Gyógyszerészi gondozás az orvos szemével

Prof. Dr. Pogátsa Gábor

dr. Csupor Emőke

Tavaly év vége óta egyre több – ma már mintegy 300 – gyógyszertárban van lehetősége a pácienseknek arra, hogy a gyógyszerészi gondozás keretében a gyógyszerész, vagy asszisztense segítségével megmérjék a vércukrukat. Az orvosok körében a kezdeményezés fogadatása nem volt egységes. Fél évvel az indulás után azonban azt reméljük, az orvosok is véleményt alkothatnak arról, melyek a hátrányai, - vannak-e egyáltalán – illetve melyek a hozadékai a gyógyszertárak ilyen irányú tevékenységének. A kérdésekre Dr. Pogátsa Gábor professzortól, - aki korábban Diabetes témakörben már adott interjút a MyPIN-nek – és dr. Csupor Emőke háziorvostól, - aki a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatnál belgyógyász, endokrinológus, háziorvos - kaptunk időnként egymással ellentétes véleményt tükröző válaszokat. (Az online módon feltett kérdésekre online válaszokat kaptunk, így nem beszélhetünk a vélemények ütköztetéséről, inkább párhuzamos válaszokról.)

vcukor

1.  Visszaemlékezve a tavalyi év végére, amikor az ’Egy csepp figyelem!’ kampány elindult, Ön hogyan fogadta a gyógyszertári vércukormérés hírét?

Dr. Pogátsa Gábor - A cukorbetegség alapvetően különbözik a többi betegségektől. E betegség mindkét típusában az orvos és munkatársai csak tanácsot, felvilágosítást adnak a betegnek, akinek magának kell anyagcsere betegségét kezelnie. Ebben központi szerepet kap az étkezés (vagyis a szénhidrátbevitel mennyisége, formája és elosztása a nap folyamán), a mozgás (vagyis a szénhidrát-elégetés időzítése a nap folyamán), a szükségessé váló gyógyszerelés (vagyis a hiányzó szabályozó hormonok pótlása illetve helyettesítése) és e három tényező összehangolása az adott beteg sajátságainak megfelelően, ill. az összehangolás ellenőrzése a vércukor napi változásának és a vizelet esetleges cukorürítésének megszüntetése alapján. Sajnos a vércukor önellenőrzésének eszközeit a biztosító csak az inzulinnal kezelt cukorbetegek számára biztosítja. Ezért üdvözlendő lehetőség, hogy gyógyszertárban is lehetőség nyílik az önellenőrzés megvalósítására. „ ...a gyógyszerészi gondozás keretében a gyógyszerész, vagy asszisztense segítségével...” szöveg azonban helytelen. Gondozást csak diabetológiában jártas orvos végezhet, illetve irányíthat a beteg veszélyeztetése nélkül. Számtalan esetben súlyos és visszafordíthatatlan szív- és érszövődmény kialakulásának forrása cukorbetegségben a helytelen anyagcsere-vezetés, amelyet nem diabetológiában kiképzett orvos végez.

Dr. Csupor Emőke - Örültem. Az ötlet nagyon jó, csak nagyon pontosan odafigyelve kell végezni a vizsgálatokat. Egy-egy nem megfelelően végzett vizsgálat félrevezetheti a beteget. A gyógyszertárban dolgozó kollegák leterheltsége befolyásolhatja a vizsgálat minőségét. Sajnos kevés gyógyszertárban adnak írásos dokumentumot a mért eredményről, nem beszélve a mérés időpontjának feltüntetéséről, hogy az étkezés előzőleg mikor történt. A lakossági szűrések fontos részévé kellene válni a gyógyszerészi gondozásnak.

2.  Támogatta-e akkor, ill. támogatja-e most az ügyet?  

Dr. Pogátsa Gábor - Az előbbiekből következik, hogy fenntartással támogatom az „ügyet”. Helyes, hogy az orvos és közvetlen munkatársa ismételt képzése alapján a beteg számára lehetőség adódik a vércukor önellenőrzésre az általa szükségesnek ítélt időpontokban a nap 24 órájában, gyógyszertárban. Helytelen azonban, ha akár a beteg, akár a gyógyszerész ennek kapcsán azt képzeli, hogy cukorbeteg gondozást más is végezhet, mint a diabetológiában kiképzett orvos és közvetlen munkatársa. A vércukormérés technikájának megtanításán kívül a gyógyszerész ne adjon felvilágosítást, a kezelés összehangolását illetően.

Dr. Csupor Emőke - Támogatom, de fontos volna a közelben rendelő háziorvosokkal egy közös beszélgetés megszervezése, ahol minden résztvevő (gyógyszerész és orvos) elmondaná, elmondhatná hogy mit várnak egymástól szakmailag, és mik az elvégzett vizsgálatnak a szakmai és erkölcsi buktatói.

3. Volt-e valamilyen előítélete? Ha volt, változott-e véleménye?

Dr. Pogátsa Gábor - Előítéletem nem volt és véleményem nem változott e tekintetben.

Dr. Csupor Emőke - Előítéletem nem volt. Örülök a kezdeményezésnek, csak felelősséggel kell ezt a rutinnak látszó feladatot is végezni. Örülök, hogy a gyógyszerész kollegák még közelebb kerülhetnek a betegekhez és a betegek is a gyógyszerészekhez. Néha egy szorongó lakos, beteg bátrabbá válik a nem orvosi környezetben, és szívesebben, kíváncsian elvégezteti a vizsgálatot, még akkor is, ha fizetni kell.
Ez a gyógyszerészi gondozási rendszer alapja lehet a családorvos, családi gyógyszertár és betegek harmonikusabb együttélésének, és a betegségek primer, secunder és tercier prevenciójáért vívott összefogásnak.

4.  Milyen tapasztalatai vannak a gyógyszerészekkel való együttműködés terén? Tudna esetleg konkrét esetet említeni?

Dr. Pogátsa Gábor - Tapasztalataim családon belül és kívül nagyon jók az együttműködés területén, ha mind az orvos, mind a gyógyszerész a maga területén marad. Éppúgy rosszak a tapasztalataim, ha diabetológiában nem jártas orvos ad tanácsot és felvilágosítást cukorbetegnek a diabetológus és munkacsoportja helyett.

Dr. Csupor Emőke - Én napi munkakapcsolatba az I. kerületi Naphegy Patikával vagyok. Együttműködésűnk kifogástalan, barátinak mondható. Munkájuk pontos, odafigyelő, beteg-centrikus, kollegiális. Örömmel hívom fel őket telefonon, ha kérdeznem kell, ha kérnem kell, és azt gondolom, hogy ők is ugyanígy éreznek, ha tőlem kérnek információt, egy gyógyszerfelírási szokással kapcsolatban. Havonta bemegyek a gyógyszertárba és megbeszéljük, hogy min kell változtatni, milyen új gyógyszerek vannak, milyen beszerzési nehézségekkel kell számolni, milyen új rendelkezések jelentek meg, milyen lakossági szűrések folynak a kerületünkben, van-e valamilyen gond 1-1 beteggel kapcsolatban. Szerencsés vagyok, hogy ilyen gyógyszerész kollegák vesznek körül. Tisztelem, becsülöm a munkájukat, és azt hiszem ők is az én munkámat. Ugyanazért a célért csak más eszközökkel dolgozunk.

5.   A gyógyszertári vércukormérés miben segíti az Ön munkáját, ha segíti? Lehet beszélni esetleg tehermentesítésről, vagy más hozadéka van ennek a patikai szolgáltatásnak?

Dr. Pogátsa Gábor - A segítség abban áll, hogy lehetősége van a cukorbetegnek a nap általa szükségesnek időpontjában vércukra önellenőrzésére akkor is, ha a biztosító nem teszi azt lehetővé otthonában. Továbbá, bármely elhízott, magas-vérnyomásos betegnek illetve egészséges egyénnek vércukra megmérésére az étkezés után. Ilyenkor azonban a gyógyszerész kötelessége, hogy az eredmény értékelése érdekében azt diabetológussal beszélje meg és ne mással.

Dr. Csupor Emőke - Tehermentesítésről nem beszélnék, hiszen nem ugyanaz a feladata a gyógyszertári gondozásnak, mint a családorvosi gondozásnak. Inkább segítésnek gondolnám. A gyógyszertári gondozást szűrésnek, figyelemfelhívásnak gondolnám az orvos és a beteg felé.

6.  Jelent-e bármilyen hátrányt (akár anyagit, akár mást) az Ön praxisának a szempontjából a patikai vércukormérés?

Dr. Pogátsa Gábor - Nem jelent hátrányt.

Dr. Csupor Emőke - Nem. Segítséget jelent, mert eljön a beteg az eredménnyel, (sajnos nem mindig írásos dokumentációval).

7.   Ha van előny is és hátrány is, vonjunk egyenleget! Merre billen a mérleg nyelve?

Dr. Pogátsa Gábor - Középen áll.

Dr. Csupor Emőke - Egyértelműen előnyt jelent.

8. Az Ön szakmai ismerettségi körében az orvos-kollégák hogy viszonyulnak a gyógyszerészi gondozás témaköréhez?

Dr. Pogátsa Gábor - A képzett orvosok és szakorvosok tudják korlátaikat és a Magyar Diabetes Társaság által nyilvántartott Cukorbeteg Szakellátási Helyek egyikéhez irányítják cukorbeteg vagy cukorbetegségre gyanús betegeiket. A Szakellátási Helyek tudnak tanácsot adni betegeiknek, hogy hol és hogyan vehetik igénybe az önellenőrzéshez szükséges vércukormérést a gyógyszertárakban.

Dr. Csupor Emőke - Nem egyértelműen pozitív a hozzáállás. Azt kell tudomásul venni, hogy ha mindenki kellő szakmai alázattal a betegek érdekében csak a szakmai kompetenciájának megfelelően és segítően dolgozik, akkor a gyógyszerészi gondozás csak segítséget adhat.

9.   Tanácsolta-e már valamelyik páciensének, hogy keresse fel az illetékes gyógyszertárat vércukormérés céljából, akár rendszeresen?

Dr. Pogátsa Gábor - Amennyiben nem tud készüléket venni és szerez anyagi támogatót a költségekre, igen.

Dr. Csupor Emőke - Rendelőnkben rendszeresen, hetente 1 alkalommal, reggel vércukormérést végzünk, hasonló technikával, mint a gyógyszertárakban, betegeink ezt tudják, és jönnek ellenőrzésre. Évente a praxisban gondozott betegeknél komplex labor, EKG vizsgáltok történnek. Így én eddig nem javasoltam a gyógyszertári vércukormérést, nem volt okom rá.

10.  Mi az a hasonló jellegű, patikában elvégezhető, betegnek nyújtható szolgáltatás, amelynek bevezetése kifejezetten segítené az Ön és orvoskollégái munkáját?

Dr. Pogátsa Gábor - Vérnyomásmérés! Vizelet cukor- és keton-tartalom meghatározás (a jelenlegihez hasonló feltételek között)!

Dr. Csupor Emőke -
  • Tájékoztató lapok formájában, pl. gyógyszerallergia esetében milyen gyógyszereket nem szabad fogyasztani.
  • Protrombin mérés anticoagulált betegeknél.
  • Vérzsír mérés (DE ÉHGYOMORRA)
  • Tisztaságra, higiéniára, kézmosásra nevelés (gyorstesztek a kéz baktérium flórájára).
  • A kerületben lévő szűrésekről ismeretterjesztő információk továbbítása
Tisztelt Pogátsa Professzor Úr, kedves Csupor Doktornő! Köszönjük, hogy időt szántak a gyógyszerészi gondozás mintegy 300 gyógyszertárat érintő kérdéseivel kapcsolatos véleményének kifejtésére.

 

OSYNA

2006.06.27.

Kapcsolódó oldalak: