Nőgyógyászati megbetegedések, szexuális úton terjedő betegségek

 

 dbi

A progeszteron a termékenység hormonja, amelynek léte alapvető feltétele a baba érkezésének, hiányában azonban azok a nők is sokkal kellemetlenebbül érzik magukat, akik nem akarnak – vagy már nem akarnak – gyermeket vállalni. Dr. Deli Balogh Ildikó szülész-nőgyógyász szakorvossal, a Menopauzális Medicina Minősített Orvosával beszélgettünk a progeszteronról és a termelődésében bekövetkező zavarokról.
Tovább

DrLazarErika

Nők millióinak okoz napi szinten komoly problémákat a felfázás – legalábbis így nevezzük közkeletű elnevezéssel azokat a tipikus tüneteket, amelyeket mindenki ismer. Dr. Lázár Erika nőgyógyász azonban felhívja a figyelmet: sokszor szexuális eredetű a probléma ilyenkor is.

Tovább

joindulatu daganatok

Ha daganatokról esik szó, egyből mindenki a halálos kimenetelű rákos elváltozásokra asszociál, pedig nem kizárólag ilyen jellegű rendellenességek léteznek – a női szervezetre pedig különösen jellemző néhány ilyen specifikus daganat. Dr. Papp Antal nőgyógyásszal beszélgettünk. 2013.01.31.

Tovább

fejtetu

Gyakran elhangzik, hogy a tetvek csakis az ápolatlan gyerekeket fenyegetik, a valóság azonban nem is állhatna távolabb ennél: a fejtetűtől senki sincs biztonságban, aki közösségbe jár, a paraziták kiirtása pedig nehezebb, mint gondolnánk. Dr. Kiss Gábor gyermekorvossal beszélgettünk a tetvekről és az ellenük vívott, néha reménytelennek tűnő küzdelemről. 2012.11.05.
Tovább

szulesi_fajdalom

A szülésről már a gyerekek is tudják, hogy fáj, de ma már szerencsére számos módszerrel lehet enyhíteni ezeket a fájdalmakat. Dr. Pop Andrea szülész-nőgyógyász segítségével tekintettük át az e téren nyitva álló egyes lehetőségeket. 2011.11.15.
Tovább

pcos

A nők 5-8 százalékát érinti az úgynevezett policisztás ovárium-szindróma, amely fájdalmakkal ugyan nem jár, ám számos komoly hétköznapi és hosszabb távú kellemetlenséget okoz, amennyiben nem változtatunk életmódunkon. Dr. Pop Andrea szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk e rendellenességről. 2011.09.22.
Tovább

hpv_oltas

Egyetlen nőnek sem kellene meghalnia méhnyakrákban, ha az emberek komolyan vennék a szűrővizsgálatokat – mondja Dr. Lázár Erika szülész-nőgyógyász. A szakemberrel a méhnyakrák legfőbb kiváltó okáról, a humán papillómavírusról beszélgettünk, amely – a közhiedelemmel ellentétben – a férfiakra is komoly veszélyeket jelent. 2011.08.17.
Tovább

endometriozis

A meddőség hátterében számos esetben az endometriózis nevű probléma áll, amelynek létezéséről sokan nem is tudnak, pontos háttere pedig még a szakemberek előtt sem ismert. Dr. Zatik János szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk. 2011.08.08.
Tovább

 • Mononucleosis - Rendkívül kellemetlen tünetekkel jár a csókbetegség
  Elsősorban a serdülők és a fiatalkorúak betegsége, de nem kizárólag, alapesetben 4-5 hét alatt lezajlik, de a gyógyulás akár fél évet is igénybe vehet, van, aki észre sem veszi, hogy beteg, más hónapokig vonszolni is alig bírja magát. Melyik az a betegség, mely ennyire szerteágazó tüneteket mutat? Dr. Kiss Gábor háziorvossal, gyermekorvossal beszélgettünk a mononucleosisról.

 • Méhszájseb - Nem seb, de mindenképpen kivizsgálást igényel
  Számos nem pontos vagy egyenesen helytelen megnevezés kering a köznyelvben bizonyos orvosi rendellenességekre, betegségekre, elváltozásokra. A méhszájseb egy ezek közül, hiszen az ide sorolt problémák eleve sokrétűek, másrészt a latin eritroplákia megnevezés is vörös foltot jelent, nem pedig sebet. Dr. Timmermann Gábor szülész-nőgyógyász segítségével világítjuk meg a jelenségek hátterét.

 • Méhen kívüli terhesség - Ha rossz helyen tapad meg a petesejt
  A terhesség kezdeti heteinek egyik legrettegettebb rémálma a méhen kívüli terhesség veszélye, ami az anya életét is veszélyezteti, amennyiben nem veszik észre időben. De miért ágyazódik be a petesejt a méhen kívül? Kérdéseinkre Dr. Kertész Ildikó szülész-nőgyógyász válaszolt.

 • Vetélés - Tragédia áldott állapotban
  Az egyik legszörnyűbb dolog, ami egy családban történhet, ha az olyannyira várt gyermek végül mégsem tud megszületni, pedig minden jel arra mutat, hogy végre beköszönt a gyermekáldás. A vetélés esélyeiről, okairól Dr. Szabó Kinga szülész-nőgyógyász szakorvossal beszélgettünk.

 • A havi vérzés rendellenességei
  Néha minden nő megtapasztalja, milyen az, amikor nem megfelelő módon, időben, erősséggel stb. jelentkezik a megszokott havi vérzés. A menstruációs zavarok némelyike ártalmatlan, és mindenkivel előfordul, félvállról venni azonban egyiket sem szabad – hogy miért, arról Dr. Szabó Kinga szülész-nőgyógyász szakorvossal beszélgettünk.

 • „Nem veszik komolyan az AIDS-et”
  Sok mindent tudunk az AIDS-ről, a HIV-fertőzésről, arról, miként lehet megkapni a betegséget, de személyesen csak kevesen ismerünk fertőzötteket. Az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat munkatársai az ő életüket igyekeznek könnyebbé tenni minden nap. Az egyesület részéről Balogh Attilával beszélgettünk korunk legrettegettebb betegségéről.

 • Gombák, baktériumok, kellemetlen hüvelyi fertőzések
  Élete során gyakorlatilag minden nő átesik különféle hüvelyi fertőzéseken, megbetegedéseken, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, pontosan honnan is erednek a különböző kórokozók és megbetegedések, illetve miként lehet hatékonyan védekezni ellenük. Dr. Závodszky Zsuzsanna szülész-nőgyógyász segítségével tekintettünk át néhány fontos és alapvető kérdést a témát illetően.