Tabuk nélkül a merevedési zavarokról
Dr. Kopa Zsolt

Férfiak millióinak okoz nap mint nap kínos és kellemetlen pillanatokat a merevedési zavar, sokan mégis szégyellnek beszélni róla. Pedig az erekciós problémák jelentős része nemcsak kezelhető, de akár háttérben lappangó súlyosabb bajok előhírnőkei is lehetnek ezek a gondok. Dr. Kopa Zsolt andrológus segítségével tekintettük át a merevedési zavarok mögött meghúzódó leggyakoribb szervi okokat.

1.  Mi tekinthető orvosi értelemben merevedési zavarnak?

Fontos leszögezni: a merevedési zavar nem kizárólag azt jelenti, hogy nincs merevedés. Akkor beszélünk ilyen problémáról, ha a szexuális aktushoz szükséges merevedés vagy nem jön létre, vagy nem kellő fokú, vagy nem tart kellő ideig, és ez az állapot legalább 3 hónapja fennáll, vagy visszatérően jelentkezik.

2. Léteznek arra nézve adatok, hogy a férfiak milyen körét érinti valamilyen formában ez a probléma? 

Először az 1990-es évek elején, az Egyesült Államokban közöltek a témában olyan statisztikát, amelynek az adatait komolyan lehetett venni és értékelni. Ennek alapján a megkérdezett 40 és 70 év közötti férfiak 52 százaléka küzd valamilyen fokú merevedési problémával. Azóta számtalan helyen végeztek hasonló vizsgálatokat, így Magyarországon is. A legutóbbi, megbízhatónak ítélt adatok alapján hazánkban körülbelül 400 ezerre tehető azon férfiak száma, akiknek valamilyen fokú erekciós zavara van. A merevedési zavar életkorfüggő: ahogy haladunk előre, úgy növekszik a gyakorisága. Közelítő értékek alapján a 40 éves korosztály mintegy 40, a 70 éves korosztály mintegy 70 százaléka valamilyen fokú merevedési gonddal küszködik. Ha hozzátesszük, hogy ez a gond egy páros cselekvésre hat ki, rögtön látható, hogy nagyon sok embernek okoz problémákat a mindennapokban vagy a kapcsolati harmóniában.

3. Milyen arányban beszélhetünk szervi és lelki eredetű merevedési zavarokról?

Régebben úgy tartották, hogy a merevedési problémák 70-80 százaléka lelki eredetű. Ma már tudjuk, hogy az esetek 80 százalékában szervi okokra vezethető vissza a zavar, és mindössze 20 százalékban beszélhetünk tisztán pszichés eredetről. Azt ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy ezek az okok törvényszerűen keverednek: ha valakinek szervi problémája van, ami merevedési zavart okoz, és ebből fakad egy kudarcélmény, az nyomban terhelő lesz pszichés oldalról is.

4.  Mik a leggyakoribb szervi okok, amik erekciós gondokat okoznak?

A szervi háttér leggyakrabban ér-eredetű zavart jelent: valamilyen betegség folytán sérül az érfalak rugalmassága, és a vérellátás zavara okoz merevedési problémát. Ilyen kiváltó ok lehet például a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, vagyis minden olyan betegség, ami károsítja az érfalakat. A csökkent rugalmasság miatt ilyenkor az erek nem tudnak annyira kitágulni, hogy létrejöjjön a megfelelő vérbőség. Az egészséges folyamatban a merevedés létrejöttéhez megfelelő vérbőség mellett az idegi ingerületek is szükségesek, és amennyiben ezek károsodnak, az szintén problémákat okozhat. Ilyen idegsérüléseket nemcsak az idegrendszer bizonyos megbetegedései válthatnak ki, hanem bizonyos radikális kismedencei műtétek is, melyek az idegpályák átvágásával járnak. Tipikusan ilyenek lehetnek egyes daganat miatti műtétek, például a heredaganatok nyirokcsomó-áttétei miatti beavatkozások, vagy bármilyen bélrendszeri radikális műtét. Van még egy óriási kockázatforrás, ami itthon is nagyon gyakori, ez pedig a cukorbetegség, ami egyrészt roncsolja az ereket, másrészt neuropátiát, vagyis idegi károsodást is okoz. Mondhatjuk, hogy összességében a cukorbetegség a merevedési zavarok hátterében álló egyik legfőbb ok. A felsoroltak mellett beszélhetünk még anatómiai deformitásokról, szerzett sérülésekről, esetleg idült gyulladásokról is. Utóbbiak alatt általában a prosztata és az ondóhólyag idült gyulladásait kell érteni, ezek szintén károsíthatják a merevedési képességet. Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek mellékhatása az erekció károsítása lehet.

5.   Mi a helyzet a hormonális eredetű okokkal?

Hormonális eredetű problémák fiatalabb korban ritkábban fordulnak elő, általában a merevedési zavarok 2-3 százalékánál beszélhetünk ilyenekről.
A férfi nemi hormon szintjének csökkenése átlagosan 35 éves korban indul meg. Ez bizonyos esetekben korai tesztoszteronszint-csökkenéshez vezethet, amit előrehozott öregedésnek, más néven férfiklimaxnak is nevezhetünk. Ez a hormonszint-csökkenés az oka az időskori hormonhiány-állapotnak is. Ilyenkor a merevedés terén is problémák jelentkezhetnek, hiszen a tesztoszteron is alapvető feltétele az erekciós képességnek.

Összességében tehát megállapítható: a merevedési zavar lehet betegség, de lehet olyan tünet is, melynek a hátterében egy még súlyosabb rendszerbetegség húzódik meg. Nagyon gyakran előfordul, hogy az erekciós probléma viszi el a férfit az orvoshoz, és ezáltal ismerik fel a kezeletlen magas vérnyomás-betegséget, cukorbetegséget. A merevedési zavarok a nemzetközi klinikai vizsgálatok és a tapasztalatok alapján általában 40 hónappal előzik meg a szívinfarktus létrejöttét. Éppen ezért célszerű alaposan kivizsgálni a pácienst, és akár egy szívinfarktus is megelőzhető, ha észrevesszük, hogy például a koszorúereket is érinti a probléma.

6.  A felsorolt okok jelentős része nagyban életmód-függő?

Az életmód jelentősen befolyásolja a merevedési funkciót. A cukorbetegség például négyszeres rizikótényező ezen a téren: ez azt jelenti, hogy a cukorbetegek körében négyszer gyakrabban fordulnak elő ilyen problémák, mint egy normál populációban. A magas vérnyomás vagy a perifériás érbetegségek önmagukban kétszeres rizikótényezőt jelentenek, a koleszterin- és vérzsírsav-szint 1,7-1,8-szorosat. Az érrendszer megbetegedései ugyanígy függenek az életmódtól. Ha valaki sportol, egészségesen táplálkozik, odafigyel önmagára, annak az érrendszere is jobb állapotban lesz. A dohányzás például önmagában kétszeresre növeli a problémák előfordulási gyakoriságát. Magyarán szólva, ha csak dohányzik az illető, dupla esélye van arra, hogy ilyen gondokkal fog szembesülni. Ha tehát valaki elhízott, nem mozog, rosszul táplálkozik és dohányzik, a rizikótényezők összeadódnak: idős korára cukorbeteg lehet magas vérnyomással és merevedési zavarral.

7.   Miként befolyásolják a merevedési képességet a különböző fertőzések és nemi betegségek?

A fertőzésekről és nemi betegségekről tudni kell, hogy egyfelől beszélhetünk akut fertőzésekről, vagyis heveny gyulladásokról. Ezek a heveny gyulladások elesettséggel, lázzal, fájdalommal járnak. Az embereknek eszükbe sem jut szexuális életet élni, ha éppen ilyen problémákkal küszködnek. A gondot az okozza, ha egy gyulladás krónikussá válik, vagyis amennyiben visszatérő, idült megbetegedésről van szó. Ezt kiválthatják baktériumok, gombák, szexuális úton terjedő kórokozók, amik például krónikus prosztatagyulladást, ondóhólyag-gyulladást okoznak: ez már károsan befolyásolhatja a merevedés minőségét. Ezen túlmenően az ondó összetétele és mennyisége is változik ilyenkor, sőt, maga az ondóürítés is fájdalmassá válhat, ami úgyszintén erekciós zavarhoz vezethet.

8. Mi a tapasztalata, mennyire szégyenlősek a férfiak az ilyen problémák kapcsán?

Szerintem a férfiak egyre gyakrabban mernek őszintén beszélni a hasonló gondokról, de még mindig nagyon széles az a réteg, amelyik nem fordul orvoshoz, ha merevedési zavara támad. A jelenlegi felmérések alapján az érintettek csak mintegy 10-14 százaléka kerül kezelésre.

9.  A páciens rászánta magát a vizsgálatra, eljutott az orvoshoz. Mi következik ezután?

Az első lépés a felismerés, a diagnózis. Ilyenkor az orvos első dolga megnézni azt, hogy ténylegesen fennáll-e a merevedési zavar, és ha igen, az milyen fokú. Ezt különféle kérdőívek segítik, melyek segítségével fel lehet térképezni magát a problémát. Fontos kideríteni olyan információkat, hogy milyen korábbi műtétekre került sor, illetve milyen gyógyszereket szed a férfiú. Egyes gyógyszerek mellékhatásként erekciós zavarokat okozhatnak, így például a vízhajtó vérnyomáscsökkentők vagy bizonyos gyomorfekély-gyógyszerek szexuális zavarokhoz vezethetnek, de ugyanígy egyes hormonok is, valamint olyan gyógyszerek is, amelyeket daganatos megbetegedések kezeléséhez alkalmaznak. Ezután meg kell mérni a vérnyomást, laborvizsgálatokat kell végezni, megvizsgálni a vese- és májfunkciókat, a hormonális állapotot, a vércukorszintet, és lehetőség szerint mindet korrigálni. 50 éves kor fölött célszerű prosztata-rákszűrést is végezni. Ez vérvizsgálatot és tapintásos vizsgálatot egyaránt jelent. Léteznek különféle hasznos képalkotó eljárások is: ultrahanggal láthatóvá tehetők a szervi struktúrák, és az érrendszer állapota is kielégítően feltérképezhető. Más speciális eljárások az ismeretlen eredetű merevedési zavarok meghatározásánál segítenek: ilyen az éjszakai merevedés vizsgálata, a videostimulációs vizsgálat és még egy sor más vizsgálat. A legfontosabb feladat a háttérben meghúzódó esetleges szervi eltérések feltárása.

10. Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

A kezelés tekintetében is kétféle kezelésről célszerű szót ejteni: az okiról és a tünetiről. Amennyiben az ok gyógyítható, nyilvánvalóan azt kell kezelni, ha viszont az ok csak karbantartható, de nem gyógyítható meg, nagy valószínűséggel a merevedési zavar is csak tünetileg lesz kezelhető. A merevedési zavarok kezelésében elsőként választandó a gyógyszeres terápia. Magyarországon jelenleg háromféle ilyen készítmény kapható, ezek mind a foszfodiészteráz-gátlók körébe tartoznak. E tabletták révén a barlangos test verőereinek falában a sima izomsejtek ellazulnak, és így az érfal is: az értágító hatás révén a véráramlás fokozódik, vagyis létre tud jönni a merevedés.
Emellett létezik injekciós kezelés, amikor egy kis tű segítségével szinte fájdalommentesen úgynevezett vazoaktív anyagot juttatunk a barlangos testbe. Ennek révén merevedés jön létre tulajdonképpen akarattól függetlenül.
Beszélhetünk a vákuum-kezelésről, ilyenkor a páciens egy vákuum-eszköz segítségével saját magának hoz létre merevedést, a péniszgyökre helyezett gumigyűrűvel 20-30 perces erekció produkálható.
Ha a vénás elvezetőrendszer sérült, műtéttel korrigálhatóak az anatómiai elváltozások.
A végső esetben, amikor már semmi sem segít, szóba jöhet a péniszprotézis beültetésének lehetősége is. Magyarországon is számos ilyen műtétre kerül sor.

11.  Az elterjedt gyógyszerek kockázatairól sokat hallani, mire érdemes odafigyelni, ha ilyeneket szedünk?

Ezek a gyógyszerek eleve csak egyszer szedhetők be egy nap, és mindegyiknél létezik egy bizonyos maximált adag. Ráadásul bizonyos más készítményekkel együtt – például nitrát- és nitrit-tartalmú szívgyógyszerekkel – nem is szedhetők.

Dr. Draveczki Ádám

2008.02.04.

Kapcsolódó oldalak: