Elme, lelki zavarok, mentális betegségek, stressz

 

szalokiildiko

Megint nem kaptunk elsőbbséget a kereszteződésben, közben a gyerek ordít hátul, hogy haza akar menni, majd megcsörren a telefon: a főnökünk az, aki már hatodszorra kéri aznap azt az anyagot, amit egyébként csak holnaputánra kellett volna megcsinálnunk. Ön mindig meg tudja őrizni az önuralmát egy ilyen szituációban? Ha nem, ne aggódjon: más sem. Viszont a helyzet kezelhető: Szalóki Ildikó Théta healing konzulens, SzInT állítás vezető, coach és tanácsadó volt segítségünkre abban, hogy a dühkitörések mélyére ássunk. 2015.05.

Tovább

borderline

A borderline személyiségzavarról igen sokat lehet manapság hallani, ám a legtöbben teljesen hibásan használják a fogalmakat, így a köztudatban ez a betegség összemosódik a skizofréniával, a depresszióval és még több mentális betegséggel. Dr. Unoka Zsolt pszichiáter, pszichoterapeuta válaszolt kérdéseinkre. 2013.10.17.

Tovább

idegosszeomlas

A stressztűrő képesség egyéni adottságok függvénye is, ám mindenkinél van egy határ, amikor elszakad a cérna, lemerülnek az elemek, és minden kilátástalanná válik. A köznyelv ezt az állapotot egyszerűen csak idegösszeomlásként emlegeti – orvosi értelemben azonban ez a meghatározás nem feltétlenül egzakt. Nagy Orsolya pszichológussal beszélgettünk a témáról. 2012.11.09.

Tovább

arcidegek

Remeg a szemhéja, ha túl sok a munka, netán néha meg-megrándul az arca, ha túl sok stressznek tette ki magát az utóbbi időben – ismerős érzések? A jelenség már ebben a formában is igen kellemetlen, de nem az úgynevezett tikkelés az egyetlen rendellenesség, amely az arcidegekkel van kapcsolatban. Dr. Szücs László ideggyógyásszal beszélgettünk a témáról. 2012.04.24.

Tovább

dr_feher_gabriella

Mindig visszafordul az ajtóból, hogy ellenőrizze, elzárta-e a gázt? Mintha valami belehasítana a zsigereibe, amikor valaki elmozdítja a polcról szabályos rendben elhelyezett dísztárgyait? Kétpercenként rohan a csaphoz, hogy lemossa a kezéről a szennyeződéseket? Ezekben az esetekben alaposan gondolkodjon el dr. Fehér Gabriella pszichológussal készített interjúnkon, ugyanis könnyen meglehet, hogy ön is kényszerbetegségben szenved. 2012.01.23.
Tovább

embsors2011122

Amikor szomorú szemű, körbe-körbe járatott lovat látok valami vigasság közepén, mindig gyomron ragad egy régi gyerektábori emlék: az akkor érzett szánalom és homályos szégyen. Minket is elvittek így „lovagolni”. Pedig csak jót akartak, tudták, minden gyerek vonzódik a lóhoz – ahogy a ló az emberhez, ha ki nem ölik belőle. Én is szerettem volna lovat, de olyat, akivel valódi kapcsolatom lehet, egy ló-barátot; majd lassan megfeledkeztem erről az álomról. Kardos Edina helyettem is valóra váltotta. Az ő családi és szakmai története végleg összefonódott a lovakkal, akikhez felnőttként autista kisfia vezette el újra. Ma, 40 évesen, férjével és három gyermekével a Pilisben él, és kilenc lovukkal ott is dolgozik mint pszichológus és lovas terapeuta. Jól gondoltam valamikor: igenis, lehet az embernek ló-barátja. 2011.12.28.
Tovább

embsors2011091

Este 7 óra – a Komédium Színház intim terében fényt kap a színpad, de nem alszik ki a közönség feletti világítás sem. A nézők azért jönnek a Pszínház társulatának előadására, hogy meséljenek; a három színész pedig, hogy eljátssza történeteiket: rögtönözve, mély empátiával, sok humorral. Nincs két egyforma játék, ahogy két egyforma történet sincs. Ez a playback (visszajátszás): színház és pszichológia összefonódása. A történetmesélőt kérdező-bátorító játékmester ezúttal Bakó Tihamér, aki mint pszichológus az első magyar krízisintervenciós központban kezdte pályáját; színészként pedig az első playback-társulatban (a jövőre húsz éve alakult Rögtönzések Színházában). Számos pszichológiai és egy mesekönyv szerzője, vonalrajzai, ún. pszichografikái szintén megjelentek könyv formájában is. 2011.09.28.
Tovább

nemjonababa

Akadnak, akiknél csak úgy véletlenül „becsúszik” a baba, méghozzá úgy, hogy ehhez semmiféle külön erőfeszítést nem tesznek, mások évekig hiába várják az olyannyira remélt gyermekáldást, pedig semmiféle szervi bajról, meddőségről nincs szó esetükben. Dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyász segítségével annak jártunk utána, min múlik, hogy sikerül-e teherbe esni. 2011.06.24.

Tovább

agresszio

Szörnyű agresszív világban élünk, ahol senki sem érezheti magát biztonságban – hangzik a közhely, és ha megnézzük a híradót, felütjük a bulvárlapokat, valóban nem nehéz erre az álláspontra helyezkednünk. A mindennapos tanárverések, késelések, utcai incidensek és tanyasi baltás gyilkosságok közepette ugyanakkor érdemes feltenni a kérdést: vajon valóban erőszakosabbak az emberek, mint azelőtt, vagy csupán a minket körülvevő világ erősíti fel ezeket a jelenségeket? Somló András pszichológussal beszélgettünk a témáról. 2010.12.11.
Tovább

autizmus

A világ nagyrésze 1988, azaz az Esőember film óta tud az autizmus létezéséről, melyben Dustin Hoffman feledhetetlen alakítást nyújtva formálta meg az autista Raymond Babbitt alakját. Az átlagember ismeretei azonban azóta is csupán közhelyszámba mennek az autistákat illetően. Szilvásy Zsuzsannával, az Autisták Országos Szövetségének elnökével beszélgettünk, hogy kiderítsük, miben is áll e zavarok lényege.
Tovább

hipochondria

„Ne törődj vele, nem beteg, csak hipochonder”, halljuk vagy akár mondjuk is gyakran, és bele sem gondolunk, hogy aki tényleg hipochonder, az valójában nagyon is beteg – legfeljebb nem úgy, mint azt ő képzeli magáról… Mit is takar ez a súlyos, az adott személy életét megkeserítő pszichés zavar, hol húzódnak a határai, és mit lehet tenni ellene? Dr. Valló Ágnes pszichoszomatikus belgyógyásszal, egészségfejlesztő mentálhigiénikussal beszélgettünk.
Tovább

alt

Eljátszottak már a gondolattal: mi lenne, ha aznap mégsem kelnének föl, és többé nem mennének dolgozni? Amikor Istvánt 25 évesen skizofréniával diagnosztizálták, számára nem létezett – saját belső világán kívüli – realitás. Két év kellett, hogy első csatáját megnyerje a betegséggel szemben, de azóta is naponta küzd vele; egyre több győzelemmel a háta mögött, egyre erősebben.
Tovább

alt

A Szinapszis Kft. a lélekbenotthon.hu internetes portál megbízásából, a Magyar Pszichiátriai Társaság támogatásával piackutatást kezdeményezett, amelynek célja annak feltárása, milyen szerepe van a lelki egészségnek az egészségi állapot szempontjából, mit tud a magyar lakosság a mentális betegségekről, és hova fordulnának, kiben bíznának krízis esetén. A kutatás eredményei rámutatnak, hogy jelenleg nagy az információigény a mentális betegségekkel kapcsolatban a lakosság körében.
Tovább

alt

A meteorológiai tavasz kezdetével végre beköszöntött az enyhébb időjárás, ám a frontokkal terhelt, változékony márciusi napok sokaknak okoznak fáradt, tompa kellemetlenségeket is. Ez a nyomott hangulatú, mindenki által jól ismert érzés a tavaszi fáradtság, de vajon mi okozza, és hogy lehet ellene védekezni? Nagy Orsolya pszichológussal beszélgettünk a témáról.
Tovább

alt

A skizofrénia nem jelent egy testben megbúvó több személyiséget, bár tudományos megnevezése hasadásos elmezavar, és ugyan komoly viselkedési zavarokkal jár, bizonyos szakaszokban a betegeken észre sem lehet venni, hogy nem egészségesek. Nagy Orsolya pszichológussal beszélgettünk az egyik leggyakoribb elmebetegségről.
Tovább

alt

Modernkori civilizációs problémáink egyike a kiégés, melyet egyes nyugat-európai országokban már hivatalosan is betegségként tartanak nyilván. Magyarországon egyelőre még nem tartunk itt, de a tünetek sajnos nálunk is egyre több emberre jellemzőek. Nagy Orsolya pszichológussal beszélgettünk a kiégésről.
Tovább

alt

Tóth Zs. Izabella - pszichológus
Szeretnénk, ha az olvasók hasznos módszereket kaphatnának, mi segítheti őket, ha stresszhhelyzetbe kerülnek.
Tovább

alt

A stressz tág fogalom, a kellemes élményeket is magában foglalja, így az örömöt, a beteljesülést és az önkifejezést, de a hirtelen bekövetkező, kedvezőtlen változás, vagy akár tartósan negatív élethelyzetek megélése is stressz.
A kérdéskörben kicsit jobban elmélyedni szándékozókat Tóth Borbála pszichológus segíti válaszaival.
Tovább

alt

Az utóbbi években valamennyi fejlett országban egyértelmûvé vált, hogy a pszichiátriai betegségek jelentik a népegészségügy egyik legsúlyosabb problémáját, valamint az a tény, hogy mégis ez a leginkább elhanyagolt betegségcsoport.
Tovább

felelem

dr. Birkás Dezső a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Pszichiátriai Klinikai Csoportjának munkatársa, egyetemi oktató, a Fóbia Klinika szakmai vezetője
Élnek közöttünk emberek, akik valamilyen általuk többnyire ismeretlen okból különböző tárgyaktól, helyzetektől, esetleg állatoktól leküzdhetetlen félelmet éreznek. Sokszor már akkor is szorongani kezdenek, ha a félelem tárgya beszélgetés során szóba kerül.
Tovább

pánik 

dr. Sárosi Andrea - pszichiáter, klinikai farmakológus, rehabilitációs szakorvos
Az előző interjúban Judit – saját betegsége kapcsán – képet adott az olvasóknak arról, milyen érzés az, amikor hirtelen, minden előzetes jelzés nélkül rátör az emberre egy olyan rosszullét, amivel korábban sosem találkozott. Ezúttal az orvos válaszol kérdéseinkre.
Tovább

alt

dr. Faludi Gábor pszichiáter és neurológus szakorvos
Az emberek számos esetben nehezen tudják saját élethelyzeteiket elfogadni, a velük megtörtént eseményeket, vagy éppen saját emócióikat feldolgozni, az eredmény depresszió.
Tovább

 pánikbetegség

Azt mondják, a pánikbetegség meglehetősen gyakori állapot, amely hirtelen - gyakran minden előjel nélkül - kialakuló félelemmel vagy szorongással jár, és a szakirodalom szerint a serdülőkor végén, fiatal felnőttkorban kezdődik.
Tovább

alt

A múlt század elsõ felében Selye János nevéhez fûzõdik a ma már mindennapos kifejezésként használt stressz felfedezése. A stressz természetérõl, a stresszhelyzetek megoldásáról kérdeztük dr. Pándy Mária pszichológust
Tovább