A Diabétesz Világnaptól kezdődően

A Diabétesz Világnap alkalmával a hazai gyakorlatban egyedülálló kezdeményezés indult a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Roche Magyarország és az Erős Antónia által alapított „Egy csepp figyelem Alapítvány" jóvoltából.

Az első napok tapasztalatairól virtuális interjú során kérdeztük Dr. Schlégelné Békefi Csillát, a komáromi Menta Patika, Mraz Györgynét, az érdi Borostyán Patika, Dr. Nagy Bélánét, a ceglédi Kígyó Gyógyszertár, Dr. Balla Lászlónét, a salgótarjáni Borostyán Patika, Dr. Herczegfalvi Lászlónét, az orosházi Fehér Kígyó Gyógyszertár, Potocsny Máriát, a budapesti Szent Kozma Gyógyszertár és Dr. Balpataky Antalnét, a budapesti Segítő Mária Gyógyszertár vezetőit.

1. MyPIN - Miért érdemes felkeresni a patikát?

Dr. Schlégelné Békefi Csilla (Komárom)

Ma hazánkban mintegy ötszázezer regisztrált cukorbeteg él, s a feltételezések szerint körülbelül ugyanennyien élnek a normálisnál magasabb vércukorértékkel. A megemelkedett vércukorszint nem mindig okoz különös panaszt, viszont eközben már az erek károsodhatnak, ami később más, súlyos állapotok kialakulásához vezet. Ezért célszerű időnként a magukat egészségeseknek érzőknek is megmérni a vércukorszintjét.

2. MyPIN - Honnan tudja a beteg, hogy ebben a patikában vércukormérés van?

Dr. Schlégelné Békefi Csilla (Komárom)

A gyógyszertárak bejáratára, ha van kirakatába is, egy nagy narancssárga felkiáltó jelet ragasztottunk. Ez, a diabetikus termékeket is jelző narancssárga színnel, remek figyelemfelhívó. Az officinában pedig a projekt logójával ellátott szórólaptartót, illetve a mennyezetre függeszthető, az „Egy csepp figyelem” Alapítványt is szimbolizáló reklámtáblát helyeztünk el, amely mindegyik, - a projektben részt vevő - gyógyszertárnak egységes megjelenést kölcsönöz.

3. MyPIN – Mekkora a normál vércukor érték, tudják-e az emberek, milyen értékkel kell orvoshoz fordulni?

Potocsny Mária (Budapest)

A vércukor normális szintje éhgyomorra 4,5-5,5 mmol/l, étkezés után maximum 7-8 mmol/l. Jól kezelt cukorbetegeknél a vércukor ideális szintje étkezés előtt 4-7, étkezés után egy-másfél órával 6-9 mmol/l között mozog.
A vércukor mérést kérők egyike sem tudta, hogy van-e eltérés a saját vércukor értékében, tájékozódni jött a gyógyszertárba. Telefonon és személyesen is érdeklődnek a betegek. Az érdelődés olyan nagy, hogy már azt is kérdezték telefonon, meddig kell sorban állni a vizsgálatért?
Több emelkedett értéket találtunk, de többnyire étkezés utáni mérések voltak, amelynek ismétlésére kértük meg a beteget.
A legérdekesebb esetünk az a fiatal nő volt, aki azért jött vércukor értéket méretni, mert második gyereket szeretne, és az első terhessége idején magas vércukor értékeket mértek nála, azonban azóta nem kezelték és orvosnál sem járt. Cukor értéke jelentősen emelkedett volt (14,6). Kértük, hogy haladéktalanul keresse fel orvosát.

4. MyPIN - Hogyan fogadták a betegek?

Schlégelné dr. Békefi Csilla (Komárom)

Nagyon nagy az érdeklődés. Számomra meglepő volt, hogy nem csak az idősek jelentkeztek a vizsgálatra, hanem már fiatalok is. Sokan vannak, akik felelősen gondolnak saját egészségükre, s tudják, milyen fontos a betegségek korai felismerése. Csak sokszor nincs idő, hogy egy túlzsúfolt rendelőbe elmenjek. Ráadásul kellemetlennek is érzik, hogy pl. vércukor vizsgálatot kérjenek, amikor tulajdonképpen semmi panaszuk nincs, csak egyszerűen szeretnének meggyőződni arról, hogy minden rendben van.

Dr. Balpataky Antalné (Budapest)

Nálunk az érdeklődés olyan nagy volt – egy hét alatt közel 300 vércukormérés történt -, hogy kénytelenek voltunk időben limitálni a szolgáltatást, 12-15 óra között állunk a páciensek rendelkezésére vércukorméréssel.


Nagyításhoz kattintson a képre!

Mráz Györgyné (Érd)

A lakosság részéről a fogadtatás nagyon pozitív, és szerencsénkre az orvosok sem ágállanak a gyógyszertár ezen tevékenysége ellen. Ezt a mi esetünkben könnyen le lehet mérni, hiszen a patikával egy házban 10 különböző szakrendelő van, köztük háziorvosi is.

5. MyPIN - Mennyi időt vesz igénybe egy páciens vércukrának mérése?

Dr. Herczegfalvi Lászlóné (Orosháza)

Az egész procedura kb. tíz-tizenöt percig tart. Először egy mérési adatlapon felírjuk a beteg adatatait (ez önkéntes, nem kötelező), majd egy diabaetes tesztet töltünk ki, amelyen a diabetes általános kockázati tényezőit vizsgáljuk. Ezután végzi el a beteg a vizsgálatot saját magának, persze segítünk. A tényleges mérés nem tart tovább fél percnél.
Itt szeretném felhívni a páciensek figyelmét a rendszeres, - legalább évenkénti – ellenőrzés fontosságára, hiszen a megemelkedett vércukorszint nem mindig okoz panaszt, ugyanakkor a fel nem derített, hosszan tartó magas vércukorszint miatt az erek károsodhatnak, szélsőséges esetben az évek során vakság, infarktus, vesebetegség alakulhat ki.

6. MyPIN - Milyen információt kap a beteg?

Dr. Balla Lászlóné (Salgótarján)

A vércukor mérést követi az értékelés, amelynek eredményét megbeszéljük a beteggel, ha szükséges, akkor háziorvosához irányítjuk. Az elkészített dokumentumok egy példányát átadjuk a betegnek, hogy azt is vigye el háziorvosához. A vizsgálat ára 195 forint, ami a felhasznált anyagok értékét részben fedezi.
A beteget tájékoztatjuk a diabetes rizikó tényezőiről, beszélünk a cukorbetegségről, annak lehetséges szövődményeiről.
Természetesen a gyógyszertárban nem diagnózist állítunk fel, hanem ha indokolt, akkor felhívjuk a beteg figyelmét, hogy keresse fel háziorvosát, aki majd eldönti, hogy van-e tennivaló? Reményeink szerint erről majd a háziorvos visszajelzését is megkapjuk.
Volt néhány olyan esetünk, ahol a páciensek meglepődtek az eredményen és természetesen továbbítottuk őket a családorvoshoz. A betegek nagyon hálásak ezért a vércukor mérésért és főként a törődésért.

7. MyPIN - Ki végzi a vércukorszint mérést?

Potocsny Mária (Budapest)

A vizsgálat mindig egy gyógyszerész felügyelete mellett történik, aki a szakmai kommunikációt folytatja, míg a gyakorlati teendők ellátásában asszisztens kolléganőink segítenek. Az egész folyamat koordinálása általában a gyógyszertárvezető, illetve a kijelölt gyógyszerész feladata.

Mráz Györgyné (Érd)

Őszintén kell beszélni arról, hogy a munkatársaknak – gyógyszerészeknek, asszisztenseknek egyaránt – ez olyan plussz terhelést jelent, amit nem tudunk ellentételezni, hiszen a beteg által fizetett 195 forint csak a mérés önköltségének egy részét fedezi.

Dr. Nagy Béláné (Cegléd)

Emberi tulajdonság, hogy a többlet-terhelésért senki sem lelkesedik. Az azonban nagyon beszédes tény, hogy nálunk 40 megkeresésből 10 emelkedett értéket mértünk - közösen a beteggel - ezek közül 2 páciensnél nagyon rossz volt az eredmény. Az egyik beteget 10 éve nem látta orvos. Ilyenkor a kollégák már el is felejtik, hogy mennyivel többet kellett dolgozni… Mindezeket látva én hiszek a program sikerében.


Nagyításhoz kattintson a képre!

8. MyPIN - Meddig tart a program, vagy inkább kampány?

Schlégelné dr. Békefi Csilla (Komárom)

Az egész kampány a cukorbetegség korai felismeréséért, egy évig tart. Célunk, hogy erre az időre minden megyében több helyen legyen olyan gyógyszertár, ahol a beteg megmérheti saját vércukorszintjét, valamint az év folyamán végzett intenzív társadalmi célú kampány, az elhelyezett szóróanyagok és a gyógyszerészek felvilágosító munkájának eredményeképpen minél több ember ismerje meg a cukorbetegséget. Egy év múlva történik a projekt kiértékelése, s reméljük, majd a folytatása is.

9. MyPIN – Voltak-e különleges esetek az elmúlt pár napban a kampány során?

Dr. Balpataky Antalné (Budapest)

Még mi is tanultunk… Valaki behozott egy étrendkiegészítőt – egy növényi inzulint, ami egyébként nálunk is kapható -, és elmondta, hogy ezzel tudta rendbehozni a vércukor-szintjét: 12,5-ről 7,5-re. A gyógyszertár dolgozó között is van diabeteses, aki rögtön elhatározta, maga is kipróbálja.

Potocsny Mária (Budapest)

Legkedvesebb esetünk az volt, amikor mondtuk a páciensnek, szúrja meg magát a lándzsával. ÉN? - kérdezte a beteg, - én fizetek a vizsgálatért és még én szúrjam meg magamat!

Dr. Balla Lászlóné (Salgótarján)

Idős pár jelent meg a patikában, a hölgy tuszkolta élete párját, essen már túl a mérésen, hiszen jó azt tudni. Az idős férfi, amikor megtudta, hogy meg akarjuk szúrni az ujját, először elsápadt, aztán kiverte a viz, tiltakozott kézzel-lábbal, arról nem volt szó, hogy neki vért is kell adni, hiszen még az édesanyja is vérszegény volt, és ő erre nincs felkészülve, az ijedségtől lesz magas a vércukra, stb. A kérdésre, hogy volt-e a családjában cukorbeteg, azt válaszolta: nem. Mire a párja: dehogynem, a bátyád, Józsi. Igen, igen – válaszolt a bácsi -, de az már rég megholt...
10. MyPIN - Miért fontos ez a kampány a gyógyszertárnak?


Nagyításhoz kattintson a képre!

Dr. Herczegfalvi Lászlóné (Orosháza)

A diabetes olyan betegség, amely kiterjedt gondozást, felvilágosítást és prevenciós technikákat igényel. A gyógyszertár ideális egészségügyi intézmény e célkitűzések megvalósításához. És mindezt a gyógyszerészek hivatástudata működteti.

Schlégelné dr. Békefi Csilla (Komárom)

Ez a projekt a gyógyszertáraknak is nagyon fontos, hiszen szeretnénk megmutatni, hogy logisztikai tevékenységen kívül mást is tudunk jól csinálni. Eddig is sok információval láttuk el a betegeket. Azon túlmenően, hogy megfelelő gyógyszerellátást biztosítunk, megfelelő felvilágosítást adunk a gyógyszerek szedésével kapcsolatban, egy új területen, a gyógyszerészgondozás területén kezdtünk el tevékenykedni. Bízom benne, hogy ezen a területen is bizonyíthatjuk rátermettségünket, amellyel a betegeink érdekeit szolgáljuk.
Tisztelt Kolleginák!
Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk a projekthez.

OSYNA

2005.11.28.

Kapcsolódó oldalak: