Psziché

 

dr Lakatos László

A depresszióval rengeteg olvashatunk és hallhatunk, ám ennek ellenére Magyarországon még mindig nem ment át teljesen a köztudatba, hogy pontosan mit is takar ez az elnevezés, és mikor van szükség komoly terápiára. Dr. Lakatos László pszichiáterrel beszélgettünk. 2018.02.
Tovább

transznemu

Sokan a mai napig egyenlőségjelet tesznek a transzneműek és a transzvesztiták közé, pedig a két szó nem ugyanazt jelenti. Bede Zsuzsa szexuálpszichológus segítségével tisztáztuk a fogalmakat. 2013.11.14.
Tovább

allatterapia

Egyre gyakrabban hallani úgynevezett állatterápiás kezelésekről, amelyek során állatok segítségével gyógyítják a betegeket vagy fejlesztik a valamilyen hiányossággal küzdő gyerekeket, netán csak kedélyállapot-javítás céljából viszik közel a kutyákat, macskákat az érintettekhez. Miről is van szó pontosan ezekben az esetekben? A Tetra-2002 Alapítvány részéről dr. Sátori Ágnes állatorvossal, pszichológussal beszélgettünk. 2013.01.14.
Tovább

embsors2012121

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közel 20 éve működik 80-100 civil segítő bevonásával. 2010-ben az Év Önkéntes Programjának választották. Alaptevékenységén, a lelki segélyvonal üzemeltetésén túl, időközben további feladatokat vállalt. Szakmai vezetője a 33 éves, kedvesen kislányos megjelenésű R. Csekeő Borbála pszichológus, aki nem csak szakemberként győzött meg. 2012.12.21.
Tovább

idegosszeomlas

A stressztűrő képesség egyéni adottságok függvénye is, ám mindenkinél van egy határ, amikor elszakad a cérna, lemerülnek az elemek, és minden kilátástalanná válik. A köznyelv ezt az állapotot egyszerűen csak idegösszeomlásként emlegeti – orvosi értelemben azonban ez a meghatározás nem feltétlenül egzakt. Nagy Orsolya pszichológussal beszélgettünk a témáról. 2012.11.09.

Tovább

embsors2011091

Este 7 óra – a Komédium Színház intim terében fényt kap a színpad, de nem alszik ki a közönség feletti világítás sem. A nézők azért jönnek a Pszínház társulatának előadására, hogy meséljenek; a három színész pedig, hogy eljátssza történeteiket: rögtönözve, mély empátiával, sok humorral. Nincs két egyforma játék, ahogy két egyforma történet sincs. Ez a playback (visszajátszás): színház és pszichológia összefonódása. A történetmesélőt kérdező-bátorító játékmester ezúttal Bakó Tihamér, aki mint pszichológus az első magyar krízisintervenciós központban kezdte pályáját; színészként pedig az első playback-társulatban (a jövőre húsz éve alakult Rögtönzések Színházában). Számos pszichológiai és egy mesekönyv szerzője, vonalrajzai, ún. pszichografikái szintén megjelentek könyv formájában is. 2011.09.28.
Tovább

nemjonababa

Akadnak, akiknél csak úgy véletlenül „becsúszik” a baba, méghozzá úgy, hogy ehhez semmiféle külön erőfeszítést nem tesznek, mások évekig hiába várják az olyannyira remélt gyermekáldást, pedig semmiféle szervi bajról, meddőségről nincs szó esetükben. Dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyász segítségével annak jártunk utána, min múlik, hogy sikerül-e teherbe esni. 2011.06.24.

Tovább

agresszio

Szörnyű agresszív világban élünk, ahol senki sem érezheti magát biztonságban – hangzik a közhely, és ha megnézzük a híradót, felütjük a bulvárlapokat, valóban nem nehéz erre az álláspontra helyezkednünk. A mindennapos tanárverések, késelések, utcai incidensek és tanyasi baltás gyilkosságok közepette ugyanakkor érdemes feltenni a kérdést: vajon valóban erőszakosabbak az emberek, mint azelőtt, vagy csupán a minket körülvevő világ erősíti fel ezeket a jelenségeket? Somló András pszichológussal beszélgettünk a témáról. 2010.12.11.
Tovább

koma

Habár természetesen világszerte jelentős, szerteágazó kutatásokat végeznek a témában, az orvosi gyakorlatban hasznosítható tudásunk sajnos nem sokat változott az évek folyamán a kómáról. De mit is értünk valójában kóma alatt, és mi okozza ezt az állapotot? Vajon tényleg létezik-e, hogy valaki egyik pillanatról a másikra visszatér belőle? Milyen ápolást igényel a kómás beteg? Összeállításunkban az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Koponya-Agysérültek Rehabilitációs Osztálya munkatársai válaszolták meg a legfontosabb kérdéseket.2010.05.17.
Tovább

hipochondria

„Ne törődj vele, nem beteg, csak hipochonder”, halljuk vagy akár mondjuk is gyakran, és bele sem gondolunk, hogy aki tényleg hipochonder, az valójában nagyon is beteg – legfeljebb nem úgy, mint azt ő képzeli magáról… Mit is takar ez a súlyos, az adott személy életét megkeserítő pszichés zavar, hol húzódnak a határai, és mit lehet tenni ellene? Dr. Valló Ágnes pszichoszomatikus belgyógyásszal, egészségfejlesztő mentálhigiénikussal beszélgettünk. 2010.05.11.
Tovább

alt

Eljátszottak már a gondolattal: mi lenne, ha aznap mégsem kelnének föl, és többé nem mennének dolgozni? Amikor Istvánt 25 évesen skizofréniával diagnosztizálták, számára nem létezett – saját belső világán kívüli – realitás. Két év kellett, hogy első csatáját megnyerje a betegséggel szemben, de azóta is naponta küzd vele; egyre több győzelemmel a háta mögött, egyre erősebben.
Tovább

alt

Könnyen kijelentjük valakiről, hogy munkamániás, ha az illető sokat dolgozik, pedig ez a kifejezés egy nagyon komoly szenvedélybetegséget jelöl. De vajon hol húzódik a határ azok között, akik csak szeretik a hivatásukat, és akik kényszeresen dolgoznak, kizárólag a munkájuknak élnek? Nagy Orsolya pszichológussal igyekeztünk a kérdés végére járni.
Tovább

alt

A Szinapszis Kft. a lélekbenotthon.hu internetes portál megbízásából, a Magyar Pszichiátriai Társaság támogatásával piackutatást kezdeményezett, amelynek célja annak feltárása, milyen szerepe van a lelki egészségnek az egészségi állapot szempontjából, mit tud a magyar lakosság a mentális betegségekről, és hova fordulnának, kiben bíznának krízis esetén.
Tovább

alt

A meteorológiai tavasz kezdetével végre beköszöntött az enyhébb időjárás, ám a frontokkal terhelt, változékony márciusi napok sokaknak okoznak fáradt, tompa kellemetlenségeket is. Ez a nyomott hangulatú, mindenki által jól ismert érzés a tavaszi fáradtság, de vajon mi okozza, és hogy lehet ellene védekezni? Nagy Orsolya pszichológussal beszélgettünk a témáról.
Tovább

alt

A skizofrénia nem jelent egy testben megbúvó több személyiséget, bár tudományos megnevezése hasadásos elmezavar, és ugyan komoly viselkedési zavarokkal jár, bizonyos szakaszokban a betegeken észre sem lehet venni, hogy nem egészségesek. Nagy Orsolya pszichológussal beszélgettünk az egyik leggyakoribb elmebetegségről.
Tovább

alt

Modernkori civilizációs problémáink egyike a kiégés, melyet egyes nyugat-európai országokban már hivatalosan is betegségként tartanak nyilván. Magyarországon egyelőre még nem tartunk itt, de a tünetek sajnos nálunk is egyre több emberre jellemzőek. Nagy Orsolya pszichológussal beszélgettünk a kiégésről.
Tovább

 

Idegrendszerre ható növényi drogok

Tovább

 

Hangulatbetegségek, depresszió

Tovább