Bélbetegségek, emésztészavar, epe- és májbetegségek

 

dr sipos peter

Az epekövek sokak kellemetlen ismerősei, ám az általuk okozott kellemetlenségeket gyakran még ma is lebecsüljük. Pedig mint azt dr. Sipos Péter sebész, gasztroenterológus szakorvostól megtudtuk, nem érdemes…

Tovább

Szűcs Zoltán

A székrekedésnél kevés kellemetlenebb állapot létezik, ám dr. Szűcs Zoltán sebész, gasztroenterológus kérdésünkre elmondta: legtöbbször életmódbeli változásokkal, változtatásokkal meg tudjuk előzni a fájdalmas problémákat. Ehhez azonban szemléletben is módosítanunk kell mindennapjainkon.

Tovább

 

A metabolikus szindróma több különböző probléma egymásra rakódását jelenti, de vajon mi okozza, és mit lehet tenni ellene? Dr. Török Zoltán háziorvossal beszélgettünk.

Tovább

hasmenes

A nyári hónapokban különösen gyakoriak a hasmenéses kellemetlenségek, sokak külföldi nyaralását teszi pokollá a „hasmars”. Szilágyi Noémi dietetikussal beszélgettünk a problémákról. 2013.07.25.

Tovább

sztoma

„A sztóma kényes téma, ami igen ritkán kerül szóba, pedig Magyarországon is ezrek kénytelenek úgy élni, hogy valamilyen betegség, baleset vagy műtét miatt vizelési vagy székelési funkcióik károsodtak, és emiatt képtelenek azokat a hagyományos módon végezni. Dr. Vitán Gáborral, a Mediszintech ügyvezető igazgatójával, a téma szakértőjével beszélgettünk. 2012.08.31.

Tovább

mr_vizsgalat

„Elküldtek MR-re, CT-re”, halljuk-mondjuk nap mint nap. De vajon tisztában vagyunk-e pontosan azzal, miről is beszélünk? Okkal feltételezhető, hogy nem. A modern diagnosztikai képalkotó eljárásokról beszélgettünk Dr. Bács Évával, a Euromedic Diagnosztika Mammut II. központjának orvosigazgatójával annak érdekében, hogy ez a jövőben ne így legyen. 2012.01.16.

Tovább

hasnyalmirigy

Ahhoz képest, mennyire fontos funkciókat lát el az emberi testben, viszonylag kevés szó esik a hasnyálmirigyről, pedig e szervünk nélkül nem tudunk teljes életet élni, gyulladása, rákos elváltozásai pedig gyors és fájdalmas halálhoz vezethetnek. Dr. Király Ágnes belgyógyász, gasztroenterológus szakorvossal beszélgettünk. 2011.11.09.
Tovább

gombamergezes

Habár az utóbbi években már a magyar közvélemény is tudatában van a hallucinogén gombák létének, a kábítószerként fogyasztott gombák még ma is csupán a mérgezések elenyésző hányadáért felelősek hazánkban. A gombatoxinok okozta halálesetek száma összességében csökkenő tendenciát mutat, sokakban azonban még mindig nem tudatosult, hogy a mérges gombákkal nem lehet tréfálni. Dr. Zacher Gábor toxikológussal beszélgettünk a kérdésről. 2011.09.02.
Tovább

szalmonella

Nyáron különösen gyakran hallunk a hírekben tömeges szalmonellás megbetegedésekről. Azt azonban nem mindig tudjuk pontosan, miben is áll e fertőzések lényege. Ennek jártunk utána dr. Török Zoltán háziorvossal. 2011.08.11.
Tovább

dr_tamassy_klara

Akár tízméteres hosszúságúra is megnőhetnek az ember bélrendszerében tenyésző élősködők, amibe nemcsak kellemetlen és zavarba ejtő belegondolni, de egyben rengeteg veszélyt is tartogatnak a hasonló fertőzések. Dr. Tamássy Klára belgyógyász-gasztroenterológus főorvossal beszélgettünk a bélférgekről. 2011.06.29.
Tovább

 • Aranyér - Fájdalmas és kínos
  Az aranyér nemcsak Magyarországon, hanem az egész fejlett világban népbetegségnek számít, egyes felmérések szerint a felnőtt lakosság harmada, sőt, fele valamikor élete során szembekerül ezzel a kellemetlen elváltozással. Dr. László Tamás háziorvossal, sebésszel beszélgettünk.

 • Lisztérzékenység - Még egy szál ropit sem!
  A cöliákia avagy hétköznapi nevén lisztérzékenység viszonylag régóta ismert betegség, ráadásul a benne szenvedők száma az évek múltával világszerte folyamatosan nő. A tudomány jelenlegi állása szerint ez a fajta felszívódási zavar nem gyógyítható, így akinek a szervezete így működik, annak élethosszig tartó diétát kell szigorúan betartania. Dr. Hidvégi Edit gyermekorvossal, gasztroenterológussal beszélgettünk a cöliákiáról.

 • Vakbélgyulladás - Még a tapasztalt orvosok sem mindig biztosak benne
  Közhelyszámba megy, hogy a vakbélgyulladás veszélyes, azt azonban a legtöbben nem tudják, hogy amikor a vakbelet jelöljük meg a gyulladás helyeként, már eleve hibásan fogalmazunk. Szintén nem vagyunk tisztában vele pontosan, mit is jelent az oly rettegett perforálódás. Dr. Bertalan Flóra háziorvossal beszélgettünk.

 • Gyomorégés - Ha mar a gyomor…
  Vajon segítenek-e a mindenki által jól ismert gyomortáji, nyelőcsövi égető érzésen a televízióban reklámozott „varázstabletták”? Egyáltalán mi okozza a maró, savas fájdalmat, ami egy kiadós ebéd vagy vacsora, netán egy görbe este után kínozza az embert, és mikor kell orvoshoz fordulnunk miatta? Dr. Bertalan Flóra háziorvossal beszélgettünk.

 • Minden a Crohn-betegségről
  Még ma is létezik egy sor betegség, melyekre nem létezik gyógymód: ilyen a bélrendszert megtámadó Crohn-betegség is, mely nemcsak roppant kellemetlen és fájdalmas, de a benne szenvedők mindennapjait is rendkívül nehézzé teszi azokban a periódusokban, amikor kiújul. Dr. Kocsis Ildikó belgyógyász adjunktus foglalta össze kérdésünkre a legfontosabb tudnivalókat.

 • Erős fűszerek - csípős orvosságok a természetből
  Ne használj sok fűszert az ételekhez – hangzik a modern kor intelme, de vajon tényleg félnünk kell a fűszerektől, vagy pusztán csak elegendő, ha itt sem esünk túlzásokba? És mi a helyzet egyik leghíresebb hungarikumunkkal, a csípős paprikával? Farkas Nándor dietetikussal beszélgettünk.

 • Hepatitis C - Amikor a beteg nem is tudja, hogy beteg
  Terjed a hepatitis C, vigyázzunk a hepatitis C-vel, figyeljünk a hepatitis C-re – botlunk a nagybetűs figyelmeztetésekbe úton-útfélen, az emberek többségének azonban nincsenek ismeretei erről a tényleg veszélyes és roppant alattomos betegségről azt leszámítva, hogy valami májjal kapcsolatos fertőzésről van szó. Dr. Horváth Gábor belgyógyász szakorvos volt segítségünkre abban, hogy kicsit rendet tegyünk a félinformációk tengerében.

 • Támad a sérv
  Rengetegen küzdenek vele, pontos fogalmával azonban már kevesebben vannak tisztában, mint ahogyan sokan azt sem veszik elég komolyan, hogy minél előbb meg kell operáltatni. Dr. Csiky László sebésszel beszélgettünk a sérvről.