetten sérülékeny kórokozókról beszélünk: pár nap alatt maguktól elpusztulnak a szabad levegőn, csak olyan meleg, nedves közegben képesek túlélni, mint amilyen a hüvely is. Éppen ezért nem is szoktam olyan tanácsokat adni, hogy vasalni vagy klórozni kell a fehérneműket, egy tisztességes mosás ugyanis ilyen óvintézkedések nélkül is megöli a gombákat. Az akut fertőzések megfelelő kezelés után pár nap alatt elmúlnak.

6.  Életmód szempontjából mire kell ügyelni, hogy elkerüljük a hasonló megbetegedéseket?

A személyes higiénia mellett a nem megfelelő táplálkozás is hajlamosít a gombás fertőzésekre. A sok édesség, a sok cukor például kifejezetten kedvez ezeknek a megbetegedéseknek, nem véletlenül szokás makacs fertőzések esetén candida-diétát előírni a betegnek. A wellness-fürdők, termálfürdők, szaunák is fokozott kockázatot jelentenek, hiszen ezek a meleg vizek nem megfelelő tisztítás esetén hemzseghetnek a kórokozóktól. És persze azt a tényezőt is muszáj számításba venni, amiről eddig még nem beszéltünk: a hajlamot. Van, aki akár napi öt kiló csokoládét is magába tömhet és emellett állandóan váltogathatja a partnereit, és akkor sem lesz semmi baja, de olyan is, aki adott esetben nem is él szexuális életet és odafigyel magára, mégis megbetegszik.

7.   A férfiak esetében mik a gombás fertőzések tünetei?

A makk piros lehet, száraz, hámló felületek keletkezhetnek rajta, netán piros pöttyök jelennek meg a felszínén. Komolyabb megbetegedés esetén a vizeletből is kimutatható a kórokozó. A férfiak többsége azonban tünetmentes, és ritkábban is fertőződnek meg, de elkaphatják a partnerüktől a betegséget.

8. Mihez kell kezdenie annak, aki megbetegedett?

A fertőzés esetén csak idő kérdése, hogy mikor alakulnak ki a konkrét panaszok, a gyulladásos tünetek. Ez általában 1-2 hét. Ebben az esetben orvoshoz kell fordulni, a kezelés pedig, mint mondtam, nem nehéz. A lokális kezelést szájon át bevehető gyógyszerrel lehet kiegészíteni. Ma már kissé elkényelmesedtünk, hiszen rengeteg a gyárilag előállított készítmény, amit az orvosok felírnak a betegeknek, hogy saját maguk helyezzék fel a hüvelybe, pedig nem biztos, hogy a páciens képes megfelelő módon elvégezni ezeket a műveleteket. A krónikus, újból és újból kiújuló megbetegedés esetén ugyanakkor nem elég a helyi kezelés. Ha egy évben háromszor-négyszer jelentkezik a gombás fertőzés, ilyen esetről beszélünk. Amennyiben erről van szó, tanácsos néhány hónapig gyógyszert szedni.

9.  Feltétlenül szükséges ilyenkor diétázni is?

A candida-diéta általában jó kiegészítő kezelése az elhúzódó fertőzéseknek. A ló túlsó oldalára persze nem szabad átesni, hiszen az efféle étrend-változtatások nem kívánják meg azt, hogy az ember csontsoványra fogyjon. Kerüljük az édességeket, a cukrot, az élesztőt, és ecet helyett inkább citromot használjunk. Az alkohol nem befolyásolja a hasonló megbetegedéseket, így nem is kell tőle tartózkodni. Léteznek emellett különféle természetes készítmények, melyek elősegítik a gyógyulást. A grapefruit-mag kivonata például kifejezetten jót tesz, csökkenti a hüvelyi folyásokat. De általánosságban elmondható, hogy minden immunerőt, ellenálló képességet növelő szer a gombás fertőzések ellen dolgozik.

10.  Tartózkodni kell-e a szexuális élettől a kezelés ideje alatt?

A szex a hüvelyi fertőzések esetén kifejezetten kellemetlen tud lenni a szóban forgó terület fokozott érzékenysége miatt, így általában nem is kell külön mondani a betegeknek, hogy a megbetegedés ideje alatt lehetőleg ne éljenek nemi életet. Arról már nem is beszélve, hogy a partner is elkaphatja a fertőzést, és utána könnyen visszafertőzheti a másikat, aki már meggyógyult… Mindenképpen tartózkodjunk a fürdőktől, uszodáktól is. Nem is feltétlenül magunknak ártunk ezzel, hanem másoknak, hiszen a kórokozók így kerülnek be a vízbe. Fontos az is, hogy ha valaki úgy érzi, a javulás ellenére még nem gyógyult meg tökéletesen, menjen el kontrollra. Ilyenkor sokkal nagyobb a kiújulás esélye, és a fertőzés könnyen krónikussá válhat.

11.  Mennyire kell komoly következményektől tartanunk gombás megbetegedések esetén?

Ezek a betegségek inkább kellemetlenek, mint igazán veszélyesek, bár szélsőséges esetek azért előfordulhatnak. Spirállal történő fogamzásgátlás esetén például fokozottan oda kell figyelni a fertőzésre. A spirál a méh üregében helyezkedik el, de az ellenőrző szál a hüvelyben van. Ezen keresztül a nagyon súlyos fertőzések esetén a kórokozók feljuthatnak akár a hasüregbe is, ami veszélyes, mert hashártyagyulladást is okozhat. Ezért nem rakunk fel spirált még nem szült hölgyeknek, hogy elkerüljük azt az esetleges súlyos szövődményt, ami a méh kivételét is szükségessé teheti. De hangsúlyozom: ezek nagyon extrém esetek, és szerencsére csak ritkán fordulnak elő.

12.  A gombák tehát alapesetben kevésbé veszélyesek. Mi a helyzet a többi hüvelyi fertőzéssel?

Talán a humán papillóma-vírus, a HPV okozta megbetegedések a legkockázatosabbak. Ez a vírus zömében szexuális úton terjed, de évekig semmiféle tünettel nem jár, a későbbiekben azonban a méhszájon kezdi kifejteni nem kívánatos tevékenységét. A HPV-nek sok típusa van, ezek közül bizonyos vírusok kiemelten magas rákképző hatással rendelkeznek. Ha ilyen vírussal fertőződik meg valaki, és nem kerül sor időben az észlelésre, majd a megfelelő kezelésre, gyakorlatilag biztos, hogy méhszájrák alakul ki. A terápiás oltóanyag kifejlesztése jelenleg is zajlik, és az eredmények igen biztatóak. Szintén nagyon oda kell figyelni a chlamydia-fertőzésre, sokáig ennek sincs tünete. Ha nem kezelik, olyan krónikus gyulladást okozhat, amitől lezárulhatnaknak a petevezetékek, és meddőséghez vezethet.

13.  Mik a tapasztalatai, mennyire figyelnek oda a nők a hüvelyi fertőzésekre?

Szerintem ma már sokkal felszabadultabbak vagyunk, nyíltabban beszélünk a szexualitásról, mint azelőtt. Az a tapasztalatom, hogy a nők is jóval természetesebben állnak ezekhez a kérdésekhez, akár már egészen fiatal korban is. Nincs tehát arról szó, hogy szégyellnének orvoshoz menni, ha valami bajuk van. Ma már ráadásul sok női nőgyógyász is dolgozik, így ha valaki kellemetlennek érzi, hogy férfi nőgyógyászhoz forduljon, elmehet nőhöz is. A saját magunkkal való törődés felelősségének hiánya azért ma is létezik. Ha az ember fiatal, eszébe sem jut, hogy beteg lehet, pedig az évi egyszeri alapos orvosi kivizsgálás senkinek sem árt. Szűrővizsgálatra is lényegesen kevesebben járnak, mint kellene. Nem igazán tudom, mi ennek az oka, talán még mindig a felvilágosítás hiányosságai állhatnak a háttérben.

Dr. Draveczki Ádám

2008.01.07.

Kapcsolódó oldal: