Szex - Klimax

 

Biztos védelem

A spirál szótól ma sem feltétlenül lesz jó érzése a többségnek, pedig a mai fogamzásgátló spirálok már ég és föld viszonyában állnak a régi eszközökkel. Emellett pedig újabb módszerek is várnak azokra, akik nem szeretnének tablettát szedni. Dr. Kertész Ildikó nőgyógyásszal beszélgettünk. 2014.11.01.
Tovább

„Ezen a téren még ma sem eléggé emancipáltak a nők”

Miért nincs kedve a nőnek a szexhez, illetve miért nem élvezi azt? – a kérdés és a probléma igen gyakori, és sosem adható rá általános válasz. Kétrészes összeállításunkban ugyanakkor megpróbáltuk összegyűjteni a leggyakoribb okcsoportokat. A testi háttérről dr. Závodszky Zsuzsanna szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk.2014.07.28.

Tovább

szerelempirula

Miért nincs kedve a nőnek a szexhez, illetve miért nem élvezi azt? – a kérdés és a probléma igen gyakori, és sosem adható rá általános válasz. Kétrészes összeállításunkban ugyanakkor megpróbáltuk összegyűjteni a leggyakoribb okcsoportokat. Bede Zsuzsanna szexuálpszichológussal a lehetséges lelki háttérről beszélgettünk.2014.06.27.

Tovább

melegpar

A homoszexualitás témaköre ma már nem tabu olyan módon, mint néhány évtizeddel ezelőtt, de napjainkban is számos félreértés és tévhit lengi körül. Ki más tudná ezeket hatásosabban megcáfolni, pontosítani – vagy akár megerősíteni –, mint egy olyan ember, aki „érintett”? Interjúalanyunk – akit nevezzünk Bálintnak, úgyis hozzánőtt ez a név – harmincas éveinek közepén jár: megbecsült értelmiségi munkát végez egy fontos szervezetnél, rengeteg barátja és számos hobbija van – és mellesleg a saját neméhez vonzódik. Vele beszélgettünk. 2013.03.18.
Tovább

szexigeny

„A férfi a házassággal fizet a szexért, a nő a szexszel fizet a házasságért” – szól egy ismert mondás, ám mindez nem feltétlenül fedi a valóságot ebben a formában. Az egyes emberek szexigénye nagyban eltér egymástól, ám nem igaz, hogy mindez feltétlenül nemfüggő lenne. Bede Zsuzsa szexuálpszichológussal beszélgettünk a szexuális igényekről. 2012.12.19.
Tovább

hpv_oltas

Egyetlen nőnek sem kellene meghalnia méhnyakrákban, ha az emberek komolyan vennék a szűrővizsgálatokat – mondja Dr. Lázár Erika szülész-nőgyógyász. A szakemberrel a méhnyakrák legfőbb kiváltó okáról, a humán papillómavírusról beszélgettünk, amely – a közhiedelemmel ellentétben – a férfiakra is komoly veszélyeket jelent. 2011.08.17.
Tovább

 

 • Mononucleosis - Rendkívül kellemetlen tünetekkel jár a csókbetegség
  Elsősorban a serdülők és a fiatalkorúak betegsége, de nem kizárólag, alapesetben 4-5 hét alatt lezajlik, de a gyógyulás akár fél évet is igénybe vehet, van, aki észre sem veszi, hogy beteg, más hónapokig vonszolni is alig bírja magát. Melyik az a betegség, mely ennyire szerteágazó tüneteket mutat? Dr. Kiss Gábor háziorvossal, gyermekorvossal beszélgettünk a mononucleosisról.

 • Szexuális eltérések
  A televíziókban, magazinokban gyakran hallunk-olvasunk szadizmusról, mazochizmusról, különféle -fíliákról, és az internet által a hétköznapi ember számára zavarba ejtőbbnél zavarba ejtőbb filmekhez, képekhez juthatunk el akár néhány kattintással is. Mikortól tekinthető valami abnormálisnak, hol húzódnak az egészséges szexualitás határai, és mennyit változtak ezek térben és időben az emberiség történelme során? Ezeket a kérdéseket is érintettük Bede Zsuzsa szexuálpszichológussal folytatott beszélgetésünk során.

 • Súlyosan rontja az életminőséget az inkontinencia
  Magyarországon is tízezrek életét keserítik meg a vizelet- és székletvisszatartási problémák, melyeket gyakran a változó korhoz kötnek, ez azonban korántsem általános. Dr. Mészáros Vera háziorvossal beszélgettünk.

 • Orgazmus - Min múlik a beteljesülés?
  Kevés témát övez annyi híresztelés, hiedelem és tévhit, mint az orgazmus kérdéskörét. Mit jelent? Mi váltja ki? Milyen fajtái vannak, min múlik, sikerül-e elérni, és milyen különbségek léteznek a két nemet tekintve? Ha minden kérdésre nem is tudtunk választ kapni, a legfontosabbakat azért igyekeztünk körbejárni Nagy Orsolya pszichológus segítségével.

 • Csökkent a potencianövelők iránti kereslet – Teret nyernek a hamisítványok
  A három legnépszerűbb gyógyszer dobozforgalmi adatainak vizsgálatából kiderül, hogy míg 2004-ben még évente közel 250 ezer doboz fogyott el ezekből a készítményekből, addig ez a szám 2007-re 210 ezer körülire csökkent. A gyógyszerpiaci trendeket a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából a Szinapszis Kft. elemezte.

 • Szexfüggőség - Amikor a szex öncéllá válik
  Sokan a bulvárlapokból, Michael Douglas és David Duchovny kezelései kapcsán értesültek arról, hogy létezik egy szexfüggőség nevű betegség, pedig a probléma valós, és Magyarországon is jelen van. Bede Zsuzsanna szexuálpszichológust kérdeztük erről a különös zavarról.

 • A hormonális fogamzásgátlók piaca Magyarországon
  Dinamikus fejlődés és növekvő gyógyszerforgalom, bővülő kínálat jellemzi a hazai hormonális fogamzásgátlók piacát: 2003-tól 2008-ig több mint 70 százalékos növekedést könyvelhettek el a piac szereplői termelői érték tekintetében.

 • „Nem veszik komolyan az AIDS-et”
  Sok mindent tudunk az AIDS-ről, a HIV-fertőzésről, arról, miként lehet megkapni a betegséget, de személyesen csak kevesen ismerünk fertőzötteket. Az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat munkatársai az ő életüket igyekeznek könnyebbé tenni minden nap. Az egyesület részéről Balogh Attilával beszélgettünk korunk legrettegettebb betegségéről.

 • Túl későn vagy túl korán? – A szüzesség elvesztése
  Habár jóval nyitottabban állunk ma már a szexuális élet és magatartás kérdéseihez, mint néhány évtizeddel ezelőtt, a szüzesség elvesztése ugyanúgy mérföldkő mindenki életében, mint bármikor korábban, és amikor megkezdi, sajnos a fiatalok jelentős része ma sem tud többet a nemi életről, mint a korábbi generációk képviselői. Bede Zsuzsanna szexuálpszichológussal beszélgettünk az első alkalomról.

 • Fogamzásgátlási módszerek régen és ma
  Naptármódszer vagy megszakított közösülés, tabletták, óvszer, pesszárium, netán spirál vagy hüvelygyűrű? Napjainkban már számos módszer áll rendelkezésre a nem kívánt terhesség elkerüléséhez, a bizonytalanság azonban továbbra is nagy a témában. Dr. Závodszky Zsuzsanna nőgyógyász segítségével próbáltunk rendet tenni az egyes megoldásokat illetően.

 • A merevedési zavarok lelki háttere
  Összeállításunk előző részében egy andrológus segítségével tekintettük át a férfiak millióinak életét megkeserítő merevedési problémák szervi hátterét. Most Bede Zsuzsanna szexuálpszichológussal beszélgettünk az erekciós zavarok néha még nehezebben felderíthető, sőt, gyakran nehezebben is kezelhető mentális, lelki okairól.

 • Tabuk nélkül a merevedési zavarokról
  Férfiak millióinak okoz nap mint nap kínos és kellemetlen pillanatokat a merevedési zavar, sokan mégis szégyellnek beszélni róla. Pedig az erekciós problémák jelentős része nemcsak kezelhető, de akár háttérben lappangó súlyosabb bajok előhírnőkei is lehetnek ezek a gondok. Dr. Kopa Zsolt andrológus segítségével tekintettük át a merevedési zavarok mögött meghúzódó leggyakoribb szervi okokat.

 • Menopausa – női klimax
  Dr.Hacsunc Marina a Menopausa Társaság tagja, a Szent János Kórház 10 éve működő klimax-ambulanciájának – az un. Klimax-csontritkulás Centrumnak - vezető főorvosa.
  - Melyek a klimax legjellemzőbb tünetei?
  - Mikor keresse fel egy nő a klimax-rendelést?

 • Férfi-klimax
  Dr. Fekete Ferenc hosszabb klinikai gyakorlat után 1993-ban nyitotta meg Potenciaklinika név alatt magánrendelőjét. Többször járt külföldön tanulmányúton, tagja a Pfizer Gyógyszergyár tanácsadó testületének. Őt kérdeztük a férfi-klimax néhány kérdéséről.
  - Hogyan kezelhetőek a klimaxos panaszok?
  - Mivel magyarázható, hogy míg a nők a klimax beálltát követően már nem esnek teherbe, férfiak esetében egy 70 éves még vidáman nemzőképes?

 • Szex szülés előtt és után
  Dr. Polgár Zoltán 25 éve praktizáló szülész-, nőgyógyász szakorvos. Sok kismama fordult már hozzá hasonló kérdésekkel, mint amelyeket most tettünk fel a szülés előtti és utáni szexuális életre vonatkozóan.
  - Mire számíthat a kismama: terhessége alatt az orgazmus esetleg elmarad, vagy épp ellenkezőleg, a gyönyör-érzés fokozódhat?
  - Mikor kerülhet sor arra, hogy az orvos „eltiltja” a kismamát a szextől?

 • Szexuális úton átvihető betegségek
  A szexuális úton átvihető betegségek korunk leggyakoribb fertőző betegségei közé tartoznak. Több mint 20 féle ilyen betegséget ismerünk, melyek több 10 millió férfit és nőt érintenek szerte a világon.

 • Interjú Dr. Pándy Máriával
  Dr. Pándy Mária pszichológus, tréner - speciális szakterületea szexuálpszichológia. Internetes jelenléttel támogatottan - saját honlappal - végzi munkáját.
  - Kinek a helyzete „könnyebb” a szexben a férfié, vagy a nőé?
  - Melyek a legjellemzőbb problémák manapság a szexuális együttélést illetően?