Összefoglaló a féléves eredményekről

CSAKNEM 22 000 VÉRCUKORMÉRÉS FÉL ÉV ALATT!

AZ EGY CSEPP FIGYELEM ALAPÍTVÁNY REKORDJA

Összefoglaló a féléves eredményekről

 

Ennyi ember vércukorszintjét ilyen rövid idő alatt még soha nem ellenőrizte egyetlen alapítvány sem Magyarországon.

Az Erős Antónia által létrehozott szervezet 2005. november 14-én indította el patikai vércukormérő programját a gyógyszerész szakmai szervezetekkel közösen, amelynek keretében kezdetben 55 patikában bárki ellenőrizhette saját vércukorszintjét 195 forintért. Ezzel egy időben az Alapítvány elkezdte az ingyenes vércukorméréseket is különböző rendezvényeken, és középiskolákban.
A kezdetektől egyre többen csatlakoznak a programokhoz.

2006 májusáig mintegy 350-re bővült azoknak a narancssárga felkiáltójellel megjelölt patikáknak a száma, ahol bárki megmérheti vércukrát, és tanácsadást kaphat a gyógyszerészektől a cukorbetegségről, valamint annak veszélyes szövődményeiről. Ezek közé tartozik a vakság, a szívinfarktus, a lábamputáció, a vesék elvesztése, de a súlyos merevedési zavar is, és ezekre hívja fel a figyelmet az Alapítvány tavaszi-nyári médiakampánya.

A patikákban május végéig 17 775 ember élt a lehetőséggel, és közülük 3 095-nek volt magasabb a vércukorértéke a megengedettnél, ami 17,5 %!

Ma Magyarországon több, mint egymillió embert érint a cukorbetegség, azaz minden tizediket, de fele nem tudja ezt magáról. A patikai mérések ugyan nem alkalmasak diagnózis felállítására, tájékoztató jellegűek, azonban azoknak, akiknek a gyógyszertárban magas az értéke, sokat segíthet, ha a patikában kapott mérőlappal elmennek orvosukhoz, és időben felfedezik náluk a betegséget. A korai felismeréssel ugyanis részben elkerülhető a szövődmények kialakulása.
Az Egy csepp figyelem Alapítvány az elmúlt hónapokban csaknem ezer középiskolás vércukorszintjét is ellenőrizte felvilágosító előadás keretében, és 100 vércukormérő készüléket adományozott száz középiskolának.

Ezen kívül különböző családi- és sportrendezvényeken tartottak ingyenes vércukorszintmérést (Libresse Futónap, MOL Gyereknap, Egészségliget, HP Családi Nap, Gyereksziget, Vizilabda Világkupa, CIB Sport Nap), amelyeken több, mint 3000 ember jelentkezett és közülük 230-nak volt magasabb az értéke a normálisnál.

Az Alapítvány folytatja a patikai vércukormérő programot, amelyhez ősszel csatlakoznak újabb gyógyszertárak, és további eseményeken lesz jelen, ahol standján bárki ellenőriztetheti vércukrát.

Szánjon Ön is egy csepp figyelmet egészségére!

 

További információ: Mérei Andrea 06.20.99.98.480

 

2006.07.03.

 

 

Kapcsolódó oldalak: