Táplálkozás

taplalkozas

 

gyermek taplalkozas

Rengeteget hallani a csecsemők táplálásáról, a vonatkozó fórumokon vérre menő viták zajlanak azt illetően, az anyatej vagy a tápszer-e a megoldás, esetleg mindkettő egyszerre, ám a nagyobbak étkezéséről már lényegesen kevesebbet beszélünk. Pedig a bölcsődés, kisóvodás korosztály táplálkozása ugyanilyen fontos. Farkas Nándor dietetikust kérdeztük meg az alapvető szabályokról. 2012.06.11.
Tovább

gombamergezes

Habár az utóbbi években már a magyar közvélemény is tudatában van a hallucinogén gombák létének, a kábítószerként fogyasztott gombák még ma is csupán a mérgezések elenyésző hányadáért felelősek hazánkban. A gombatoxinok okozta halálesetek száma összességében csökkenő tendenciát mutat, sokakban azonban még mindig nem tudatosult, hogy a mérges gombákkal nem lehet tréfálni. Dr. Zacher Gábor toxikológussal beszélgettünk a kérdésről. 2011.09.02.
Tovább

szalmonella

Nyáron különösen gyakran hallunk a hírekben tömeges szalmonellás megbetegedésekről. Azt azonban nem mindig tudjuk pontosan, miben is áll e fertőzések lényege. Ennek jártunk utána dr. Török Zoltán háziorvossal. 2011.08.11.
Tovább

gyogyvizek

Közhelyszámba megy, hogy Magyarország különösen gazdag természetes gyógyvizekben, mint ahogyan az is, hogy sokkal jobban ki lehetne használni a Kárpát-medence e téren kivételes adottságait, azt azonban nem tudjuk pontosan, honnan is erednek ezek az adottságok. Dr. Mészáros Vera háziorvossal beszélgettünk. 2011.03.07.

Tovább

asvanyviz1

Sima csapvíz vagy ásványvíz? Szénsavas vagy szénsavmentes? Ha ásványvíz, akkor milyen? És egyáltalán mi a különbség az egyes típusok között? Miben tér el az ásványvíz a gyógyvíztől? Erről beszélgettünk Dr. Mészáros Vera háziorvossal. 2011.02.28.

Tovább

lugositas

Napjainkban már nemcsak az alternatív orvoslásban emlegetik varázsszóként a lúgosítás, sav-bázis egyensúly kifejezéseket, de nem árt tisztában lenni azzal, pontosan miről is van szó, mielőtt bármiféle divatos kúrába kezdenénk. Farkas Nándor dietetikussal világítjuk meg a téma hátterét. 2011.01.17.

Tovább

tejerzekenyseg_2

A tejérzékenységnek több fajtája is van, és habár ezekről leggyakrabban gyerekek kapcsán esik szó, nem kizárólag az ő problémájuk: ezt tudtuk meg Dr. Kiss Gábor gyermekorvostól, amikor a tejcukor-intoleranciáról és a tejfehérje-allergiáról beszélgettünk vele. 2010.11.30.

Tovább

elhizastipusok

Min múlik, hogy valaki a combjára vagy a hasára hízik, és egészségügyileg melyik rejt nagyobb kockázatot? Valóban csak a sör okozza a sörhasat? Lehet-e célirányosan combról vagy hasról fogyni? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Farkas Nándor dietetikus segítségével. 2010.11.10.

Tovább

liszterzekenyseg

A cöliákia avagy hétköznapi nevén lisztérzékenység viszonylag régóta ismert betegség, ráadásul a benne szenvedők száma az évek múltával világszerte folyamatosan nő. A tudomány jelenlegi állása szerint ez a fajta felszívódási zavar nem gyógyítható, így akinek a szervezete így működik, annak élethosszig tartó diétát kell szigorúan betartania. Dr. Hidvégi Edit gyermekorvossal, gasztroenterológussal beszélgettünk a cöliákiáról. 2010.10.14.

Tovább

gyomoreges

Vajon segítenek-e a mindenki által jól ismert gyomortáji, nyelőcsövi égető érzésen a televízióban reklámozott „varázstabletták”? Egyáltalán mi okozza a maró, savas fájdalmat, ami egy kiadós ebéd vagy vacsora, netán egy görbe este után kínozza az embert, és mikor kell orvoshoz fordulnunk miatta? Dr. Bertalan Flóra háziorvossal beszélgettünk. 2010.07.30.

Tovább

csokolade

Azt mindannyian tudjuk, hogy ha túl sokat nassolunk, el fogunk hízni, de valóban csak káros hatásai vannak az édességeknek? Kis mennyiségben is ártalmasak a cukrok, csokoládék? Miért károsítja a fogakat a csoki és a cukor? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ Farkas Nándor dietetikussal. 2010.07.15.

Tovább

tulsuly

Az emberek egy jelentős része állandóan fogyókúrázik – legalábbis azt hiszi magáról. A koplalások, káposztaleves-diéták és egyéb csodamódszerek özönében ugyanakkor nem árt, ha tudjuk, melyik fogyókúra mennyit ér, különben lehet, hogy már csak az extrém orvosi megoldások jelenthetnek majd gyógymódot az elhízásunkra. Mikortól tekinthető valaki elhízottnak, hogyan fogyhat le, és mit tegyen azért, hogy később se hízzon vissza? – ezekre a gyakran felmerülő kérdésekre kerestük a választ Csáky Krisztina életmód- és táplálkozási tanácsadóval. 2010.06.04.

Tovább

belrndsz

Még ma is létezik egy sor betegség, melyekre nem létezik gyógymód: ilyen a bélrendszert megtámadó Crohn-betegség is, mely nemcsak roppant kellemetlen és fájdalmas, de a benne szenvedők mindennapjait is rendkívül nehézzé teszi azokban a periódusokban, amikor kiújul. Dr. Kocsis Ildikó belgyógyász adjunktus foglalta össze kérdésünkre a legfontosabb tudnivalókat. 2010.03.30.

Tovább

chilipapr

Ne használj sok fűszert az ételekhez – hangzik a modern kor intelme, de vajon tényleg félnünk kell a fűszerektől, vagy pusztán csak elegendő, ha itt sem esünk túlzásokba? És mi a helyzet egyik leghíresebb hungarikumunkkal, a csípős paprikával? Farkas Nándor dietetikussal beszélgettünk. 2010.03.18.

Tovább

alt

Belemerítjük a kanalat a levesbe, megkóstoljuk, majd gondolkodás nélkül a sószóróért nyúlunk, és hosszasan sózzuk az ételt – ismerős jelenet? Bizonyára az, nem véletlen, hogy a fejlett országokban, így tehát hazánkban is túl magas a sófogyasztás. Farkas Nándor dietetikus volt segítségünkre abban, hogy kiderítsük, miért is veszélyes ez. 2010.02.16.

Tovább

alt

A következőkben dr. Sike Róbert, a Budai Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosa mondja el, hogy mi okozhatja a Candida-fertőzést, és milyen módszerekkel kerülhetjük el, vagy kezelhetjük a betegséget.
Tovább

alt

A felnőtt lakosság 37 százaléka próbált már testsúlyából valamilyen fogyókúrás módszerrel leadni. Nem meglepő, hogy a hölgyek körében jóval nagyobb arányban próbálkoztak már fogyókúrával, a nők 44 százaléka próbálta már legalább egyszer életében csökkenteni testsúlyát - derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből.
Tovább

A büfékínálat szigorítását elsősorban azok a fiatalabbak támogatnák, akik döntően felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, és érdeklődnek az egészségtudatos életmód és az egészségügy friss hírei után – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből.
Tovább

alt

Vitamindús táplálkozás – halljuk úton-útfélen a varázsigét, egészen pontosan azonban csak kevesen tudják, miről is van szó. Héder Éva életmód-tanácsadó segítségével teszünk rendet a kérdésben.
Tovább

kave_2

Kávéval indítjuk a napot, kólával folytatjuk és teával fejezzük be este, eközben még be-becsúszik napközben egy-egy doboz energiaital, netán agyserkentő vitamintabletta és több más hasonló élénkítő. De vajon tényleg egészséges ez szervezetünk számára? Duli Viktória dietetikus segítségével kerestük a válaszokat.
Tovább

mez

A cukor bőséges használata káros lehet, hiszen nincs benne ásványi anyag, cellulóz, ami elősegítené a bélmozgást. Csak üres kalória, szénhidrát és víz, semmiféle más anyag.
Ezel szemben a méz tökéletes tápanyag.
Tovább

A hazai hivatalos gyógyszerelőiratok kölcsönhatás fejezete csak a gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatásokkal foglalkozik. A külföldi előiratokban még kettő kölcsönhatás szerepel a gyógyszer-táplálék és a gyógyszer-labordiagnosztikai eredmények kölcsönhatásai.
Tovább

 
Érdekes cikkeket olvashat a magnéziumról, amely esszenciális elem minden élőlény számára.
Tovább