Fülfájás, fülzúgás, nagyothallás…

Itt az ősz, a gyerekek ismét közösségbe – bölcsödébe, óvodába, iskolába – kezdtek járni, és közülük soknak a szülei már előre félnek, mikor taknyosodik be a gyerek, mikor kell ismét otthon maradni vele, vagy a nagyszülőkre bízni őt. A szűnni nem akaró köhögéshez, orrfolyáshoz gyakran fülfájás is társulhat. Ez nem véletlen, hiszen a fül, az orr és a gége a fejben egy rendszert alkotva helyezkednek el, az átjárhatóság közöttük biztosított.
Ha a szülők nem szentelnek időben figyelmet a gyerek gyakori fülfájásra, az később – esetleg majd csak felnőtt korában – komolyabb fülkárosodáshoz is vezethet.
A fül igen bonyolult „szerkezet”. A működésével, zavaraival, gyógyításával kapcsolatos kérdéseket dr. Somi Ildikó gyermek- és felnőtt fül-orr-gége szakorvosnak, - a „Győzelem a nátha felett” c. könyv szerzőjének – tettük fel.

1. Milyen az emberi fül felépítése? Hogyan működik a hallás?

Az emberi fül három részből áll. A külső, a közép és belső fülből.
A külső- és középfül a hangvezetés, a belső fül a hangérzékelés, azaz a hallásfelfogás szerve. Ugyanitt található az egyensúlyszerv is.
A jó hallás feltétele az ép, sérülésmentes dobhártya, dobüreg és hallócsontok. A hallócsontok összekötik a dobhártyát a belsőfülben levő folyadékrendszerrel és egyúttal közvetítik a hangrezgéseket. A belsőfülben levő hangfelfogó szőrsejtek révén érzékeljük a hangok teljes terjedelmét, feltéve ha a hangvezető és hangfelfogó rendszer egészséges. A fül bármely részének betegsége zavarhatja a hangvezetés és hangfelfogó szervek működését.

2. Ha az ember egészséges, hogyan ajánlott a fül „rendben tartása”? Hogyan kell fület tisztítani, mire vigyázzunk?

A külső hallójáratban a bőr védelmére fülzsír termelődik a bőrben levő mirigyekben. Arra hajlamos embereknél olyan sok fülzsír termelődik, hogy elzárja a hallójáratot, akadályozza a hangvezetést, egyúttal fülzúgást eredményez. A fülzsír tisztogatásához a vattás végű pálcát szokás használni. A bemenet kitörléséhez jó, de a mélybe nem célszerű benyomni, mert a fülzsírt maga előtt tolja a mélybe és megnehezíti a kitisztítását. Sajátkezűleg a törölköző összecsavart sarkával töröljük ki a fürdés után a hallójáratot. Ezzel nem toljuk be a fülzsírt, hanem óvatosan eltávolítjuk.

3. Milyen problémák származhatnak abból, ha valaki nem tartja be az Ön tanácsait? (Esetleg volna konkrét „elrettentő” példa is a praxisából?)

Naponta találkozom betegekkel, akik fültisztítás ürügyén benyomták a fülzsírt a dobhártyáig. A hallójáratban középen van egy homokóraszerű szűkület. Ha mögé kerül a fülzsír, akkor igazán nehéz, fájdalmas művelet a kitisztítása. Előfordul, hogy alatta begyullad a bőr és fájdalmas hallójáratgyulladás alakul ki. Ezért nem célszerű várni, a bedugult fül miatt mielőbb fülész szakorvoshoz kell fordulni. A fülzsír fellazítására babaolajat vagy paraffin olajat lehet a fülbe csepegtetni. Így könnyebb lesz az eltávolítása

4. Csecsemők, kis gyermekek esetében honnan tudható, hogy a gyereknek a füle fáj?

Kisgyermek fülfájdalma többnyire középfül eredetű. Magas lázzal jár és nagyon nyűgös a gyermek. Előfordul, hogy kapkod a füléhez és az éjszaka közepén fájdalmasan visítva felsír. Többnyire náthához kapcsolódik. Középfülgyulladásra hajlamos gyermekeknél többször megismétlődhet. A fülfolyás megjelenése a dobhártya felrepedésétől lehet.

5. Melyek a leggyakoribb fülbetegségek, és mik a legjellemzőbb tünetei ezeknek?

A kisgyermekek közösségbe kerülésekor kialakuló náthás – köhögős állapot nagyon kedvez a náthás eredetű középfülgyulladás kialakulásának. A magas láz és a heveny fájdalom jellemzi. A náthás – hurutos szezonban gyakori, tehát főleg ősszel és tavasszal.
A nyári időszakban a külső hallójárat gyulladása a strandolás kapcsán válik gyakorivá. Erős fájdalom jellemzi láz nélkül és nátha nélkül.

6. Milyen betegségek húzódhatnak az ember fülére?

A fülbetegségek közül a középfülgyulladás gyermekkorban nagyon gyakori. Az elhúzódó nátha először az arcüregeket betegíti meg, majd innen terjed a fülkürtön át a középfülre. A középfülbetegség ebben az esetben a nátha és az arcüreggyulladás szövődménye.
A nátha tartós orrdugulást eredményez és a fülkürt elzáródását vonja maga után. A fülkürt normál esetben levegőt juttat a középfülbe. Ha ez az orrdugulás miatt nem jön létre, akkor előbb-utóbb folyadék tölti ki a dobüreget. Ez nem jár fájdalommal, hiszen steril folyadák halmozódik fel a fülben, viszont gyermekek gyakori halláscsökkenését ez okozza.

7. És a fülbetegségek húzódhatnak más szerveinkre?

A válaszom az, hogy szerencsére ma már nagyon ritkán. Az antibiotikus éra kezdetén és főleg előtte az agytályogok halálos betegséget jelentettek. Ugyancsak életveszélyes volt az agyhártyagyulladás. Ezek fülgyulladás kapcsán alakultak ki.

8. Mi a fülzúgás oka? A fülzúgás betegség-e, vagy csak átmeneti zavar?

A fülzúgás alatt főként fülcsengést értenek a betegek. A belső fül oxigénhiányos állapotát jelzi a fül állandó csengéssel. Idősebb betegek érelmeszesedésének első tünete szokott lenni. Gyógyszeresen jól kezelhető. Természetes gyógymódja az Omega 3 és Omega 6 telítetlen zsírsavak. Az érrendszer karbantartásában jelentős szerepük van. Ha időben kezelésbe vesszük, hamar elmúlik. Tartós fennállás esetén sajnos sokszor sikertelen a kezelés.

9. Mi lehet az oka annak, ha az embernek eldugul a füle, és mit tudunk tenni ez ellen?

A füldugulás oka lehet a külső hallójáratban felgyülemlett fülzsírdugó miatt. Ezt ki kell tisztítani, mosni.
A középfül eredetű füldugulásnak a legenyhébb oka a náthás fülkürtelzáródás és a folyadék felhalmozódás. Az orrlégzést kell rendezni. Ritkán szükséges műanyag csövet a dobhártyába ültetni. A krónikus fülbetegségek is okoznak füldugulást – ennek mindig hosszú története van és szinte mindegyik történet egyedi.

10. Mit jelent, ha valakinek felszúrják a fülét? Mi a cél ezzel és mikor kell alkalmazni?

A fülszúrás egy nagyon gyors, hatékony fájdalomcsillapítás középfülgyulladás esetén. „Hol genny van, azt le kell bocsájtani”. Mondta Hippokratesz. Ez ma is igaz és főleg a fülben fontos megtenni, mert így kifelé folyik a váladék, nem tör befelé a koponya felé. Gyorsan szűnik hatására a láz és a fájdalom.

11. Hogyan tesztelhetjük a gyerek hallásának épségét már egészen kicsi korban, amikor még nem tud beszélni?

Az alvó csecsemő mellett a leejtett kulcscsomóra felébredő gyermek biztosan hall. Ez az ún. ébredési reakció. Éber állapotban az ajtó becsapására összerezzenő gyermek is biztosan hall. A finomabb vizsgálatokat gyanú esetén bízzuk szakemberre.

12. Az előző kérdések inkább a gyerekkorban aktuális problémákra irányultak, a hallásromlás-, ill. károsodás nagyobb részt a felnőttek betegsége. Melyek lehetnek a hallásromlás okai?

Az egyszerűség kedvéért itt csak a legfontosabb betegségeket sorolom fel:

  • Külső fülben: fülzsír, idegentest, gyulladás
  • Középfülben: lukas dobhártya, heges dobüreg, fixált hallócsontok, elzáródott fülkürt.
  • Belső fülben: hallóideg sérülés, daganat, vérkeringési zavar, koponya törés, bevérzés, gyulladás.
13. Hány decibel fölött és milyen hosszan tartó hanghatás okozhat tartós halláskárosodást? Arra gondolok, hogy melyik jelent nagyobb veszélyt az ember hallására: egyetlen eset (pl. egy robbanás), vagy inkább egy magas decibelű, állandó hanghatású munkahely (pl.kovácsműhely)?

A hirtelen intenzív zaj akkor jelent igazi veszélyt a hallásra, ha nagyon közel van a fülhöz a hangforrás. Pl. lövés a fül mellett. A tartós zajexponáció kisebb intenzitás esetén is károsítja a belső fület. 120 db körül van az ép hallásúaknál a fájdalomküszöb.

14. Mely esetekben visszafordítható – esetleg műtéttel – és mikor visszafordíthatatlan a halláskárosodás?

A középfül eredetű halláskárosodás finom műtéti technikával mikroszkóp alatt végezve jól korrigálható. A belső fül hallászavarai beültetett elektródával részben korrigálhatók.

15. Milyen típusú hallókészülékek léteznek és ezek közül melyek vásárlását támogatja a társadalombizotsítás?

A hallókészülék rendelés ma már önálló tudomány és jól szervezett hálózattal működik. A jó halláslehetőségek mindenkinek rendelkezésére állnak, hiszen a legkitűnőbb készülékekkel a legrosszabb hallás is korrigálható.
A hagyományos analóg tipusút és az analóg + digitális tipusút 85 %-ban támogatja a TB.
A teljesen digitális tipusút pedig 50 %-ban. Létezik fülmögötti és teljesen rejtett hallójárati készülék.
A szemüvegszárba épített igény szerint elkészíthető. A hallókészülék üzletekben lehet úszó gyermekek számára jól záró füldugót készíttetni.

Tisztelt Főorvos Asszony!
Köszönjük az interjút.
OSYNA

2005.10.13.

Kapcsolódó oldalak: