Mit jelent a gyógyszerészi gondozás a beteg ember számára?

Tisztelt Olvasóink, Kedves Kollegák!

Önök most egy vitaindító (reméljük) cikket olvasnak, egy gyógyszerész házaspár, egyetemi adjunktus leányának gondolatait.
A cikk hivatkozásokat is tartalmaz, de saját gondolatot is.

Szeretném megerõsíteni a tényt, hogy az egyetemi évek alapot adtak, a mindennapi munka a tára asztal mellett tapasztalatot és követendõ példát, amelyet a nagy elõdökkel töltött idõ folyamán szereztünk.
Merjem leírni? Ez a pálya: „küldetés”, mert több energiát, szeretetet, empátiát kíván, és példamutatást követel.

A beteg érdekében csapat munkát kell kifejteni, konzultációs helyet kell biztosítani vagy egyszerûbben fogalmazva: bemegyek egy kávét inni, megbeszélni az élet folyását a patikába” – kellene, hogy gondolja az orvos. A gyógyszerész így elõre informált a betegei állapotáról.
Mi van a nagyvárosi patikában? Nagy átmenõ forgalommal bíró patikába betérõ orvossal, beteggel?

A megismerkedés, a bizalmas beszélgetés igénye egyre nagyobb. Valakinek meg kell tenni az elsõ lépést. Bennünket a hivatásunk még kötelez is. Az idõ és a tudás, amit tõlünk várnak, sokkal több és mélyebb, benne vannak az egyetemen eltöltött hosszú évek, a pluszként utólag tanultak, és az elõdök évszázados tapasztalata, mely figyelmeztet bennünket a csendes odafigyelésre, perlekedésre is, ha a cél úgy kívánja.


Az emberi élet egyszeri és mi sokat tehetünk azért, hogy az milyen minõségûvé válik.

Dr. Gombos Margit Anna