Gerincsérv - amikor előboltosulnak a porckorongok

Habár nevük azonos, a gerincsérv nem sorolható egy csoportba a hasfali sérvekkel, ám hasonlóan fájdalmas és az életet megkeserítő betegségről beszélünk, ahol gyakorlatilag az egyetlen lehetséges megoldás az operáció. Dr. Timár Róbert reumatológussal, sportorvossal tekintettük át a gerincsérvvel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Mit értünk gerincsérv alatt? Van-e bármi köze e megbetegedéseknek a klasszikus értelemben vett sérvekhez?

A gerincsérvnek anatómiai értelemben semmi köze a hasfali sérvhez vagy a lágyéksérvhez. A sérvesedés előboltosulást jelent, ezen belül a gerincsérv pedig a legegyszerűbben megfogalmazva a csigolyák közötti porckorongok előboltosulása, ami már önmagában is komoly panaszokat tud okozni. Ha azonban ez a kitüremkedő rész a gerincvelőből kétoldalt kilépő ideggyököket is eléri vagy összenyomja, még nagyobb fájdalmakhoz vezethet.

Miből derül ki, ha valakinek gerincsérve van?

A gerincsérv nagyon sokféleképpen okozhat panaszt: lassan, fokozatosan és alattomosan végtagmozgatási problémákhoz, zsibbadáshoz vezethet, de hirtelen fellépő erős fájdalommal is járhat, sőt, az ideggyökökre nehezedő nyomás miatt akár a széklet- és vizelettartási problémák sem kizártak ilyenkor. Előfordulhat ugyanakkor a teljesen tünetmentes gerincsérv is, amire valami más panasz miatt végzett vizsgálat során derül fény, mintegy mellékleletként.

Ilyenkor nem is igényel beavatkozást?

Mivel ilyenkor nem okoz problémát vagy fájdalmat, általában nem is kell vele csinálni semmit. Ha azonban a tünetek erőteljesek és a nem-műtéti kezelés eredménytelen, általában sor kerül operációra: a fájdalom ugyanis elviselhetetlenül erős lehet, vagy a következményes izomgyengeségtől a beteg gyakran lábra sem tud állni. Nyilvánvalóan senki sem szívesen veti alá magát egy műtéteknek, de ezekben az esetekben legfeljebb akkor szokott elmaradni a beavatkozás, ha a gerincsérv valamilyen társbetegség, vagy szövődmény-veszély miatt nem operálható. Ezekben az esetekben helyi külsőleges kenőcsökkel, tablettákkal, gyógytornával, gyógyfürdő-terápiával, fizioterápiával vagy helyi injekciós kezelésekkel lehet próbálkozni a tünetek enyhítésére. Az egyetlen lehetséges oki kezelés azonban a műtéti kezelés.

Milyen gyakorisággal fordul elő a mindennapokban a gerincsérv?

Pontos arányt nem tudok mondani, de annyi bizonyos, hogy a háziorvosi rendelőkben megforduló betegek körülbelül egyharmada valamilyen mozgásszervi probléma miatt jelentkezik, egy további harmaduk pedig nem kifejezetten ilyen gondokkal jelentkezik, de van mozgásszervi panaszuk is. Az emberek mintegy 95 százaléka úgy éli le az életét, hogy legalább egy alkalommal van súlyos deréktáji fájdalma. Ezek egy része gerincsérvből származik. Ritkának tehát semmiképp sem tekinthetjük.

Mi okozza a gerincsérvet?

Több okról is beszélhetünk. Egyrészt eleve lehet a háttérben egyfajta örökölt adottság: a kötőszöveti gyengeség. Ami az életmódbeli okokat illeti, ezek közül elsősorban az állandó fizikai munkából fakadó jelentős terhelés vagy akár egyetlen rosszul sikerült emelés vezethet gerincsérvhez. A probléma alapja ugyanakkor az, hogy az emberi csigolyaoszlop eredendően négy lábon járásra fejlődött ki, mi azonban jó ideje lejöttünk a fáról, és két lábra álltunk. Emiatt elsősorban az ágyéki csigolyákra és porckorongokra jóval nagyobb terhelés nehezedik, mint amit azok el tudnak viselni. Ebből fakad a derékbántalmak jelentős része. Nem véletlen, hogy leggyakrabban az ágyéki csigolyák közötti porckorongok okozzák a bajokat, hiszen itt mindössze néhány csigolya viszi át a törzs, a fej és a felső végtagok teljes súlyát az alsó végtagokra és azon keresztül a talajra. Vagyis jelentős nyomóerő koncentrálódik egy igen kicsi felületen.

Mely életkorban kell leginkább számolni azzal, hogy kialakulhat a gerincsérv?

A gyermekkorra nem jellemzőek az ilyen panaszok. Egyrészt eleve kisebb a tömeg, amit a gerincnek tartania kell, másrészt azok az életmódbeli rizikófaktorok sem jelentkeznek még, amik könnyen vezethetnének előboltosuláshoz. Így tehát a gyerekeknek nem kell nehezet emelniük sem munkaköri kötelezettségekből kifolyólag, sem sportolás közben. Bizonyos sportokat, így a súlymozgatással járó erősportokat eleve nem is szabad űzni egy adott életkor betöltése előtt, addig versenyengedély sem adható ki e sportágakban. Ezen túlmenően viszont nem tehetünk általános megállapításokat az életkort illetően, hiszen akad, akinek már harminc évesen is akkora hasa van, hogy az jelentős többletsúllyal terheli meg a gerincet, az ágyéki részt a normálisnál jobban előrehúzva felborítja annak alapvető statikáját.

Mennyi idő alatt áll helyre a gerinc a műtét után?

A felépülés ideje hetekben mérhető, de fontos megjegyezni, hogy egyszersmind nagyon sok minden mástól is függ, így a kísérőbetegségektől, az esetleges belgyógyászati problémáktól, az esetleg társbetegségként létező csontritkulástól is. Eleve nem homogén fogalom az sem, hogy valaki meggyógyult, hiszen orvosilag így tekintik például azt az idős embert is, aki 60-70 évesen ismét képes ellátni a mindennapi háztartási teendőket, aki azonban vagonkirakással foglalkozik, az csak akkor gyógyult meg, ha megint fel tudja venni az eredeti munkakörét, vagy egyéb más, végzettségének és adottságainak megfelelő munkát el tud látni. Vagyis a „gyógyulást” mindig az illető beteg műtét előtti állapotához és tevékenységeihez kell viszonyítani. A műtét után minden esetben rehabilitációra, így például célzott gyógytornára van szükség.

Mennyire számít kockázatosnak manapság egy gerincsérv-műtét?

A műtét többé-kevésbé mindig megbontja a gerinc statikáját, és ez még a minimálisan invazív műtétekre is igaz, hiszen ezeknél is nyitnak egy behatolási kaput, sok esetben még egy kis csontablakot is. A megváltozott statika nagyobb terhet ró a gerincet körülvevő izomzatra. Ezen izomzat megerősítése, erejének fenntartása elsődlegesen a műtét utáni rehabilitáció feladata. Ha nem sürgősségi beavatkozásról van szó, a csigolyák körüli izomzat megerősítését már az operáció előtti időszakban szerencsés elkezdeni. Így a műtét után többé-kevésbé elkerülhetetlen izomtömeg-csökkenés sem okoz akkora problémát a szervezetnek.

Könnyen kiújul a betegség?

Abban a szegmentumban, ahol eltávolítanak egy porckorongot, már értelemszerűen nem várható kiújulás, de a fölötte és alatta elhelyezkedő részben a műtét miatt fokozott mozgékonyság alakul ki, tehát ezen a területen nagyobb esély mutatkozik a gerincsérv kialakulására. Emellett a kötőszövetek örökölt minősége, az életvitel, a testsúlytöbblet és a rossz terhelés általában az operáció után is megmaradnak. Más jellegű járulékos probléma, amikor a műtét során alkalmanként kialakuló hegszövet nyomó hatása miatt jelentkeznek további panaszok, tünetek a betegnél.

Mit tanácsolna a derékfájós betegeknek?

Időszakos derékfájdalommal a legtöbb ember küzd. Elsődleges az életvitelre, testsúly-kontrollra, izomzat-fejlesztésre fordított folyamatos figyelem. Erre vonatkozó tanácsokat adhatnak háziorvosok, de könyvekben és az interneten is bőven lehet kapcsolódó információkhoz jutni. Ha azonban a panaszok, tünetek többnek, másnak tűnnek, mint a „szokványos” hátfájdalom, derékfájdalom, idejében szakorvoshoz kell fordulni.

Az interjút készítette:

Dr. Draveczki Ádám

2008.04.14.

Kapcsolódó oldal: