Mozgásszervi megbetegedések

Köszvény

A köszvény elsősorban a régi korok betegségeként él a köztudatban, de korántsem az a helyzet, hogy mára eltűnt volna: a kellemetlen, akut ízületi problémákat okozó betegség ma is létezik. Dr. Török Zoltán háziorvossal jártunk utána, miként lehet megelőzni.

Tovább

alt

A mozgásszervi problémák kezelésére ma már számos ismert és kevéssé ismert kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Ezek egyike a kollagénterápia, amely rendkívül hatásos lehet, hazánkban mégis csak az utóbbi években kezd ténylegesen ismertté válni. Dr. Kis-Tamás Borbála segítségével tekintettük át, mit is takar mindez.

Tovább

inhuvely

Az inak szervezetünk azon alkotóelemei közé tartoznak, amelyekről jellemzően csak akkor beszélünk, ha valami baj van velük. Ezek a problémák azonban általában a leghétköznapibb cselekvéseinkben is akadályoznak minket, ami egyből mutatja: roppant fontos témáról van szó. Dr. Szabó László sportorvost kérdeztük. 2014.01.14.
Tovább

drknollzsolt

A térd sérülése tartósan is megkeserítheti egy ember mindennapjait, ám a mai műtéti technikák mellett korántsem igaz, hogy műtéttel ne lehetne javulást elérni, akármelyik térdrész is ment tönkre egy sérülés következtében. Dr. Knoll Zsolt ortopéd orvos-traumatológus-sportsebésszel beszélgettünk e beavatkozásokról. 2013.09.24.
Tovább

embsors2013072

Amikor elindította blogját, nem gondolta volna, hogy ezzel ő segít másoknak, csak azt érezte, ha ír, két napig jobban érzi magát. Amit nem mondhatott el senkinek, elmondta mindenkinek. Azután, legnagyobb meglepetésére, kiderült: ereje és mindig újraéledő optimizmusa mennyi erőt és reményt ad sorstársainak; sokan pedig arra jöttek rá, gondjaik milyen aprók a valódi bajokhoz képest. Zelinkóné Bartus Terézre és betegen is mindig mosolygós kislányára egy zuglói patikusnő hívta fel Magazinunk figyelmét. 2013.07.22.
Tovább

terdserulesek

A térdünket mindennap folyamatosan használjuk, így nem csoda, hogy ha megsérül, azt is nagyon megszenvedjük, méghozzá a szó minden értelmében. A térdsérülések kezelése szempontjából egyáltalán nem mindegy, pontosan mi sérül meg az ízületben, a pokoli fájdalom és a tünetek azonban hasonlítanak – Dr. Szabó László sportorvossal beszélgettünk alapszinten a térdsérülésekről. 2013.06.11.
Tovább

gerincferdules

Mi a különbség a gerincferdülés és a hanyag tartás között? Egyáltalán nem mindegy, ugyanis lehet összefüggés a kettő között, mégsem pontosan ugyanarról van szó. Dr. Görgényi Szabolcs ortopéd szakorvossal beszélgettünk, hogy megvilágítsuk a fő különbségeket. 2013.06.03.
Tovább

csonttores_2

A csonttörés nemcsak fájdalmas, de komolyan is kell venni, hiszen ha a szervezet vázát alkotó csontok rosszul forrnak össze, akár életünk végéig is viselhetjük a következményeket. Dr. Szabó László sportorvossal beszélgettünk a különböző törésekről. 2012.01.11.
Tovább

csontdaganat

A csontvelő eredetű rákos megbetegedésekkel szemben aránylag kevesebb szó esik a csontrendszer daganatos elváltozásairól, pedig gyermekkorban sajnos ezek a daganatok is a gyakrabban előforduló rákok közé tartoznak: az összes gyerekkori rákbetegség 8-10 százaléka ebbe a kategóriába esik. Dr. Bárdi Edit gyermekonkológus főorvossal beszélgettünk. 2011.11.04.
Tovább

bambuszgerinc

Számos kellemetlen ízületi betegséget ismerünk, amelyek megkeserítik elszenvedőik mindennapjait, ám még ezek közül is kiugróan fájdalmas az ankylotizáló spondilitis vagy másik nevén Bechterew-kór. A szerencsére nem túl gyakori rendellenességről Dr. Egedi György ideggyógyásszal beszélgettünk. 2011.07.25.
Tovább

 • McKenzie-módszer - Egyszerű mozdulatokkal a fájdalommentes életért
  A hátfájás, derékfájás Magyarországon is százezrek mindennapjait keseríti meg: sokan gyógyszerekkel próbálnak meg úrrá lenni a kellemetlenségeken, mások semmit sem tesznek a nehéz fizikai munka vagy éppen ellenkezőleg, a sok ülőmunka nyomán kialakult problémák ellen. Az új-zélandi alapítójáról elnevezett McKenzie-módszer azonban meglepően rövid idő alatt ugrásszerű javulást hozhat a derékbántalmak területén – hogy miként, azt kérdéseinkre Relle Éva vezető gyógytornász, a Magyarországi McKenzie Intézet vezetője foglalta össze.

 • Új megközelítés a mozgásrehabilitációban
  A Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer (DSGM) minden eddigi mozgásrehabilitációtól eltérő, új szemléletre épülő rendszer, a mozgáskorrekció alapvetően új megközelítése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Dévény speciális manuális technikával a szülési sérült koraszülöttek és újszülöttek 75-80 százaléka gyógyítható, illetve állapotuk jelentős mértékben javítható. A módszer kidolgozójával, Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedzővel beszélgettünk.

 • Parkinson-kór - Amikor a legegyszerűbb mozgás is pokoli kínokat okoz
  A világ egy része csak a filmsztár Michael J. Fox megbetegedése kapcsán döbbent rá arra, hogy a Parkinson-kór nem kizárólag az idős embereket veszélyezteti, hanem fiatalabb korban is megnehezítheti az életet. De mi is okozza ezt a kegyetlen, a legegyszerűbb, legalapvetőbb mindennapi cselekvéseket is megkeserítő betegséget? Dr. Buda Botond neurológus szakorvossal jártuk körül a témakört.

 • Gerincsérv - amikor előboltosulnak a porckorongok
  Habár nevük azonos, a gerincsérv nem sorolható egy csoportba a hasfali sérvekkel, ám hasonlóan fájdalmas és az életet megkeserítő betegségről beszélünk, ahol gyakorlatilag az egyetlen lehetséges megoldás az operáció. Dr. Timár Róbert reumatológussal, sportorvossal tekintettük át a gerincsérvvel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.